Potřebuji poradit... Ze zvědavosti jsem zakoupil nové barvy Model-Scene. Kdo nezná - jsou to laquerové barvy MPR v autentických odstínech naředěné přímo do pistole. Barvy jsou perfektní, dobře naředěné, krásně kryjí, jsou suché skoro okamžitě atd. Ale další vrstva oživí vždy tu předchozí - to není problém dokud zůstaneme u stříkání, problém nastane, když je třeba něco opravit...
Zatím jsem používal hlavně syntetiky a tam není problém po odmaskování opravit případné podfouknutí buď štětcem navlhčeným ředidlem, nebo později přetřením další vrstvou barvy. Nic z toho u barev Model-Scene není možné, protože se okamžitě rozpustí všechny předchozí vrstvy. Zkoušel jsem i nechal proschnout 24 hodin, přelakovat akrylovým lakem a pak lehce štětcem a stejně došlo k narušení barvy... Ono se to asi z principu týká všech laquer barev, ale třeba barvy Ellita Modelle, co prodává Mnitka opatrnou opravu štětcem umožňují. Přikládám to tomu, že jsou nenaředěné a tudíž nejsou "tolik agresivní". S mezivrstvou akrylového laku pak není problém skoro žádný. S barvami Model-Scene budu schopen dělat jednodušší schémata, která se dobře maskují. Složitější schémata, nebo barevný přechod na členitém povrchu nejsem schopný udělat, protože k nějakému podfouknutí vždycky dojde a tady to neumím opravit...
Máte někdo nějaký tip, jak na (štětcovou) opravu barev MRP / Model-Scene, resp. obecně laquer barev? Mě to zatím vede k tomu, že modely kde hrozí podfouknutí budu muset dělat postaru syntetikou, což je škoda, protože jinak jsou nové barvy bezvadné...