Les v TT

Práce s modely, povrchová úprava, patinování modelů, použití barev apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Les v TT

Příspěvekod mizl » pát 11 črc, 2014 10:50 am

rybizek píše:já mám stejně jako fulda jehličnany od bezuchy a sem spokojenej na stromy hloubš v lese sem použil jeho kmeny do kterých sem dal malej strom

Nejde o stromy, ale o podklad pod stromy .... jde čistě o to jak znázornit spadlé uschlé jehličí na zemi, ve velikosti TT.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Barbucha » pát 11 črc, 2014 11:38 am

mizl píše:
milostt píše:Používám toto:
http://www.model-scene.com/x_foliage_fr_cz.html

Děkuji za odkaz. Nějak jsem zapomněl, že se toto vyrábí. Ale všechny lesy nejsou plně zelené. Co když budu chtít podklad s čistě napadaného a uschlého jehličí ? Něco jako v toto: http://www.dalnice.com/fotogal/r43/albr ... e_lagr.jpg

Opravdu se mi jedná pouze o spadlé uschlé jehličí :oops:

Michal

Na lesní podklad býval k dostání obarvený jemný posyp zřejmě pilinový, ale neměl takovou tu "hranatou" strukturu starých piliňáků. S nějakou trochou zeleniny to vypadalo celkem dobře, obzvlášť když se to ještě trochu přešmudlalo odstíny hnědé a olivově zelené. Jen si zaboha nevzpomenu, kdo to vyráběl (na 80% Noch). Jen jsem to už nenašel v nabídce.
Co jsem studoval u sousedů, tak někteří používali nasekané jehličí v mlýnku na mák. Jehličí předtím hodně usušili v troubě, skoro upražili, by se dalo sekat na drť.
Jinak tady je inspirace ze stavby stromů, jsou tam celkem zajímavé postupy,
http://goo.gl/4OBkoh
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod mizl » pát 11 črc, 2014 12:11 pm

Díky za odkaz. Prostuduji si. Jak jasem se tak díval, tak to vypadá na jemno nabroušené obarvené piliny smíchané s přesátou hlínou v poměru cca 1:2 ve prospěch pilin.

Michal
mizl

Příspěvekod jafobe » pát 11 črc, 2014 1:29 pm

pokud by stačilo něco takového
les zem.jpg

tak je to přesítovaný černý čaj z pytlíčků s logrem z kafe, ale místo logru se dá použít i hlína, případně to dobarvit, a jako slehlé jehličí by to asi neuškodilo trochu uválcovat, vyhladit, takhle to je jako po průchodu divočáků po dešti, rašeliniště či hnojiště :D
jinak pro porovnání kolej na tom záběru je v TT, je to z mého nedodělaného pokusu o diorama :oops:
jafobe

Příspěvekod mizl » pát 11 črc, 2014 1:57 pm

To už vypadá v celku dobře. Jen to pořádně uhladit :mrgreen: . Taky zkusím. A ten čaj je použitý ?? nebo musí být čerstvý (myšleno jako nepoužitý)

Michal
mizl

Příspěvekod Barbucha » pát 11 črc, 2014 2:03 pm

Nojo, jen to musí být nějaká hodně nekvalitní čajová drť z pytlíků do deseti kaček v balení, jak tam budou lístky čaje, tak to bude horší, jak se patlat s tím jehličím. Nebude to smrdět? Kafe a čaj?
Barbucha

Příspěvekod jafobe » pát 11 črc, 2014 3:16 pm

tak někdy to nemusí být ani ten nejhorší ... ale u lepších to jemnější drcení zdůvodňují tím že se pak čaj lépe vylouhuje ... u horších skoro zadarmo je spíš otázkou jestli to je vůbec ještě čaj, když už to je vše co zametou po sušení :D
vždy to je spíš jen o jemnosti sítka a množství které z toho vysítujeme
je asi celkem jedno jestli to bude použítý či nový, rozhodně spíš jen černý či zelený čaj bez nějkých přídavků, NE ochucené čaje, ovocné směsi ... ty někdy seschnou na nepoužitelné hrudky, použitelný je klidně i listový, či jakékoli jiné listí s tím že si ho nadrtíme, ale zase tím můžeme dostat různé barevné odstíny, třeba takové nadrcené proseté bukové listí do lesa taky může pomoct, zvlášť když tam bude i něco listnatého, taková atrapa za staré spadané listí, takže to je spíš o zkoušení a improvizování
co se zápachu týče, po spaření to už taky část původní vůně ztratí, časem vše vyčichne, navíc to trochu utluní i lepidlo, ať už ředěné či neředěné

nalevo ten skoro nejlevnější čaj, teda jen to vysejtované z něj, uprostřed vysejtované z lepšího s reklamou, snad mě nezavřou :D a vpravo nepřesjtovaný s reklamou
caje.jpg

a na rychlo spáchaná zkouška na kusu papíru natřeném herkulesem, navrch nasejtovaná drť jen z čaje (kafe to trochu ztmaví i bez barev a zjemní), a umačkaná prstem, nakonec sklepnutý to co se nepřilepilo
detail ale trochu už to nezvládlo zaostřit :( ale je vidět jak jemný se z toho dá vyčlenit plastovvým sítkem za pár korun
caj.jpg

a pohled zvrchu stromu
caj2.jpg
jafobe

Příspěvekod Ferda » pát 11 črc, 2014 4:34 pm

Tohle je sice v H0, ale bez vědeckých experimentů. V sobotu večer se rozhodlo, že se bude páchat les a ráno byl.
Podklad z toho, co dům (rozuměj žena) dal(a). :wink: Drcený kmín, majoránka, muškátový oříšek, trocha tabáku a možná i trochu toho čaje a lógru z kafe.
Začalo to takto:
http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Moduly_z ... 111787.jpg
a výsledek je tady:
Obrázek
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod mizl » pát 11 črc, 2014 4:47 pm

Fotky jsou dobrý. Až na půlku rozmazaných :roll: .

Michal
mizl

Příspěvekod Ferda » pát 11 črc, 2014 4:55 pm

Když on ten fotokroužek byl o jedny dveře dál a stejné úřední hodiny s námi. :oops:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod mizl » pát 11 črc, 2014 7:21 pm

Ferda píše:Když on ten fotokroužek byl o jedny dveře dál a stejné úřední hodiny s námi. :oops:

Tak potom jedině soukromé doučování :mrgreen:

Michal
mizl

Příspěvekod Barbucha » pát 11 črc, 2014 8:02 pm

Ty fotky rozmazal ten smrad z lesa. Když si představím kompozici těch vůní, tak mě by to coby astmatika položilo. Zázrak to není, teda aspoň to není to co si Michal představuje. Já bych zkusil to jehličí, vypadalo to moc hezky a hlavně sedí barva. Jen jsem to asi půl hodiny hledal a nenašel :-(.
U mě v Dederónii si smrky moc neužiju, to je samá borovice, bříza, javor…
Barbucha

Příspěvekod mizl » pát 11 črc, 2014 10:38 pm

Zkusil jsem rozemlýt černý čaj přes sítko s velmi jemnými oky. Dle mého posouzení rozemletý čaj nedělá vlásky, ale drobné kousíčky. Jehličí se to vůbec nepodobá. Přemýšlel jsem namíchat statiku cca 1 - 2 mm dlouhou s přesátou hlínou.
SAM_2184.JPG

Michal
mizl

Příspěvekod mizl » sob 12 črc, 2014 7:38 pm

koukám že žádná reakce ... :( Stále hledám nejefektivnější řešení. Napadla mne ještě rozdrcená kůra stromů. Ale myslím, že z ní budou stále jen kousky a né vlákna.

Michal
mizl

Příspěvekod Barbucha » sob 12 črc, 2014 8:07 pm

Ále furt vlákna. Já bych se na vlákna vykašlal, navíc v měřítku 1:120. To je snad pod rozlišovací schopnost. Jasně, existuje možnost nanovláken obarvených na hnědo :mrgreen: . Myslím si, že by se dalo vyblbnout i s obyčejnou lesní hrabankou. Prosít ji vysušenou, něco z toho určitě vyleze.
Barbucha

PředchozíDalší

Zpět na Modelářské techniky