kuttilovo segmentové kolejiště

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod Polabský » úte 09 led, 2018 6:08 pm

kuTTil píše:Zdravím od doby kdy jsem začal předělávat skrýté nádráží jsem se moc nepohnul ,záseknul jsem se na zapojení zhlaví,chci to ovládat jedním tlačítkem, jednu skupinu výhybek jsem takto napojil ,ale u té druhé mi to nějak nejde
a tak bych chtěl poprosit jestli někdo z elektrikářů by mi nenakreslil schémá přímo na moje zhlaví odkazy na nějaké stranky nepotřebuji to jsem hledal a vím že jích existuje hodně
jde mi o tohle zhlaví: https://himmer.rajce.idnes.cz/moje_rese ... 153391.jpg nějak to nedokážu zdárně napojit pokoušel jsem se to i nakreslit co které tlačítko ovladá ,jestli rovně nebo do odbočky ,ale mám ty usměrnovací diody napojené blbě vždy mi to ovlivnuje jeden přestavník

druhý pohled: https://himmer.rajce.idnes.cz/moje_rese ... 153571.jpg
potřebuji to i s tou první výhybkou hned z kraje z pohledu ,ale ted už jenom aby ,byla napojena na zhlaví rovně ,jako vjezd do smyčky,protože do odbočky bude výjezd a budu to mít jednosměrně a mám to už napojené


inspiraci jsem bral tady: http://mujweb.cz/masinky2003/staveni_vlakove_cesty.html jenom to druhé moje zhlaví se mi nedaří napojit a pokud můžu ,tak bych to schéma chtěl tímto stylem co kam vede a kolik těch usměrnovacích diod je potřeba zbytek už zvládnu
děkuji za pomoc kuttil


Mám připomínku z trochu jiného pohledu. Při číslování kolejí zvenku 1 až 5 mi nevychází v pohledu mezi 3 a 4 průjezdný profil. Při obsazení 4 koleje do hranic, nelze projet na 3 kolej. Hrozí odrbání boků.
K zapojení přestavníků: Je potřeba namalovat si to přehledně v kolejovém schématu a brát to od poslední výhybky postupně směrem k první a jezdit tužkou po jednotlivých drátech. Ono jak se to větví do více skupin,tak impuls k přestavení poslední výhybky ovlivňuje tu předcházející v obou směrech stejně (impulsy se tam setkávají v jednom kontaktu a s výhybkou to ani nehne), jak je to namalováno v odkazu ve schématu 1. Nemám možnost to sám namalovat. Hezký večer.
Polabský
 
Příspěvky: 507
Registrován: ned 26 úno, 2012 7:45 pm

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod kuTTil » stř 10 led, 2018 2:39 pm

Zdravím zkusil jsem nakreslit to zapojení toho mého zhlaví,řídil jsem se radou Pana Polabského a kreslil jsem to od té poslední výhybky k té první a vyšlo mi tohle: https://himmer.rajce.idnes.cz/moje_rese ... 523491.jpg malování mi moc nejde a doufám,že se v tom půjde vyznat
doufám, že když jsem to už nakreslil, tak případně to opravit a dát sem nebude až takový problém,když jsem se nedočkal žádného jiného nákresu od nikoho z členů tohoto fora
MŮŽETE MI TO NĚKDO PROSÍM ZKONTROLOVAT A PŘÍPADNĚ OPRAVIT?
DĚKUJI Kuttil
tt moduly analog
kuTTil
 
Příspěvky: 263
Registrován: ned 10 srp, 2008 11:23 pm
Bydliště: Havířov

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod MiG » stř 10 led, 2018 3:04 pm

Je tam alespoň jedna chyba.
Tlačítko 4 posílá oba povely na výhybku kolejí 3 a 4.

Kdybyste lépe "opisoval" podle masinky2003, tak byste místo "každé tlačítko na linku" nechal okolo každého tlačítka místo na 3 až 4 diody a zapojení by se hned zpřehlednilo.
MiG
 
Příspěvky: 693
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod jurazbabic » stř 10 led, 2018 3:09 pm

Jojo, proč tak komplikovaně a nepřehledně.
Drž se zásady: z každého tlačítka několik samostatných drátů s diodou k přestavníkům, kterými je třeba pohnout pro vjezd na danou kolej. U přestavníků, kde končí jen jeden drát vynecháš diodu.
Edit: Teda při kreslení, tím vznikne diodová matice, která se zapojí mezi tlačítka a dráty k přestavníkům.
jurazbabic
 
Příspěvky: 38
Registrován: čtv 20 lis, 2014 8:57 am

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 10 led, 2018 3:36 pm

H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3357
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod jurazbabic » stř 10 led, 2018 3:44 pm

Ještě doplnění: diody s elmag přestavníky a střídavým napájením nebudou fungovat. Je třeba ss napájení.
jurazbabic
 
Příspěvky: 38
Registrován: čtv 20 lis, 2014 8:57 am

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod Michal Vaniš » stř 10 led, 2018 3:49 pm

jurazbabic píše:Ještě doplnění: diody s elmag přestavníky a střídavým napájením nebudou fungovat. Je třeba ss napájení.

:?: Můžeš toto tvrzení vysvětlit?
Ideou je přeci zapojení na masinky2003 kde je to funkční na 16stV. :wink:
Uživatelský avatar
Michal Vaniš
 
Příspěvky: 369
Registrován: pát 10 črc, 2009 4:51 pm
Bydliště: České Budějovice

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod kuTTil » stř 10 led, 2018 4:42 pm

Děkuji za reakce z teorie ,jak je vidět to mi nepomůže potřebují to prostě vidět a, jak jste se mohli přesvědčit ,tak to kreslení mi prostě nejde
To střídavé napětí funguje ,jedno zhlaví mam takto zapojené, můžu to potvrdit a není pravda, ze potřebuje jenom stejnosměrné napětí ,a za další mám prestavniky MTB
Nedokážu si to jenom dobře představit a přizpůsobit k mojemu zhlaví
Proto jsem chtěl a prosil, aby mi to někdo ochotný nakreslil
A jak jsem předpokládal ,tak píšete že to je nepřehledné ale na to jsem upozorňoval a proto jsem to chtěl po někom aby mi to nakreslil nic vic jsem nechtěl
Může mi to teda někdo vzít a ten můj obrázek upravit a nakreslit to? Děkuji kuttil
tt moduly analog
kuTTil
 
Příspěvky: 263
Registrován: ned 10 srp, 2008 11:23 pm
Bydliště: Havířov

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 10 led, 2018 4:52 pm

jurazbabic píše:Ještě doplnění: diody s elmag přestavníky a střídavým napájením nebudou fungovat. Je třeba ss napájení.

Je třeba si uvědomit,k čemu ty diody slouží a k usměrnění proudu to rozhodně není. :lol: Na tom odkazu je právě zapojení se střídavým napětím a funguje k naprosté spokojenosti již řadu let,stejně jako před 40 lety na mém prvním kolejišti. :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3357
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod Petr_J » stř 10 led, 2018 6:27 pm

Diody v tomto schématu sice nejsou kvůli usměrnění, ale přesto usměrňují. Zapojení funguje s přestavníky, kterým je jedno, zda jsou napájeny stejnosměrným nebo střídavým napětím. Například motorické přestavníky Tillig takto zapojené fungovat nebudou, protože potřebují výhradně střídavé napájení.
Petr_J
 
Příspěvky: 125
Registrován: stř 20 úno, 2008 7:33 am
Bydliště: Brno

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod jurazbabic » čtv 11 led, 2018 7:48 am

Petr_J píše:Diody v tomto schématu sice nejsou kvůli usměrnění, ale přesto usměrňují. Zapojení funguje s přestavníky, kterým je jedno, zda jsou napájeny stejnosměrným nebo střídavým napětím. Například motorické přestavníky Tillig takto zapojené fungovat nebudou, protože potřebují výhradně střídavé napájení.

Nedobře jsem se vyjádřil, je to takto, jak píše Petr_J.
jurazbabic
 
Příspěvky: 38
Registrován: čtv 20 lis, 2014 8:57 am

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod jurazbabic » čtv 11 led, 2018 11:08 am

IMG_20180111_085642.jpg

Takže takto. Ty přečmáraný diody tam nejsou potřeba.
Omlouvám se za kvalitu, ale dostat na tento server přílohu, na první pokus to vrátí chybu, že je to větší než 2MB, tak to zmenším pod 2MB a zas prej že je to větší než 1MB.
jurazbabic
 
Příspěvky: 38
Registrován: čtv 20 lis, 2014 8:57 am

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod zugi » čtv 11 led, 2018 1:08 pm

zkusil bych si to nakreslit jako klasickou diodovou matici
vodorovně tlačítka, svisle páry k přestavníkům
jedu od talčítka vodorovně a vložím diodu ke každé svislici (kontaktu přestavníku) která má reagovat
něco jako tohle:
Obrázek
TT/IV-V.epocha , poslední měsíce/roky ve stavu ReadOnly :'(
Uživatelský avatar
zugi
 
Příspěvky: 123
Registrován: pát 07 bře, 2008 8:59 pm

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod kuTTil » čtv 11 led, 2018 1:36 pm

jurazbabic píše:
IMG_20180111_085642.jpg

Takže takto. Ty přečmáraný diody tam nejsou potřeba.
Omlouvám se za kvalitu, ale dostat na tento server přílohu, na první pokus to vrátí chybu, že je to větší než 2MB, tak to zmenším pod 2MB a zas prej že je to větší než 1MB.

Díky za obrázek takto mi to stačí a je to vidět a to je hlavní, zkusím to podle toho napojit a dám vědět jestli to funguje
zugi píše:zkusil bych si to nakreslit jako klasickou diodovou matici
vodorovně tlačítka, svisle páry k přestavníkům
jedu od talčítka vodorovně a vložím diodu ke každé svislici (kontaktu přestavníku) která má reagovat
něco jako tohle:
Obrázek

děkuji ,ale to už je na mně moc složité a nepřehledné ,možná pro profi elektrikáře ,ale to já bohužel nejsem jinak moc děkuji
pro mně je postačující ten první obrázek s mým zhlavím ,pro mně je to fakt lepší
jenom doufám ,že to je takto už správně
tt moduly analog
kuTTil
 
Příspěvky: 263
Registrován: ned 10 srp, 2008 11:23 pm
Bydliště: Havířov

Re: kuttilovo segmentové kolejiště

Příspěvekod Polabský » čtv 11 led, 2018 3:03 pm

kuTTil píše:
jurazbabic píše:
IMG_20180111_085642.jpg

Takže takto. Ty přečmáraný diody tam nejsou potřeba.
Omlouvám se za kvalitu, ale dostat na tento server přílohu, na první pokus to vrátí chybu, že je to větší než 2MB, tak to zmenším pod 2MB a zas prej že je to větší než 1MB.

Díky za obrázek takto mi to stačí a je to vidět a to je hlavní, zkusím to podle toho napojit a dám vědět jestli to funguje
zugi píše:zkusil bych si to nakreslit jako klasickou diodovou matici
vodorovně tlačítka, svisle páry k přestavníkům
jedu od talčítka vodorovně a vložím diodu ke každé svislici (kontaktu přestavníku) která má reagovat
něco jako tohle:
Obrázek

děkuji ,ale to už je na mně moc složité a nepřehledné ,možná pro profi elektrikáře ,ale to já bohužel nejsem jinak moc děkuji
pro mně je postačující ten první obrázek s mým zhlavím ,pro mně je to fakt lepší
jenom doufám ,že to je takto už správně


Vážený kolego,
perokresba kolegy jurazbabice je až na chybu u tlačítka 1, kde je nadbytečná 3 dioda, chybí proškrtnutí jako vedle, podle mne v pořádku.
Chápu, že je Vám ten obrázek "na pytlíku od svačiny" bližší, než suchá logika druhého výkresu ale i ten je velmi přehledný.
Hezký den Všem.
Polabský
 
Příspěvky: 507
Registrován: ned 26 úno, 2012 7:45 pm

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků