Statická tráva

Práce s modely, povrchová úprava, patinování modelů, použití barev apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Statická tráva

Příspěvekod Tomáš » sob 19 bře, 2011 1:33 pm

mnitka píše:Taky jsem jim psal, zatím žádná písemná reakce.
Uvidíme..., snad splnéní mých přání nebude nadlidským úkolem :mrgreen:

Tak záleží co jsi po nich chtěl .. :mrgreen: já jen objednal trávu... 8) statickou 8) ..aby nedošlo k nedorozumění
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod cernos » sob 19 bře, 2011 2:36 pm

mnitka píše:Co jsi použil za lepidlo? Ředil jsi ho?
Lepidla musí být vrstva a by se vlákna měla do čeho zapíchnout.
Vlákna mi připadají na obrázku jako směs rúzných délek. S JORDANem zkušenost nemám.

Použil jsem Herkules, neředěný, vrstva tak nějak aby na podložce něco bylo (bajvoko 0,5mm). To co je na obrázku od Jordána by mělo být všechno stejné délky. Je to směs z pytlíku o několika barvách. Po nanesení mi to přijde jak takový ty koberce co se dají koupit za pár kaček. Večer zaexperimentuju s drceným molitanem v lepidle pro lepší plastičnost.

K tomu zdroji, používal jsem nějaký co byl v setu s MM, klasický trafo do zásuvky (ne to standalone s přívodním kabelem). Rozeberu a mrknu co v něm odešlo.
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod Tomáš » sob 19 bře, 2011 3:04 pm

cernos píše:
mnitka píše:Co jsi použil za lepidlo? Ředil jsi ho?
Lepidla musí být vrstva a by se vlákna měla do čeho zapíchnout.
Vlákna mi připadají na obrázku jako směs rúzných délek. S JORDANem zkušenost nemám.

Použil jsem Herkules, neředěný, vrstva tak nějak aby na podložce něco bylo (bajvoko 0,5mm). To co je na obrázku od Jordána by mělo být všechno stejné délky. Je to směs z pytlíku o několika barvách. Po nanesení mi to přijde jak takový ty koberce co se dají koupit za pár kaček. Večer zaexperimentuju s drceným molitanem v lepidle pro lepší plastičnost.

K tomu zdroji, používal jsem nějaký co byl v setu s MM, klasický trafo do zásuvky (ne to standalone s přívodním kabelem). Rozeberu a mrknu co v něm odešlo.

K mým skušenostem...určitě nanes 2-3 vstvy.Jak bude ten skušební drn vyschlej,napusť znuvu lepidle a dej další vrstvu..opakuj tak dlouho dokud nebudeš spokojen.Já to experimentálně provedl 3x až byl drn jak ustřižená štětka...
Jinak trochu jsem přehodnotil pohled na statickou trávu po aplikaci.Prvně jsem chtěl aby tráva stála jak klacek,ale nyní se raději spokojím s mírně polehlými vlákny,ale víc hustější.Ruzná barvy drny,atp + konečné dobarvení tomu dají ten správný šmrnc...ale to je čiště můj názor k věci.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod fofros » pon 18 dub, 2011 3:56 pm

Tak teda, dámy a pánové, Mnitkova krabička je ďábelský nástroj na setí trávy :lol:

Než se dostaneme k obrázkům, rád bych Vám přiblížil svůj postup setí trávy s touto , bezpochyby, skvělou flokovočkou.

K jedné elektrodě jsem klasicky, jako asi většina z Vás, připojil obyčejné čajové sítko. Druhou elektrodu jsem jen volně pohodil mimo místo, kde flokuji. Jelikož se jedná o setí trávy v kolejišti a přilehlých pěšinkách na viaduktu, tak jsem druhou elektrodu jen pohodil pod jedním z oblouků tohoto mostu.
A teď přijde to nejdůležitější a asi nejzajímavější.
Jelikož mi tráva nechtěla ani za nic ze sítka ven, tak jsem se nasral, sítko zvedl asi do výšky 20cm nad povrch a druhou rukou jsem sebral špetku trávy a pod sítkem ji trousil na místo potřené lepidlem. K mému údivu tráva pěkně padala přesně tam, kam jsem potřeboval a navíc, luxusně stála. Takže si myslím, že s tímto postupem nebude těžké flokovat i pod mostem a všude tam, kam se se svými prsty dostanu. Jen je si třeba dávat pozor na dotyk s elektrodou, či jinou kovovou částí poblíž, jako např. koleje apod., ta rána sice není nikterak ohromná, ale také není nikterak příjemná :D

Takže pojďme k obrázkům. Pokud by měl někdo zájem, více obrázků nalezne tady: http://fofros.rajce.idnes.cz/Flokovani_a_foliazovani/

Jinak ještě pro informaci, použitá tráva POLÁK 2 a 4,5 mm různých barev.

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Nejsem modelář, jsem jen mašinkář, snažící se znázornit železniční provoz ve velikosti H0.
fofros

Příspěvekod cipisekmp » pon 18 dub, 2011 5:12 pm

Ahoj, no kolego myslim ze velmi pekne. Ten drceny molitan urcite zruznil ten travnaty povrch. Jen tak dale. Zdarec Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod pipelin » ned 01 kvě, 2011 11:35 am

Zdravím,mám dotaz při aplikaci statické trávy do naneseného Duvilaxu se podklad po zaschnutí lepidla strašně leskne. A to i když seju trávu nahusto. Kdyby měl někdo nějaký tip nebo radu budu rád. Děkuju a zdravím Tomáš
pipelin

Příspěvekod mnitka » ned 01 kvě, 2011 3:56 pm

Co znamená
... i když seju trávu nahusto.

:?: :?: :?: :?:
Na obrázku je suchá tráva POLÁK 2mm aplikovaná do lepidla s přídavkem drceného molitanu. Téměř neprosvítá ani barva materiálu podkladu.
Otázku matného lepidla řeším taky, řešením bude asi lepidlo přímo určené k lepení statické trávy.
Větším nedostatkem se mi jeví příliš rychlé schnutí disperzí v malých vrstvách. Lepidlo se rychle povrchově uzavírá, vlákna se nepřilepí a po odstátí nepřilepených vláken vznikají nevzhledné lysiny s vykukujicím lesklým lepidlem.

Pokud používáte vlákna Polák doporučuji pro srovnání vyzkoušet vlákna např. HEKI (z těch dostupných). Barevná škála sice není obsáhlá jako u Poláka, vlákna však mají pro elektrostatické nanášení lepší vlastnosti.
Přílohy
P1060425.JPG
P1060425.JPG (207.78 KiB) Zobrazeno 7142 krát
mnitka

Příspěvekod pipelin » ned 01 kvě, 2011 4:38 pm

Používám právě Poláka,přemýšlel jsem zda do lepidla nepřimíchat nějaký patinátor třeba bláto. Nevím vyzkouším a uvidím. Jinak obdivuji Vaši luxusní práci a děkuji za inspiraci. Zdravím Tomáš
pipelin

Příspěvekod MirekTT » ned 01 kvě, 2011 4:49 pm

Zkoušeli jste někdo sypat do matného balakrylu?
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod mnitka » ned 01 kvě, 2011 7:23 pm

...obdivuji Vaši luxusní práci a děkuji za inspiraci

Děkuji..., za luxusní svoji práci nepovažuju, vždycky je co zlepšovat.
Inspirací nechť nám je příroda, koukejme okolo sebe, foťme, dodržujme přírodní a fyzikální zákony, modelujme...

Myslím..., patinátrem lepidlo jen obarvíte lesk nezmizí. Lepší by bylo použít lepidlo které je samo o sobě matné případně do lepidla přimíchat matovací bázi.
Zkoušeli jste někdo sypat do matného balakrylu?

Vyzkoušení barev nebo matných laků mě taky napadlo. Ještě jsem se k tomu nedostal. Chce to aby LEP byl dostatečně hustý, lepivý a přiměřeně dlouho schnul.

v přílohách posílám něco LUXUSU
Přílohy
mbz3.jpg
mbz3.jpg (95.74 KiB) Zobrazeno 7088 krát
mbz2.jpg
mbz2.jpg (73.27 KiB) Zobrazeno 7088 krát
mbz1.jpg
mbz1.jpg (101.14 KiB) Zobrazeno 7088 krát
Naposledy upravil mnitka dne ned 01 kvě, 2011 7:44 pm, celkově upraveno 1
mnitka

Příspěvekod mnitka » ned 01 kvě, 2011 7:26 pm

a ještě...
Přílohy
mbz7.jpg
mbz7.jpg (73.79 KiB) Zobrazeno 7087 krát
mbz6.jpg
mbz6.jpg (91.43 KiB) Zobrazeno 7087 krát
mbz4.jpg
mbz4.jpg (97.11 KiB) Zobrazeno 7087 krát
mnitka

Příspěvekod Rudolf » ned 01 kvě, 2011 7:37 pm

Z jakého webu to je ?
Rudolf

Příspěvekod Dan Buchtela » ned 01 kvě, 2011 9:12 pm

Rudolf píše:Z jakého webu to je ?

Z webu nevím, ale vypadá to na Brandla, ne? :-)
Dan Buchtela

Příspěvekod mnitka » pon 02 kvě, 2011 6:37 am

Jasně, autorem kolejiště je Josef Brandl. Opět jeden z projektů mající skutečný motiv určený nikoli běžnému germánovi. Jedná se o Spielzeug für Millionäre, cena za čtvereční metr se pohybuje mezi 3000 a 3500 € dle vybavení a náročnosti prací.
Jedno z kolejišť je veřejně přístupné zde http://www.dampflokmuseum.de/cms/index. ... 2&Itemid=1 video -> http://www.youtube.com/watch?v=Mzd-D05TUd0 a další

Zpět k lepidlu na statickou trávu...
V sortimentu firmy NOCH je GRASKLEBER jako 61130 nebo 61131.
V popisu zboží se doslova píše:

Běžné bílé lepidlo a lepidlo NOCH Graskleber není totéž...
Výhodou tohoto lepidla je dlouhá "otevřenost" naneseného lepidla. Tedy, lepidlo schne déle než běžné disperzní lepidlo.
O matnosti->lesklosti se v popisu nic nepíše.
mnitka

Příspěvekod loser » pon 09 kvě, 2011 5:02 am

kdosi se tu ptal na aplikaci trávy Polák. Zkušenosti mám velmi dobré. Po aplikaci s lapačem hmyzu na 220V ve dvou vrstvách, stojí i travina 6mm
.....jen nevím, jak sem vložit foto.....ale dělá značné chuchvalce
jenom ta flockovačka někdy funguje a jindy zase stávkuje....ta Martinova by se mi asi zamlouvala víc
DCC = Španělská vesnice Ep I,II,III
loser

PředchozíDalší

Zpět na Modelářské techniky