TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Příspěvekod milan ferdián » úte 14 črc, 2015 11:27 am

mlha píše:
milan ferdián píše:
Jeňa Sova píše:Už jsem to tu psal. Ve vnitřní straně oblouku nákladní stanice.

Ale vždyť jsis stěžoval,že ti ten výstupek vadí.?

Milane vnitřní strana oblouku není výstupek

No dobře,ale kterého plánu?Od lajblta nebo od Jeni?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 14 črc, 2015 11:47 am

Předtím se mi podařilo tuto část zúžit o deset centimetrů. Takže bych ji opět rozšířil (od zdi doleva) a výstupek by zmizel. Teď je nejvzdálenější místo na plánku pravý horní roh (včelí úly) a je to 70 cm. Vzhledem k možné demontáži jednotlivých segmentů by větší vzdálenost nevadila. Ostatně, nejde o výstupek jako takový, ale o moje břicho. :D
Jeňa Sova

Re: TT "moduliště" - 240 x 160 x 350 cm

Příspěvekod HonzaM » úte 14 črc, 2015 12:09 pm

Jeňa Sova píše:Děkuji za poznámku ke styroduru. Konstrukčně bych chtěl postavit kolejiště podobně jako moduly. Určitě bude potřeba mít vyšší bočnice kvůli technologii ovládání výhybek. Název tématu je moduliště, protože původní plán byl postavit hybrid mezi kolejištěm a modulovou stanicí. Plán na založení místního klubu se ovšem rozpadl. Název tématu bych měl změnit, vidím, že je matoucí. Ještě k tomu rámu. Možná by bylo lepší poskládat jednotlivé segmenty kompletně jako moduly, tj. i s horní deskou a kompletně z překližky. Nebo nepokládat styrodur na povrch, ale zapustit jej tak aby jeho horní plocha byla zároveň s horní hranou bočnic, čel a žeber. Nebo jak to udělat? Segmenty chci mít oddělitelné, kvůli případným pracem. A skrytou část, kromě 30 cm širokého SN, chci vést jen na úzkých pásech materiálu s bočnicemi proti vypadnutí modelů. Tak jako to měl v některých částech "Houmr".

Modul nemusí mít bezpodmínečně plnou horní desku, mám například postaven modul stanice, na němž je z 12 mm překližky jen pás pod kolejemi. Styrodur z nějž jsou zbývající plochy je samozřejmě zapuštěn, takže je horní plocha v úrovni bočnic. Řešení při němž by nebyl styrodur tvořící horní plochu z boku chráněn překližkou nebo jiným pevným materiálem chráněn je naprosto nevhodné.
Vedení skrytých částí s bočnicemi proti vypadnutí modelů je samozřejmě správné, dřív nebo později se hrany olámou.
Pokud jde o oddělitelnost segmentů, je to samozřejmě logický požadavek, takto mám postaveno domácí segmentové kolejiště, sestávající ze čtyř segmentů. Spojení jednotlivých segmentů zajíšťují přesné ocelové kolíky. Takto je možné na kterémkoli segmentu samostatně pracovat. Spojení mezi segmenty je řešeno mnohažilovými kabely s konektory.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 14 črc, 2015 1:28 pm

Tak já to vidím následovně. Mám ten rám 200 x 60, co byl původně určený pod Menhartice. Ten vezmu podélně přímočarkou, jednu část zkrátím a mám základ pod Skrytou stanici. Totéž udělám s druhou polovinou "Menhartického" rámu. Takže budou vlastně 4 rámy cca 29 x 200. Z toho druhého bude část pod horní stanici. Dokoupím materiál a dodělám rám na pravou část cca 60 x 130 cm. A potom udělám další, cca 175 x 70 na krátkou část. Tato krátká už bude mít překližku jen pod nákladní stanicí. Respektive i ta pravá. Nad ten největší kus dodělám rám na horní stanici. Tobogán a trať do SN budou na překližce vyřezané do oblouků. Toto zavěsím na horní rámy rozebiratelným spojením. A trať lokálky bude na styroduru. Ještě by to chtělo nějaké bočnice kolem dokola, aby kolejiště tvořilo celistvý prvek a styrodurové stoupání mělo pevný bok u stěny. To bud ještě legrace...
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 14 črc, 2015 7:57 pm

Mám dobrou a špatnou zprávu. Ta dobrá je, že nejmenší točna z WT (18 cm) se po posunutí kraje vejde. Ta špatná je, že se vejde jen ta točna...
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » stř 15 črc, 2015 7:20 am

Jeňa Sova píše:Mám dobrou a špatnou zprávu. Ta dobrá je, že nejmenší točna z WT (18 cm) se po posunutí kraje vejde. Ta špatná je, že se vejde jen ta točna...

Na Aukru se pohybuje človíček,který v TT nabízí točny,s pohonem,bez pohonu,délka dle dohody.Včera jsem viděl a držel v rukou jeho práci točen v HO.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » stř 15 črc, 2015 7:44 am

Jeňo a tak vypadá v N-ku dvojitá kolejová spojka :D .
Přílohy
014mittelxqpgy.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 15 črc, 2015 3:50 pm

Já nemám problém si točnu vyrobit sám, v SN o ní vážně uvažuji, ale problém je, že se to tam nevejde. Teda vejde. Ale buď točna nebo budova. ;)
Jeňa Sova

Příspěvekod mizl » stř 15 črc, 2015 5:36 pm

A co přesuvnu na místo točny ?? Odpadá ti zkrácení krajních kolejí.

Michal

Ps: nemusela by být jako stavím já ;-)
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 15 črc, 2015 5:55 pm

Michale, kdyby ses podíval na plánky, viděl bys, že tam přesuvna je. ;) Točna by přicházela v úvahu, kdyby byla i nahoře. Případně bych mohl ještě udělat přesuvnu, která se dá nadzvednout a otočit. A určitě se u tebe budu inspirovat. :)
Jeňa Sova

Příspěvekod mizl » stř 15 črc, 2015 6:11 pm

njn :oops: sem ztratil už přehled. Aktuální plánek se pravděpodobně nachází až na stránce 61.

Michal

Ps: tak to pro mne pocta. Děkuji
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 15 črc, 2015 7:50 pm

Aktuální zatím není jasný, ale SN je jasné.
Jeňa Sova

Příspěvekod HonzaM » čtv 16 črc, 2015 6:34 am

milan ferdián píše:Jeňo a tak vypadá v N-ku dvojitá kolejová spojka :D .

Milane, proč tady zmiňuješ N- ko, a ještě tak podivné řešení. To je opravdu z nějakého reálného kolejiště?
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » čtv 16 črc, 2015 7:08 am

HonzaM píše:

Milane, proč tady zmiňuješ N- ko, a ještě tak podivné řešení. To je opravdu z nějakého reálného kolejiště?

Jde vidět Honzo,že nečteš celé téma.Jinak by jsi se dočetl,že Jéňa chtěl sestavit něco podobného z výhybek EW3/12° a ostatní kolejové díly dodělat.Spojka v N-ku byla inspiraci pro něho,že stavba jde realizovat.Ano je to z jednoho kolejiště,
které se buduje u německých kolegů.To podivné řešení je běžné na zhlavích německých drah.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » čtv 16 črc, 2015 7:35 am

milan ferdián píše:
HonzaM píše:

Jde vidět Honzo,že nečteš celé téma.Jinak by jsi se dočetl,že Jéňa chtěl sestavit něco podobného z výhybek EW3/12° a ostatní kolejové díly dodělat.Spojka v N-ku byla inspiraci pro něho,že stavba jde realizovat.Ano je to z jednoho kolejiště,
které se buduje u německých kolegů.To podivné řešení je běžné na zhlavích německých drah.

ok, to jsem sice četl, pořád mi ale uniká jaký smysl to má teď tady uvádět, informace že to jde sestavit v N-ku má pro toho kdo staví kolejiště v TT nulovou hodnotu.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště