Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Příspěvekod lajblt » čtv 22 úno, 2024 6:53 pm

2 MichalM: Pořadí světel na návěstidlech je (shora): Ž-Z-Č-B-Ž. Vjezdové návěstidlo návěst "Výstraha" mít nemusí. V předpisech bylo stanoveno, že vlak zastavený u vjezdového návěstidla musí předpokládat, že bude zastaven i ve stanici. Nejjednodušší varianta, kterou jsem popsal, je stanice bez rychlostní návěstní soustavy a s nezávislými návěstidly. Typicky to vypadalo tak, že návěstidla obsluhoval výpravčí a výhybky byly stavěné ručně a zamykané klíči. "Volno" na vjezdu tedy neznamená, že vlak může projet.
2 Jirkátor: Takovou stanicí byly třeba Roztoky u Křivoklátu, kde byla nejdříve jen mechanická jednoramenná návěstidla a ta byla potom nahrazena světelnými AŽD, na vjezdu Z-Č-B (kmitavá bílá = přivolávací návěst), na odjezdu Z-Č.
lajblt

Příspěvekod MichalM » čtv 22 úno, 2024 7:02 pm

V tom případě jsem tu ž,z,č měl dobře :) Jinak že tohle platilo u mechanických návěstidel vím, ale že to platí i pro světelné jsem netušil. Díky, dozvěděl jsem se zase něco nového.
MichalM

Příspěvekod Jirka1984 » čtv 22 úno, 2024 7:32 pm

Nebo takhle,jak sem to pochopil?
Přílohy
Snímek obrazovky (13).png
Jirka1984

Příspěvekod lajblt » čtv 22 úno, 2024 7:36 pm

Ne, žlutá musí být nahoře. :) Pořadí světel je, jak napsal MichalM.
lajblt

Příspěvekod Miloš_P » čtv 22 úno, 2024 7:43 pm

Tou horní žlutou bych to asi nekomplikoval.
Miloš_P

Příspěvekod sidlo » čtv 22 úno, 2024 8:03 pm

1. Miloš_P má pravdu http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=1&t=13241&start=960#p332984. Ta horní žlutá je nesmysl. Ve stanici bez rychlostní soustavy se nepoužívá. Vlak ani nemusí u vjezdu zastavovat, pokud to má napsané v sešitovém jízdním řádu. Může ihned vjet a zastavit až ve stanici.

2. ideální varianta lajblt 2 http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=1&t=13241&start=960#p332979. Vjezd Z-Č-B (stačí i Z-Č) a odjezd Z-Č.

3. pozor varianta Němeček 250 je provozní nesmysl https://www.navestidla.cz/news/navestidlo-tt250-odjezdove-navestidlo-z-c-/. Správně je pouze varianta 240 jako odjezdové nebo vjezdové návěstidlo https://www.navestidla.cz/news/navestidlo-tt240-vjezdove-navestidlo-z-c-/.
sidlo

Příspěvekod Miloš_P » čtv 22 úno, 2024 8:14 pm

Takže varianta:

stanice-4.jpg
stanice-4.jpg (12.17 KiB) Zobrazeno 1203 krát

Odjezdová bez bílé a na vjezdových může být bíla přivolávačka.
A na vjezdových i odjezdových návěstidlech červené a bílé pruhy stejné šířky.
Miloš_P

Příspěvekod Jirkátor » čtv 22 úno, 2024 8:21 pm

Při vjezdové rychlosti 40 km/h není potřeba předvěstit návěst stůj? To jsem netušil.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod lajblt » čtv 22 úno, 2024 8:23 pm

Ještě mám poznámku k tomu umístění vjezdových návěstidel jen kousek od tunelových portálů. Podle předpisu nesmí být návěstidlo umístěno tak, aby vlak, obsazený osobami, zůstal (ani částečně) stát v tunelu. Je to kvůli požáru, aby případně cestující neuhořeli v tunelu. Ušetří to návěstidla a také případné řešení závislostí. Přikládám tři obrázky, jak může být horní stanice řešena.
Přílohy
drawing2a.png
drawing2b.png
drawing2c.png
lajblt

Příspěvekod Jirka1984 » čtv 22 úno, 2024 8:49 pm

Ono je i problém že jsem dělal bloky na zastavení moc blízko ke zhlavi. Viz obr. Netušil jsem že musí být prostor na posun. Když bych dal vjezdové navestidla před zhlavi vlak v tunelu nebude stát. S tím sem počítal.
Bral sem inspiraci umístění navestidel na YT - Kolejiště na míru https://youtu.be/TlZcjay-YUU?si=Sk6AvfZGwzdcQ4kr
Blok za velkým mostem ani nemám. Jen před mostem. Viz foto.
Přílohy
Snímek obrazovky (13).png
20240114_113317.jpg
Jirka1984

Příspěvekod lajblt » čtv 22 úno, 2024 9:31 pm

Jenže vjezdové návěstidlo nemůže stát těsně před krajní výhybkou stanice. Mezi ním a výhybkou je ve skutečnosti minimálně 100 metrů. Alespoň 50 metrů posunovací obvod, pak označník (bílý sloupek s modrou hlavicí) a pak po dalších 50 metrech je vjezdové návěstidlo.
Osobně bych to udělal tak, že by jedno vjezdové návěstidlo stálo až před mostem (tam máš připravený blok) a ta ostatní by byla jen virtuální ("za tunelem"). Příkladem výše uvedeného je stanice Křižanov u Liberce, kde je mezi vjezdovým návěstidlem a krajní výhybkou ještě viadukt a Křižanovský tunel (dohromady skoro kilometr). Tam, kde máš na fotce žlutou značku, vjezdové návěstidlo horní stanice stát nemůže. Nejblíže může být až před výhybkou odbočky.
lajblt

Příspěvekod JiriKTT » čtv 22 úno, 2024 10:11 pm

Nechce se mi hledat, v jaké epoše je toto kolejiště. Ale dnes je správně na vjezdovém návěstidle v případech, že odjezdové návěstidlo není vůbec nebo není plnohodnotný přenos návěstního znaku z odjezdu na vjezd žlutá - červená - bílá. Ještě pořád jsou případy, kdy to takto není opraveno, ale nově by se to vyskytovat nemělo. Prostě po zelené na vjezdu nemůže následovat červená na odjezdu.
TT, DR5000
JiriKTT

Příspěvekod lajblt » čtv 22 úno, 2024 10:29 pm

2JirikTT: Ano,v VI. epoše u stanic se SZZ I. kategorie by to tak mělo být. Pak ovšem může nastat to, že po návěsti "Výstraha" na vjezdu následuje "Volno" na odjezdu. :)
2 Jirka1984: Do fotky jsem dokreslil, jak bych to udělal, aby to bylo bez komplikací a využilo se všechno, co už máš postaveno a zapojeno.
Přílohy
vykres6_crop.png
lajblt

Příspěvekod Jirkátor » pát 23 úno, 2024 3:54 am

Vjezdové návěstidlo je před tunelem a tou odbočkou a tudíž není vidět a těsně před stanicí je cestové návěstidlo a je to vyřešené. :)
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Jirka1984 » pát 23 úno, 2024 5:53 am

Dobré ráno všem, já spal a vy za mě pracovali:)
Poslední verze se mi líbí. Je toho minimum.
Můžu teď uvolnit až 5tis:) Tak objednám tyhle tři navestidla,k tomu dvě trpasličí modro-bila pro prave zhlavi Hl. nádraží a nechraneny přejezd na silnici k Horním nádraží.
Příjezd k Hlavnímu nádraží bude taky bez vjezdovych. Protože tam jsou všude tunely.
Jirka
Jirka1984

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště