skály a kopce

Práce s modely, povrchová úprava, patinování modelů, použití barev apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: skály a kopce

Příspěvekod Tomáš » úte 11 čer, 2013 4:33 pm

greenery píše:... ono nejde ani tak o barvení. Sama struktura skály není moc přirozená. Je to sice nepravidelné, ale jsou vidět stereotypní dlaby - stále stejné jedním druhem nářadí a stejně velké - tak příroda nevypadá. Každá puklina a zlom má nějakou logiku a nějak vznikla. To tvoje spíš vypadá jako blok kamene poškozený nějakým strojem s raznicí. Nebylo by lepší použít odlitek?

Možná bylo, ale nějak se to naučit musíš :idea: Přeci z toho důvodu to dělám.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod cipisekmp » úte 11 čer, 2013 4:42 pm

Ahoj, ja si myslim ze trening dela sportovce. Me trebas dlabani do sadry moc nejde tak jsem radsi olival. Co se tyce barev, tak to asi hodne zalezi jakou skalu chces delat. Bo kazdy sutr ma jinou barvu. Videl jsem skaly pomalu cerne (ne-li opravdu cerne) a taky jsem videl sutry bile, takze to uz je pak na tobe. Jen si myslim, ze sutr jako takovy ma proste nejakou barvu a tou barvou by mela byt vetsina teho povrchu. Kdyz by ty skaly byli v globale svetle, tak bych se snazil jen nejake pukliny, zahyby a pod barvit tmavou a kdyz budou tmavsi, tak pak zas bilou jen temer suchym stetcem posmydlit hrany aby byli lepe videt.
Ahoj Cipisekmp
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod greenery » úte 11 čer, 2013 4:59 pm

Tomáš píše:
greenery píše:... ono nejde ani tak o barvení. Sama struktura skály není moc přirozená. Je to sice nepravidelné, ale jsou vidět stereotypní dlaby - stále stejné jedním druhem nářadí a stejně velké - tak příroda nevypadá. Každá puklina a zlom má nějakou logiku a nějak vznikla. To tvoje spíš vypadá jako blok kamene poškozený nějakým strojem s raznicí. Nebylo by lepší použít odlitek?

Možná bylo, ale nějak se to naučit musíš :idea: Přeci z toho důvodu to dělám.

...tak držím palce !
greenery

Příspěvekod mnitka » sob 29 čer, 2013 9:27 pm

mnitka

Příspěvekod mnitka » pát 13 zář, 2013 9:18 pm

Obrázek

Až trošku zkonsoliduji napíšu něco o tvorbě skal ze sádry. Teď jen malá ukázka.
mnitka

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 13 zář, 2013 10:32 pm

Mooc hezký - ty boky dioramátka máš lemovaný plast deskou?
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod mnitka » sob 14 zář, 2013 1:55 am

Ne ne, boky jsou z MDF desek. Vím, není to dokonalé a le bohužel líp to zatím nezvládám.
mnitka

Příspěvekod milanek_2008 » sob 14 zář, 2013 1:12 pm

Také mi to přijde bez chyby.Kdybych já měl na kolejišti takové skály jako má mnitka,tak bych si pískal radostí :wink: .
Mnitko jseš hold machr :!: :!: :!:
milanek_2008

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 15 zář, 2013 11:05 am

mnitka píše:Ne ne, boky jsou z MDF desek. Vím, není to dokonalé a le bohužel líp to zatím nezvládám.

Ne naopak - mě se to líbí... Právě proto jsem se ptal. Ta mdf v tvým podání vůbec nevypadá zle, dobrá inspirace! A pokud jde o zbytek - koleje jak vidět ještě budeš štěrkovat, a jinak se mi to vůbec celkově moc líbí...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod mnitka » ned 15 zář, 2013 7:41 pm

milanek_2008 píše:Také mi to přijde bez chyby.Kdybych já měl na kolejišti takové skály jako má mnitka,tak bych si pískal radostí :wink: .

Hodně kilo sádry jsem koupil a násleně vyhodil než to vypadalo aspoň podobně. Díky za poklonu - ještě je co zlepšovat.

Petr Zatrepalek píše:
mnitka píše:Ne ne, boky jsou z MDF desek. Vím, není to dokonalé a le bohužel líp to zatím nezvládám.

Ne naopak - mě se to líbí... Právě proto jsem se ptal. Ta mdf v tvým podání vůbec nevypadá zle, dobrá inspirace! A pokud jde o zbytek - koleje jak vidět ještě budeš štěrkovat, a jinak se mi to vůbec celkově moc líbí...

Používám obyčejnou 3mm MDF zá pár kaček kterou mi řeže místní truhlář. Tahle na obrázku měla myslím dokonce dekor dřeva, ale nabarvil jsem ji ETERNALEM. V budoucnu se chystám z eMDéEfky větších tlouštěk postavit rám a srovnat to s překližkou která se v neideálních podmínkách kroutí. Uvidíme co to udělá...
Samozdřejmě Petře, koleje přijdou zaštěrkovat, skála za roste statickou trávou a křovinami.

Díky všem za pochvaly.
mnitka

Příspěvekod milanek_2008 » pon 16 zář, 2013 8:01 am

forex píše:
milanek_2008 píše:Také mi to přijde bez chyby.Kdybych já měl na kolejišti takové skály jako má mnitka,tak bych si pískal radostí :wink: .

Tak to byste me uz stvali dva v tom pripade, kdybys to tam mel i Ty, staci bohate Nitka :D :D :D :D

Tak z toho nemusíš mít obavy,protože takové supr skály má málokdo :!: a já je nemám takové ani z poloviny.Mám je odlité z forem od nocha,ale na mnitku to prostě nemá :!: :!:
milanek_2008

Příspěvekod TomBart » pon 16 zář, 2013 8:18 am

jestli mohu přidat snad věcnou připomínku.
U této horniny bych očekával více drobných úlomků a nesoudržnost masivu. Zkusil bych doplnit více malých kamenů atd, ale jak znám tvoji práci, tak toto ještě není zdaleka hotové :wink:
Pak se mi zdá ta tráva až moc pravidelně na každém vodorovném místečku. Myslím, že by tam měla být i trošku hlína a méně travní vegetace. Naopak více akátů, popínáků atd. Dole bych přidal opěru proti padání kamanů. Případně sítě nebo efektně vypadající železa s nasunutými pražci. (Teď jsem něco fotil na Turčeku a zkusím si to udělat na modul). Ale jak píšu výše, vím, že to ještě nění hotové.

JInak palec nahoru, jako vždy.
TomBart

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 16 zář, 2013 1:41 pm

TomBart píše:jestli mohu přidat snad věcnou připomínku.
U této horniny bych očekával více drobných úlomků a nesoudržnost masivu. Zkusil bych doplnit více malých kamenů atd, ale jak znám tvoji práci, tak toto ještě není zdaleka hotové :wink:
Pak se mi zdá ta tráva až moc pravidelně na každém vodorovném místečku. Myslím, že by tam měla být i trošku hlína a méně travní vegetace. Naopak více akátů, popínáků atd. Dole bych přidal opěru proti padání kamanů. Případně sítě nebo efektně vypadající železa s nasunutými pražci. (Teď jsem něco fotil na Turčeku a zkusím si to udělat na modul). Ale jak píšu výše, vím, že to ještě nění hotové.

JInak palec nahoru, jako vždy.

Hele v souvislosti s tou sítí - to se dělá dnes, ale jak se to zpevňovalo před lety (socík šedesáty/osumdesátý) - sít na skále jsem viděl až na Vyšehradě pár let po revoluci - víte to někdo? To co nakousl Tom je dobrej postřeh...
Petr Zatrepalek

Příspěvekod mnitka » pát 20 zář, 2013 8:43 pm

Tomáši, suť možná ještě doplním (moc se mi do toho však nechce - špatně se lepí). Vegetace samozdřejmě bude, ale jen s mírou a bych skálu moc neschoval.
Zábrany proti padajícím kamenům určitě na toto diorama nedám. Vzpomínám si , ty ze starých pražců jsou na opěrných zdech před Blanskem směrem od Brna a u Roudnice nad Labem.
mnitka

Příspěvekod mnitka » pát 20 zář, 2013 8:48 pm

Jak na sádrovou skálu http://www.mnitka.com/sadrova-skala/ .
mnitka

PředchozíDalší

Zpět na Modelářské techniky