návrh kolejiště..

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod vondr » ned 19 črc, 2009 1:41 pm

milan ferdián píše:
ondras píše:Zde je te půdorys kolegy vondra :
Obrázek

Ondrasi ,tak to se zapotíš.U dveří nemůže být takový hluboký segment :( ,jedině ,že by byl sklopný nahoru a to ještě možná.

Proč by nemohl být u dveří tak hluboký segment? potřebuji s tím poradit, jsem úplný začátečník
vondr

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 19 črc, 2009 4:49 pm

Milane nepřehodil jsi si šrafovanou a nešrafovanou část ? :D Taky mi není jasný proč by tohle nešlo... Dveře se otevírat dají - ale zas mi není jasná ta míra 360 u těch dveří!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod vondr » ned 19 črc, 2009 4:54 pm

u těch dveří má být kota 1360, nějak se mi tam ztratila ta 1 :) poradí mi někdo s tímto kolejištěm? nenašel bych někdě na internetu rozměry jednotlivých kolejí. nechce se mi kupovat šablona
vondr

Příspěvekod milan ferdián » ned 19 črc, 2009 4:56 pm

Petr Zatrepalek píše:Milane nepřehodil jsi si šrafovanou a nešrafovanou část ? :D Taky mi není jasný proč by tohle nešlo... Dveře se otevírat dají - ale zas mi není jasná ta míra 360 u těch dveří!

Moje chyba i omluva,skutečně jsem přehodil šrafovanou s nešrafovánou části.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jarda H. » ned 19 črc, 2009 4:57 pm

Jinak bych ale panel situoval jako klasické "L" podle levé zdi a nahoře podle zdi ?! Tohle divné vykrojení vpravo nahoře může komplikovat kolejový plán :?:
Naposledy upravil Jarda H. dne ned 19 črc, 2009 4:58 pm, celkově upraveno 1
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod milan ferdián » ned 19 črc, 2009 4:57 pm

vondr píše:u těch dveří má být kota 1360, nějak se mi tam ztratila ta 1 :) poradí mi někdo s tímto kolejištěm? nenašel bych někdě na internetu rozměry jednotlivých kolejí. nechce se mi kupovat šablona

Co ti mám na to odpovědět :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod vondr » ned 19 črc, 2009 5:01 pm

Jarda H. píše:Jinak bych ale panel situoval jako klasické "L" podle levé zdi a nahoře podle zdi ?! Tohle divné vykrojení vpravo nahoře může komplikovat kolejový plán :?:

bohužel klasické L podle levé zdi by nešlo. okno uprostře je tak 30 cm nad podlahou
vondr

Příspěvekod Jarda H. » ned 19 črc, 2009 5:02 pm

milan ferdián píše: .... Co ti mám na to odpovědět :?:

CO ?! Přece ať použije internetový vyhledáváč (třeba pojem geometrie kolejiva TT) nebo ať si otevře nějaký e-shop, u obrázků většinou píšou i délku kolejí (bude-li kupovat nějaké kusovky ?!).
Jarda H.

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 19 črc, 2009 6:15 pm

Nejlépe si probrouzdat po večerech vláčkařské webové stránky s obrázky kolejišť a plánků - tady na foru se najde spousta odkazů, stačí hledat... O skvělých plánkách Milana Ferdiána asi už víš... Pak to chce taky se podívat do publikací třeba Malé železnice - ujasnit si představu o dispozici kolejiště - podél stěn, L-ko, stávající návrh rozmístění, moduliště a rukou na milimetrák si načrtnout pár skic co by se ti mohlo líbit - ty sem pak hoď ať se může diskutovat. Všichni ti rádi pomůžou. Ta geometrie kolejí je zatím podružná - hlavní jsou pro tebe maximální oblouky které si můžeš dovolit na kolejích udělat - a to vše taky najdeš na webu.

Jinak já si čmáral tak měsíc než jsem udělal třeba tohle:

http://picasaweb.google.cz/PetrZatrepal ... 7628968002

a rok a půl na to dumal nad tímhle

http://picasaweb.google.cz/PetrZatrepal ... 3953557138

abych se nyní díky Milanovi dostal k tomuhle:

milan ferdián píše:Pokračování......
Říční přístav spojená právě s vykládkou štěrku portálovým jeřábem :?: do vozů Sas.Hlavní trať překračuje ocelovým mostem nábřežní silnici,řeku a zdymadlo.

Obrázek
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod petrh » ned 19 črc, 2009 6:36 pm

a nebo zapremyslej, zda by do toho krasne ho pokoje podel sten nesly udelat treba segmenty ci moduly, vim, ze jsi psal o okne 30 cm od podlahy, ale na moduly by to nevadilo (treba neco podobneho jako www.trainmania.info ) nebo neco podobneho treba dle norem zababa...
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod ondras » ned 19 črc, 2009 7:05 pm

Teď při dělání plánku jsem si uvědomil,že ti na plánku chybí jedna míra.Nebo je to schválně ?? A dá se s tím ''šibovat'' ??
Obrázek
H0 , DCC , III. a IV. ep. , ČSD , Segmentovka
1:8 - SDŽ, o.s. 310.017 a 275.021
ondras

Příspěvekod vondr » ned 19 črc, 2009 7:33 pm

ondras píše:Teď při dělání plánku jsem si uvědomil,že ti na plánku chybí jedna míra.Nebo je to schválně ?? A dá se s tím ''šibovat'' ??
Obrázek

ta chybějící kota činí 900 mm. "šibovat" se s tím už moc nedá. není moc místa .
stáhnul jsem si Wintrack a zkouším udělat návrh. mám takovou představu že v tom hlavním obdélníku udělal dvojkoulejný hlavní oblouk a pak na něj navázal vedlejší koleje
vondr

Příspěvekod petrh » ned 19 črc, 2009 7:45 pm

clovicku vondere, nechci te nejak podrazet, to vubec, ale z vlastni zkusenosti ti zkusim pomoct, neber velika sousta, nekdy je strizlivost a jednoduchost nejvetsi krasa a ver, ze to udela dost;) dal se priprav na par zakladnich problemu pri stavbe - vsude musis pohodlne dosahnout, kolejiste by melo byt z dilu kvuli manipulaci, uklidu a pod.) melo by mit kvalitni zakladni ram, a domaci kolejiste doca casto oceni vratnou smycku v -1 patre. dal nevim, zda bude rozumne mit elektrifikovany koridor, kde se prohani 40 vagonove nakladni vlaky, ec a ty tam treba pojedes s masinou a 5 vagony, to radej zvolit "mensi" motiv, to je ejn par postrehu;) vebec me nemusis brat vazne:)
edit: jinak vratna smycka by sla super podle me do tho jakehosi n-uhelniku u okna:) podobne ma treba michal suhajda;) pro inspiraci - http://modelyh0.com/koleje/mis/kmis.htm
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Jarda H. » ned 19 črc, 2009 7:52 pm

petrh píše:clovicku vondere, nechci te nejak podrazet, to vubec, ale z vlastni zkusenosti ti zkusim pomoct, neber velika sousta, nekdy je strizlivost a jednoduchost nejvetsi krasa a ver, ze to udela dost;) .........

Ano, nelze než souhlasit :!: Neber si velké sousto, ono se dá na tvém prostoru (teoreticky) vytvořit něco podobného jako je tenhle německý plánek http://www.moba-trickkiste.de/wie-macht ... &task=view (kde koncové nádraží by jsi měl otočené o 90°, podél pravé stěny), ale kdybys pak skončil u nerozdělané, nedodělané práce ..... :cry: Opravdu platí dvakrát měř a jednou řež !!
Jarda H.

Příspěvekod Michal Vaniš » pon 20 črc, 2009 5:37 am

Petr Zatrepalek píše:Nejlépe si probrouzdat po večerech vláčkařské webové stránky s obrázky kolejišť a plánků - tady na foru se najde spousta odkazů, stačí hledat... O skvělých plánkách Milana Ferdiána asi už víš... Pak to chce taky se podívat do publikací třeba Malé železnice - ujasnit si představu o dispozici kolejiště - podél stěn, L-ko, stávající návrh rozmístění, moduliště a rukou na milimetrák si načrtnout pár skic co by se ti mohlo líbit - ty sem pak hoď ať se může diskutovat. Všichni ti rádi pomůžou. Ta geometrie kolejí je zatím podružná - hlavní jsou pro tebe maximální oblouky které si můžeš dovolit na kolejích udělat - a to vše taky najdeš na webu.

Jinak já si čmáral tak měsíc než jsem udělal třeba tohle:

http://picasaweb.google.cz/PetrZatrepal ... 7628968002

a rok a půl na to dumal nad tímhle

http://picasaweb.google.cz/PetrZatrepal ... 3953557138

abych se nyní díky Milanovi dostal k tomuhle:

milan ferdián píše:Pokračování......
Říční přístav spojená právě s vykládkou štěrku portálovým jeřábem :?: do vozů Sas.Hlavní trať překračuje ocelovým mostem nábřežní silnici,řeku a zdymadlo.

Obrázek

Pánové... vondr a spol. Chtěl bych upozornit, že zde se řeší PatMat55.Je to neslušné se sem vtlačit s dalším tématem. :evil: Což si "vondr" nezaslouží založit si svoje vlastní téma?! :idea:
TT+TTe,III-IV ep,ČSD-DR,autor manuálu pro EN Wintrack
Každé vylepšení generuje nové nedostatky :P
Michal Vaniš

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště