Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod jirkan » pát 19 úno, 2021 12:04 am

Hlavní je si nezabouchnout vrátka, aby to jednou šlo upgradovat co nejsnáz. Jinak přeju hodně radosti z Tvého díla.
jirkan

Příspěvekod Miloš_P » pát 19 úno, 2021 11:01 am

Při přechodu na digitál jsem se taky nechtěl zbavit možnosti analogového provozu. Není na tom nic složitého. V podstatě na to stačí jeden dvoupólový přepínač, kterým se celé kolejiště připojí buď na DCC centrálu nebo na klasický 12V zdroj. Z původního analogového zapojení jsem zachoval pouze možnost vypínání jednotlivých staničních kolejí. Mašiny s dekodérem mohou jezdit na analogu, naopak to samozřejmě nejde, ale takové uspořádání umožňuje provoz bez toho, že by bylo potřeba hned digitalizovat všechny lokomotivy. Nepředpokládám, že budeš všechny provozovat najednou, takže dekodéry můžeš dát jen do těch, které budou nejvíce vytížené.
Dělat digitální jen jeden okruh mi nepřijde moc rozumné a provozně dost omezující, taky nevím, jak by DCC centrála snášela, pokud by se 12V z analogového napáječe dostalo na její výstup při přejezdu mezi analogovou a DCC částí. Samozřejmě se to dá ošetřit zabezpečeným přechodovým úsekem, ale pokud je možnost, že se něco pokazí, tak se určitě taková věc někdy stane.
Miloš_P

Příspěvekod Jirkátor » pát 19 úno, 2021 11:46 am

Přemýšlej nad tím, Miloš_P ti radí dobře. Později se to už bude předělávat špatně.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Miloš_P » pát 19 úno, 2021 11:56 am

Ještě doplním, že osvětlení u vozů jsem vůbec nemusel řešit. To co svítilo v analogu, svítilo i v DCC, jen o trochu více. Pouze u vozů, kde jsem předělával osvětlení na LEDky bylo potřeba použít kondenzátory na napětí 25V.
Miloš_P

Příspěvekod jirkan » pát 19 úno, 2021 3:40 pm

Já jsem u vozů se žárovkami vyměnil za 19ti V a bylo vystaráno.
A ještě jedna možnost, některé centrály umožňují provoz analogové lokomotivy na adrese 0, u většiny motorů to je bez problémů.
jirkan

Příspěvekod Tempotaxi » pát 19 úno, 2021 7:40 pm

Dále jsem doplnil do popelové jámy vozíky, popelový jeřáb, dva vodní jeřáby a pískovací věž.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pát 19 úno, 2021 7:49 pm

Vážení pánové, děkuji, že mně chcete v rámci digitálního provozu poradit. Ale jsem důchodce a ten důchod zase není tak velký, abych financoval opožděnou stavbu kolejiště a ještě k tomu předělával lokomotivy. Jak už jsem psal, na dvou židlích se nedá sedět. Raději oželím digitalizaci a konečně dodělám kolejiště. Jak asi určitě víte, tak financovat stavbu kolejiště není žádná sranda. Alespoň, že mám už nakoupené kolejivo, takže žádné nebudu kupovat. Ale těch věcí kolem kolejí je plno a to se musí koupit.
Tempotaxi

Příspěvekod Jirkátor » pát 19 úno, 2021 8:32 pm

Ale zkusit jsme to museli, to snad chápeš. :mrgreen:
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Miloš_P » pát 19 úno, 2021 10:48 pm

Myslel jsem, že už něco v digitálu máš a řešíš, jak současně provozovat analog s digitálem. Bez kolejiště by byl digitál na nic, takže volba je jasná.
Miloš_P

Příspěvekod Tempotaxi » sob 20 úno, 2021 8:13 am

Kolegové stavba kolejiště je vždy na několik let a nikdy není jisté, zda se projekt dostaví nebo časem se vždy něco upraví nebo i změní. Nestavím kolejiště poprvé, tak vím, o čem mluvím. Takže je možné až dojdu na konec stavby, že třeba se bude jezdit i digitálně. Ale zatím je vše ve hvězdách.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 20 úno, 2021 8:26 am

Dále se započala stavby výtopny. Na takou stavbu jsou potřeba tři stavebnice a to dvě stavebnice na dvě stání a jedna stavebnice na jedno stání. Takže takhle nějak bude vypadat výtopna. Ještě mám dispozici dvě boční stěny výtopny. Nejprve je potřeba přivést k výtopně koleje, aby se vědělo, kde bude výtopna stát. Zadní část výtopny se pak může prodloužit o další boční stěny.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 20 úno, 2021 8:24 pm

Tak výtopna je sestavena a jsou do výtopny přivedeny koleje. Nalevo je kolej dílenská. Uprostřed, průjezdná kolej je odstavná. Napravo nejkratší kolej je pro posunující lokomotivu.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Zlámalík » sob 20 úno, 2021 11:31 pm

No ty tedy frčíš, nakonec to tempo znám z K-reportu, jak tam sázíš nové vozy.
Budu se opakovat, ale nechceš ty výhybky přestavovat nějak "kulturně"? Já použil velký posuvný přepínač, do něj zalepil táhlo, které ovládá výhybku, současně mi kontakty přepínače přepínají srdcovku či co chceš.
Viz https://tt120.zlamal.cz/cast-prvni-zhotoveni-panelu/ a návazný článek o elektrice.
Držím palce!
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Tempotaxi » sob 20 úno, 2021 11:46 pm

Ono to ještě půjde všechno schovat.
Dříve Piko, prodávalo, takové červené a modré páčkové přestavníky. To už dnes nejde vůbec sehnat. Dalo se tím krásně naznačit zařízení ve stavědle.
Tempotaxi

Příspěvekod Zlámalík » sob 20 úno, 2021 11:59 pm

TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště