TT - Segmentové kolejiště kolem zdi

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Rekonstrukce nebo nová stavba TT

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 12 úno, 2013 7:18 am

lajblt píše:Tahle verze http://diskuze.modely.biz/download/file.php?id=6395&mode=view nepůjde postavit kvůli tloušťce točny a koleji ve smyčce, co vede právě pod středem točnového mostu.

V obou případech - kontrolovali jste stoupání, pánové?

No, ta točna tam asi fakt překáží, nicméně jeden z oblouků je R 400, takže snad "půjde uhnout". Se stoupáním jsem se moc nemazal a všude nastavil 3 cm/m.

czhunter píše:
Jeňa Sova píše:Já jsem se jen snažil upravit stanice pro slušný provoz a celkově to zakomponovat do sebe.
To je chválihodné. Ale ten slušný provoz zajišťuje točna? Protože pokud ne, lze se bez ní pohodlně obejít.
Kolejiště bez ní nebude tolik "ucpané". Pokud na ní tedy stavitel netrvá ...

Ano, na točně majitel v tomto plánku trvá, sám jsem se mu ji pokoušel rozmluvit.

Edit.:Tak s tou točnou mi to fakt nevychází, Jirko, budeš ji muset asi oželet nebo použít jiný plán.
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » úte 12 úno, 2013 7:27 am

Jeňa Sova píše:Ano, na točně majitel v tomto plánku trvá, sám jsem se mu ji pokoušel rozmluvit.

To už není ani dětské kolejiště :x edit Jéňo zkus aspoň tu točnu hodit do některého rohu.Točna uprostřed kolejiště je jak pěst na oko.
Majitel kolejiště si určitě inspiroval zveřejněným silvestrovským kolejištěm.Jenže tam je točna malého průměru a není ji problém vypustit a má i své opodstatnění.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 12 úno, 2013 8:27 am

Já osobně bych tam točnu nedával vůbec... A když už, tak nějakou malinkou, zapomenutou prvoepošní...
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » úte 12 úno, 2013 8:34 am

Jeňa Sova píše:Já osobně bych tam točnu nedával vůbec... A když už, tak nějakou malinkou, zapomenutou prvoepošní...

Začínáte se mi plést,sorry :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 12 úno, 2013 10:28 am

Jo, můžu zkusit, ale nejdřív tak za tři dny.
Jeňa Sova

Příspěvekod jirkah » úte 12 úno, 2013 12:37 pm

Popravdě jsem čekal přesné reakce jaké se dostavují.Znovu opakuji nejedná se o modelové kolejiště takže modelovou logiku nehledejte.Jako další věc není pravda , že by majitel trval na točně.Majitel jen viděl na aukru točnu za 900 kč nově postavenou (zřejmě to ten člověk dělá na zakázku) a tak ho napadlo jestli by se nedala někde použít a jak by to asi vypadalo a tušil , že to nepujde moc realizovat.Bohužel je to rozměr standartního kolejiva takže délka koleje 228 mm.Takže není pravda že jsem na tom trval a sám jsem říkal , že se tam asi moc nevejde a v nechápu jak se vešla Milanovi v Menhartice 2.Každopádně nehledejte za tím modelové kolejiště. Děti si chtějí hrát a když to bude jen jeden okruh bez ničeho tak je to přestane rychle bavit a jsou to vyhozené peníze.Mě jde hlavně o tu radost v dětských očích kde uvidí pohyb a ne SN odkud jednou začas vyjede spouprava a vypne to po deseti minutách.Takže momentálně nejde o nic než experiment co a jak by se dalo udělat případně navrhnout uplně jiný plánek.Jelikož kolejivo a rám ještě nemám nakoupené a potom by už bylo na změnu pozdě.Je to něco jako dvakrát měř jednou řež.Už jsem byl pevně rozhodnut nad stavbou listopadové verze a najednou ve mě začalo něco hlodat co když to není to pravé a malej se mě na to za týden ani nepodívá , že je to nuda. Jak je patrné začínal jsem na velikosti 200x110 a současný plánek je již 200x130. Pokud se jedná o stoupání tak tam by neměl být problém je to Milanovo Rozmarýnek HO převeden na TT a ještě proti originálu rozšířen je pouze jinak ukončená horní stanice,takže originál by byl na každé straně menší.Jedná se momentálně jen o debatu a hlavně spíš na to až někdo dostane políbení muzou majitel to asi nebude , ale třeba ostatních autoři na foru mají geniální nápad v hlavě.Většinou větší skupina lidí má větší šanci než jednotlivec ( spojení nejlepších nápadů ) .Hlavně kdo nic nedělá nic nezkazí a mě jde hlavně o radost mého prozatím tříletého syna je to lepší než aby koukal na bednu nebo ležel u PC.Každopádně strašně moc si vážím všech názorů tak jen pište.Pokud se jedná o mě tak jsem jěště neskončil a budu hledat kudy z nudy :-) .
......................................
Jiří Hocmann TT,DR5000,MGP
http://jhvlaky.webnode.cz
jirkah

Příspěvekod milan ferdián » úte 12 úno, 2013 12:44 pm

No dobře,tak zkus mrknout ještě na na kolejiště 011Sluníčko/II.díl,str.32.sice rozměrově menší 1600*960.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod jirkah » úte 12 úno, 2013 12:52 pm

milan ferdián píše:
Jeňa Sova píše:Ano, na točně majitel v tomto plánku trvá, sám jsem se mu ji pokoušel rozmluvit.

To už není ani dětské kolejiště :x edit Jéňo zkus aspoň tu točnu hodit do některého rohu.Točna uprostřed kolejiště je jak pěst na oko.
Majitel kolejiště si určitě inspiroval zveřejněným silvestrovským kolejištěm.Jenže tam je točna malého průměru a není ji problém vypustit a má i své opodstatnění.

Točna uprostřed byla jelikož na kraji je třeba nechat více místa aby se nechalo sklopit kolejiště ke zdi.Při sklápění dochází k určitému poloměru a prostoru kde nelze nic umístit jinak by se jednalo o strašně širokou bednu ( sklopný rám )a to potom se začíná vytrácet smysl sklopného kolejiště umístěného podélně 200 cm stranou ke zdi.Jiné místo , ale není.Vím , že to není zrovna ideální , ale co je dnes idealní.Navrhované plánky v 70 letech byl taky hit a dnes po nich nikdo ani neštěkne .Co bude za 20 let ?Bude se psát co to ten Milan maloval za blbosti nebo ten Milan byl a je borec.Na to nám odpoví sám čas.
jirkah

Příspěvekod milan ferdián » úte 12 úno, 2013 1:06 pm

jirkah píše:Točna uprostřed byla jelikož na kraji je třeba nechat více místa aby se nechalo sklopit kolejiště ke zdi.Při sklápění dochází k určitému poloměru a prostoru kde nelze nic umístit jinak by se jednalo o strašně širokou bednu ( sklopný rám )a to potom se začíná vytrácet smysl sklopného kolejiště umístěného podélně 200 cm stranou ke zdi.Jiné místo , ale není.

Tak to moc nerozumín.Základy prostorové geometrie nebo deskriptivy znám.

jirkah píše:Vím , že to není zrovna ideální , ale co je dnes idealní.Navrhované plánky v 70 letech byl taky hit a dnes po nich nikdo ani neštěkne .Co bude za 20 let ?Bude se psát co to ten Milan maloval za blbosti nebo ten Milan byl a je borec.Na to nám odpoví sám čas.

Ty brďo,tak to mě nenapadlo :lol: :lol: :lol:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jarda H. » úte 12 úno, 2013 1:45 pm

milan ferdián píše:
jirkah píše: ........Co bude za 20 let ?Bude se psát co to ten Milan maloval za blbosti nebo ten Milan byl a je borec.Na to nám odpoví sám čas.

Ty brďo,tak to mě nenapadlo :lol: :lol: :lol:

Sice jsem taky nemyslel až takhle daleko a do detailů, ale je to jen potvrzení faktu, že jsi Milane ovlivnil podstatně (a to v dobrém !) řadu modelářů, tvoje práce je VELKÝM přínosem :!:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod jirkah » úte 12 úno, 2013 1:48 pm

Tak tady je plán rámu pro představu jak to bude fungovat. Je to na rozměr 200 x 100. Snad to vysvětli jak bude systém pracovat a proč není možné využít kraj rámu v plné výšce.Respektive je to možné , ale potom je nutno udělat širší základní bboční rám. Maloval jsem si to v Solidworksu a zkoušel animaci kam až to jde využít.

Tak snad už to bude lepší
Přílohy
rám obr.jpg
rám.jpg
Naposledy upravil jirkah dne úte 12 úno, 2013 5:08 pm, celkově upraveno 1
jirkah

Příspěvekod milan ferdián » úte 12 úno, 2013 1:50 pm

Jiří,ten obrázek je příliš malý a nelze z něho přečíst údaje.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod jirkah » úte 12 úno, 2013 5:09 pm

Milane už to stačí :-)
jirkah

Příspěvekod milan ferdián » úte 12 úno, 2013 5:14 pm

jirkah píše:Milane už to stačí :-)

Paráda.No tak teď je mi jasné vše i s tou kružnici.Ale stále nechápu,proč myslíš,že tá točna může být jen uprostřed.Máš vyzkoušené celou zadní část kolejiště právě v té zadní kružnici ? Něco jiného je matrace a něco jiného pevná část kolejiště s porostem.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod jirkah » úte 12 úno, 2013 5:27 pm

tento plánek maloval přímo výrobce na základě zadaných rozměrů , ale cena pouze za rám by byla 9000 kč což jsem zamítl a udělám to svépomocí. Mám vymyšlenou lehkou úpravu , ale znamená to , že zadek bude muset obětovat výšku nebo udělát širší základnu a to nechci.Celá věc stojí hlavně na tom otočném čepu co je na předním profilu.Ten rozhoduje o umistění a vzdálenosti.Stačí centimetr a chová se to hned jinak ,takže asi tak.Ideálně by bylo nechat zadních 20 cm od zadu volných a nebo udělat jen spodní kolej jako je třeba sluníčko .Nicméně to už omezuje velikost panelu takže to spíš budu řešit posunováním předního čepu a hledat nejvhodnější polohu.Naštěstí v PC to není problém.Ale základ je konečná verze kolejiště a potom teprve stavba.
jirkah

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště