Bezmozkův Inglenook

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Bezmozkův Inglenook

Příspěvekod Bezmozek » pát 25 črc, 2014 6:32 am

Vážení a milí,
Tak po dlouhém študování zdejšího fora jsem se rozhodl že bez kolejiště nemůžu žít. Oscilujíc mezi megalomanskýmy plány, mikronávrhy od MF a modulem, nakonec jsem došel k tomu, že to pravé je inglenook, funkční kolejiště a hlavolam ve velikosti modulu. Stavět se bude v TT, rozměr vychází na 100x30cm. Klasický inglenook jsou jen dvě výhybky a velká část kolejiště při zachování obdélníkového tvaru by byla nevyužita, takže jsem si dovolil přidat "obvod depa".
Výtopnu a zauhlování bych rád použil, jak zázrakem přežily tak 20let z dob kdy jsem modelařil, stejně jako plechový "kolejivo" zeuke, který na tak malym formátu snad zvládnu odblešovat. Kulisa vzadu by měla představovat zeď tovární haly, vlevo, přes silnici za vjezdem do areálu vlečky skrz vrata bude malej mostek přes vlhkej ďolík kde bývá po dešti potůček, pár smrčků až k výtopně, zbytek písek a štěrk až k po pravý dolní okraj, kolem skladiště kde bude kolej ukončena pár pražci přes kolej a hromadou štěrku za kterou bude vidět kdysi funkční pokračování vlečky. co se ztrácí mezi břízkama.
Pikčrs hír: http://superstepa.rajce.idnes.cz/Inglenook/
Ještě jsem tam měl dvě výhybky navíc aby se daly vagony objet mezi skladištěm a první výhybkou, ale výtopna byla moc vlevo, bylo to přeplácaný a pro koleje už nebylo vidět na zem, takže eventuelní osobák přivážející posledních pár zaměstnanců upadající fabriky asi zvládne věžák.
Je to jak pěst na oko? Co je tam špatně.... prostě bych vás poprosil jestli by to ještě šlo nějak učesat nebo vylepšit, plus se omlouvám za smršť co vznikla v threadu návěstidla a zde je konkrétní návrh toho co bych chtěl onávěstidlovat, v podstatě budu uplně spokojenej kdyby tam seděli mezi kolejema dva modrobílí trpaslíci. Slepá kolej vedle výtopny by byla slušivá s naftovým zbrojením, protože vedle dosluhující páry bych asi nejvíc zaměstnával hektora a rosnička se svojí ochotou jezdit po výhybkách by právě dělala křoví u zbrojení. A co jáma v depu, vejde se a kam? Etc, jsem jedno velký ucho co s tím.
Díky
Štěpán
:twisted: BTTB - Bad To The Bone :lol:
Bezmozek

Re: Bezmozkův Inglenook

Příspěvekod mizl » pát 25 črc, 2014 7:55 am

Zdravým, Jsem rád, že jste si vybral toto hezké téma. Podobnou otázku intelibook, jsem kdysi dávno řešil s kolegy zde : viewtopic.php?f=28&t=5317 . Zkuste si vlákno projít. Třeba Vás ještě trochu inspiruje. Jeden zdejší kolega ( myslím že to byl fraufra) navrhl velmi pěkný návrh na toto téma.

Továrna.jpg

Snad se autor nebude zlobit. když jsem jeho návrh zde uveřejním. Sice jsem Vám na Vaše dotazy neodpověděl, ale toto téma mne zajímá. A snad Vám aspoň trochu pomohu s inspirací.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Bezmozek » pát 25 črc, 2014 8:16 am

Díky za odpověď, téma vč odkazů mám proštudovaný naskrz, právě proto padlo rozhodnutí na inglenook. A rád bych ho zachoval v takhle malym vydání, proto ani timesaver, ale už jsem se vzdal rotundy, kamennýho viaduktu a skryťáku kam zajede bobina a 7 Ypsilonů, takže až se budu stěhovat, tohle ještě unesu :lol:
Návrh hezkej, na mě trochu velkej a popravdě idea je, že tohle bude kolejiště do kufru a se zachováním ručního ovládání výhybek by šlo napájet trakci z aku a zajezdit si "v lese".
Velikost je dělaná na 5-3-3, ale zkusím ještě doladit délku kolejí a snad půjde se 4osáky používat jako 3-2-2.
Jde mi o to jak z toho co jsem postnul udělat něco co aspoň trochu připomíná reálnou vlečku :roll:
BTW: že se mi léta prášilo na vagonky, neznamená že jsem kmet, snad to nebude příliš velký prohřešek proti bontonu, ale poprosil bych o tykání,je mi 33
Bezmozek

Příspěvekod hank » pát 25 črc, 2014 10:11 am

Protože tohle čtu a píšu v práci při poobědním kafi, tak zatím jen jednu stručnou poznámku: V takhle stísněných podmínkách se na vlečkách často používaly pro manipulaci s vagóny místo výhybek (většinou ruční) točny a místo lokomotiv navijáky a/nebo animální (koňská, lidská...) trakce.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod fulda » pát 25 črc, 2014 10:27 am

Bezmozek píše:BTW: že se mi léta prášilo na vagonky, neznamená že jsem kmet, snad to nebude příliš velký prohřešek proti bontonu, ale poprosil bych o tykání,je mi 33
TADY je vysvětlení, proč na fóru každému tykat
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod BohousP » pát 25 črc, 2014 12:48 pm

Bezmozek píše:... plus se omlouvám za smršť co vznikla v threadu návěstidla a zde je konkrétní návrh toho co bych chtěl onávěstidlovat, v podstatě budu uplně spokojenej kdyby tam seděli mezi kolejema dva modrobílí trpaslíci...

Omlouvat se nemáš proč, dost často se stává, že na jednoduchý dotaz se sejde několik stran protichůdných odpovědí (a toto ani není ten případ). Jen poznámku - trpaslíci se spíš používají tam, kde jsou hlavní návěstidla (vjezdové, odjezdové, cestové) stožárová. Pokud jsou na koleji jen seřaďovací (ranžirky), bývají stožárová, někdy snížená stožárová. Ale samozřejmě, najdou se i výjimky.
Pokud chceš dvě, dal bych je k první výhybce, jedna ranžírka pro kusou kolej, druhá skupinová pro výjezd z ostatních. Případně, pokud chceš víc svítících objektů, můžeš konce kusých kolejí označit návěstí "Posun zakázán" (to bys měl v každém případě) s doplněným modrým světlem. http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=5&t=4622
Přílohy
ranzirky.jpg
ranzirky.jpg (48.19 KiB) Zobrazeno 7617 krát
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod sidlo » pát 25 črc, 2014 3:50 pm

Zajímavý motiv na malém prostoru. Pár námětů.

Druhá kusá kolej vedle remízy postrádá smysl. Ta úvraťová kusá kolej je příliš krátká. Vejde se na ni jen samotná lokomotiva. Není možno dopravit na kusou kolej vagon. A dvě lokomotivy pro tak malou vlečku postrádají smysl. Spíš by se tam hodila rosnička než hektor. A dalo by se tam použít i jedno seřaďovací návěstidlo na stožáru http://www.eshop-rychle.cz/es-pecky/esh ... zovaci-m-b To by bylo umístěno až na konci panelu a krylo by vjezd do stanice mimo panel. Na návěstidle by trvale svítila modrá Posun zakázán. Na zadní kulise by byl motiv továrny. Skladiště by bylo otočené k paralelní kusé koleji, u té úvraťové koleje kde postrádá smysl.

Napadla mě ještě druhá varianta. Nebyla by to vlečka, ale část stanice. Nákladové místo pro poštu. Jako např. tady http://mapy.cz/zakladni?x=16.6115231&y= ... 41.483%22E Na zadní kulise by byla budova pošty. Paralelní koleje by mohly být tři. Jedna u budovy a dvě okolo krátkého nástupiště pro nakládku balíků. U každé koleje by bylo světelné seřaďovací návěstidlo. Nebyla by tam remíza, protože by se to obsluhovalo zálohou ze stanice. Pak by byl vhodnější hektor než rosnička. V kolejovém plánu vy ale chyběla ta zajímavá úvrať. Čtvrté seřaďovací návěstidlo by mohlo být před první výhybkou ze směru od stanice.

Pokud by se do druhé varianty přidala kusá kolej do které by se jezdilo úvratí jako např. tady http://mapy.cz/zakladni?x=15.2095463&y= ... 34.367%22E tak by se musel zvážit počet návěstidel, aby to nebylo přeplácané. Potom by bylo vhodnější použít tato návěstidla http://www.navestidla.cz/news/navestidl ... idlo-b-m-/
sidlo

Příspěvekod Bezmozek » pát 25 črc, 2014 4:36 pm

Předně bych všem rád poděkoval za reakce.
Ad navijáky, koně etc: Proto plánuju ukončit kolej vpravo dole, tj nejdál od kulisy jen pražcem přes koleje a hromadou štěrku, za ní kolej bude pokračovat patinovaná, zarostlá, existující leč nepoužívaná, což by jako naznačovalo že se jedná pouze o výsek z vetšího vlečkového areálu ač zašlého. Každopádně z logiky inglenooku jako posunovacího hlavolamu je ukončení koleje nutností, na fotce je délka naznačena položenou kolejí napříč, šturc nebude, takže kolej původně pokračovala dál do vlečky mimo panel, úvraťovou se stala po "krachu fabriky"
Ad návěstidla: Netrvám na dvou kusech, jen bych to nerad přeplácal nebo aspoň ne moc. Jen aby to trochu dávalo smysl, modrá ve šturcech bude, tak aby to zas nebylo jak vánoční stromeček a mělo to hlavu a patu.
Ad nesmyslná kolej: Dííííííky! Takhle to je když přes stromy nevidím les. Zkusím poupravit. V podstatě do "depa potřebuju zatlačil dvouosák uhlí a nafty o nic víc nejde.
Ale pak by teda byla lepší možnost objetí? Posunovat na hlavolamu se bude tak, že mašina bude od vagonů nalevo, ale pak bych nevyjel z depa. Nebo ji napojit na kolej co vychází z vrat? Super post, mám nad čím bádat

Edit: Lokomotiv bych rád použil víc, chci to postavit tak, že rosnička bude mít vůli a s Hektorem poslední vagon těsně mine námezník. Mám rozptyl délku jednoho vagonu, to snad vyjde. Samo že účel kolejiště je projet mašiny a rosnička na výhybkách nic moc, řekněme, že rosnička by byla místní, větší loko by byla půjčená od ČSD. Ta pošta je zajímavá varianta, ale opravdu rád bych využil tu remízu a námět vlečky v úpadku.. taková zašlá industriální romantika.
Bezmozek

Příspěvekod vmucha » pát 25 črc, 2014 7:11 pm

Konec koleje může taky vypadat tak, že kolej zajíždí někam do haly. Vrata ve tvém případě by byla fiktivní.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod sidlo » pát 25 črc, 2014 7:44 pm

Pokud budou provozovány dvě lokomotivy, tak objízdná kolej není třeba.
Rosnička bude v remíze a hektor na příjezdové koleji.
Pro uhlí si rosnička dojede do provizorně zakončené vlečky, hektor přisune cisternu s naftou a odstoupí. Délka přerušené vlečkové koleje musí být na délku rosničky a jedné cisterny. Rosnička zasune cisternu k nádrž na zbrojení. Opačným postupem vůz vrátí.
Fungovala by i varianta s kratší kolejí, kdy hektor vůz zasune a odstoupí, následně rosnička vyjede z remízy a vůz si přitáhne.
Hektor posunuje na dvou kolejích s vyžitím třetí koleje přerušené vlečky. Při posunu se může střídat s rosničkou.
Seřaďovací návěstidlo je na konci příjezdové koleje,kryje vjezd do stanice (která je mimo inglenook) a je stále v poloze posun zakázán - modrá.
Přílohy
P1010005.jpg
sidlo

Příspěvekod Bezmozek » sob 26 črc, 2014 6:11 am

Ad fiktivní vrata: díky, ale vrata už jedny budou na výjezdu z areálu vlečky uplně vlevo, to asi stačí.
Takže jsem to poupravil:
http://superstepa.rajce.idnes.cz/Inglen ... 010001.jpg
Takhle se na úvrať vejde i hektor s vagonem, nafotil jsem i druhou variantu s objízdnou kolejí, chybějící kousek koleje si snad domyslíte. Sice jsem se vzdal mostku před bránou a nemám kam dát smrčky z DDR, ale zas mám o šturc víc v depu.
Nakonec mi to nepřijde tak špatný. Názory?
Bezmozek

Příspěvekod sidlo » sob 26 črc, 2014 6:28 am

Ten horní návrh. Zrušil bych objízdnou kolej - to je překombinované.
Ta odvratná výhybka před remízou je dobrý nápad. Jenom to místo pro zbrojení bych posunul doprava až za námezník.
sidlo

Příspěvekod Bezmozek » sob 26 črc, 2014 10:44 am

Ok, taky mi to došlo až když jsem postoval tu fotku.
Ač nerad, zkusím najít vývybky BTTB, protože zeuke který choděj neposkládám jak bych chtěl kvůli přestavníkům. Sice můžu obrátit přestavníky aby nebyly vidět, ale zas to nepůjde ovládat ručně. :roll:
Bezmozek

Příspěvekod Tomáš » sob 26 črc, 2014 11:02 am

Hele a nechceš zvolit jiný modernější typ Kolejiva?
Třeba Kuehn má podobnou geo jak Zeuke,tak by se ti to moc ani nezměnilo. Tobě stačí pár vexlí a pár kolejniček. Nebál bych se koupit ani tu flexinu a natvarovat si to dle potřeb. Cena bude únosná a spolehlivost a modelovost několikanásobně vyšší. Přestaníky netřeba, ruční přestavování pomocí táhel určitě efektivní.Ale ani to netřeba. U výhýbek můžeš napájet i srdcovku a za to se ti určitě odvděčí rosnička. Nebo použít BTTB přestavníky a namontovat je skratě od spoda.
Já ti to samozřejmě nenutím,ale příjde mi, že na tak malým projektu, te to určitě nezrůjnuje.

Zhruba jsem ti to spočital. S flexi kolejí by to mohlo být i míň.
Přílohy
P1010001.jpg
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Bezmozek » ned 27 črc, 2014 2:31 pm

Hele co Ti na to mám říct, chci a taky zvolím. Uplácat to na plechu jsem byl ochotnej protože se mi to válí doma a se spolehlivostí zeuke výhybek jsem narozdíl od BTTB nikdy neměl problém, mám dva kousky se seškvařeným překrytem přestavníku a chodí bezvadně a doskakujou do konce. Nicméně stejně mám přehazovací teorii na vyzkoušení, tak zahýřím a bude kuehn. Což nic nemění na tom, že než půjdu na nákup, potřebuju mít finální layout abych věděl kolik toho nasát.
Pořád špekuluju nad tím, že když u verze s objízdnou kolejí vyhodím výhybku na hlavní koleji, mám ještě jednu slepou v depu. No už mám vytištěný kuehní šablony a pocvičim :D
Bezmozek

Další

Zpět na Modelové kolejiště