TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT "kolejiště do dílny" - 240 x 160 cm

Příspěvekod milan ferdián » pon 15 pro, 2014 10:19 am

Jeňa Sova píše:Dobrý nápad, umístit SN pod Kraš. Smyčka by mohla být i tam, kde je s tím, že bych ji zmenšil. Teď je tam oblouk R353, takže se to dá zúžit. Každopádně stůl musí v místnosti zůstat. Vzhledem k umístění zářivek a zásuvek by bylo vhodné, aby zůstal na stěně, na které je.

Jen mám takový dotaz - v jaké vzdálenosti by měly být koleje od pevných objektů (myslím stěnu)? Větší, než je průjezdný průřez?

Až tak zase moc dobrý nápad to není.Já se teď snažím hodně skryťáky v rámci možnosti prostoru umísťovat pod viditelné stanice mimo nebo velmi omezeně,z důvodů přístupu oprav poruch nebo vedení na viditelné stanici..
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » pon 15 pro, 2014 10:24 am

milan ferdián píše:
Jeňa Sova píše:Dobrý nápad, umístit SN pod Kraš. Smyčka by mohla být i tam, kde je s tím, že bych ji zmenšil. Teď je tam oblouk R353, takže se to dá zúžit. Každopádně stůl musí v místnosti zůstat. Vzhledem k umístění zářivek a zásuvek by bylo vhodné, aby zůstal na stěně, na které je.

Jen mám takový dotaz - v jaké vzdálenosti by měly být koleje od pevných objektů (myslím stěnu)? Větší, než je průjezdný průřez?

Až tak zase moc dobrý nápad to není.Já se teď snažím hodně skryťáky v rámci možnosti prostoru umísťovat pod viditelné stanice mimo nebo velmi omezeně,z důvodů přístupu oprav poruch nebo vedení na viditelné stanici..

Však Milane, Velká Kraš by byla modulová se vším všudy, tudíž demontovatelná a SN potom krásně přístupné, jakožto i jednotlivé díly Velké Kraše. Co se ti na tom nelíbí?
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » pon 15 pro, 2014 10:29 am

Jeňa Sova píše:Však Milane, Velká Kraš by byla modulová se vším všudy, tudíž demontovatelná a SN potom krásně přístupné, jakožto i jednotlivé díly Velké Kraše. Co se ti na tom nelíbí?

Tak to potom jiné kafé :mrgreen: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » pon 15 pro, 2014 10:35 am

To ano. Ale co ten zbytek!? :shock: :lol:
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » pon 15 pro, 2014 10:38 am

Jeňa Sova píše: Ale co ten zbytek!? :shock: :lol:

Jo,to už je těžký úděl navrhovatelů kolejišť :D .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » pon 15 pro, 2014 11:49 am

Tak se mi podařilo zprůjezdnit Velkou Kraš. Zatím bych vedl trať doleva, pak přes most (průchod do dveří), 5cm nad stolem (po stole to asi není ideální, když do něj drcnu...), potom bych klesal podél stěn a pod VK udělal SN. Doprava vedou dvě tratě a s těma vůbec nevím, co dělat... Jestli hlavní trať trasovat do nějaké smyčky v rohu a potom také do zpět pod VK do SN a pro lokálku udělat koncovu (jakoby Vidnavu, ale to je příliš velká stanice...) někde vedle stolu na protější stěně? Velkou Kraš jsem tímto trochu prodloužil, tudíž již nebude třeba prodlužovací díl, měla by délkově +/- odpovídat skutečnosti.

pracovní.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod Barbucha » pon 15 pro, 2014 12:05 pm

Jeňa Sova píše:

Průjezdný profil stačí.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Jeňa Sova » pon 15 pro, 2014 12:42 pm

No jo, ale kolik to je? 5 cm od zdi být může nebmůže být i méně?
Jeňa Sova

Příspěvekod Barbucha » pon 15 pro, 2014 1:08 pm

DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Jeňa Sova » pon 15 pro, 2014 1:40 pm

Díky, pěkný odkaz. Takže to upravím na 4 cm.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 08 led, 2015 11:33 pm

Tak jsem se dnes prohrabával staršími návrhy, které jsem nahrával na fórum a přiznám se - musel jsem se smát. Většinu kýblů špaget jsem vyhodil a uvědomil si, že jsem už dávno ve slepé uličce. A tím myslím i s posledními návrhy, které jsem zde třeba ani neprezentoval.
Další, čím jsem se poslední dobou prohrabával jsou Milanovy knihy... Už jsem i uvažoval nad tím, že si postavím něco malého (např. Dolní Lhota...), což byl ostatně i původní záměr. Pak mě ale napadlo, že mám skutečně celkem velký prostor a bylo by škoda jej nevyužít. Z nejnovější knihy se mi jednoznačně nejvíc líbí Annín, to je naprosto špičkový plánek! Ten se mi ale nedaří dostat do mého prostoru ani omylem. Zkoušel jsem i varianty, kde osobní stanice končila všemi kolejemi ve šturcu a nešlo mi to. Víc nebudu prozrazovat, pokud vím, Milan tento plánek kromě knihy nikde nezveřejnil.
Potom mě napadlo, že bych mohl udělat pospojování malých kolejišťátek, jako tady kdosi vytvořil v TRS (omlouvám se, nevím už kdo to byl...). To se ale zase neshoduje s mými představami o provozu, který by měl být trochu pestřejší, než 810 s nákladním vozem. Dále mě napadlo vzít už výše zmiňovanou Dolní Lhotu a místo do koncové stanice vést trať podél stěny na úzkém panelu, kde by byla koncová. Dokonce jsem měl v myšlenkách tuto koncovou vymyšlenou jako úvraťovou s tím, že by trať objela zpět celou místnost a na druhé straně "panelu" by byla teprve koncová.
Potom se stalo to, že jsem nahlédl do tématu k Michalu Šuhajdovi. Jeho výtvor mě naprosto uchvátil. Musím uznat, že jeho poslední plánek má z mého pohledu opravdu blízko k dokonalosti. Hlavně se mi líbí propojení modulů a kolejiště. Celek je vlastně celkem jednoduchý a přesto dokáže posadit na... však víte kam. Ale ne, že bych chtěl stavět to samé co on, to si nemyslete.
Poté jsem se rozhodl, že stůl nebude muset být u zdi, ale že třeba za ním může vést trať. O stanici asi nemůžu uvažovat, jelikož by to už bylo asi moc široké a já bych pak neměl prostor na sezení. A taky, že možná nepoužiji původně zamýšlený stůl, ale vyrobím si vlastní, třeba z půlky sklopný. Jestli jste dočetli až sem, gratuluji, samotnému se mi to nechtělo ani kontrolovat od chyb :lol: Co jsem tím vším vlastně chtěl říct'? Že jsem asi nucen prozatím rezignovat na jakékoliv plánování a tak nějak jsem měl potřebu nastínit zde tok svých myšlenek. A taky to, že jsem nezanevřel a snažím se najít přijatelné řešení. Jo, a vše nejlepší do nového roku 2015 :)
Jeňa Sova

Příspěvekod mizl » čtv 08 led, 2015 11:41 pm

Možná jsem příspěvek pochopil špatně, ale usuzuji, že zatím v dohledné době stavět nebudeš ? Co zkusit stavět provozně funkční diorámata, které by jsi mohl k sobě spojit a vytvořit celek na kterém by se dalo jezdit ?? Aspoň by jsi nevyšel ze cviku :-D .

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 08 led, 2015 11:45 pm

Nepochopil, v nejbližší době (půl roku) určitě stavět nebudu, neb musím "postavit" ještě jednu místnost bytu a dodělat onu slavnou dílnu, mou zašívárnu. Takže ono ani stavba funkčního diorámatu nepřipadá v úvahu, není kde a nevím, jestli by mi to bylo tolerováno, když není hotovo na bytě :lol:

Edit.: Ze cviku jsem vyšel už dávno, protože co dělám na bytě, tak nedělám na modelech. A už je to přes rok, táhne se to pomalu... A předtím to taky nebylo slavné. Už jsem uvažoval, že si z absťáku začnu tahat tajně třeba nějaké odlitky do práce a v pauzách budu bastlit :lol:
Navíc, není co navrhnout, návrh je na nule, takž ani to dioráma není možné.
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » pát 09 led, 2015 8:09 am

Takže nic.Ty by jsi rád modul stanice v kombinaci s domácím kolejištěm,protože jsi viděl od Michala Šuhajdy jeho nákres. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Janek.KP » pát 09 led, 2015 2:44 pm

-
Naposledy upravil Janek.KP dne pát 09 led, 2015 4:27 pm, celkově upraveno 1
Janek.KP

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště