Faller car vozy

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

FCS

Příspěvekod jrtrain » sob 08 bře, 2008 11:44 pm

Ahoj všem
Jsem rád, že jsem objevil na českém netu alespoň něco o FCS, jako je tato diskuze. Rád bych s ním začal a tak se pídím po informacích, které bohužel nejsou ani na webu výrobce.. např. co vše v sobě mají jednotlivé modely. Mám za to, že start sety jsou ochuzené o některé prvky, např. možnost zastavení vozidla na silnici (před přejezdem, garáž, zastávka apod.).
Pro začátek uvažuji o nějakém starsetu, asi ten battery set. Má někdo zkušenost o možnosti přestavby na český BUS, např. RTO, nebo RO (H0)? jedná se mi o autobus jezdící v období 60-70 let. Velmi ne zaujala možnost pořízení ND a vlastní stavby :wink:
Jinak předpokládám, že originál drát do silnice se dá nahradit jiným (levnějším) ocelovým drátem, nebo se mýlím?
Prohlížel jsme si některé zde uvedené odkazy a jsme mile překvapen možnostmi i v TT, jelikož osobně jsem Téčkař (H0 máme v klubu).
Jinak po teoretické stránce jsem se s FCS seznámil trochu (katalog, net,...) a viděl i v akci na jednom z veletrhů v Norimberku (velice slušně jim to tam švihalo serpentiny nahoru dolu :shock: ), ale v "ruce" jsem ho ještě neměl. Předem díky za rady :idea:
Jirka
jrtrain

Příspěvekod Radek Mende » ned 09 bře, 2008 4:20 am

richard0404 píše:Tím to setem http://eshop.t-online.de/epages/Store3. ... oducts/017 bude autobusu vybaven reálnými efekty blinkr ,brzdové světla , zpomalení motoru, Kdyby měl někdo možnost tuto sadu koupit měl bych o ní zájem .Nemám možnost ji zakoupit.Dejte prosím info. díky

Richarde,v čem je problém s koupením?Vždyť se to dá objednat přes internet a nechat poslat.
Jestli chvíli vydržíš,než si přeložím co to všechno umí, tak můžeme svoje objednávky spojit a snížit tím náklady na poštovné.
TT DCC , PC ovládání Model Jop+ FCS,v současné době i N moduly
http://www.radyme.websnadno.cz
Radek Mende

Re: FCS

Příspěvekod Radek Mende » ned 09 bře, 2008 5:00 am

jrtrain píše:Ahoj všem
Jsem rád, že jsem objevil na českém netu alespoň něco o FCS, jako je tato diskuze. Rád bych s ním začal a tak se pídím po informacích, které bohužel nejsou ani na webu výrobce.. např. co vše v sobě mají jednotlivé modely. Mám za to, že start sety jsou ochuzené o některé prvky, např. možnost zastavení vozidla na silnici (před přejezdem, garáž, zastávka apod.).
Pro začátek uvažuji o nějakém starsetu, asi ten battery set. Má někdo zkušenost o možnosti přestavby na český BUS, např. RTO, nebo RO (H0)? jedná se mi o autobus jezdící v období 60-70 let. Velmi ne zaujala možnost pořízení ND a vlastní stavby :wink:
Jinak předpokládám, že originál drát do silnice se dá nahradit jiným (levnějším) ocelovým drátem, nebo se mýlím?
Prohlížel jsme si některé zde uvedené odkazy a jsme mile překvapen možnostmi i v TT, jelikož osobně jsem Téčkař (H0 máme v klubu).
Jinak po teoretické stránce jsem se s FCS seznámil trochu (katalog, net,...) a viděl i v akci na jednom z veletrhů v Norimberku (velice slušně jim to tam švihalo serpentiny nahoru dolu :shock: ), ale v "ruce" jsem ho ještě neměl. Předem díky za rady :idea:
Jirka

Ahoj ,také jsem rád,že se našel někdo další se zájmem o toto téma.
Já s FCS teprve začínám,ale co vím,tak vozy ze start setů jsou plně funkční co se týče zastavování.Zastavování způsobuje elektromagnet
zabudovaný v silnici,který působí na jazýčkový kontakt ve vozidle a ten rozepne napájení motorku v každém autě.
Existují doplňkové moduly(viz příspěvek výše),které umí blikat ,svítit ,zpomalovat nebo zastavovat na určitou dobu.Domnívám se,že tyto moduly nejsou standartně ve vozech od Fallera,ale musejí se dodatečně doplnit.
Start set je takový zvýhodněný balík,za cenu samostatného auta tam máš i 10m drátu tmel na silnici,barvu,svodidla a vodorovné dopravní značení.
Drát prý není radno nahrazovat něčím jiným,on je totiž dost citlivý,když ho dáš dáš příliš hluboko,tak to už nefunguje.
S přestavbou ti určitě poradí Richard,myslím,že zrovna nějaký autobus z batery setu v H0 předělával.
Já se snažím o TT,už mám nakoupeny některé věci na přestavbu malé cisterny,a také chci udělat nový reálnější autobus vybavený modulem FCS-3.
Radek Mende

FCS

Příspěvekod jrtrain » ned 09 bře, 2008 9:28 am

Ahoj Radku
Jak to funguje tak nějak vím, jen absolutně nemám vlastní zkušenost (jak jsem psal - neměl jsem ještě v ruce :wink: ) To že možnost zastavení mají i vozidla ze startsetů mne těší.
Chtěl bych si to vyzkoušet nejdříve v H0, vúbec jak to chodí (jezdí), vlastní přestavbu.. no a možná někdy (asi v důchodu :D ) i u TT (pokud vubec někdy doma budu mít na to místo...)
Co se týče drátu, je mi jasné, že ho nelze dávat moc hluboko... spíš nevím, zda se jedná o běžný ocelový drát, nebo je ze speciálního materiálu..
Každopádně FCS mne kdysi velice nadchlo, když jsem to viděl jezdit na veletrhu v Norimberku a rád bych se do něj pustil :wink:
Jirka
jrtrain

Příspěvekod bindo011 » ned 09 bře, 2008 10:22 am

Na FCS na "štve" že vačšina predávaných modelov sú nemecké vozidlá :cry: . Na iných nemyslia :?: . Možno skúsiť nejakú prestavbu, ale ak sa nepodarí tak je 3000 v háji :evil:
"N" analog system PIKO MODELLBAHN IV
"HO" analog system MEHANO TRAIN LINE V
bindo011

Příspěvekod Radek Mende » ned 09 bře, 2008 11:00 am

jrtrain:Myslím si že drát je ze speciálního materiálu,alespoň podle toho co jsem slyšel.
Já také zatím jenom testuji,mám asi 1metr silnice a jeden stopmagnet,ale objednal jsem si nějaké odbočky ,tak jsem zvědav.
Na pražské burze byl "maník" s takovým malým panelem a několika autama,u něj to můžeš okouknout trochu zblízka.
bindo011:Na našich silnicích jezdí spouta německých vozidel,ale pokud budeš přestavovat v rámci velikosti H0 tak by to neměl být problém,jenom přehodíš kastli,popřípadě upravíš trochu podvozek.
Radek Mende

FCS

Příspěvekod jrtrain » ned 09 bře, 2008 12:49 pm

Radek: No, na burzu se tedy budu asi muset po dlouhé době vypravit.. bohužel není moc času (spíš vůbec)

Bindo011: no a není modelářství o tom, že si modeluji (nekupuji hotové :wink: ) Problém s českými vozidly je o návratnosti investic do forem apod. Pokud není dostatečný odbyt, není ani výroba a to platí všeobecně, nejen v modelářství. Mimochodem, i renomované firmy to v současnsoti nezvládají a rozprodávají se.. Naposledy se prodal Fleischmann, ryze rodinná firma, předtím Roco, před nejakým časem firmy Lima, Jouef, Arnold, Liliput, LGB, ... Tillig, defacto monopol na TT, také nemá ustláno zrovna na růžích
jrtrain

Příspěvekod bindo011 » ned 09 bře, 2008 12:59 pm

Dle mňa je málo tovaru :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: nemá kto vyrábať.
bindo011

Příspěvekod Jarda H. » ned 09 bře, 2008 1:05 pm

Já to vidím spíše v malé návratnosti nákladů do přípravy výroby (zajištění a odzkoušení forem, potisky nebo obtisky, kompletace výrobků, ...) nebo ve velkém riziku výrobce - tj. že výrobci nepůjdou do něčeho, o čem nemají alespoň (malou) jistotu, že se jim náklady vrátí ! Při vysokých nákladech jsou modely drahé a prodejnost tak klesá.
V dostupnosti materiálu to asi nebude ?! Spíše v jeho ceně !
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod bindo011 » ned 09 bře, 2008 2:26 pm

Dajme tomu, že by sa výrobca pred spustením výroby spýtal, alebo by si zistil o aké veci je veľký záujem. Potom by začal vyrábať v takej kapacite, akú vie že predá, prípadne by urobil cca nejakých 1000Ks naviac ak by bol záujem vačší.
bindo011

Příspěvekod richard0404 » ned 09 bře, 2008 5:53 pm

Ahoj jrtrain jsem rád že je tu další fanda FCS.

Pro všechny kteří se hodlají dát do přestavby vozů FCS doporučuji použít bus na baterie které dodává Rietze . Ta to firma dodává i modely vozů české výroby tak není problém přehodit karoserii. Další otázka která tu padla je vodící drát cena drátu je asi 220,- za 10m . Mé zkušenosti jsou takové že jednou ze složek ze které je dát vyroben je magnetický prach . Vozidla pak bezproblémově jezdí po org. Drátu ale úplně jiné vlastnosti jsou při použití jiného drátu. Je to má vlastní nepříjemná zkušenost protože pak jsem musel předělat celou silnici. Dále nedoporučuji použít dvousložkoví tmel pozdější úpravy jdou velmi špatně .

Radku objednávku toho setu je promne problém nejsem němčinář a nevím jak bych to udělal s placením tak jsem si objednal FCS BUS 3 od conrada měl by mě dorazit konce týdne. Určitě když si to budeš objednávat tak se přidám.
"H0-analog - V SBB" "Faller Car System" "Moduly sekce N"
richard0404

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 09 bře, 2008 5:59 pm

Pánové, vyjádřím se k vaší diskusi z pozice výrobce resinových setů a stavebnic - než se pustíme do výroby, děláme si průzkum trhu jak píšete -poznatek je, že největší poptávka je po modelech německých předloh, pak US! A to se bavíme o resinech, kde návratnost investice je propočítaná na prodej 50 ks, a to za předpokladu že předlohu nezadávám jinému modeláři! Abych měl přiměřený zisk a mohl ho investovat do další výroby, musím prodat nejméně 100 ks... Takže dokud nemáme zajištěný odbyt na nejméně 100 ks ani nezahajujeme přípravné práce.

Jako výrobce vás zajímá výroba a prodej s co nejrychlejší návratností peněz - děláte-li si jej sami, bez prostředníků, máte další vícenáklady na balení, poštovné a hlavně za poplatky za příjem plateb kreditními kartami (e-shop). Takže logicky jako výrobce dáváte přednost prodeji přes další distributory - prodejce. Ti jsou opatrní, takže berou na sklad max 5-10 ks, dokud je všechny neprodají, neobjednají nic dalšího kvůli vysokému poštovnému. Aby jste je podnítili k další objednávce, musíte vyrobit co nejrychleji další zajímavou novinku - a na její výrobu potřebujete peníze... Při standardní platební podmínce 3 měsíce po dodání zboží (většina velkých e-shopů a prodejců) máte docela problém jak uhlídat cash flow... Malý začarovaný kruh...

U plastů je výroba formy nesrovnatelně dražší záležitost, blížící se investičních nákladům ve výši 200-300 tis. korun v závislosti na velikosti modelu! A to nemluvíme o ceně materiálu, vstřikolisu, podílu ruční práce, obalu, aj. nákladech... Když to pak zpětně propočtete na hodnotu modelu, vyjde vám jednoduchý výsledek - při prodeji méně než několika tisíc kusů modelu z plastu je výroba nerentabilní nebo je model velice drahý!

Bohužel české nebo východoevroské modely krom těch NDRáckých jsou de facto pro velké výrobce nezajímavé - proto je tu zas prostor pro nás, malovýrobce... Bude-li zájem a prodá-li se 150-200 ks RTOček, je možné vyrobit model co bude použitelný i pro FCS...
Petr Zatrepalek

Příspěvekod richard0404 » ned 09 bře, 2008 6:00 pm

Ještě bych se vrátil k tomu modelu sanitky co předváděl na burze ten maník. Jedná se o dekodér pro světla, zvuk a rychlost . Tyto modely se dá jí také občas koupit na německých burzách . Při použití senzorů které se dávají do silnice a dekodéru adresy se FCS dá řídit přes pc a mít tak digitální provoz.
richard0404

Příspěvekod richard0404 » ned 09 bře, 2008 6:37 pm

Ještě jednou dávám odkaz na web. http://www.fcsfm.de/ kde je přímo návod i jak vyrobit některé díly.

Chtěl bych se zeptat Michala Daleckého zda by nebyla možnost přes prodejnu oslovit Faller a třeba objednat samozřejmě kdyby se na náhradní díly FCS domluvilo několik z nás povětší množství. :?: :?:
richard0404

Příspěvekod bindo011 » ned 09 bře, 2008 6:42 pm

Nemám skúsenosti s FCS , ale zaujíma ma jedna vec, a to musíme autíčka po jazde nabíjať?
bindo011

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště