Kolejiště N - návrh dvojkolejky

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště N - návrh dvojkolejky

Příspěvekod chphoto » pát 24 zář, 2021 3:13 pm

Photo 24.09.2021 17 06 23.jpg
Tak jsem dnes zkusil prvně položit flexi kolej a musím uznat, že to byl docela boj. Největším problémem jsem viděl připojení napájecích vodičů a to se taky potvrdilo. Když jsem si vše označil, tak jsem kolej sundal a ty označená místa se posunula nad pražce a ne do volného místa. Tak jsem tenhle kousek dělal snad hodinu a stále přemýšlím, jak to udělat lépe. Nějaká rada?
Aktuálně N; YD7001 ESU 50210; iTrain a JMRI
viewtopic.php?f=1&t=13533
chphoto

Příspěvekod vfjr » pát 24 zář, 2021 4:20 pm

Naletovat z boku. Mám to tak a v pohodě . Je k tomu vždy přístup a po zašterkování to ani není vidět.
https://youtu.be/LDxyhyuuBws
vfjr

Příspěvekod chphoto » pát 24 zář, 2021 4:42 pm

No asi to tak budu muset udělat a ve finále to bude jednodušší než jak jsem to teď dělal zespodu. A hlavně to chce se s těmi flexikolejemi blíže "seznámit", zatím jsem je nikdy nepoužíval a tak s nimi nemám žádnou zkušenost. Ale je pozitivum, že jsem po tomhle úseku zkoušel projet Vectrona a Brejlovce a oba bez problémů.
chphoto

Příspěvekod chphoto » sob 25 zář, 2021 1:58 pm

Tak jsem dnes pokročil se stavbou a použil jsem metodu připojení vodičů z boku a je to paráda, koleje pak jdou položit úplně krásně.
Photo 25.09.2021 15 52 41.jpg

A šablony jak na rovné úseky, tak na oblouky taky velmi usnadní práci.
Photo 25.09.2021 15 53 30.jpg
chphoto

Příspěvekod HonzaM » ned 26 zář, 2021 6:38 am

Bylo by dobré ten vodič připájet mezi pražci k patce kolejnice, aby to pak zakryl štěrk.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod chphoto » ned 26 zář, 2021 10:34 am

HonzaM píše:Bylo by dobré ten vodič připájet mezi pražci k patce kolejnice, aby to pak zakryl štěrk.

Tak jsem to chtěl původně, ale s flexikolejí mi to přišlo jako podstatně obtížnější než takto z boku. Sice by to asi vypadalo líp, ale takhle z boku to taky trochu zakreje štěrk a to pájené místo kdyžtak trochu přetře rzí.
chphoto

Příspěvekod RadekH0 » ned 26 zář, 2021 1:47 pm

chphoto píše:
HonzaM píše:Bylo by dobré ten vodič připájet mezi pražci k patce kolejnice, aby to pak zakryl štěrk.

Tak jsem to chtěl původně, ale s flexikolejí mi to přišlo jako podstatně obtížnější než takto z boku. Sice by to asi vypadalo líp, ale takhle z boku to taky trochu zakreje štěrk a to pájené místo kdyžtak trochu přetře rzí.

Klidně to tak nechej. Pokud budeš barvit boky kolejnic, tak se to ztratí.

Radek
Měřítko TT, epocha: V./VI.
DCC
RadekH0

Příspěvekod hank » ned 26 zář, 2021 2:12 pm

chphoto: Taky si můžeš v kritickém místě jeden nebo dva pražce odříznout, aby ti při pájení nebo jiné práci nepřekážely, podle potřeby je obrousit a pak je tam z boku zase zasunout zpátky.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod chphoto » úte 28 zář, 2021 2:11 pm

Tak jsem dneska pokročil v pokládce kolejí, v podstatě je položené vče na "spodní" patro a taky jsem vyzkoušel další komponenty (jednak centrálu DR5000 s ovladačem Daisy II a funguje skvěle), tak i vlatsní moduly ABC a oproti původnímu plánu jsem nakonec všechny koleje na hlavním nádraží a ve skryťáku "rozpůlil" takže na každé koleji jsou 2 izolované úseky a budou použity vždy 2 ABC moduly a to tak, aby ABC bylo po směru jízdy na pravé koleji (v mašinách CV27 na 1) a tak jeden úsek projede a na druhém zastaví. Sice "spotřeba" ABC modulů bude dvojnásobná, ale jelikož jeden vyjde asi na 50Kč i s plošným spojem, tak je to celkem jedno. A pro jízdu to bude podstatně lepší.
chphoto

Příspěvekod chphoto » pát 01 říj, 2021 6:05 pm

Tak jsem dnes začal stavět nájezd a sjezd a už je tady první zádrhel. Jak jsem si v průběhu stavby naplánoval odbočnou kolej, tak ji můžu zvesela zase zrušit, protože když jsem viděl, kolik by tam bylo (nebo spíš nebylo) místa, tak kdyby se tam mašina zastavila, nebo vykolejila, tak bych se k ní nedostal, protože mezi podpěrami je cca 100 mm a většina lokomotiv má délku cca 120-130mm a vozy jsou ještě delší. Takže se bude mírně modifikovat....
chphoto

Příspěvekod chphoto » pon 04 říj, 2021 7:15 am

No drátování příliš zábava není, mě to čeká v brzké době a když vidám těch asi 80 drátů od kolejí, co mi kouká úod panel, tak mě z toho taky jíme hrůza. Ale zase na druhou stranu, když už to dělám, tak to chci mít udělané festově, takže (i když pro většinu lidí zbytečně) vede ke každé flexikoleji dvojnásobný počet přívodů (tedy 2 x 2 vodiče) na pomyslné začátky a konce daného úseku. Skoro vše je propojeno izolačními spojkami. Pro většinu lidí taky nesmysl, sle je to příprava na to, čím a jak budu ovládat a to je právě to, nad čím poslední dobou přemýšlím čím dál víc. Ještě na začátku jsem si myslel, že jednoznačně nejlepší volba je Marklin Central station 3+ a že toto bude to nejlepší (dotykový displej, grafické zobrazení okruhu, přestavování výhybek jen ťuknutím na displej). Jenže následně jsem vyzkoušel Digikeijs DR5000 a jejich komponenty a tak nějak jsem začal uvažovat nad tím, řídit vše z počítače (třeba programem JMRI) nebo jiným a jak jsem to viděl, dá se pak nastavovat (asi) i poměrně víc věcí než umí Marklin. Tak mám teď takové dilema.....
Naposledy upravil chphoto dne pon 04 říj, 2021 6:22 pm, celkově upraveno 1
chphoto

Re: Jirkátorovo kolejiště 1500x750 N

Příspěvekod belgarat » pon 04 říj, 2021 7:55 am

Jestli mas moznost (a nemas odpor k) rizeni pocitacem - VZDY ti umozni daleko vice nez hardware. A navic se s casem moznosti pocitacoveho rizen zlepsuji (nove verze SW) aniz bys musel (temer) hrabat do dratu nebo dokupovat / menit HW. Vetsina PC rizeni Ti take udela webserver nebo ma ovladaci appku pro tablet a mobil - takze to vypada spis tak, ze na PC si designujes schema a nastavis reakce na udalosti, zatimco realne rizeni je pak dotykacem (ovladac lokomotivy) pripadne tabletem (kolejove schema - staveni cest). Nijak to nevylucuje monitor (od toho ridiciho PC) zaveseny nad kolejistem, kde mas prehled o vsem :)

Ale dilema Ti to nevyresi: misto uvah zda PC ano nebo ne se budes trapit uvahami KTERY software vybrat :)
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Re: Jirkátorovo kolejiště 1500x750 N

Příspěvekod Jirkátor » pon 04 říj, 2021 8:01 am

chphoto píše:N... Jenže následně jsem vyzkoušel Digikeijs DR5000 a jejich komponenty a tak nějak jsem začal uvažovat nad tím, řídit vše z počítače (třeba programem JMRI) nebo jiným a jak jsem to viděl, dá se pak nastavovat (asi) i poměrně víc věcí než umí Marklin. Tak mám teď takové dilema.....

Ovládání z počítače zatím neplánuju, ale ani se nechci od té možnosti odstřihnou a tak jsem koupil DR5000, kterou bych jinak pro ovládání prostřednictvím MGP vlastně ani nepotřeboval (ale než upgradovat z21 start to už si připlatím na DR5000+). Pokud MGP po dokončení připojím k centrále, měla by pak být možnost ovládat i prostřednictvím PC. Jenže to mi, po pročtení včech vláken pojednávající o programech k ovládání kolejiště, připadá jako hodně složitá záležitost. Proto jsem to udělal tak jak to mám, po dokončení budu moct normálně jezdit a u toho zkoušet programovat JMRI nebo něco jiného. Když ovládání z PC nezvládnu (a vypadá to, že i jiní s tím dost zápasí), tak se nic neděje a můžu jezdit, ale když by PC byl jediný způsob řízení, tak jsem v ... . Však ty víš kde myslím. :oops:
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod chphoto » pon 04 říj, 2021 8:31 am

belgarat píše:Jestli mas moznost (a nemas odpor k) rizeni pocitacem - VZDY ti umozni daleko vice nez hardware. A navic se s casem moznosti pocitacoveho rizen zlepsuji (nove verze SW) aniz bys musel (temer) hrabat do dratu nebo dokupovat / menit HW. Vetsina PC rizeni Ti take udela webserver nebo ma ovladaci appku pro tablet a mobil - takze to vypada spis tak, ze na PC si designujes schema a nastavis reakce na udalosti, zatimco realne rizeni je pak dotykacem (ovladac lokomotivy) pripadne tabletem (kolejove schema - staveni cest). Nijak to nevylucuje monitor (od toho ridiciho PC) zaveseny nad kolejistem, kde mas prehled o vsem :)

Ale dilema Ti to nevyresi: misto uvah zda PC ano nebo ne se budes trapit uvahami KTERY software vybrat :)

Tak možností mám víc než dost, v tom problém není. K PC a softu odpor nemám, spíše naopak, takže ASI to vidím na to ovládání pomocí PC. Ale i jinak jsem zatím vymyslel to, že detektory obsazení budou S88, aby se to dalo zapojit i k Centralstation (při nejhorším), a pak mám modul od Digikeijs, kde je S88 vstup a výstup je LocoNet. Takže tím by se toto pořešilo (pro univerzálnost). Ale na druhou stranu si říkám, jestli to není zase zbytečná komplikace a nemám to rovnou postavit z Digikeijs všechno po LocoNetu. No a který soft vybrat, to bude další level, zatím co jsem viděl, tak v JMRI jsem se už trochu podle videa zorientoval, viděl jsem TraninController a jsou ještě další softy, tak uvidím. Kdysi jsem cosi dělal v Rocomotion a tam to bylo docela intuitivní a přehledný, na to asi navazuje ten TrainController, že?
Naposledy upravil chphoto dne pon 04 říj, 2021 6:23 pm, celkově upraveno 1
chphoto

Příspěvekod chphoto » pon 04 říj, 2021 8:35 am

Jirkátor píše:
chphoto píše:N... Jenže následně jsem vyzkoušel Digikeijs DR5000 a jejich komponenty a tak nějak jsem začal uvažovat nad tím, řídit vše z počítače (třeba programem JMRI) nebo jiným a jak jsem to viděl, dá se pak nastavovat (asi) i poměrně víc věcí než umí Marklin. Tak mám teď takové dilema.....

Ovládání z počítače zatím neplánuju, ale ani se nechci od té možnosti odstřihnou a tak jsem koupil DR5000, kterou bych jinak pro ovládání prostřednictvím MGP vlastně ani nepotřeboval (ale než upgradovat z21 start to už si připlatím na DR5000+). Pokud MGP po dokončení připojím k centrále, měla by pak být možnost ovládat i prostřednictvím PC. Jenže to mi, po pročtení včech vláken pojednávající o programech k ovládání kolejiště, připadá jako hodně složitá záležitost. Proto jsem to udělal tak jak to mám, po dokončení budu moct normálně jezdit a u toho zkoušet programovat JMRI nebo něco jiného. Když ovládání z PC nezvládnu (a vypadá to, že i jiní s tím dost zápasí), tak se nic neděje a můžu jezdit, ale když by PC byl jediný způsob řízení, tak jsem v ... . Však ty víš kde myslím. :oops:

Je to tak, proto stále přemýšlím, jak to udělat co nejuniverzálněji, aby šle bez velkých změn používat skoro cokoli. Nechci se omezovat jen na jeden systém, proto i k DR5000 mám připojenou Daisy II ovladač a do něj samozřejmě nacvakám všechno taky (ruční řízení). Pak jsem přemýšlel nad tím, že detektory obsazení budou po S88 a to jde zapojit jak do Centralstation, tak do DR5000 přes jeden modul a tam by pak šlo ovládání oboje. Ale jak jsem psal výše, třeba je to zbytečná komplikace. I když koleje stavím tak, aby to bylo co nejvíc univerzální a dalo se tam propojit skoro cokoli.
Naposledy upravil chphoto dne pon 04 říj, 2021 6:23 pm, celkově upraveno 1
chphoto

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště