Kolejiště 4900x3900 H0

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod elvis.jarous » čtv 29 bře, 2018 6:36 am

Tak znova a lépe.
Dokopal jsem se k návrhu kolejiště. Účko to být asi musí. Nechci tlustou bertu, chci takové kde se dostanu i v případě bolavých zad. Vzdálenost kolejí i ve stanici jsem nechal zatím na 60mm, ale dá se to zmenšit, na to trošku momentálně prdím. Co se týká kolejiva, tak asi peco code 100, flexi koleje budou dělat velké oblouky. Bude asi pakárna se naučit s nima dělat, ale pokud si udělám nějaké přípravky co jsem viděl po různu, neměl by být problém. Bude tam větší prostor k napravení chyb , protože naplánovat kolejiště z kusých kolejí s pořádným poloměrem je asi opravdová maturita s nástavbou a v peco code ve wintracku vidim jen max.poloměr 505 což není žádná hitparáda a já mám jen výučák :mrgreen:
Trakce na 90% motorová
Detaily stanic:
koncová na lokálce- nástupiště bude sypané, vzdálenost os kolejí 5m se rovná 57mm ?
ta nezatrolejovaná stanice hlavní která má jistě mnoho chyb a nedodělků, tam bude nástupiště ještě nevím jaké. Na tu nejdelší kolej se vejde 5 šnelcuků.
Na širé trati která vede po okraji panelu a bude zadrátovaná pro skromnou elektrickou trakci by se dvoukolejka mohla pohybovat → osy kolejí od sebe 46mm až 48mm.... ?
Potřeboval bych pomoct s estetikou celku a s detaily co se týče kolejiště, doladit estetiku oblouků nebo je přidat kde je pro někoho úsek nudný, kolejiva a mostky, mosty, propustky, komunikace, nějakou vykládku zboží, nebo ZZN a uhelný sklad.
Vozy jaké mám, které jsou nejdelší a problém jsou Bmee A.C.M.E., verze čsd. Ty neprojedou oblouk startsetu roco geoline, jehož poloměr mi není znám....takže Jinak klasika Y a BDS roco a Tillig, patra piko a nějaký nedodělaný stavebnice ES pečky,hitlák a rybáci.
vkládám obraz plánu.
p.s.: je to vzdálená napodobenina zrcadlově otočená-Třebáň.


jo skryťák někde bude....to se ještě uvidí
edit: chtěl bych někde vyfrknout výjezd z tunelu na most tak jako je to v Ratajích nad sázavou :mrgreen: koukám do toho a nevim kde. nakonec to celé bude asi jinak :roll:
Přílohy
kolejiště 4900 x 3900.jpg
Naposledy upravil elvis.jarous dne čtv 29 bře, 2018 3:17 pm, celkově upraveno 1
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 215
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Kolejiště 4900x3900

Příspěvekod jirmicz » čtv 29 bře, 2018 8:24 am

Ahoj, no co na ten návrh říct. Asi to, že když je takový velký prostor, tak by to chtělo více rozložit. Určiťe by se vešla stanice na hlavní dvojkolejce a z ní odbočit nějakou lokálku a nebo hlavní neelektrifikovanou trať do skyťáku a třeba odbočku ze širé tratě do malé koncové. U tvého návrhu je ta koncová udělaná jako úvraťová??? To by asi takto nevypadala. Nehraje mi to zhlaví na té stanici. Jo taky jsem se nikde nedočetl měřítko a epochu. Ale podle vozového parku to vidím na H0 a V.epocha.
jirmicz
 
Příspěvky: 94
Registrován: pát 09 pro, 2011 9:43 pm
Bydliště: Malá Skála

Re: Kolejiště 4900x3900

Příspěvekod sidlo » čtv 29 bře, 2018 9:01 am

Mám o něco menší prostor a vím jak jsem s tím zápasil http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=1&t=8429&hilit=dobron%C3%ADn+poln%C3%A1&start=45#p162757.
Dvojkolejku nelze nikde připojit do stanice, protože to velmi prodlužuje zhlaví. Dokud je to jednokolejka, tak se to dá ještě rozumně udělat. Bez přípojné stanice to depo bude trochu postrádat smysl. Bude to taky provozně méně zajímavé.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1499
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Kolejiště 4900x3900

Příspěvekod milostt » čtv 29 bře, 2018 9:54 am

jaké je to měřítko? nikde sem nepostřehl
TT moje hobby http://www.mancicke-vlaky.wz.cz/
milostt
 
Příspěvky: 659
Registrován: úte 29 črc, 2008 4:01 pm
Bydliště: Kolín

Re: Kolejiště 4900x3900

Příspěvekod milan ferdián » čtv 29 bře, 2018 10:16 am

milostt píše:jaké je to měřítko? nikde sem nepostřehl

Elvis píše o:.....asi PECO CODE 100.. :wink: .Tak určitě H0.Milan
milan ferdián
 
Příspěvky: 9305
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: Kolejiště 4900x3900

Příspěvekod elvis.jarous » čtv 29 bře, 2018 3:14 pm

H0 mám, brejlovce, zamračený, sergeje, krysu, bobinu,šestikoláka, bastarda a vectrona jsem nadělil synkovi, dole v podpisu mám odkaz na můj vozový park, defacto.
Epocha mi nic neříká asi tak od roku 1980 do roku 2010 :mrgreen: Těžko říct ale líbí se mi drátovody a starý mechanický návěstidla , ještě nedávno byly v okolí Ml.Boleslavi, vyhraněný na tip návěstidel nejsem. tak jako lze v dnešní době narazit na různých místech na různé stupně modernizace tak tak to může být i na kolejišti modelovém a tedy i mém.
Jinak z té dvojkolejky se chci dostat na tu jednokolejku, na to jsem zapomněl. Ta koncová stanice je trochu z voleje. Je to asi blbost ale tou jsem začínal a ta vypadá divně a je nahoře, její zhlaví je asi nesmysl a tak se podívám jak to asi tak má vypadat a tak to předělám.Ale vlastně jsem taky tak trochu opisoval z Třebáně, takže co tam je špatně. prosím konkrétní boty vyzdvyhnout, děkuji.

edit:Tak přepracovávám celou hlavní stanici aby byla delší.Jaké se mám držet vzdálenosti osy kolejí sypaných nástupišť?57,69 mm?
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 215
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod elvis.jarous » pát 30 bře, 2018 11:43 am

s něčim jsem spokojen, ale furt to není ono....
vzdálenost kolejí 52mm jsem zvolil v a mimo stanici
Přílohy
plan4.jpg
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 215
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod sidlo » pát 30 bře, 2018 4:34 pm

elvis.jarous píše:s něčim jsem spokojen, ale furt to není ono....
vzdálenost kolejí 52mm jsem zvolil v a mimo stanici

A jaký bude poloměr oblouků?
http://www.morop.eu/downloads/nem/de/nem112_d.pdf
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1499
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod Radek Strnad » pát 30 bře, 2018 8:25 pm

No tedy nevím.....Ta dvojkolejka tam je jakoby skoro sama pro sebe. Podle mně tam jsou věci, které postrádají logiku. Nevidím skrytou část, pro odstavení souprav, ale předpokládám, že nějaká někde bude. Těžkopádné navázání dvojkolejky na hl. stanici, depo má zapojení do stanice přes jednu kolej a to ještě nejblíž k budově, což je provozní komplikace. Nějaké skladiště a nakládací místo bude kde? Kdybych to stavěl já, tak bych se spokojil s jednokolejkou nebo tedy tu dvojkolejku zapojit pořádně do stanice a snažil bych se při stavbě dodržet nějakou logiku provozu. Tohle je, jako když tam ty tratě a stanice někdo naházel vidlema. 8) Nic ve zlým.....samozřejmě. Je to tvoje volba a investice. Další investice by byla to předělávat za provozu. Takže zkoušet to jinak a lépe.
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 879
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod HonzaM » pát 30 bře, 2018 9:24 pm

Provozně je to myšleno jak, co je skryté? Jaká je představa o provozu? Je to celé průjezdné jako ovál, nebo jsou to dvě propojené smyčky? Pokud jde o nákladiště, jestliže není cílem nebo zájmem posun ve stanici, ale kochaní se jezdícími vlaky, není nezbytné. Vím, že z pohledu modelářů kterým stačí jedno koncové nádraží kde se vyřádí v posunu je to kacířské, ale já na svém domácím kolejišti žádné nákladiště nemám a posunováni vagonků nebo objíždění soupravy mi nic neříká.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1438
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod HonzaM » pát 30 bře, 2018 9:35 pm

Pro pravověrné modeláře musí být ten vozový park šok. Kolejiště tedy zřejmě bude sloužit hlavně pro kochání se a ne pro manipulaci. Na to se v této diskuzi moc pochopení nenajde...
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1438
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod Michal Šuhajda » sob 31 bře, 2018 7:17 am

Ahoj, když oželíš vracečku z nádraží, a jednokolejku napojíš na “horní” zhlaví, můžeš doplníte osobní stanici na dvoukolejku. Mrkni na vlákno od vorecha - kolejiště TT do U 480x500 nebo tak nějak. Je tam podobný námět včetně popisu.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 1542
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod elvis.jarous » sob 31 bře, 2018 9:59 am

No né, tak vozový park vám může bejt ukradenej, ale je fakt že převládá čsd. Nejsem železničář a ani nikdo z rodiny a tak některý věci asi nechápu úplně dobře. Mám pár elektrik a nechci je provozovat na trati bez drátů. To vypadá dost divně
a že jsem to viděl x krát. Zase dráty nechci všude.
za prvý je to drahý, za druhý je to moc práce, za třetí mám raději z estetického hlediska neelektrifikovanou trať.
Skryté nádraží teď neřeším, to až potom a ano, bude. Teď to prostě nedávám, vidíte sami že mám problém s vrškem.
A na normy jsem koukal. Mám vozy s délkou přes 30 cm takže poloměr potřebujete vědět k čemu?
A to tt kolejiště je velmi pěkně řešeno, díky, akorát je moc široké. Jdu tedy pracovat. :wink:
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 215
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod Polabský » sob 31 bře, 2018 12:16 pm

elvis.jarous píše:No né, tak vozový park vám může bejt ukradenej, ale je fakt že převládá čsd. Nejsem železničář a ani nikdo z rodiny a tak některý věci asi nechápu úplně dobře. Mám pár elektrik a nechci je provozovat na trati bez drátů. To vypadá dost divně
a že jsem to viděl x krát. Zase dráty nechci všude.
za prvý je to drahý, za druhý je to moc práce, za třetí mám raději z estetického hlediska neelektrifikovanou trať.
Skryté nádraží teď neřeším, to až potom a ano, bude. Teď to prostě nedávám, vidíte sami že mám problém s vrškem.
A na normy jsem koukal. Mám vozy s délkou přes 30 cm takže poloměr potřebujete vědět k čemu?
A to tt kolejiště je velmi pěkně řešeno, díky, akorát je moc široké. Jdu tedy pracovat. :wink:


Vážený kolego,
s prominutím z Vašich příspěvků mohutně čiší, že vlastně ani nevíte co vlastně vůbec chcete.
Pokud "nám" má být vozový park ukradenej, nelze pro Vás rozumně navrhovat uspořádání panelu (kolejiště) a smysluplný provoz na něm. Pro Vás bude zřejmě nejlepší inspirovat se některým "vlakodromem" z éry NDR. Tam se budete spokojeně kochat a může na tom jezdit cokoliv a odnikud, nikam. Prostě hejbací betlém :D
Přeji Všem hezký den a pěkné prožití zbytku Velikonoc.
Polabský
 
Příspěvky: 482
Registrován: ned 26 úno, 2012 7:45 pm

Re: Kolejiště 4900x3900 H0

Příspěvekod elvis.jarous » sob 31 bře, 2018 1:22 pm

děkuji za motivaci pane Polabský :wink: . Vlákno jsem založil , protože si s tím nevím úplně rady.Vás to asi uráží, mě to akorát demotivuje.Připadá mi to tady trošku jako komunita lidí, kteří nedávají absolutně šanci amatérovi nebo neznalému.

Dobře, od nikud nikam to prozatím nevede. Já mám problém poskládat zhlaví, aby to mělo smysl, aby to nějak geometricky na oko sedělo a nemám na to vůbec klid.

Jediný co vím přesně, že nechci ostrý zatáčky, a nechci honit vlaky 200km/h , na to jsem alergickej. Dále teda budu pracovat s tím že elektrický lokomotivy a čd a čdc prodám, protože je to nesmysl a hovadina je mít.

Co dál? asi smazat vlákno, že?
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 215
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Další

Zpět na Modelové kolejiště

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků