Petr Zatrepalek píše:Na výsuvy s kuličkovými ložisky bacha! Mám je v šuplíkách u obývákové stěny - stačilo pár let otevírání, šuplík se trochu v pojezdech zkroutil a ložiska vyskákali... Takže jediný pojezdy kterým věřím, jsou už dlouhá léta ty od Hetticha...
Beru na vědomí. Díky za typ.
Petr Zatrepalek píše:Za druhé- to kolejiště, tedy desku, bez povolení samořezných šroubů v bočních vysuvech nevyndáš - jak budeš chtít něco opravovat?
Právě proto jsem zvolil výsuvy. Abych se mohl pohodlně dostat jak pod kolejiště tak i nad kolejiště. Nerad bych celý layout doloval pracně z vitríny ven. Takto stačí pouze vysunout.
Petr Zatrepalek píše:Za třetí - rám na přední sklo ti zasahuje do profilu kolejiště - takže stromy, terén atd nemůžeš dotáhnout až po hranu toho šuplíku, což nebude vypadat zrovna hezky...
Asi došlo k nepochopení záměru proč zrovna umístit kolejiště na výsuvech. Přadní díl se sklem sice zasahuje do profilu layoutu, ale je zamyšlen jako odklopný. Takže před vysunutím základní desky se bude muset nejdříve odklopit přední díl se sklem a poté teprve vysunout layout.
Petr Zatrepalek píše:Za čvrté - co elektrika? Jak k tomu připojíš napájení aby se ti při zavírání nelámaly nebo nepřivíraly kabely?
Jsou dvě možnosti. Buď to umístit na vitrínu zástrčku na 230V, podobnou jako například u televize, nebo vystrčit z vitríny "Flexošňůru" s vidlicí na napojení prodlužováku. Osobně se přikláním k zástrčce na vitríně (vyhlášku 50/78 Sb § 6 a 7 mám). Propojení layout - deska bych řešil vhodným dostatečně dlouhým kabelem určeným pro připojení pohyblivých přívodů. samotná elektroinstalace by byla připevněná na desce layoutu.
Petr Zatrepalek píše:Za páté, napojení na skryták za zadní stěnou - máš jistotu, že ty šuplíkové posuvy ti udrží přesný napojení kolejí skryták/vitrína? Podle mě ne - budeš to muset furt nějak korigovat klínkama...
Přesné spojení zaručené nemám, neb to nemám vyzkoušené. Tím, že základní deska by měla být přesná s minimální vůlí pro plynulí zásuv, nepředpokládám moc dramatické rozhození napojení kolejí. Ovšem tunel nemusím bourat hned. Můžu ho vytvořit až bude vše vyzkoušeno provozem a budu mít jistotu, že deska zajíždí přesně.
Petr Zatrepalek píše:Jinak nebylo by jednodušší než nějaké výsuvy, udělat prostě celý čelní prosklený panel vitríny jako odnímatelný nebo výklopný (dřevěný rám, na něm pianový pant - udrží to v pohodě...), a to kolejiště tam mít vsunuté? Spodní desku vitríny a rám kolejiště mít pak proti odírání a i kvůli zpevnění opatřenou alu páskama nebo profilama ("kolejnice" pro výsuv)?
Také mne to napadlo. Ale zase si říkám, že bych kolejiště mohl udělat jako "reprezentační" a občas ho vzít i na vyjížďku ven. Výstavy a kolegové atd. Šuplík a přední rám se sklem bych zajistil proti samovolnému vysunutí a otevření neodymovými magnety. Mají velkou sílu, než používané nábytkové magnety.
Michal