Erz zum Stahl, Kohle und energie - Staviame pec

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Erz zum Stahl, Kohle und energie - Staviame pec

Příspěvekod E27 » stř 29 zář, 2010 5:21 am

Zdravím Vás všetkých.

Pozeral som sekcie a nikde som nenašiel modelárov, špecializujúcich sa na stvárnenie hutníckeho, banského alebo oceliarenskeho provozu.

Výstavba kolajska je náročná nielen na detaily, ale aj na prevádzku (provoz) samotný. Špeciálne vozy, lokomotívy a pod.
V inom príspevku som sa rozhodol opisovať priebeh stavby odklizových lokomotív, a keďže sa zaoberám aj hutním provozom, tak by som sa chcel opýtať, či sa niekdo zaoberá aj týmto?

Pomaly pracujem na modeloch aj pre hute, fotky dodám čoskoro.

Má niekdo takéto skúsenosti? Robíte si vozy sami? Stvárnujete na kolajiskách aj túto tématiku?
Naposledy upravil E27 dne sob 28 zář, 2013 6:31 pm, celkově upraveno 5
E27

Re: Hutě, Doly, Ocelárny

Příspěvekod pavel » stř 29 zář, 2010 7:13 am

Já to asi vidím takhle : většina ( ne tedy všichni ) mladých začínajících chce na kolejišti toho tolik, že todle téma se tam už nevejde a i kdyby ano tak o nějaké huti atp. nemají páru. Dále ti co už jsou starší a snad i moudřejší :lol: :lol: tak dost často bojují s každým milimetrem a tadle témata chtějí trochu víc milimetrů. Neříkám že kousek nějaké hutě nebo dolu se nedá vymodelovat na rozumném prostoru, ale už moc nezbývá na nějakou pidi stanici natož na kousek tratě. Ti co mají místa víc a mohli si to dovolit tak buď je toto téma nezajímá nebo jsou líní si sehnat podklady jak by to asi mělo vypadat, dalším se to nehodí do konceptu atd. Když to nějak uzavřu : Lidí kteří by toto modelovali je dle mého jak šafránu a možná ještě míň a když už se todle na domácím kolejišti objeví tak jen jenom náznak . Toto téma se v domácích podmínkách hodí jen na samostatné kolejiště typu timesaver ( angličani jsou v tomhle dobří ) ale to je vlastně neústalý posun, což hoooodně lidí nebaví - chtěli by se i projet po trati - a nebo mít opravdu více místa aby se to dalo zakomponovat do kolejiště.A modelářů kteří mají dost místa, udělají si důl nebo ocelárnu, byť jen část tohoto provozu a k tomu ještě kolejiště.... asi málo.
Takže asi bude pro tebe problém tady někoho sehnat kdo dělá podobné téma.
pavel

Příspěvekod Ferda » stř 29 zář, 2010 9:49 am

Někteří o tom aspoň uvažují :mrgreen:
Idea projektu KAROLÍNA:
Karolína.dwg A3_(02).JPG
Rozložení segmentů
Karolína.dwg A3_(02).JPG (152.96 KiB) Zobrazeno 18208 krát
Karolína.dwg A3_MAPA(01comp).JPG
Na jedné ze šesti podkladových map:
Karolína.dwg A3_MAPA(01comp).JPG (238.72 KiB) Zobrazeno 18208 krát
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod pavel » stř 29 zář, 2010 10:28 am

Ferda píše:Někteří o tom aspoň uvažují :mrgreen:

Ve velikosti Z :?: .... :lol: :lol:
pavel

Příspěvekod JanoH0e » stř 29 zář, 2010 10:48 am

Táto téma je zaujímavá, znalec si určite nájde svoje. Nie všetky komplexy a výrobne sú takéto rozsiahle. Priam na modelové stvárnenie sú určené napr. trate v Slovenskom Rudohorí či už normálno rozchodne alebo úzkorozchodné. Sám mám spracovaný jeden takýto námet "montánnej a priemyselnej" železnice. Nič zložité, jednoduché trate vedené v krajine s možnosťami posunu ale aj osobnej dopravy. Len to chce hlbšie študovať o čo tam vlastne a ako ide. Napr. trate do Heřmanovej Huti, Sobotína atď by sme tiež tam mohli priradiť. Tak isto by to bol zaujímavý námet na úzku vo vnútri závodu - Kladno, Vítkovice, ale aj vo exteriery - Bohumín, Hrušov, Berounské malodráhy atď, ale aj Slaný - Smečno - Kačice- kde sa rozvážalo uhlie z bane do pivovaru, cukrovaru a obcí pri trati. Námetov je dosť aj na doslova pidi koľajiska.
JanoH0e

Příspěvekod pavel » stř 29 zář, 2010 11:02 am

Věřím že i na pidi kolejiště by se něco dalo vybrat, ale chce to ovšem lépe se orientovat v dané problematice. Kolega E27 má na mysli, pokud jsem to dobře pochopil, větší ( ne velké ) komplexy.
pavel

Příspěvekod pavel » stř 29 zář, 2010 11:05 am

Já osobně, kdyby bylo místo, si klidně něco takového udělal ....ale to místo. O menší modelové velikosti N, Z neuvažuji .
pavel

Příspěvekod E27 » stř 29 zář, 2010 12:29 pm

Uha, som rád, že sa diskusia začala rozvíjať. Teší ma to.

takže odpovedám, že áno, mal som na mysli veľké provozy.
Ono využiť časť koľajiska na stvárnenie takéhoto provozu je pre väčšinu modelárov buď nezaujimavé alebo náročné.
Skorej nezaujimavé, ale verím, že sa prelomí bariéra, pretože už u Nemcov sa začína rozvíjať táto tématika. Dopomáha k otmu aj Trix, ktorý je ale pre bežného modelára moc drahý.

zajtra dodám fotky modelov, ktoré sa týkajú takýchto provozov. Robím to postupne a samozrejme vo forme modulov, ktoré po zostavení vytvoria obrovský komplex.

Lenže to bude ešte trvať, preto som začal na modeloch. Vozy a lokomotívy. Lokomotívy robím odklizové, ale to je iný príspevok. Zajtra sem vložím fotky hutných vozov.
E27

Příspěvekod Ferda » stř 29 zář, 2010 2:33 pm

pavel píše:
Ferda píše:Někteří o tom aspoň uvažují :mrgreen:

Ve velikosti Z :?: .... :lol: :lol:

Máš tam i metr! Tak si můžeš měřítko lehce odvodit :wink:

Pro klid tvé duše: "TT to neníííííí :mrgreen: ". To bychom si bez Tvého vědomí nedovolili :lol: :lol:
Ferda

Příspěvekod mlha » stř 29 zář, 2010 4:51 pm

Tak to musí být určitě N,jinak to není možné(hraju dobře,co,Ferdo)
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod milan ferdián » stř 29 zář, 2010 5:10 pm

mlha píše:Tak to musí být určitě N,jinak to není možné(hraju dobře,co,Ferdo)

ne není,to bych o tom musel vědět :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » stř 29 zář, 2010 5:24 pm

V "N-ku" to vypadá takto......

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

a takto jedné neznámé modelové velikosti :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrázek

Obrázek

Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Ferda » stř 29 zář, 2010 6:53 pm

Ty přerušované čáry na první fotce ... Tam si mám představit vlak :?:
A jak v Nku vypadá úzká?

Mlha obdržel prvních 50 bodů :!:
Ferda

Příspěvekod milan ferdián » stř 29 zář, 2010 7:07 pm

Ferda píše:Ty přerušované čáry na první fotce ... Tam si mám představit vlak :?:
A jak v Nku vypadá úzká?

Mlha obdržel prvních 50 bodů :!:

Je to foceno z bálkonu,aby se celý celek ocelárny vešel do objektivu foťáku...Vy budete fotit letecky,nic jiného vám nezbude.. :D a mlha je bez nároku na body,za tu Itálii... :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Ferda » čtv 30 zář, 2010 12:15 am

Už začínám šetřit na letadlo :mrgreen: Voni mi říkali, že vláčkaření je drahý koníček :lol: :lol: :lol: , ale, že až takhle? :| No, co se dá dělat :roll:

Milane přijmi omluvu za ten vtípek :oops: Vždyť my všichni víme, že jsi multiměřítkový a navíc "bohousky dobrý"!

A teď zpátky k tématu:
E27 píše:Uha, som rád, že sa diskusia začala rozvíjať. Teší ma to.

takže odpovedám, že áno, mal som na mysli veľké provozy.
Ono využiť časť koľajiska na stvárnenie takéhoto provozu je pre väčšinu modelárov buď nezaujimavé alebo náročné.
Skorej nezaujimavé, ale verím, že sa prelomí bariéra, pretože už u Nemcov sa začína rozvíjať táto tématika. Dopomáha k otmu aj Trix, ktorý je ale pre bežného modelára moc drahý.

zajtra dodám fotky modelov, ktoré sa týkajú takýchto provozov. Robím to postupne a samozrejme vo forme modulov, ktoré po zostavení vytvoria obrovský komplex.

Lenže to bude ešte trvať, preto som začal na modeloch. Vozy a lokomotívy. Lokomotívy robím odklizové, ale to je iný príspevok. Zajtra sem vložím fotky hutných vozov.

Píšeš, že děláš nějaké moduly. Je to konkrétní námět z reálného světa, nebo vlastní fantazie? Děláš sám, nebo je vás víc?
Docela by mě to zajímalo, protože tu Karolínu budeme patně dělat ve dvou a i tak z toho jde strach. 66 segmentů s celkovou plochou 47,5 m2 je docela "obrovský komplex". Jen abych se dopracoval k tomuhle základnímu nástinu jsem strávil spousty hodin studiem různých podkladů na NETu. Jednu směnu jsem odpracoval v archivu OKD a to jsem prošel první 2 krabice s tématikou vlečka Karolína. Paní mi s úsměvem sdělila, že takových krabic tam ke Karolíně mají ještě přesně 100 :o
Hodiny u PC při přenášení z podkladových map (použito jich bylo 6 z různých období, ta nahoře je jen jedna z nich) jsem raději ani nepočítal. Teď pomalu rozkresluji jednotlivé segmenty. Zatím jsme na zkoušku začali stavět 12 modulů širé trati, abychom si vyzkoušeli různé techniky, zjistili, co všechno budeme ke stavbě potřebovat a aby bylo na čem prohnat stroje. Taky se s nimi chystáme na nějaká ta setkání. Potkat podobně postižené a nasbírat nějaké rozumy a zkušenosti.
Taky jsem nezjistil odkud jsi. Píšeš sice slovensky, ale to nic neříká.

Ps: Pro ty, kdo dočetli až sem a stále nevědí v jakém měřítku je Karolína, tak doporučuji prostudovat podpis v profilu :idea:
Ferda

Další

Zpět na Modelové kolejiště