Monolitické stavby

Skutečná železnice, odkazy na fotografie, zajimavá místa, setkání apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Monolitické stavby

Příspěvekod petr2023 » stř 12 bře, 2025 11:56 am

Pro kolejiště plánuji osazení zastávek monolitickými betonovými přístřešky. Bohužel se mi zatím nepodařilo nikde vygooglit nějaký, alespoň v základu, okótovaný obrázek, podle kterého by se je pokusil vyrobit. Jediné co jsem našel je níže, ale bohužel rozlišení je takové, že kóty nejsou čitelné. Neměl by někdo data/podklady k těmto stavbám?
Přílohy
MonolitickyPristresek_TU.png
MonolitickyPristresek_TU.png (70.37 KiB) Zobrazeno 927 krát
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Re: Monolitické stavby

Příspěvekod prcek » stř 12 bře, 2025 12:21 pm

--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Re: Monolitické stavby

Příspěvekod hank » stř 12 bře, 2025 2:22 pm

Snad mě kolega Kavka nebude chtít bít, když na něj vykecám, že mi několik těch přístřešků 3D-vytiskl. Jsou sice tak primitivní, že by pro šikovnější ruce než ty moje neměl být problém vyrobit je from scratch doma na stole, ale odradila mě od toho ta "antivandalská" struktura jejich fasády, se kterou jsem si fakt nevěděl rady. Kdo se však spokojí s imitacemi cihel nebo hrázdění, tak jak byly použity např. při rekonstrukcích tratí MGB, MSCB nebo hanáckého pacifiku, neměl by s tím mít problém.
Mnohem elegantnější a na domácí výrobu ještě jednodušší než antivandaly ŽPSV jsou na výrobu přístřešky z Prefy Nový Bydžov. A kdo chce něco úplně primitivního, může zvolit Prefu Žatec. Výkres přístřešku z N. Bydžova je zde:
viewtopic.php?f=11&t=11922&p=251436#p273488
I tento přístřešek kolega Kavka vytvořil na 3D-tiskárně.
Z odkazovaného vlákna jsem bohužel musel smazat svoje obrázky, když mi systém nechtěl povolit vkládat další, ale i tak stojí za přečtení celé. A (asi neúplný) přehled, kde byly podle mého vědomí prefabrikované přístřešky použity podle stavu ze října roku 2024, je zde: download/file.php?id=57174
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Zpět na Podklady ke stavbě