Zkoušel jsem dle různých návodů dělat odlitky skal ze sádry za pomocí různých forem (noch i vlastní formy). Dílo jde dobře a struktura je dle mých představ. Někde na netu jsem se dočetl, že když se do sádry přidá sůl sádra ztuhne rychleji. Což je při odlévání více kusů žádoucí, abych nemusel zbytečně dlouho čekat. Opravdu sádra vytuhne rychleji. Vždy jsem takto odlil nějaké množství na nechal do druhého dne vyschnout. Pak jsem zkušebně seskládal z odlitků skálu a vyspároval opět sádrou mezi jednotlivými kameny. Vše šlo pěkně, a práce šla konečně správným směrem. Sestavil jsem si takto kus skály a experimentálně natřel barvou, (suchým štětcem) jestli se pěkně z kamenů vytáhne tu strukturu z odlitku. Moc se mi to líbí vše super. Pak jsem dal celé dílo na obvyklé místo na skříň. Dnes po týdnu jsem dílec sundal, že budu dál testovat. Po položení na stůl jsem se ovšem zděsil. Skála byla pokryta čímsi neidentifikovatelným, co velmi silně, na první pohled připomínalo plíseň. Šedobílý nános čehosi asi v 3-4mm silné vrstvě. Zajímavé bylo, že onen nános byl pouze na jednotlivých kamenech. Nějak mi to ovšem pořád nesedělo. Plíseň, to přece není možné (v místnosti udržuji vlhkost mez 50-60% což je normál.) navíc plíseň vytváří spíš chlupy a toto se tomu moc nepodobalo. No kdyby žena zjistila, že v dětském pokoji úmyslně vytvářím penicilín asi by mě zabila. Pěkně jsem si na dílko posvítil a vzal si lupu. A v tom se mi rozsvítilo. Sakra vždyť ony to jsou pěkně vysrážené krystaly té soli co jsem do sádry přidával. Jak je to ale možné? Když jsem si byl 100% jist vzal jsem kousek vzorku na jazyk. Ano byla to vysrážená sůl. Navlhčenou houbičkou to šlo hravě dolů a onen nános držel pohromadě i na hubce. Krásné krystalky soli sice byly pod lupou působivé, ale jinak to vypadalo divně.
Takže bacha na sůl v sádře