Koncová stanice epocha III/IV

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Koncová stanice epocha III/IV

Příspěvekod Vladimír_B » pát 26 pro, 2014 5:55 pm

o.t.: a typická česká lokálková stanička by vypadala asi takhle:
Raabax.jpg
Raabax.jpg (98.54 KiB) Zobrazeno 5159 krát
Pouze 1. kolej je dopravní, 2. objízdná, 3. a 4. manipulační/vlečka. Zadní šturc je jen na mašinu na objetí, přes něj by se nic nešíbovalo. Na vlečku ACHP/ZZN dochází hnojiva (Utz, Raj, Z), nafta a odchází zemědělské produkty, příp. produkty přidružené výroby. Ani volná skládka se skladištěm nezahálí. To máte spěšinový kurzák Ztrc, železo pro Feronu, chlaďáky pro Jednotu atd...

Jinak k tématu:
varianta A) zbytečný vlečkový ranžír, vzhledem k prostoru
varianta B) to by i šlo, ale úvraťově zaústěná vlečka bude dělat obtíže při posunu, pokud tedy nebudeš mít jen 2vz Mn...
varianta C) viz B) + nutnost posunu s vz přes zadní šturc ti zbytečně zkracuje dopravní koleje...
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod Raaba » sob 27 pro, 2014 6:12 pm

Člověk na pár hodin zmizí z dosahu internetu a tady se strhne taková bitva. Musím říct, že si vážím každého názoru. Hanka nevyjímaje :wink: Hanku, vždyť to Tvoje povídání o skutečném provozu je stejně důležité jako Milanovo plánky. Ten argument o jisté násilnosti varianty C beru jako opodstatněný! A náčrtek od Vladimíra je určitý kompromis mezi B a C. Rozhodně to hodím do Wintracku, třeba to bude ono! Jo, ale klidně se dohadujte dál. Pokud to ponese ovoce :wink:
Raaba

Příspěvekod milan ferdián » sob 27 pro, 2014 8:57 pm

Raaba píše: Jo, ale klidně se dohadujte dál. Pokud to ponese ovoce :wink:
Mě už se nechce :lol: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Janek.KP » ned 28 pro, 2014 10:04 am

to Raaba: přemýšlel jsem o nějaké vhodné kombinaci variant plánků A a B, ale Vladimír_B to udělal za mne - překresli prosím jeho návrh, protože je zatím N E J L E P Š Í 8)
ČSD, IV epocha, TT, digitál
Janek.KP

Příspěvekod Raaba » pon 29 pro, 2014 10:16 am

Janek.KP píše:to Raaba: přemýšlel jsem o nějaké vhodné kombinaci variant plánků A a B, ale Vladimír_B to udělal za mne - překresli prosím jeho návrh, protože je zatím N E J L E P Š Í 8)

Bohužel to, co vypadá na náčrtku dobře je v reálu o dost horší :( Pro dostatečnou délku dopravní koleje je důležité kolejiště v nádraží koncipovat s odklonem osy. Teď si nejsem jistý správným termínem, ale jde o to, že vjezd do stanice je po jiné koleji než výjezd (zde výtažná kolej). A to už se začínám odklánět od Vladimírova plánku. Dále není dost místa na remízu atd. Později přidám obrázek, jak neslavně to dopadlo. Prostě plánek C využívá prostor nejlépe...

Ještě je otázka, jestli to nevzít zgruntu. Přeci jen mám už jisté místo na uskladnění kolejiště a zřejmě budu schopen udělat moduly o něco větší - cca 130*40cm. Teď se tedy za sebe trošku stydím, protože sám nemám rád, když tu někdo řeší plánek a nakonec totálně změní velikost layoutu. Nicméně v tomto případě to není až tak dramatická změna a nemění se záměr. Snad Vás tedy neodradím od dalšího připomínkování. Ale přeci jen delší stanice by se hodila, tak možná stávající korpusy obětuji.
Raaba

Příspěvekod milan ferdián » pon 29 pro, 2014 10:24 am

Když se podíváš na variantu C a na Vláďuv návrh,stačí u "C" jen přehodit výhybku pro skladištní kolej napravo.A nalevo ve šturcu jsi omezen jen na délku nejdelšího používaného hnacího vozidla na kolejišti/modulu.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Raaba » čtv 08 led, 2015 9:48 am

Na čas jsem se odmlčel, objevil jsem totiž jeden vážný nedostatek. Mám sice dostatečně velký úložný prostor pro segmenty, ovšem posuvná dvířka otvírají vstupní otvor šíře jen 80cm. Myslel jsem, že díky hloubce skříňky cca 50cm se snadno vytočím i s delším segmentem. Nevytočím, blízká zeď je proti a také hloubka není dostatečná! Skříňka nebyla původně zamýšlena pro uskladnění modelů, to mě poněkud omlouvá. No, tak jsem si rozmýšlel co dál. Jiný úložný prostor nebo jinou velikost segmentů. Vyhrálo to druhé. Segmenty budou tedy dálky max. 80cm a nádraží tak musím dělit na dva díly a bohužel tak padá jeho diagonální umístění. Vím, že mágové jako Houmr řežou koleje zešikma a dokonce i přes vyhybky, ale to já pokoušet nebudu. Zvažuju teď ještě variantu domácí modulovky a pak se ozvu. Nicméně varianta nádraží dle Vladimíra_B je stále ve hře, jen rovnoběžně s hranou segmentu (modulu).
Jinak jsem rozhodnut pro stavbu segmentů ze styroduru. Už jsem to cca 3 roky zpět zkusil. Pak jsem přešel na překližku, ale styrodurový kousek mezitím ve sklepě přežil neskutečné. Nakonec jsem ho při úklidu sklepa rozlámal, ale vůbec se nedal lacino! Budoucnost patří styroduru! Možná ve spojení s hliníkovým rámem...
Raaba

Příspěvekod Petr S. » pát 09 led, 2015 8:08 am

HLINÍK NE ! Hliník " teče " . Hliník ti za pár let připraví bezesné noci jak to opravit . Možná dural , ale hliník NE .
Petr S.
Petr S.

Příspěvekod Raaba » pát 09 led, 2015 8:11 am

Petr S. píše:HLINÍK NE ! Hliník " teče " . Hliník ti za pár let připraví bezesné noci jak to opravit . Možná dural , ale hliník NE .
Petr S.

Pujde o dural, omlouvam se za nepresnost.
Raaba

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště