Dolní Lhota - pomoc začátečníkovy při plánování

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Dolní Lhota - pomoc začátečníkovy při plánování

Příspěvekod MarekD » pon 08 pro, 2014 3:41 pm

Asi to vyříznu jen takhle. Nechám kolem koryta potoka jen malý pásek cca 2cm abych se měl se skořepinou od čeho odpíchnout. Tím se dostanu do výhybny pohodlně. Všude jinde bych to asi nechal aspoň se na to bude dát pohodlně naskládat polystyren.
Co myslíte?
DSCN0487.JPG
MarekD

Příspěvekod MarekD » pon 15 pro, 2014 9:32 am

Řeším teď čím napájet kolejiště, mám trochu problém myslet dopředu co vše bude třeba napájet.
Zatím vím, že potřebuju napájet přestavníky (telefonní relé) 24DC na to mám nějaké trafo k ntb. Ale budu teď mít optobrány ke kterým mám komentář tento: Horní mez napájecího napětí je určena buď kondenzátorem C1 nebo mezí stabilizátoru 7812, což je 35DC (cca 24AC). no a já nevím jak to nějak zkombinovat jestli jestli mám používat více zdrojů. Navíc budu potřebovat napájet lampy, návěstidla atd...

Nějaká rada čím?
MarekD

Příspěvekod mizl » pon 15 pro, 2014 2:15 pm

Pro zasmání: Jestli máš u baráku potok, tak dej do něj vodní turbínu napojenou na turbogenerátor a máš malou elektrárnu. Potom nemusíš řešit zdroj :mrgreen:

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod shodan » pon 15 pro, 2014 2:59 pm

MarekD píše:Řeším teď čím napájet kolejiště, mám trochu problém myslet dopředu co vše bude třeba napájet.
Zatím vím, že potřebuju napájet přestavníky (telefonní relé) 24DC na to mám nějaké trafo k ntb. Ale budu teď mít optobrány ke kterým mám komentář tento: Horní mez napájecího napětí je určena buď kondenzátorem C1 nebo mezí stabilizátoru 7812, což je 35DC (cca 24AC). no a já nevím jak to nějak zkombinovat jestli jestli mám používat více zdrojů. Navíc budu potřebovat napájet lampy, návěstidla atd...

Nějaká rada čím?

a tak nějak si myslím, že tohle mělo být vymyšleno a nakresleno před stavbou.... :roll:
shodan

Příspěvekod MarekD » pon 15 pro, 2014 3:13 pm

Já v tom moc problém nevidím tohle plánovat teď, jediná kolej ještě neleží :)
MarekD

Příspěvekod MarekD » úte 16 pro, 2014 1:12 pm

Nějaký nápad nebo spíš rada jak to používáte vy?
MarekD

Příspěvekod PaMi » úte 16 pro, 2014 1:36 pm

Buď si trafo postav (všude je spousta návodů i na vláčkařských webech) anebo si trafo kup: http://www.itvlaky.cz/pkcomputers/eshop ... je-a-trafa
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod shodan » úte 16 pro, 2014 2:26 pm

MarekD píše:Já v tom moc problém nevidím tohle plánovat teď, jediná kolej ještě neleží :)

taky pravda, asi me to nejak spatne vyznelo z tech vet :)--- nicmene at se dari :)
shodan

Příspěvekod MarekD » úte 16 pro, 2014 2:43 pm

Jo to není problém jen elektru moc nerozumím a spíš potřebuju vysvětlení jak to na kolejišti funguje, všechno je přeci a jiné napětí. Relátka, osvětlení, další prvky jako optobrány atd... Jak se to řeší?
MarekD

Příspěvekod sidlo » úte 16 pro, 2014 8:59 pm

MarekD píše:Jo to není problém jen elektru moc nerozumím a spíš potřebuju vysvětlení jak to na kolejišti funguje, všechno je přeci a jiné napětí. Relátka, osvětlení, další prvky jako optobrány atd... Jak se to řeší?

Doporučil bych mého oblíbeného autora
http://www.masinky.info/2011/11/temelin/
http://www.masinky.info/2012/01/chranim ... apominame/
http://www.masinky.info/2014/01/moduly- ... ju-z-ciny/
a další články ze stejného webu
sidlo

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 17 pro, 2014 7:19 am

MarekD píše:Jo to není problém jen elektru moc nerozumím a spíš potřebuju vysvětlení jak to na kolejišti funguje, všechno je přeci a jiné napětí. Relátka, osvětlení, další prvky jako optobrány atd... Jak se to řeší?

Marku nehledej problémy tam kde nejsou.Čím napájím optobrány jsem Ti napsal.Já má na svém kolejišti napájení rozděleno do 3 okruhů.
1/trakce DCC-trafo bylo součástí start setu
2/osvětlení budov,pouliční osvětlení-koupil jsem trafo kdesi v OBI,které bylo původně určeno k nápajení podhledů,takže má výstup 12V stejnosměrných
3/přestavníky,návěstidla závory-nebudu zabíhat do detailů,aby se místní elektropuristi nepřevrátili :D 5 let vše pohání trafíčko o velikosti cca 6x8 cm a to včetně hromadného přestavovaní výhybek Fleischmann.
U Tebe to bude podobné,nevím jestli jezdíš v analogu nebo digitálu,ale k obému potřebuješ 1 trafo.Jestli pak mašiny jezdí dle příkazu dekodéru nebo točíš regulátorem na trafu už nehraje roli.V druhém případě budeš potřebovat navíc nějaké páčkové spínače,abys úsek odpojil a vlak Ti někam neodjel.Pokud máš návěstidla,tak pomocí nich můžeš ovládat jízdu vlaku.Na ovládání příslušenství jako jsou závory,mechanická návěstidla,přestavníky-prostě všude,kde je použitý elektromagnet,potřebuješ trafo s výstupem 16 V střídavých.K napájení osvětlení domečků a pouličních nebo drážních lamp,Ti v případě použití LED diod stačí malé trafíčko z "nabíječky na telefon".Nemyslím to doslova,chci tím říct,že stačí trafo s výstupem 5-6 V a nemusíš tam pak cpát hromadu odporů ke snížení napětí.
Jinak ke každému výrobku dostaneš návod "pro blbé",krásně barevné vyobrazení,kam který kablík připojit.
Takže na příslušenství stačí třeba tohle trafo: http://www.masinky.cz/produkt/8057-Tran ... /index.htm
Na osvětlení budov a podobné bižuterie například tohle: http://www.bazarmodelovezeleznice.cz/ba ... stvi-HO-TT
Schémata na různá zapojení nalezneš zde: http://mujweb.cz/masinky2003/tipy_triky.html
návod pro blbé třeba tady: http://www.viessmann-modell.com/shop/me ... EN_web.pdf
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod MarekD » stř 17 pro, 2014 2:20 pm

Ok takže víc traf :) Jedno k ntb s výstupem na 24V stejnosměrných na telefonní relé a pak nějaké na osvětlení a zbytek vytáhnu z DCC centrály.

Jinak když jsem u toho aby vlak neodjel, je dobrý třeba v SN mít koleje jako izolované úseky aby se dali odpojit do napětí a vlak tak nemohl jet?

Jedu v digitálu pomocí multimause
MarekD

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 18 pro, 2014 7:16 am

Marku je to tak,jak píšeš.Jinak napájení těch "hlídačů" můžeš klidně přivézt od napájení osvětlení.Já to tak mám proto,že ta svorkovnice byla nejblíž. :D Izolované úseky si udělej,je to pár korun.Nikdy nevíš,kdy budeš chtít,aby vlak zastavil ve SN bez Tvé pomoci.Sám o sobě se vlak nerozjede,ale stačí aby jsi se ukliknul a je vymalováno a máš nehodu. :mrgreen: viewtopic.php?f=43&t=5350&start=30
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod MarekD » ned 28 pro, 2014 1:34 pm

Zase trochu stavba pokračuje, dolazuju dřevěnou strukturu atd... Řeším, ale jedno dilema. Pokusil jsem se to vyznačit na obrázku v příloze.

JAK NA SKOŘEPINU KRAJINY??

ČERVENÁ - Horní OSB deska kolejiště překrývající SN. Čerchovaná část je jen naříznutá, aby trať mohla klesat.
ŽLUTÁ - otvor zespodu kolejiště, kterým budu řešit případné vykolejení mašinky ve výhybně směrem na lokálku
ZELENÁ - tohle je ten problém. Když se podíváte na výškové úrovně tak nádraží na lokálce je ve výšce 130mm a ten kopec nad výhybnou má výšku 200mm a 180mm.
Musím nějak vytvořit skořepinu krajiny, která překreje výhybnu a bude klesat k potoku.
1)Napadlo mě udělat to s králičího pletiva a na to montážní pěnu, ořezat a potom noviny a lepidlo. Jenže tam si nejsem moc jistej pevností a rovinností pro tu pěšinku co jde přes vrchol.
2)Dát ještě nějakou desku do výšky 200mm doprostřed 180mm a doprava zas 200mm a zbytek nakopcovat pletivem, kartonem nebo polystirenem.

Je to moje první kolejiště tak si rád nechám poradit. Díky všem!

teren.jpg
MarekD

Příspěvekod Myšpulín » ned 28 pro, 2014 1:49 pm

Pokud po tom nebudeš chodit, polystyren stačí. Několik stojek a desku dostatečně vysoko, pokud nemáš oči na vrch hlavy a ruce hned pod nimi. A klidně můžeš tu desku polyše udělat opět s dírou a zakrýt další. Na slepení ti stačí kousek.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště