Před mnoha lety jsem objednával tuhle BR 78.0 „Ruhr-Schnellverkehr“ DRG, Ep. II / Tillig 04203 E. Pokud si vždy mohu vybrat německou parní lokomotivu tak nejraději v první nebo druhé epoše. Tak nějak mne ta averze na BTTB jen DR produkty stále nepřešla. Takže se ji konečně podařilo dodělat a vyrobit a doputoval mi domů a byl jsem zvědav, jak se to povedlo. Již teď konstatuji, že možná pokud bude v zelené mutaci, tak bych si pořídil ještě jednu.
Model je moc pěkný, zejména oceňuji, že nedisponuje hnusnou narůžovělou podobou kol, která mi vždy vadila a nutí k dobarvení. Jak je vidět i u tilligů to konečně jde také.
Byla prý dělána k těmto vozům, což mi došlo, když jsem si všiml, že má přeškrtlou ceduli na čele lokomotivy a uvízlo mi to v hlavě u vozů mé 7mi vozové soupravy, kde na jejich bocích "podobné" jsou. Pak jsem si toho všiml i v návodu. Nevím, zda ji ceduli z čela nesundám, nadšený z ní nejsem, možná kdyby byla z leptu a působila jemněji, třeba se s ní naučím žít a časem mi vadit nebude...

Určitě jsem rád, že Tillig zvolil řešení dvou hnaných náprav, což je rozhodně lepší, než to co dělal kuehn (jen jednu) a i piko u některých modelů. Z hlediska životnosti a eliminace možných problémů s klidnou jízdou, kdy již model za sebou bude jízdně něco mít je vždy rozhodně lepší více než jedna. Ovšem nejsem přítelem řešení, kdy je bandážováno jedno kolo na různých nápravách. Přeci jen je to model a nejedná se o skutečnost, takže chování je rozdílné a to platí i pro různá měřitka. Jsem na klidnou jízdu docela pes, z toho jsou mí dodavatelé občas někdy nešťastní. Alespoň jsem ocenil, že bandáž je z jiného materiálu, než ty černé "gumy", které někdy byly problematické z hlediska klidu při tomto řešení.
Jestli bych lokomotivě něco vytkl, tak je to použití setrvačníku malého průměru. Mohli zvolit řešení, kdy bude mít průměr motoru. Vypadá to, jako by lokomotiva žádný neměla, když se s ní zastaví. Skoro mne to vede k tomu, podívat se dovnitř, jestli tam nějaký vůbec je a nedívat se jen do soupisky nákresů dílů. Za mne se lokomotiva povedlaa i tvarově se mi líbí, což je důležity předpoklad toho, aby se u mne vyskytovala stejně jako jiní zástupci strojů ze zahraničí...
Jizdně je to paráda a to se týká i vhodného převodování pro modelové rychlosti. Mohu tento model s klidným srdcem doporučit komukoliv, kdo nemá problém s lokomotivami jiných drah. Na kolejišti vypadá hezky a s různými vozy...