Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Příspěvekod Jirka1984 » čtv 12 říj, 2023 7:09 pm

Pánové vy mě dáváte...
Mě se líbí všechny varianty, o práci navíc mě nejde. Už jsem toho tolik postavil a zase zboural že mě to je fuk:)
Milošův návrh je nejjednodušší,ale zničí jeden z hlavních důvodů proč jsem si nechal postavit tu kolejovou spojku: Prodloužení staniční koleje. Tím bych se vrátil zpět na začátek.

Zlamalikuv návrh je taky hezky ,ale krkolomny. Musel bych po podjeti horní tratě otočit se o 90st ,přejet trať a ještě jednou o 90st se otočit a po dalším mostě nadjet tu spodní dvoukolejku co jde že SN...

Za remízou to je moc ouzke a hlavně, město je na druhé straně:)
Jirka
Jirka1984

Příspěvekod Kavka_ » čtv 12 říj, 2023 7:33 pm

A nešlo by tam podjezd přeci jen napasovat? Ideálně šikmo, jak vede silnice ke kolejím dnes,samozřejmě poněkud divoce klesající, nechat ho od strany z nádraží zarůst, aby byl zezadu pohledům těžko přístupný a proporčně ho i zmenšit, přičemž zepředu by klidně mohl být ve správné velikosti. Z celkového pohledu by se nic zásadního nezměnilo, vlastně by nebyl vidět, ale šlo by říci, že to tam je... ? (je mi jasné, že jde o podvod spíše z kategorie mini...). Jinak z výše uvedených řešení se mi nejvíce zamlouvá řešení kolegy Zlámalíka....
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod Miloš_P » čtv 12 říj, 2023 7:57 pm

Pořád mně připadá, že se jedná jen o vedlejší příjezdovou cestu ke skladišti, kde se nepředpokládá žádný velký provoz, takže podjezd pouze k malému skladišti je dost velký luxus.
Nejméně mínusů má asi řešení za remízou. Uříznout kousek svahu a udělat opěrnou zeď. Cesta nemusí být široká, není to silnice I.třídy.
Přejezd přes staniční koleje č.2 je kompromisem, pokud jde o využitelné délky kolejí. Dopravní koleje se zezkrátí a obě kusé koleje můžeš trochu prodloužit o šířku původní silnice.
Miloš_P

Příspěvekod nebel » pát 13 říj, 2023 5:51 am

Pokud je to jen ke skladišti, může to být trvale uzavřený přejezd (respektive otevíraný jen na požádání) a tím je úplně jedno zda vede prostředkem stanice. Podobný přejezd vedoucí „středem" stanice, dokonce na běžný silnici, byl v Kralicích nad Oslavou před modernizací. S novým světelným přejezdem se posunula odjezdová návěstidla aby byl nový přejezd krytý a nebyl ve výstraze po celou dobu kdy ve stanici něco stojí, se starými mechanickými šraňkami byl přejezd umístěn v cca první ¼ délky staničních kolejí.

No a trvale zavřené šraňky které se otevírají pouze na požádání ( = 4x do roka skrz polní práce) jsou „u koní" mezi žst. Tetčice - zast. Omice.
Co si budem nalhávat, pokud je silnička jen ke skladišti/rampě, tak tam projedou max 4 auta za týden a čilejší provoz bude jen v době nakládky. Tohle řešení vyřeší problém s délkou staničních kolejí (nebudou zkráceny), mechanické šraňky vypadají hezky a má to vzor v reálných stanicích.
V budoucnu H0, variace na téma ČSD a IV. epochy v nezávislé trakci.
nebel

Příspěvekod Jirkátor » pát 13 říj, 2023 1:04 pm

A co posunout spíš remízu kousek doleva a zkrátit kolej, než řezat hotový kopec? Pak by se tam ta panelová cesta snáz vešla. Nevím ovšem, jestli to je vůbec možné.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Ivan » pát 13 říj, 2023 2:23 pm

Posuň město :mrgreen:

Můžeš sem prosím dát fotku shora celého nádraží? Něco se přece musí vymyslet, když už je tam ta krásná spojka, přes kterou bych fakt nejezdil.
Edit
Pardon, fotka nalezena.

Zatím fandím variantě remíza, ale...
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Jirka1984 » pát 13 říj, 2023 4:52 pm

Ahoj,posilam pár aktuálních fotek. Tam je vidět to Ivanovo ALE...
Cesta za předpokladu posunutí remízy vede přes jazyky remízy:( musela by vést hned vedle portálu. A to je blbost.
Takže za varianty:
Milošův nápad doplněny závory od Nebela....nejjednodušší...

Obětovat střed kolejové spojky....škoda spojky....

Zlamalikuv podjezd....spíš by to musel být tunel...

Do tunelu se mi moc nechce...

Jirka
Přílohy
20231013_182441.jpg
20231013_182510.jpg
20231013_182609.jpg
Jirka1984

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 13 říj, 2023 5:07 pm

Musíš tam mít ty kusé koleje? Kdybys zrušil tu u kraje a tu druhou zkrátil, vlastně by byla jen jako odvrat, můžeš mít přejezd mezi angličany a stanicí. Na uvolněné místo můžeš osadit stavědlo, nebo tam udělat ten svah, jak jsem psal dřív.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Myšpulín » pát 13 říj, 2023 5:13 pm

Když koukám na tu druhou fotku, co jsi sem právě dal, tak bych tu cestu střihnul přes ty dvě krajní výhybky lehce zešikma mezi srdcovkou a jazyky jen na šířku, aby tam projelo nákladní auto. Myslím, že ti to tu tvou krásku ani nezkazí, ani nezamaskuje. Nemůžeš udělat foto o 90° pootočené, tedy stejně svrchu, ale koleje na snímku horizontálně?
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Jirkátor » pát 13 říj, 2023 5:34 pm

Uřízni půlku zadní opěrné zdi a protáhni tudy panelovou cestu a je to.
Jirkátor

Příspěvekod Jirka1984 » pát 13 říj, 2023 5:53 pm

Ještě jedna varianta inspirovaná Michalem. Ta kolej u kraje má být odstávka pro motorovou loko, ta přepřahuje vlak tahnuty elektroloko a pokračuje na horní nádraží kde není trolej.
Kolej blíž ke skladu měla být volná skládka. Ale když tam bude stavědlo (nádobky)a plac, bude to vzdušnější.
Jirka
Přílohy
20231013_194311.jpg
20231013_194302.jpg
20231013_194250.jpg
Jirka1984

Příspěvekod prcek » pát 13 říj, 2023 6:10 pm

Tasím ještě jednou Okříšky. Ona tam totiž je výpravní budova uprostřed kolejiště. Přejezd k ní vede přes tu méně frekventovanou část kolejiště. Co kdyby silnice úzká, možná jen na 1 auto do pryč vedla přes koleje u zdi, ale mezi výpravní budovou a skladištěm. Bylo by třeba upravit nástupiště a bylo by to poněkud nestandardní řešení. A při odstavení vozů by se musel nechat průjezd volný...
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Miloš_P » pát 13 říj, 2023 6:19 pm

Jirka1984 píše:Ještě jedna varianta inspirovaná Michalem. Ta kolej u kraje má být odstávka pro motorovou loko, ta přepřahuje vlak tahnuty elektroloko a pokračuje na horní nádraží kde není trolej.
Kolej blíž ke skladu měla být volná skládka. Ale když tam bude stavědlo (nádobky)a plac, bude to vzdušnější.
Jirka

Za mě zatím nejlepší varianta. Jenom bych tam asi nedával závory, ale jen světelnou signalizaci.
Miloš_P

Příspěvekod Jirkátor » pát 13 říj, 2023 6:58 pm

Jirka1984 píše:Ještě jedna varianta inspirovaná Michalem...

Když to nechceš tahat za remízou (manželka by ti určitě překreslila pozadí na zdi), tak to asi natáhni tudy.
Dát tam trvale uzavřené mechanické závory, které by dle potřeby otevřel signalista, když je má pod oknem a máš vystaráno.
Jirkátor

Příspěvekod Zlámalík » pát 13 říj, 2023 7:00 pm

Souhlas, v těch místech je to uvěřitelné.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště