Laquer barvy

Práce s modely, povrchová úprava, patinování modelů, použití barev apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Laquer barvy

Příspěvekod michal_d » čtv 17 dub, 2025 8:29 pm

Potřebuji poradit... Ze zvědavosti jsem zakoupil nové barvy Model-Scene. Kdo nezná - jsou to laquerové barvy MPR v autentických odstínech naředěné přímo do pistole. Barvy jsou perfektní, dobře naředěné, krásně kryjí, jsou suché skoro okamžitě atd. Ale další vrstva oživí vždy tu předchozí - to není problém dokud zůstaneme u stříkání, problém nastane, když je třeba něco opravit...
Zatím jsem používal hlavně syntetiky a tam není problém po odmaskování opravit případné podfouknutí buď štětcem navlhčeným ředidlem, nebo později přetřením další vrstvou barvy. Nic z toho u barev Model-Scene není možné, protože se okamžitě rozpustí všechny předchozí vrstvy. Zkoušel jsem i nechal proschnout 24 hodin, přelakovat akrylovým lakem a pak lehce štětcem a stejně došlo k narušení barvy... Ono se to asi z principu týká všech laquer barev, ale třeba barvy Ellita Modelle, co prodává Mnitka opatrnou opravu štětcem umožňují. Přikládám to tomu, že jsou nenaředěné a tudíž nejsou "tolik agresivní". S mezivrstvou akrylového laku pak není problém skoro žádný. S barvami Model-Scene budu schopen dělat jednodušší schémata, která se dobře maskují. Složitější schémata, nebo barevný přechod na členitém povrchu nejsem schopný udělat, protože k nějakému podfouknutí vždycky dojde a tady to neumím opravit...
Máte někdo nějaký tip, jak na (štětcovou) opravu barev MRP / Model-Scene, resp. obecně laquer barev? Mě to zatím vede k tomu, že modely kde hrozí podfouknutí budu muset dělat postaru syntetikou, což je škoda, protože jinak jsou nové barvy bezvadné...
michal_d

Re: Laquer barvy

Příspěvekod PaMi » čtv 17 dub, 2025 9:06 pm

Zkoušel jste tento dotaz poslat také přímo do ModelScene? Také by mě zajímalo.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod michal_d » pát 18 dub, 2025 3:11 pm

Zatím ne. Předpokládám, že to souvisí spíš s typem, než konkrétní značkou barvy, tak jsem doufal, že s tím někdo bude mít zkušenosti... Hledal jsem i na stránkách a fórech plastikových modelářů, a nic zajímavého jsem nenašel. Ale mám dojem (možná mylný), že pro ně je oprava štětcem skoro sprostý výraz... Možná to prostě nejsou barvy pro "nešiky" co neumí vymaskovat model, aby barva nepodfoukla.
michal_d

Příspěvekod Frankie TT » sob 19 dub, 2025 8:34 am

michal_d píše:Potřebuji poradit........

Lacquerové barvy používám dlouho. Vyhovují mi barvy Tamiya. Problém se zatečením řeším štětcem bez problémů. Lacquerové barvy obecně hodně odpouštějí. Jsou někde jinde proti akrylovým barvám. Ale na email nemají. To je špička, bohužel smrděj a dlouho schnou.

Zásadní problém vidím v sousloví "ředěné do pistole". To, že okamžitě schnou je důkazem přitomnosti velkého množství ředidla. A to je i důvod zatékání pod maskování.

Já použivám jako základ černý surface. Hezky to stínuje. Bohužel ti neporadím méně ředit. Foukej malým tlakem hodně vrstev.

A mezi námi. Zůstaň u emailu.
Děkuji a jsem s pozdravem.
Frankie TT

Příspěvekod Milan.D. » sob 19 dub, 2025 2:22 pm

Mohu potvrdit stejnou zkušenost s barvami Tamiya acrylic. Sice by to měli být vodovky ale podle smradu tam asi jen voda není. Normálně používám syntetiky ale dostal jsem od někoho tři lahvičky různých odstínů. Při překrývání už zaschlé barvy Tamiya štětcem to okamžitě rozpouští podkladovou barvu. Tohle bude asi stejný případ. :o
Milan.D.

Příspěvekod Dan Buchtela » sob 19 dub, 2025 6:43 pm

michal_d píše:Potřebuji poradit... Ze zvědavosti jsem zakoupil nové barvy Model-Scene. Kdo nezná - jsou to laquerové barvy MPR v autentických odstínech naředěné přímo do pistole. Barvy jsou perfektní, dobře naředěné, krásně kryjí, jsou suché skoro okamžitě atd. Ale další vrstva oživí vždy tu předchozí - to není problém dokud zůstaneme u stříkání, problém nastane, když je třeba něco opravit...
Zatím jsem používal hlavně syntetiky a tam není problém po odmaskování opravit případné podfouknutí buď štětcem navlhčeným ředidlem, nebo později přetřením další vrstvou barvy. Nic z toho u barev Model-Scene není možné, protože se okamžitě rozpustí všechny předchozí vrstvy. Zkoušel jsem i nechal proschnout 24 hodin, přelakovat akrylovým lakem a pak lehce štětcem a stejně došlo k narušení barvy... Ono se to asi z principu týká všech laquer barev, ale třeba barvy Ellita Modelle, co prodává Mnitka opatrnou opravu štětcem umožňují. Přikládám to tomu, že jsou nenaředěné a tudíž nejsou "tolik agresivní". S mezivrstvou akrylového laku pak není problém skoro žádný. S barvami Model-Scene budu schopen dělat jednodušší schémata, která se dobře maskují. Složitější schémata, nebo barevný přechod na členitém povrchu nejsem schopný udělat, protože k nějakému podfouknutí vždycky dojde a tady to neumím opravit...
Máte někdo nějaký tip, jak na (štětcovou) opravu barev MRP / Model-Scene, resp. obecně laquer barev? Mě to zatím vede k tomu, že modely kde hrozí podfouknutí budu muset dělat postaru syntetikou, což je škoda, protože jinak jsou nové barvy bezvadné...
Dobrý den, škoda, že jste se neobrátil rovnou na Model Scene, odpověď byste dostal rychleji, než zde, kam chodím jen velmi zřídka a Váš dotaz se ke mně dostal jen díky upozornění kolegy.
Obecně: Barvy MS Train Paints (stejně jako MRP) jsou určené primárně na stříkání, nikoliv nanášení štětcem!
Když už se stane, že je třeba retušovat barvu, je třeba si dát trochu barvy stranou do menší nádobky (kelímku) a nechat nějakou dobu odpařit ředidlo. Pak lze velmi opatrně opravit chybu nástřiku. Ale na 100% se barva nedá štětcovat, že budete štětcem opakovaně přetírat místa již nastříkaná. Doporučujeme věnovat velkou pozornost maskování do poslednho detailu a když už se přesto staně nějaká chyba, doporučujeme ji opět opravit stříkáním.
Případně nám můžete poslat fotku Vašeho problému, pokusíme se vyřešit konkrétně.
Dan Buchtela

Příspěvekod michal_d » ned 20 dub, 2025 7:47 am

Dan Buchtela píše:...
Obecně: Barvy MS Train Paints (stejně jako MRP) jsou určené primárně na stříkání, nikoliv nanášení štětcem!
...

Děkuji, za odpověď. Psal jsem nejprv sem, s tím, že se dle mého předpokladu jedná spíš o vlastnost typu barev, než o konkrétní značku. A děkuji i za potvrzení, že štětcem to opravit nejde, nemusím zkoušet další slepé uličky, jak to provést.

Na nástřik jsou ty barvy, spolu s Ellita modelle, to nejlepší, co jsem zatím vyzkoušel. Na schémata, která nedokážu 100% spolehlivě vymaskovat (např. proužky přes dveře kapot motorových lokomotiv) si ponechám syntetiky, které většinu chyb v maskování odpustí. Na to ostatní začínám používat jak vaše, tak Mnitkovi barvy, protože nabídka přesných odstínů v kombinaci s jednoduchostí práce a rychlostí schnutí, kdy není problém za 1 večer nastříkat např 3 barevný osobní vůz je oproti syntetikám úplně jinde.
michal_d

Příspěvekod Dusan » ned 25 kvě, 2025 12:33 pm

když chci zamezit/předejít podfouknutí, tak použiji hlavně kvalitní pásku, po maskingu ještě přejíždím něčím s tupou hrankou opatrně okraj pásky vždy a hlavně po vymaskování napřed stříknu původní odstín, tj. ten maskovaný a po proschnutí teprve ten druhý. pokud něco podfoukne, tak tím původním odstínem 8) a pásku sundávám až to pořádně vyschne, aby se někde něco neutrhlo...
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod michal_d » pon 26 kvě, 2025 7:10 am

Dusan píše:když chci zamezit/předejít podfouknutí, tak použiji hlavně kvalitní pásku, po maskingu ještě přejíždím něčím s tupou hrankou opatrně okraj pásky vždy a hlavně po vymaskování napřed stříknu původní odstín, tj. ten maskovaný a po proschnutí teprve ten druhý. pokud něco podfoukne, tak tím původním odstínem 8) a pásku sundávám až to pořádně vyschne, aby se někde něco neutrhlo...

Tak páska je jasná... Ale ten druhý bod - napřed stříknout původní odstín - vypadá jako dobrý trik, to určitě časem vyzkouším. Díky, člověk se pořád učí...
michal_d

Zpět na Modelářské techniky