Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Příspěvekod Zlámalík » stř 23 srp, 2023 7:29 am

Potůček vůbec nemusíš dělat jako zářez - podívej se okolo sebe, hodně takovýchto "vodotečí" má vodu jen po dešti a okolo rostou metrové kopřivy. 10 mm v modelu je u vás v H0 skoro devadesát centimetrů, to tady nemá ani regulérní potok. Ten žlábek tam nebude pod trávou a tím vším ani vidět. Takže hustá zeleň, jak jsem ti psal, pro představu úplně postačí. Stejně nemůžeš mít svah holý - na skalnatější odříznuté části porostou nějaké šípky a věci, co mají raději sucho, nahoře to chce stromy s keři a dole prostě zelenou hmotu. Hmota přes další keře plynule přejde do pásu vedle cesty.

A právě jsi odhalil další pravidlo - nikdy neplánuj pohledovou rovinu kolejiště do výše základní desky. Vždy na desku dej něco navrch, co můžeš ubírat (třeba 10 mm styrodur, nebo aspoň korek atd. Pak snadno vytvoříš tvarování terénu - příkopy kolem tratě, semtam zvlnění pole, lehký sklon terénu od kopců - všechno jako je u nás v přírodě.

Edit: našel jsem ti jeden příklad, jak bych to řešil. Takže jen taková zarostlá louže (odkaz), kam po dešti něco nateče. Jestli chceš, nech víc hladiny otevřené (u topolů) a protější břeh udělej zarostlý.
U sebe na webu mám pár fotek v galerii, jak jsem řešil takový potůček pod skálou (viz třeba tuhle), ale tam už jakože něco teče. U tebe regulérně nic moc nepoteče, tedy zahloubení přítoku netřeba.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 23 srp, 2023 9:19 am

Podle fotek v příspěvku z 19.8. tam ten příkop už máš. Aspoň podle fotky to vypadá, že mezi nalepeným korkem a patou svahu je škvíra. Tloušťka korku je na takový příkop akorát, vždyť to nemusí být Taxis :) Jenom bych trochu zarovnal okraj silnice (šikmým řezem) okolo spoje, a máš vystaráno.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Jirka1984 » stř 23 srp, 2023 9:57 am

Michale ta mezera tam je, to máš pravdu. Za nádražní budovou nalepim ještě jeden korek a vznikne koryto 8mm hluboké.
Stejně budu budovu zvedat aby byla vysoko jako vršek kolejnice. V plánu mám jen sypané nástupiště.

Když by mě to kolejiště jednou vypadalo aspon trochu jako to Zlamalíkovo , byl bych spokojeny:)

Dále jsem postavil málou kapličku nad nádražím. Udělal jsem pro ní cestičku v kopci. Musel jsem ho trochu prohloubit a zmírnit. Cesta bude začínat kousek od místa kde končí rybník. Ale I tak bude pro zdatné turisty:) foto dodám
Nechtěl jsem aby byl jen les na kopci.

Jo,s tím podložím jsem to zkazil. Teď už neudělám nic.
Musím ty škarpy, propustky atd udělat na zbývající ploše kde teprv budu dělat krajinu ať to je hezké aspoň tam.
Jirka
Jirka1984

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 23 srp, 2023 12:43 pm

S tím korkem už se dá už čarovat dobře. Možná by stačila i jedna vrstva, ale když stejně plánuješ přidat bude to lepší. Přece jen máš kolejiště v hornatině a ne v Polabí.
Cestu ke kapličce turistům zpestříš lávkou (ze tří špejlí) přes strouhu a nakonec i ta studánka by tam mohla být, ať můžou uhasit žízeň. Potom zbývá už jen bufet ve stánku vedle výpravní budovy, třeba přistavěný k záchodkům a prostor máš přiměřeně zastavěný. :wink:
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Jirka1984 » stř 23 srp, 2023 7:29 pm

Ahoj, na kopci je vidět přidána kaplička. Ze spoda k ní povede krkolomná cesta. I u nás se takové najdou, např. z Karlovy studánky na Praděd.( manželka na to vzpomíná už 8 let)
Dále jsem přilepil smrkovou lištu která bude znázorněnovat betonový obrubník.
Ta se do její výšky upraví v břeh koryta potůčku a z druhé strany bude silnice, též skoro do její výšky.
Nadrazni budovu dám bokem.
Co skladiště- už slyším méně je více:)
Mám ho a je mi ho líto ho nepouzit ale nevím zda se tam hodí?
V levo je panelová plocha pro volnou skládku. Cely prostor se vyplní asfaltem,místy dlažbou.
Jirka
Přílohy
20230823_165851.jpg
20230823_165813.jpg
20230823_165736.jpg
Jirka1984

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 23 srp, 2023 8:07 pm

Ahoj,
chápu,že se snažíš zvýšit terén, ale ten obrubník není dobrý nápad.
1. Obrubníky jsou spíš městská záležitost.
2. Pokud správně chápu, tak silnice bude níž, než terén mezi obrubníkem a příkopem. Jak potom odteče voda do příkopu? Musíš tam udělat kanalizační vpusti. A kdo by se kopal s kanalizací a stavěl s obrubníky, když voda může ze silnice sama odtéct do strouhy a pryč.
Obrubníky bych radši ohradil nakládací plochu směrem okolo koleje. Viz foto 1
Smrková lišta je pro daný účel výborná. Hodí se též, kdybys chtěl udělat nástupiště jednostranná - foto 2
Co se týká skladiště klidně ho tam přidej. Tím stanici nepřeplácáš. Spíš dej pozor na ty další stavby. Třeba autokemp u rybníčku už by byl trochu moc :)
Pro nakládkovou plochu se hodí spíš dlažba než panely, nebo stačí uježděný štěrk.
Na fotce 1 je vidět řádková dlažba, kterou jsem dělal ručně, protože prodávané imitace dlažby se mi nelíbily. Vrstvu tmelu tl. cca 1mm jsem nechal zavadnout. Pak jsem udělal žiletkou pro tenké spáry nebo odlamovacím nožem pro silnější spáry, řezy kolmo ke kolejím. Neřezal jsem podle pravítka, ale jen od ruky, dá se to udržet. Tím vznikl rastr téměř rovnoběžných spár, které znázorňovaly jednotlivé řádky dlažby. Pak jsem začal komo k nim krátkou čepelí řezat krátké spáry, vždy mezi dvěma rovnoběžkami. Tím vznikly jednotlivé kostky. Rovnoběžné řezy jsem odsazoval, abych naznačil překládání dlažebních kostek. Zavadlý tmel se okolo řezů lehce stlačil, takže vzniklo zaoblení kostky. Pokud se mi některé místo nepovedlo, byla možnost ho přetáhnout znovu tmelem a opravit, nebo jsem ho použil k naznačení poškozené dlažby. Zavadlé kostičky jdou případně opatrně vydloubat. Celek jsem přebarvil světle šedou v malých tazích, aby mi nevznikla jednolitá plocha. Některá "poškozená" místa jsem opravil jemným štěrkem. někde jsem přesypal jemným prachem i dlažbu jako naznačení odsypaných materiálů, navátého svinčíku apod. Ještě mi tam schází pár trsů trávy, ale plocha má být hojně používaná, takže žádná divočina.
Přílohy
IMG_2565.jpeg
IMG_2566.jpeg
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne čtv 24 srp, 2023 10:03 am, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Jirkátor » stř 23 srp, 2023 8:13 pm

Skladiště bych se nebál, to bylo v každé trochu větší stanici. Někde stojí bez využití dodnes, jinde se zbourali.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Ivan » stř 23 srp, 2023 8:20 pm

Na nakládku dlažbu, kočičí hlavy, panely, uježděný štěrk se sajrajtem, je to v zásadě jedno. Ono to je často tak zanesenë, že ani není poznat, co je pod tím. Někdy to končí na kraji štěrkového lože, někdy je tam navíc obruba a někdy je dlažba až ke kolejím (někde jsem to viděl, ale spíš ne kvůli údržbě kolejí).

Já tam budu mít dlažbu z nepravidelných velkých kamenů, nevím jak se to přesně jmenuje. Takovou plochu dělá model scene.
Dej tam, co se ti líbí.

Skladiště bych dal, ale blíže k VB. Musí být rozumný příjezd na rampu a volnou skládku až za skladiště (vlevo).
Koukám ale, že se to možná nevejde, tak to zkus, jak to bude vypadat. Měl by tam být případně prostor aspoň pro dva vozy Eas.

Potůček bez obrubníku, jak psali ostatní, jen naznačit porostem. Já jsem pro potok řezal do desky a podlepil polystyrenem, ve kterém je koryto. Záleží ale na konstrukci desky a kabeláži. Já se musel vejít do dost limitované výškového prostoru...
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Jirka1984 » čtv 24 srp, 2023 8:00 pm

Ahoj, obrubník jsem " vykopal" pryč. Z nalepenych zbytku korku jsem udělal břeh potoka. K tomuto břehu se sadrou,tmelem či jiným materiálem dotáhne silnice do stejné výšky jako je břeh. Pak se to celé i s korytem posype hlínou a prilepi vše co dělal strouhu strouhou.
Dále jsem posunul sklad více k vypravni budově.
Tímto je s budovy konec. Možná jen nějakou kůlnu-
ale jeji funkci může zastávat sklad. Kemp už žádný nebude.
Trochu sem namaloval zeleň na kopec nad nádraží ať mezi stromy nejsou vidět mraky.
Jirka
Přílohy
20230824_214035.jpg
20230824_214108.jpg
20230824_214118.jpg
Jirka1984

Příspěvekod vojtas » pát 25 srp, 2023 1:29 pm

Já ti nevím, já bych tam tu volnou skládku asi nedával, nebo bych jí dal místo skladiště. To místo - vypanelovaná plocha vetknutá do skály působí, jako by ho museli stavitelé lokálky vytrhat je pro tu volnou plochu, a není tam jiný prvek, který by to ospravedlňoval. Prostě to na mě působí dost zvláštně.
Nebo mě ještě napadá posunout panely blíž k výhybce. Prostě aby tam nebyl ten roh skály přesně vyskládaný z panelů.
TT
vojtas

Příspěvekod Dusan » pát 25 srp, 2023 2:09 pm

Nápodobně, taky bych tu plochu zredukoval jen k prostoru té vyhýbky. Takový ten prostor co nakládka/vykládka plynule přechází v neudržovanou část až po křoví u šturcu. Samotnou kusou bych trochu povolil v oblouku ať to není tak strojově vše přesné. Pak mezi kusou a zhlavím bude víc místa, může tam stát nějakou bouda, vyskládané staré pražce, kolejnice, cokoli. Ten kopec za celou stanicí, i když takové jsou, bych zrušil nebo alespoň ho udělal s menším převýšením a přechodem z roviny kopce. Ale to jsou jen moje pohledy na věc. vím, že si stavíš dle svého, což je taky správně 8)
Přílohy
20230824_214118.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod hank61 » pát 25 srp, 2023 2:22 pm

Nechal bych tam pouze kusou, lehce zarostlou kolej pro odstavené vozy. :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod StandaR » pát 25 srp, 2023 2:48 pm

Odstavené vozy a MUVku na případné sesuvy těch vysekaných skal :D
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod Jirka1984 » pát 25 srp, 2023 4:28 pm

Ahoj,pánové nezlobte se, ale jednou vás neposlechnu.:)
Už je zaštěrkováno. Stavitele využili místa pod skalou a udělali zde panelovou plochu pro občasné naložení vozů, ale spíše pro odkládání nepotřebných věci.
Pod skalou se to bude zelenat a uvidíte že to bude pěkně:)
Ale i tak díky za rady.
Jirka
Přílohy
20230825_175617.jpg
20230825_175547.jpg
20230825_175534.jpg
Jirka1984

Příspěvekod StandaR » pát 25 srp, 2023 4:54 pm

Však hlavní je, aby se to líbilo staviteli.. ne nám :D Hlavní je že se bavíš a dílo roste přece
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště