TT hrátky

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT hrátky

Příspěvekod JanoH0e » čtv 11 črc, 2024 3:30 pm

Máš nejaký prehľad o tratiach v Peru? Naposledy som zaregistroval prestavbu na normálny rozchod niektorých tratí v horách. Existujú ešte nejaké úzké trate? Mám dojem, že ich všetky porušili, (teda až na trať do Cuzka), sľúbili prestavbu a potom na to nejak zabudli. :mrgreen:
JanoH0e

Re: Peru

Příspěvekod RSC » sob 20 črc, 2024 2:38 pm

JanoH0e píše:Máš nejaký prehľad o tratiach v Peru? Naposledy som zaregistroval prestavbu na normálny rozchod niektorých tratí v horách. Existujú ešte nejaké úzké trate? Mám dojem, že ich všetky porušili, (teda až na trať do Cuzka), sľúbili prestavbu a potom na to nejak zabudli. :mrgreen:

Nejsem na místní poměry nějaký odborník. Nemyslím si, že porušili a předělali vše, asi to ani nejde. Snad tam, kde přepravy surovin dokázaly zaplatit přestavbu a šlo to, žesl jsem, že tratě stoupají až do 5000 m. Úzkorozchodky lze vidět na spoustě míst, zejména ve městech mne to fascinovalo, kolikrát i oba rozměry zaráz tažené ulicemi, kde se tratě zase rozdělí, sklony také unikátní. Myslí si že zde to předělat ani není možné a neudělají to. Oni peníze nemají skoro na nic a tak se k tomu chovají. Jen vidět v jízdě vlak je složité a to mne trošku mrzí. A když už se objeví, zas je to tak nečekané, že se nestíhá vytáhnout foťák nebo to skončí mizerně...
Pár obrázků z měst:
01.jpg
02.jpg
03.jpg
Každopádně zde by si úzkorozchodkáři přišli na své, občas sledovat jak kolem vlaků skáčou a jak to dělají je zábavné až neuvěřitelné, kolik lidí na to je a kolik technologických kroků až navíc u toho udělají... :lol:
RSC

Peru 3

Příspěvekod RSC » sob 20 črc, 2024 2:47 pm

Obrázky úzkoroschodek. Občas se jezdí auty i po kolejích. Vedou rozličně, vyhýbky se oběvují pro nás v nečekaných místech a je zřejmé vzhledem k ojetým kolejnicím, že se po tom stále jezdí...
04.jpg
05.jpg
06.jpg
RSC

Peru depa

Příspěvekod RSC » úte 23 črc, 2024 10:57 pm

Náhodou jsem objevil úzkorozchodné depo. Ráno bylo plné lokomotiv a vozů, byl jsem líný se zastavit, že to vyfotím odpoledne a odpoledne tam skoro nic nebylo, vše vyjeté jak je zřejmé. To jsem následně zjistil dle jízdního řádu, když každou půlhodinu vyrazí souprava na MachuPicchu..., večer se vrací zpět a pak ještě stihnou nějaké odjed před půlnocí opačně...
Takže jde vidět bezvadný posun s navrátilou lokomotivou a facinuje mne jak kolem vyhybky skáčou 4 lidé a tak to vlastně bylo všude, takových nezvykle mnoho lidí kolem toho, když se mrknete na obrázek, snad je tam napočítáte, ještě mne u toho fascinovalo, že všichni běhají v poklusu... :o
01.jpg
02.jpg

Také jsem objevil depo na motorové soupravy. ZAjímavé na nich bylo, že velmi často byly jen tzv. první třída. Vozy byly také v různých třídách, nejvíce se mi líbilo nejluxusnější provedení s koncovým vozem a "balkónkem" s živou muzikou v něm.
03.jpg
RSC

Traťovka

Příspěvekod RSC » úte 23 črc, 2024 11:16 pm

Na tomto místě "traťovky" mne zaujalo to, že je zde vybudován triangl, zřejmě k otáčení lokomotiv. V konci trianglu je vidět služební/nákladní vagón. V těchto jsem viděl vozit a nakládat ledasco. Bavilo mne pozorovat jak je ložili všim, co je třeba. Fascinovalo mne jak do toho nacpou ke všemu i hromadu kovových tlakových lahví s plynem...
05.jpg
04.jpg
6a.jpg

Jedna taková otočená lokomotiva, která jela sem a pak následně otočená zpět mne minula. Zde nehrozí, že by to předělali na normální rozchod...
RSC

Tratě

Příspěvekod RSC » úte 23 črc, 2024 11:36 pm

Pár záběrů tratí:
09.jpg
08.jpg
07.jpg
RSC

Po čem se jezdí

Příspěvekod RSC » úte 23 črc, 2024 11:43 pm

Za povšimnutí stojí jakým způsobem a kolika vrtulemi a jak je uchycena kolejnice k pražci. Nikde to nebylo jinak, nejedná se o anomálii. I odsud jsem si musel jednu vzít. Do mé sbírky se hodí...
10.jpg
12.jpg
Přílohy
11.jpg
RSC

Mosty

Příspěvekod RSC » úte 23 črc, 2024 11:53 pm

Mosty vypadaly, že jim je věnováno asi nejvíce péče.
13.jpg
14.jpg
15.jpg
RSC

Mosty malé

Příspěvekod RSC » úte 23 črc, 2024 11:59 pm

16.jpg
17.jpg
18.jpg
RSC

Další výhybna

Příspěvekod RSC » stř 24 črc, 2024 12:10 am

Výhybna před tunelem na trati od hydroelekrárny.
19.jpg
20.jpg

Bohužel i ve dne jezdí s rosvíceným čelním reflektorem, což pro zrcadlovku je před setměním větší problém a musí dojít na software. Mobil mi to dává trošku lépe a teď tedy jen z mobilu...
06.jpg
Příště dojde ma provoz a spoustu lokomotiv, souprav, motorových vozů a třeba i drezíny...
RSC

Provozní na MacuPicchu

Příspěvekod RSC » sob 03 srp, 2024 9:45 pm

Prvních pár momentek. Některé již za šera, takže nejsou super, ale jako dokumentace snad postačí. Ze zrcadlovky možná časem...
Zde turisticky klasické místo Ollantaytamba s velmi zajímavými Inckými památkami v prudkém svahu, ze kterých lze také fotit z vrchu průjezdy souprav.
21.jpg
22.jpg
23.jpg
RSC

Provozní 2

Příspěvekod RSC » sob 03 srp, 2024 9:49 pm

Od Hydroelekrárny vede také trať na MacuPicchu. Zajímavé na této trati jsou zastávky s bary, kempy, v krásném údolí, ve kterém jde i signál a data.
24.jpg
25.jpg
26.jpg
RSC

Provozní 3

Příspěvekod RSC » sob 03 srp, 2024 9:54 pm

29.jpg
27.jpg
28a.jpg
Zde je hezky zřejmé, jak jsou koleje "krásně křivé" a jak báječně se soupravy vlní. Vrcholem pro našince je "nádražák", který celou cestu jede na schůdku a pozoruje, zda nějaký vůz nevyskočí z koleje nejspíš. Ale o tom příště se záběry přímo z vozu... :lol:
RSC

Provozní 4

Příspěvekod RSC » sob 03 srp, 2024 10:00 pm

MacuPicchu v noci. Ve dne je to ráj pro uzkorozchodkáře, šotouše, i modeláře. To co se zde děje, to je skoro jak námět na kolejiště s bohatou možností provozu a posunu. Zde i našinec musí být nadšený s tím co vidí, co se děje a jak to je uděláno, včetně různých souprav a motorových vozů, které se ukazují jak v Praze na orloji a nestačí se přebíhat. :lol: Ale to příště...
30.jpg
31.jpg
32.jpg
RSC

MachuPicchu

Příspěvekod RSC » pon 26 srp, 2024 5:03 pm

Pár fotografií z Machu Picchu. Je tam co vidět a něco se tam stále děje. Jen ti, kteří to chtějí zažít by si nejspíše měli pospíšit, protože se buduje silnice s tunely do Machu Picchu. V okamžiku kdy ji postaví, předpokládám že to bude mít velký dopad na železnici, která je dnes skoro jedinnou spojnicí jak se tam dostat a něco dovést. Tohle se určitě změní...
33.jpg
34.jpg
36.jpg
RSC

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště