Návrh kolejiště N 1100x750

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrh kolejiště N 1200x750

Příspěvekod Rocky_MK » úte 22 dub, 2014 6:42 pm

Michal Šuhajda píše:Měla by smysl, pokud by Ti do koncové stanice vždy dojela lokomotiva komínem napřed a komínem napřed i dojela. To předpokládá točnu i na "druhém konci" tratě (v modelu spíš smyčku)

To jsem předpokládal, myslel jsem to ale tak, že točna na druhém konci tratě je v pomyslné druhé koncové stanici, kterou na panelu nemám. Je mi jasné, že dojedu do koncové stanice a pak si už můžu jen jezdit dokola po hlavní trati, případně ručně předělat loko, šlo by mi ale spíš o to, abych na kolejišti měl točnu a nebyl to nesmysl.

EDIT: Tak jsem - věřte nevěřte -začal zvažovat výhybnu ve skryté části. Čím dýl to kolejiště plánuju, tím víc mi v hlavě hlodá myšlenka, že když už to chci tak bych měl využít možnosti bohatšího provozu bez neustálého ručního nakolejování a oddělávání vozidel. Zamýšlel jsem dokonce skrytou vratnou smyčku (abych mohl pendlovat s párou mezi koncovou stanicí s točnou a fiktivní druhou koncovou stanicí), ale tu tam bohužel asi smysluplně nenacpu (resp. nacpu, ale už tam nenacpu propojení do oválu s druhým zhlavím), aniž bych se připravil o možnost se nějak dostat dovnitř v případě vykolejení ve skryté části. Odnímatelné nadloží moc nepřichází v úvahu, s odnímatelnými částmi zadní stěny počítám. Ještě budu procházet plánky a zkoušet, třeba z toho něco bude.

EDIT2: A zde varianta s vratnou smyčkou. Takové kolejiště už by nabídlo řadu modelovějších způsobů ježdění, ve skryté části se také mohou vyhýbat vlaky, i když se jeden vrátí...jenom musím promyslet dobře tu skrytou část (šedá trať), abych se tam v případě potřeby dobře dostal.
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod Rocky_MK » čtv 24 dub, 2014 8:10 pm

Dá se kombinovat profilové kolejivo s plechovým? Nevím, jestli se mi podaří rozumně poskládat tu vratnou smyčku, tak mě napadlo tam vrazit flexikolej. Jestli tuším správně, tak Peco Code 80 kolejivo by mělo výškově sedět se starým kolejivem N, ne?
Rocky_MK

Příspěvekod Jiri Dvoracek » čtv 24 dub, 2014 8:47 pm

Mela by existovat prechodova kolej. Teda nevim, jak v N, ale v TT existuje :roll: :wink:

Asi tohle: http://www.itvlaky.cz/pkcomputers/eshop ... ATO-20-045
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Rocky_MK » čtv 24 dub, 2014 9:43 pm

O tom jsem neměl tušení, díky. :)
Rocky_MK

Příspěvekod Rocky_MK » pát 25 dub, 2014 8:37 pm

No, flexikolej nebude potřeba. Seskládal jsem to a jde to i bez ní. Teď ale, když to vidím v reálu, si moc neumím představit nivelitu tratí - aby vlak ve vratné smyčce projel pod odbočnou tratí. Ve skryté části to bude muset trať hodně klesnout a po projetí pod odbočnou tratí (která bude muset od začátku stoupat, co to dá) zas nastoupat zpátky. To bude radost :?
Rocky_MK

Příspěvekod Barbucha » pát 25 dub, 2014 8:43 pm

Nojo, to sem si taky maloval, jak to bude bezva. Jenže pak jsem si uvědomil, že mi dolů polezou návěstidla, elektrický lokomotivy budou mít smeták nahoře a najednou jsem měl patro o 5 cáků vejš a bylo vymalováno :-D.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Rocky_MK » pát 25 dub, 2014 8:55 pm

Naštěstí budu provozovat pouze diesely a páry. Už jsem měl radost, že jsem udělal něco pro větší úroveň kolejiště (vratná smyčka - zvýšení reálnosti a smysluplnosti provozu, prodloužení staničních kolejí úpravou pravého zhlaví při zachování rozměrů panelu), a teď zas todle :)
Rocky_MK

Příspěvekod Rocky_MK » sob 17 kvě, 2014 6:50 pm

Aby to nevypadalo, že se flákám, mj. jsem nakoupil pár krámů a předkládám nový návrh :) rozhodl jsem se definitivně oželet ovál, aby kolejiště nebylo tak přeplácané kolejema a taky proto, aby trať do koncové stanice mohla nadjet vratnou smyčku. Vlevo nahoře malá remíza pro nocující stroj, vpravo dole zarostlá plocha nakládky u prdelní zastávky...a červená odbočka je na nepříliš často obsluhovanou vlečku. Netvrdím, že musí mít zrovna tuhle podobu, ale dolů se mi ji moc umísťovat nechce, protože bych chtěl mít nákladní provoz až do koncové stanice. Akorát nemám představu, kam by měla vlečka vést, rád uplatnil vozy kryté, nízkostěnné, oplenové anebo cisterny, něco z toho...
Přílohy
lokalka1.png
lokalka1.png (25.02 KiB) Zobrazeno 7887 krát
Rocky_MK

Příspěvekod Rocky_MK » čtv 17 črc, 2014 1:03 pm

Zdravím, po dalších dvou měsících, kdy jsem nad kolejištěm semtam přemýšlel, projížděl plánky apod., jsem se rozhodl pro tuto podobu (ve skryté části bude výhybna). Na seskládání to sedí dobře, stanice mi vyhovuje, širé tratě je taky dost, tak už to nebudu komplikovat. Ještě dodělám nějaké věci, co mám rozpracované a +- koncem příštího týdne bych mohl začít kolejiště realizovat...
EDIT: a verze s druhou vlečkou a bez výtopny, ta mi připadá lepší
Přílohy
koncova stanice.jpg
snapshot.jpg
Rocky_MK

Příspěvekod KaRei » pát 18 črc, 2014 7:11 am

Přijde mi, že v nádraží je vzhledem k jeho délce nějak až moc kolejí. Působí to divně.
KaRei

Příspěvekod Rocky_MK » pát 18 črc, 2014 8:15 am

Fakt? Já jich tam dal jenom tolik, aby nádraží pojalo MOs, Os, Mn a aby se dalo i za této situace objet soupravu a obsloužit vlečku, příp. sklad. Každopádně díky za názor :)
Rocky_MK

Příspěvekod KaRei » pát 18 črc, 2014 10:28 am

Svou délkou to nádraží spíše vypadá na malou koncovou staničku na lokálce, kam jezdí akorát MOs a Mn a která si tak vystačí se 3 kolejemi (počítáno I s případným objetím soupravy u MOs).
Pokud by se v takovéto stanici náhodou přece jen měly setkávat Os, MOs a Mn, pak jí stačí 4 koleje (manipulační (skládková) na Mn, 2 dopravní na Os/MOs, a jedna na objetí).
S obsluhou vlečky může Mn počkat na odjezd Os/MOs, až ve stanici nebude "plno" ;)

Na takovouto délkou nádraží bych viděl tak ty 3 koleje.
Pro 4 koleje bych posunul pravé zhlaví do oblouku, aby se prodloužila stanice.
5 kolejí.... i když si představím posunuté zhlaví, stále mi to připadá na daný prostor přehnané.
KaRei

Příspěvekod Rocky_MK » pát 18 črc, 2014 10:43 am

Asi máš recht, jednu kolej vyhodím...
Rocky_MK

Příspěvekod Rocky_MK » úte 28 říj, 2014 1:56 pm

Poslední příspěvek jsem odstranil, protože už je neaktuální. Nerad bych, aby to vypadalo, že ze stavby mého kolejiště sešlo. Nesešlo, jen na něm pracuju podstatně sporadičtěji, než bych chtěl. Přestože jsem x-krát už ohlašoval konečnou verzi, stejně jsem se rozhodl udělat stanici i vlečku jinak...teď mi to vyhovuje úplně a už plán měnit předpokládám nebudu, protože je na něm vše, co chci.
Stanice má 2 dopravní a jednu manipulační kolej, do které je zaústěna
1) remíza, před kterou je popelová jáma (používaná vyjímečně) a vodní jeřáb.
2) kusá kolej ke skladu s rampou a volné skládce. Sem je možno přistavit cisternu s naftou (pokud je popelová jáma delší dobu nepoužívaná), příp. vůz z uhlím, aby lokomotiva na vedlejší koleji mohla zbrojit. Jak jsem četl na webu, běžně se to takto v malých lokálkových staničkách dělalo a na požární předpisy se moc nehrálo...
3) vlečka do stavebnin. Jako výtažnou kolej je možno použít manipulační kolej vedoucí k točně.

Abych nezapomněl, skryťák jsem o jednu výhybku rozšířil. Teď je to tedy výhybna a jedna kusá kolej pro odstavení MOs.
Pokud to tady ještě nekdo čte; můžete mi poradit s pájením vodičů k U-kolejím? Nejsem v pájení začátečník, osadil jsem několik fungujích DPS apod., ale na ty koleje mi to moc nechce chytnout. Momentálně pájím diodový můstek (do vratné smyčky)...
Přílohy
snapshot.jpg
Rocky_MK

Příspěvekod jirmicz » úte 28 říj, 2014 2:24 pm

Oni nedělají trojcestnou výhybku v N? Určitě by tam vypada lépe než ta točna.
jirmicz

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště