skály a kopce

Práce s modely, povrchová úprava, patinování modelů, použití barev apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: skály a kopce

Příspěvekod Pitrs69 » úte 24 zář, 2013 7:34 pm

Děkuji za odkaz a super článek, který je mi velkou inspirací a o víkendu budu zkoušet dělat skály. :-)
Pitrs69

Bydliště: Dlouho nic, pak je konec světa a pak bydlím já :) Plzeň - jih

Příspěvekod mnitka » stř 25 zář, 2013 7:39 am

Pitrs69 píše:Děkuji za odkaz a super článek, který je mi velkou inspirací a o víkendu budu zkoušet dělat skály. :-)

I já děkuji. Doufám, že se svým výtvorem pochlubíte a nejen vy.
mnitka

Příspěvekod Tomáš » pon 21 říj, 2013 5:57 pm

Zkoušel jsem dle různých návodů dělat odlitky skal ze sádry za pomocí různých forem (noch i vlastní formy). Dílo jde dobře a struktura je dle mých představ. Někde na netu jsem se dočetl, že když se do sádry přidá sůl sádra ztuhne rychleji. Což je při odlévání více kusů žádoucí, abych nemusel zbytečně dlouho čekat. Opravdu sádra vytuhne rychleji. Vždy jsem takto odlil nějaké množství na nechal do druhého dne vyschnout. Pak jsem zkušebně seskládal z odlitků skálu a vyspároval opět sádrou mezi jednotlivými kameny. Vše šlo pěkně, a práce šla konečně správným směrem. Sestavil jsem si takto kus skály a experimentálně natřel barvou, (suchým štětcem) jestli se pěkně z kamenů vytáhne tu strukturu z odlitku. Moc se mi to líbí vše super. Pak jsem dal celé dílo na obvyklé místo na skříň. Dnes po týdnu jsem dílec sundal, že budu dál testovat. Po položení na stůl jsem se ovšem zděsil. Skála byla pokryta čímsi neidentifikovatelným, co velmi silně, na první pohled připomínalo plíseň. Šedobílý nános čehosi asi v 3-4mm silné vrstvě. Zajímavé bylo, že onen nános byl pouze na jednotlivých kamenech. Nějak mi to ovšem pořád nesedělo. Plíseň, to přece není možné (v místnosti udržuji vlhkost mez 50-60% což je normál.) navíc plíseň vytváří spíš chlupy a toto se tomu moc nepodobalo. No kdyby žena zjistila, že v dětském pokoji úmyslně vytvářím penicilín asi by mě zabila. Pěkně jsem si na dílko posvítil a vzal si lupu. A v tom se mi rozsvítilo. Sakra vždyť ony to jsou pěkně vysrážené krystaly té soli co jsem do sádry přidával. Jak je to ale možné? Když jsem si byl 100% jist vzal jsem kousek vzorku na jazyk. Ano byla to vysrážená sůl. Navlhčenou houbičkou to šlo hravě dolů a onen nános držel pohromadě i na hubce. Krásné krystalky soli sice byly pod lupou působivé, ale jinak to vypadalo divně.
Takže bacha na sůl v sádře :wink:
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod cipisekmp » úte 22 říj, 2013 3:36 pm

Ahoj, tak to ja se sadrou mam spis opacny problem, tuhne moc rychle chi. Ahoj Cipisekmp
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Myšpulín » úte 22 říj, 2013 5:08 pm

cipisekmp píše:Ahoj, tak to ja se sadrou mam spis opacny problem, tuhne moc rychle chi. Ahoj Cipisekmp

Pokud chceš, aby netuhla tak rychle, tak ji nesmíš míchat. Do nádoby vodu a zasypávat sádrou rovnoměrně v celé ploše hladiny tak dlouho, až na povrchu zůstane tak milimetrová vrstva nenavlhčená. Takováto sádra je vhodná na lití do forem, protože po lehkém promíchání je stále dost tekutá. Pokud suchou vrstvu necháš o něco silnější a budeš-li ji špachtličkou od vrchu dolů odebírat, při roztírání se ti promísí a zhoustne.

Ale je fakt, že někdy se na ni jen špatně podíváš a ztvrdne i nemíchaná. :lol: :lol:
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod juroH0 » úte 22 říj, 2013 7:24 pm

Ja som pre zmenu chcel spraviť formu na odliatie závažia do loko. Muster závažia je zo styroduru. Do sklíčka som nalial vodu, prisypal sádru, zavrel, pretrepal, nalial okolo mustru nalepeného na dne plastovej krabičky. A čakám už týždeň a sadra stále nestvrdla. Už ma to začína celkom srať, takže ju asi vymyjem a spravím nanovo..
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod mnitka » úte 22 říj, 2013 7:54 pm

To už asi neztuhne :wink:
mnitka

Příspěvekod juroH0 » úte 22 říj, 2013 8:12 pm

Veď práve, len by ma zaujímal dôvod, prečo sa to stalo, kde som spravil chybu? :D
juroH0

Příspěvekod Myšpulín » úte 22 říj, 2013 8:59 pm

juroH0 píše:Veď práve, len by ma zaujímal dôvod, prečo sa to stalo, kde som spravil chybu? :D

Pokud máš jistotu, že je to sádra, pak to je zajímavé, neboť ztvrdne i řídká. Pokud jsi načal nový pytlík, pak možná obsahuje něco jiného, např. plavenou křídu. Do styroduru jsem neodléval, ale na polystyren ano, ten žádné negativní vlastnosti na tuhnutí nemá, tak doufám, že ani styrodur je mít nebude.
Myšpulín

Příspěvekod juroH0 » stř 23 říj, 2013 5:43 pm

Bral som z už používanej sádry, prechodne uskladnenej v plechovke. Aj na styrodur som už lial. Aj formy som mal neraz vymastené silokónovým olejom. Jediné čo som spravil inak je, že som to po zaliatí strčil do vývevy. Môže odsatý vzduch spôsobiť jej nezatvrdnutie?
juroH0

Příspěvekod fulda » stř 23 říj, 2013 6:34 pm

Někdy se mi stalo, že sádra přestala tuhnout když se rozsypala a já jí smetl košťátkem a lopatkou.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Myšpulín » stř 23 říj, 2013 7:33 pm

juroH0 píše:... Môže odsatý vzduch spôsobiť jej nezatvrdnutie?

Netvrdne sádra za pomoci oxidu uhličitého? Už si tu chemii nějak nepamatuji. Ale to by asi časem po opětovném působení vzduchu opět ztvrdla. Pokud se tedy mezitím neusadila u dna a vodní hladina by ji chránila. Anebo tuhne za pomocí vody? Už opravdu nevím.
Myšpulín

Příspěvekod Tomáš » čtv 07 lis, 2013 7:27 pm

Tak to pořád zkouším dál a dál. Toto jsou poslední výsledky.
Podklad je pouze pro porovnání velikosti.
Přílohy
a.JPG
b.JPG
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Jirka1 » čtv 07 lis, 2013 7:42 pm

Myšpulín píše:
juroH0 píše:... Môže odsatý vzduch spôsobiť jej nezatvrdnutie?

Netvrdne sádra za pomoci oxidu uhličitého? Už si tu chemii nějak nepamatuji. Ale to by asi časem po opětovném působení vzduchu opět ztvrdla. Pokud se tedy mezitím neusadila u dna a vodní hladina by ji chránila. Anebo tuhne za pomocí vody? Už opravdu nevím.

Sádra podle mě tvrdne díky vodě, se kterou reaguje.
Mně jednou nechtěla zatvrdnout sádra, která ležela nějakou dobu načatá ve sklepě. Po několika hodinách jsem to zahodil. Nejspíš mi navlhla a bylo vystaráno... :(
Jirka1

Příspěvekod cipisekmp » pát 08 lis, 2013 5:40 pm

Ahoj, hlavne bych ty odlitky nedelal moc velke. Pokud budes pouzivat porad stejne nekde v nejakem vetsim useku skal, tak to bude poznat. Chce to podle me vic mensich ruznych odlitky ale samozrejme od stejneho druhu skal. Pak je nalepit a mezery dopatlat.
Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

PředchozíDalší

Zpět na Modelářské techniky