TT 3,5x1,5m - mezilehlá

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

TT 3,5x1,5m - mezilehlá

Příspěvekod Janek.KP » úte 09 říj, 2012 6:30 pm

Ahoj, moc prosím o radu zkušenější kolegy. Sorry, že jsem se nacpal do tématu modelové kolejiště, ale dostal jsem doma k dispozici následující prostor, hodlám ho plně využít a chci se pokusit o modelové kolejiště. V nejlepším budu inspirací ostatním, v nejhorším odstrašující příklad :)

http://imageshack.us/a/img208/7210/janekm1.jpg
http://imageshack.us/a/img594/3065/janekpudorys.jpg

Další vstupní údaje:
- TT, digitál ( zatím multimouse, do budoucna pravděpodobně NanoX-S88 ), ČSD 1975-1985, lokálky.
- už pět let začátečník ve všech oborech modelové železnice
- baví mě stavba lokomotiv, vozů a chtěl bych je někde prohánět jen tak pro radost
- vzhledem k prostoru je můj návrh kompromisem ( jak jinak ), vznikal pět let a byl několikrát radikálně překreslen. Genezi zde prezentovat nebudu.
- mám rád jízdu vlaků krajinou. Ne, aby mi vlak hned zmizel v tunelu jen co se rozjede, nechtěl jsem "aby se mi tam vešla alespoň dvě nádraží, depo s točnou a dvojkolejka..." ( no, hlavně že točnu tam mám a vodárna se mi tam nevešla...to se napraví ), chtěl jsem velké poloměry zatáček ( kdybych tam někdy v budoucnu chtěl poslat rychlík, aby to nevypadalo blbě ) a dostatečně "malé-velké" nádraží.
- nechci mít špatně dostupné skryté nádraží
- rukou lehce dosažitelné vlečky, nádraží
- kolejiště je přístupné pouze ze dvou stran
- obě Milanovi knižky mám ( díky za ně !!! )
- dobu stavby odhaduji cca 5 let po etapách, rozpočet 15.000,- ročně - celkem 75.000,- , počítám s případným navýšením ceny o 20% ( chyby, omyly, zdražování... )

Výstup - asi nenadchne a možná ani nezaujme... :)

Obrázek

http://imageshack.us/a/img37/2667/janekv0.jpg

- Výška 0 by měla být cca 50cm od podlahy
- EW1 ve skryté části, viditelné ve stanici/vlečce EW2, odbočka na širé trati EW3

Pozitiva:
- SN je viditelné, nakreslené bohužel velmi nahrubo, pouze pro představu, bude na polici ve skříni za sklem a budu muset část zapustit do zdi :)
- získal jsem cca 6 metrů volné trati + dalších 4,5m od nádraží
- relativně velké nádraží ( volná inspirace na téma Polubný ) včetně depa na odstavení "muzejních kusů"
- vlečku ke sklárně

Negativa:
- jsem si vědom nevýhod stacionárního kolejiště, pokusím se ho alespoň trochu "rozsegmentit" kvůli případné demontáži. Moduly bohužel ne...
- na začátečníka bez zkušeností příliš velké sousto, ale vzhledem k volnému času, který mi zbývá, nechci tento investovat do stavby něčeho, co se mi nezdá jako "to pravé"
- zabírá to dost místa
- na plánku už teď vidím, že jsem možná měl posunout tunel u nádraží, nádraží o kousek prodloužit na druhou stranu k viaduktu a lépe zpracovat přednádražní prostor ( autobusová zastávka, restaurace atd ). Taky kdybych maličko zmenšil poloměr dvou hlavních zatáček třeba na půl metru "za kopcem", tak bych asi zmenšil šířku kolejiště...vlečku z boku kolejiště :?:

Celý plánek je hrubá skica, námět k diskuzi a moje prosba o pomoc, podněty a rady, zda má smysl se jím zabývat dále nebo zkusit jiný návrh. Sám bych uvítal, kdyby kolejiště zabralo užší prostor i za cenu zmenšení přehrady. Zase jsem ale počítal, že "vodní hladina" by byla odnímatelná, abych se dostal v případě problémů k výhybce vzadu.
Mockrát děkuji za váš čas a odpovědi,

Janek

P.S.
Včera za mnou stála manželka, když jsem plánek dokončoval. Přejela ho pohledem, chvilku se pokusila předstírat zájem, pak to vzdala a pravila, že tomu vůbec nerozumí :lol: Ale že prý pokud bych chtěl, tak by se mohly zrušit police ( 900 + 400 ). A to mi řekne, když nad plánem kolejiště dumám už několik let a dobral jsem se alespoň nějakého výsledku... :!:
Naposledy upravil Janek.KP dne čtv 18 říj, 2012 12:09 pm, celkově upraveno 2
ČSD, IV epocha, TT, digitál
Janek.KP

Re: TT 3,5x1,5m - mezilehlá

Příspěvekod milan ferdián » úte 09 říj, 2012 7:01 pm

Ach ty šikminy....Kolejiště budeš muset přepočítat,hlavně tu zadní a boční část.Neplechu dělá právě ta šikmina.Nemůžeš navrhovat trať již v určité výšce na základním půdoropisu místnosti.Základní rovina od země je 700 mm a té bych se držel (tuto míru si uvedl u výšky stěny).Lepší sedět u kolejiště než klečet.Téma je zajímavé,chtělo by to doladit. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 09 říj, 2012 7:23 pm

Ahoj, zkus si stahnout wintrack v cestine a premalovat si to do toho. Nevim,jak ostatnim, ale mne se cely planek nezobrazil, takze vidim jenom cast. :D A rozhodne si nemyslim, ze R310 je nejaky velky polomer :D :D
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Janek.KP » úte 09 říj, 2012 7:35 pm

pro Milana
...šikmina a topení... s tím jsem se hodně pral a koukám, že nezvítězil. Právě proto jsem taky chtěl SN bokem...ideální do tohodle prostoru by byla koncová stanice ( mohla by zůstat i mezilehlá ) s obloukem dolů do údolí ( tedy k šikmině ) - a dost, nepřeplácávat. Já se ale snažil dostat na kolejiště maximum širé trati a něčím "rozbít" ve smyslu, že kvůli ( v mém případě ) přehradě musela trať vést obloukem. V podstatě jsem údolní nádrž bral i jako úsporu financí, přece jenom je to celkem nějakých 5 m čtverečních ( i tak mi to přijde moc, musím to nějak zúžit ) a ten zhruba metr vodní hladiny mi přišlo jako dobrá úspora práce :)

Jinak jsem vycházel z toho, že pokud bych použil na konec kolejiště u šikminy poloplastickou kulisu lesa, tak výška 20m smrku je v TT cca 16cm... Takže jsem od celkové výšky 70cm předstěny pod šikminou odečetl 20cm a vyšlo mi padecm. U toho by se ještě dalo sedět. Ten tunel v levém zadním rohu je na hraně...
Ehm, pěkně prosím, jak by to bylo tedy správně? :wink: mám vzadu moc malý smrky, že? :lol:

pro Jirku
S witrackem moc nekamarádím, mám počítačů dost z práce, takže jsem si s chutí vzal tužku a papír. Příklady táhnou... ;) R310 jsou už ve skrytých částech kolejiště, viditelné jsou pouze R450 a R550
Naposledy upravil Janek.KP dne stř 10 říj, 2012 8:21 am, celkově upraveno 1
Janek.KP

Příspěvekod milan ferdián » úte 09 říj, 2012 7:46 pm

Já mám fakt někdy smůlu.Objeví se tu dva zajímavé projekty,tvůj a od zsvobody a já jen můžu občas na vás mrknout.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod jirkan » úte 09 říj, 2012 8:06 pm

Když to nejde s počítačem, tak bych vzal pravítko a úhloměr a skusil bych to nakreslit trochu přesněji. Jen tak od oka se mi zdá, že pak bude lecos vypadat jinak. Zejména ten skryťák je asi trochu moc "napruženej".
Jo a co se týče toho rozpočtu, asi bych tam nějakou nulu přitlačil (ale ne před číslo!) :mrgreen: .
jirkan

Příspěvekod chameleon » úte 09 říj, 2012 10:25 pm

5let - dlouhá doba - obdivuji tvojí trpělivost :wink:
Dále gratuluji k podpoře manželky :D
Bohužel ale také myslím si, že v reálu to nemůže vyjít - už jen ta hlavní stanice:
Kolejiště 3550 mínus oblouk vlevo cca 500 , mínus vpravo 550, mínus trať cca 600 a jsi na délce nádraží cca 1900 - což pro navrhované nádraží je myslím málo... o SN nemluvě :|
chameleon

Příspěvekod Jeff Hopper » úte 09 říj, 2012 11:01 pm

Pokud se nekamarádíš s PC tak zkus tilligovu šablonu - v některých věcech ti otevře oči(jako mě) - nestojí majlant a dá vcelku jasnou představu o kolejišti - akorát to chce velký papír.
Jeff Hopper

Příspěvekod Janek.KP » stř 10 říj, 2012 7:57 am

Díky za odpovědi, beru to, jako že námět prošel :wink:
Zatím mám k přemýšlení a realizaci na základě vašich reakcí:
1) výška 0
2) zlepšit grafickou úroveň předkládaného návrhu :)
( šablonu od Tilliga mám, ale došel mi papír :) wintrack v češtině nainstalovaný na flash disku, abych ho mohl tahat sebou, ale když já do těch pc koukám fakt celý den.... )
3) znovu posoudit celkovou finanční náročnost celého projektu - víc peněz ročně bokem nenaspořím. A Řím taky nebyl postaven v jednom dni ;)
4) délka stanice opravdu vychází okolo 2 m, obávám se, že víc tam nedostanu ( Kolejiště 3550 mínus SKRYTÝ oblouk vlevo cca 350 , mínus vpravo viditelný 700, mínus trať/viadukt cca 400 ), takže stanici zkusit položit více napříč. Nenavrhujte mi prosím zmenšovat viditelné oblouky na širé trati, pod R450 nepůjdu.
5) nakreslit SN do prostoru 650x1300...nejsem naivní :?:
Mno, uvidíme...

P.S.
takže 2m stanice je málo... :cry: V reálu je to 240m dlouhá stanice... pravda, zmiňovaný Polubný má cca dvojnásobek a tohle http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=43&t=6966 jsem taky četl...
Naposledy upravil Janek.KP dne stř 10 říj, 2012 8:58 am, celkově upraveno 1
Janek.KP

Příspěvekod Jeff Hopper » stř 10 říj, 2012 8:30 am

Pokud to vychází 2 m čistě bez zhlaví tak je to pořádná délka na domácí kolejiště - ono vypadá lépe, když jezdí relativně dlouhé soupravy(loko +cca. 10 dvounáprav. vozů) než mašina s 3 vozy, která se skoro nevejde do stanice - popřípadě se musí dělat kompromis a zhlaví pošoupnout do obluku - http://jefftt.rajce.idnes.cz/Kolejiste_ ... 0_1197.jpg jde o jedno z mojich zkušebních kolejišť - do stanice se v pohodě vešla souprava z 10 wapama(v současné době jsem si stanovil standart 14 wapek) ostré obluky jsem schoval do tunelů. Z jízdy v p řírodě toho moc vidět nebylo - ono toho v tomto prostoru 240 x 90 cm ani moc vymyslet nešlo. Nebo ho lépe rozvětvit. Takže pokud můžu doporučit určitě stanici natáhni ať se tam vejde alespoň pěkný nákladní vlak

http://jefftt.rajce.idnes.cz/Kolejiste_ ... 0_1141.jpg

http://jefftt.rajce.idnes.cz/Kolejiste_ ... 0_1190.jpg
Jeff Hopper

Příspěvekod lajblt » stř 10 říj, 2012 3:29 pm

Možná dělám někde chybu, ale vychází mi ve Wintracku, že pokud použiju výhybky Tillig EW2 a poloměr vnitřní tratě R450, bude hlavní staniční kolej mít užitečnou délku cca 1 metr. :shock: Délka EW2 je 166 mm, EW1 129,5 mm.
Přílohy
_modely.biz-Janek.KP-02.jpg
lajblt

Příspěvekod Janek.KP » stř 10 říj, 2012 6:12 pm

Neudělal jsi chybu, Tomáši. Já jsem sice mám ideu, ale moje zkušenosti a místnost jsou asi opravdu malé na tak velký projekt. Nechci za každou cenu vytvářet maxi kolejiště ( tedy přidat aspoň metr )
jojo, odstrašující případ :oops:
Janek.KP

Příspěvekod milan ferdián » stř 10 říj, 2012 6:27 pm

Janek.KP píše:Neudělal jsi chybu, Tomáši. Já jsem sice mám ideu, ale moje zkušenosti a místnost jsou asi opravdu malé na tak velký projekt. Nechci za každou cenu vytvářet maxi kolejiště ( tedy přidat aspoň metr )
jojo, odstrašující případ :oops:

No tak zkuste ty tratě prohodit.Kolej do stanice stoupá a mostem nadjíždí spodní kolej.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod lajblt » stř 10 říj, 2012 7:13 pm

2 Janek.KP Místa je "neurekom", jak by řekli na Slovensku. Zkusím to tam nějak rozumně poskládat, bylo by škoda toho nádraží, líbí se mi. :)
lajblt

Příspěvekod Jeff Hopper » stř 10 říj, 2012 8:19 pm

Ostřejší oblouky - schovat do tunelu, nebo zářezu v lese(hustým) a obrečet EW 2 - strašně to natahujou(už jsem je taky obrečel) a nebo probourat a protáhnout o 2 m :lol: :lol:
Jeff Hopper

Další

Zpět na Modelové kolejiště