Skryté nádražie 1650x900mm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Skryté nádražie 1650x900mm

Příspěvekod kiski » úte 08 črc, 2014 4:41 pm

Zdravím všetkých,

mám tu malý rébus pre všetkých návrhárov modelových koľajísk, potreboval by som totiž poradiť s tvarom skrytej stanice. Jedná sa o SN pre dvojkoľajku, chcel by som aspoň 3 odstavné koľaje, pokiaľ možno čo najdlhšie. Kusé koľaje nie sú nutnosťou, ale potešia. Jedná sa mi o to, aby sa z ktorejkoľvek koľaje dalo vojsť na ktorúkoľvek odstavnú koľaj SN a naopak... Mne už došli nápady, tak sa pýtam tu na fóre... :? Priestor pre SN odpovedá tvaru na obrázku, bohužiaľ SCARM neexportuje rozmerové parametre, preto to dopĺňam - dĺžka panelu 1650mm, šírka panelu 900mm. Východzie kóty pre polohy začiatočných koľají SN (to sú tie spodné body, kde končia oblúky 353 a 396) majú polohy (osi X/Y od ľavého horného rohu panelu) 439/803mm a 439/846mm... Snáď som to vysvetlil dosť zrozumiteľne :mrgreen:

Pripájam odkaz na obrázok SN:
http://img1.rajce.idnes.cz/d0102/3/3311 ... .jpg?ver=0

Ideálne by bolo niečo podobné, ako mám kolega "chameleon" na svojom koľajisku Nová Naděje... Minimálny oblúk je 310.
Kiski
TT, DCC
kiski

Re: Skryté nádražie 1650x900mm

Příspěvekod kiski » stř 09 črc, 2014 10:09 am

UPDATE: Zatiaľ sa mi podarilo stvoriť toto:

http://img1.rajce.idnes.cz/d0102/3/3311 ... .jpg?ver=0

Nič lepšie ma nenapadlo, požiadavky to splňuje, jediný zádrhel vidím vo vytvorení kríženia... Polomery neklesajú pod 310 (aj napriek tomu, že to tak možno niekde vyzerá).
Ak má niekto iný nápad alebo ideu, sem s ňou. Takisto uvítam komenty k môjmu výtvoru :mrgreen:
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod chameleon » stř 09 črc, 2014 10:36 am

taky jsem to zkoušel, máš taky dost málo místa :wink:
podle mě, když upravíš jednu kolej na vjezdu, tak si dost pomůžeš - viz obrázek
(délky kolejí jsou dle Wintracku - tj. od výhybky k výhybce = v reálu od námezníku k námezníku budou kratší. Uvedený poloměr není v celé délce - je tam pro info kvůli rozteči kolejí)
Přílohy
kiski_sn.jpg
chameleon

Příspěvekod romino » stř 09 črc, 2014 10:47 am

A je podmienkou subezne vchadzanie a odchadzanie? Teda ci musi byt mozne odchadzat zo skrytaku v momente ked ina suprava vchada. Predpokladas taku prevadzku? Ak nie tak tie kolaje pri vchode spoj a dalej uz pokracuj ako bolo navrhnute so sluckou. Usetris dost miesta a nemusis riesit ani to krizenie. Kolaje sa ti predlzia.
romino

Příspěvekod chameleon » stř 09 črc, 2014 11:04 am

romino píše:Usetris dost miesta a nemusis riesit ani to krizenie. Kolaje sa ti predlzia.
místo neušetříš - teda pokud neporušíš zadání a nezačneš koleje spojovat již v oblouku :) Já jsem též porušil zadání - ale jen rozteč kolejí :D

Spíše, je-li to možné, tak udělat dvojité kolejové křížení někde na cestě do SN, třeba i metr před SN, a SN mít tak jednoduchého typu s delšími kolejemi
Naposledy upravil chameleon dne stř 09 črc, 2014 11:15 am, celkově upraveno 1
chameleon

Příspěvekod kiski » stř 09 črc, 2014 11:14 am

Romino: Čo sa týka prevádzky, tak všetci veľmi dobre vieme, ako to býva - najprv si človek povie, že veď mu to netreba, ale potom náhodou príde tá situácia, kedy by to potreboval a nebude to mať a začne ľutovať. Preto si myslím, že keď tu tá možnosť je, prečo to nevyužiť, ak to aspoň trochu ide. Možno sa to nevyužije hneď od začiatku, ale neskôr to môže byť len výhoda... :wink:

Chameleon: dikes, vyzerá to super, a ani nie je treba vyrábať kríženie... V podstate si použil tvoj SN a doplnil polomer 439... šikovné riešenie. Teoreticky by som mohol vynechať v tvojom návrhu polomer 310 a ostanem na 3 odstavných koľajach tak, ako mám v návrhu aj ja, a zvyšné polomery budú "prijateľnejšie"... viem, že každá koľaj v SN navyše je len k dobru, ale prevádzkovať budem v podstate len osobné 4-osové vozy typu Y/B 70 - neskrátené, a na polomeroch 310 mám obavu o vykoľajovanie sa v spojení s nejakou loko (aj keď výrobca uvádza min. polomer 286 - Kuehn, jeden nikdy nevie, že...).
Akurát neviem ako s tou koľajou prichádzajúcou z toboganu, ale možno by to šlo... čo sa týka dvojitého kríženia, tak do SN ho nikde nevtrepem, pretože príchod do SN je tobogan... A vo viditeľnej časti ho nechcem mať, stačí, že je pred stanicou.
Každopádne ďakujem za návrh a pripomienky... :mrgreen: ...v mojom mám trošku dlhšie odstavné koľaje... :lol: :lol:
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod chameleon » stř 09 črc, 2014 11:22 am

V tom mém návrhu je 100% výhybek obloukových, kde vnitřní odbočení je 310mm
Pak spousta oblouků a protioblouků v r310, takže přidání koleje v SN v r310 bych vubec neřešil a hned přidal, čím víc kolejí tím lépe..
Všechny r310 jsou daní za málo místa, ale dá se s nima žít - chce to pečlivou pokládku kolejí, dobrá spřáhla, vagóny..... :)
chameleon

Příspěvekod kiski » stř 09 črc, 2014 11:27 am

Chameleon: Ano, v tomto máš pravdu, úplne súhlasím... A opravujem svoje predošlé tvrdenie, že v mojom návrhu polomery neklesajú pod 310. Bohužiaľ, objavil som jeden oblúk, kde je polomer 301... Je to ten menší na vstupe, čo sa napája na prvú výhybky SN EW2 :? Čo myslíš, bude robiť problém pre zamýšľané vozy??

UPDATE: po zámene za flexi vychádzajú posledné 75-stupňové polomery pred vstupom do SN na 330 a 375, čo je už veselšie... :D
Kiski
TT, DCC
kiski

Zpět na Modelové kolejiště