Erz zum Stahl, Kohle und energie - Staviame pec

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Hutě, Doly, Ocelárny

Příspěvekod zaza.office » pát 20 črc, 2012 8:37 pm

Takže jak jsem řekl, tak se stalo. Vylezl jsem z děr povrchových dolů a jdu se nechat osmahnout do hutních provozů.

Představky lokomotivy 729.603 Vítkovických železáren
Obrázek
zaza.office

Příspěvekod E27 » stř 08 srp, 2012 3:49 pm

Ešte stále žijem aj keď to s príspevkami moc nevypadá :D

Na koľajisku som pokročil o pár vecí, ale tie ukážem inokedy. Dokončil som jazierko alebo skorej taký potôčik, ktorý vyviera zo starej štôlne. Obsahuje značné množstvo železa a iných minerálov, tak je do červena. Pri budúcom vstupe do štôlne som naznačil skorodované potrubie aj s uzáverom.
ďalej som imitoval vodu na poľnej cestičke k banskému múzeu v prírode. Záber na staré banské dielo z ktorého vyviera potok značne mineralizovaný a usadzuje sa na ceste vo forme krištálov železa a medi (zelená). Socha sv. Barbory, dúlni vozík ako atrakcia pri ceste smerom k banskému múzeu v prírode.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Dorbná poznámka, že medená korozia na soche, jazierku a ceste, tak isto aj železná, nie je farba! Jedná sa o skutočné tekutiny na báze kovu, ktoré prostredníctvom inej tekutiny zreagujú a vytoria koróziu medi a hrdze.
E27

Příspěvekod E27 » sob 18 srp, 2012 11:11 am

Prvú časť koľajiska som odpojil od druhej, aby som sa mohol venovať veciam, ktoré sú pri stene a teda prístup je tam obtiažny.

Nasadil som splietkovú koľaj na napojenie úzkej a normálneho rozchodu. Detaily okolo toho samozrejme stále dolepujem a patinujem

Obrázek

Budova na spracovanie solanky, z ktorej sa vyrába soľná zmes a roztoky ako sú kyselina soľná (HCl). Solná voda sa čerpá z podzemia baní, niečo ako na dole František v Ostrave (Darkovská soľ).

Obrázek

Vodojem na streche budovy

Obrázek
E27

Příspěvekod jafobe » pon 20 srp, 2012 9:34 am

něco málo pro inspiraci na co jsem narazil na netu, byť to není přímo z našich končin, ale k dění kolem dolů a fabrik to taky trochu patří
Obrázek
http://info.heylpatterson.com/blog/?Tag ... 20tipplers
jafobe

Příspěvekod E27 » pon 20 srp, 2012 4:45 pm

Škoda, že ten rotačný výklopník je v 1:48 :( Ale ako predloha na koľajisko sa mi to hodí určite :wink:
E27

Příspěvekod E27 » ned 26 srp, 2012 11:00 am

Zdravím Vás po menšej odmlke by som sa s Vami podelil o pár zaujímavostí, ktoré môže každý modelár využiť pre svoje koľajisko tak, ako to využívam ja a snažím sa o zakomponovanie týchto krásnych diel do modelovej velkosti a sveta.

Štiavnické vrchy, časť prvá.

Už od 13 storočia sú tieto kopce zásobou striebra a zlata. A môže sa o tomto pohorí hovoriť ako o kolíske alebo priekopníkovi ťažby nerastných surovín. Centrom je samozrejme Banská Štiavnica. Ja som sa vybral práve sem. Cestu som si volil kľukatú pomedzi rôzne dediny a lesy, kde sa ukrýva to krásne čaro. Šachty a štôlne.
Začíname málo významnou, ale za to dôležitou dedinkou a tou sú Hodruša-Hámre. Banícka obec, ktorej existencia sa spája s baníctvom a ťažbou zlato-strieborných rúd v 13. a 14. storocí. Som rád, že ostal v tejto obci dôkaz v podobe šachty Mayer. Staršia nižšia šachtová veža z roku 1928 je nitovanej konštrukcie, je to výrobok železiarní v Hronci. Šachta Mayer 1 hlboká 108 m bola vyrazená v rokoch 1805 – 1807 v súvislosti s razením Voznickej dedičnej štôlne ako dopravná a vetracia šachta.
Vyššia šachtová veža je z 80 rokov 20 storočia. Šachta Mayer 2 bola tiež vyrazená ako prevádzková, dopravná a vetracia šachta v súvislosti s razením Novej odvodňovacej štôlne, ktorá mala nahradiť Voznickú dedičnú štôlňu, ktorá však slúži dodnes. Areál oboch šácht tvorí zaujímavú skupinu banských diel s rovnakým účelom s odstupom takmer 100 rokov.

Obrázek

Štôlňa k šachte Lill. Veľmi dôležitá súčasť, ktorá slúžila na odvodnenie. Pretože voda a štôlne k sebe nejdú, v lesoch nájdeme mnoho dedičných odvodnovacích štôlní, ktoré slúžili aj na pohon bánskych zariadení. Prekop je dlhý cca 200m.

Obrázek

V Hodruši nájdeme poslednú baňu. Jej názov neviem, ale 3x denne vybehne zo štôlničky vláčik, ktorý vyvezie von rudu. Zlatonosnú rudu. :wink:
Tá sa potom vysypáva pomocou rotačných výklopníkov do korby nákladných áut.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Cestou do Banskej Štiavnice narazíme na šachtu, teda jej torzo, ktorá slúžila do roku 1993. Veža ostala, zbytok sa stal majetok kultúrnej menšiny zaoberajúcej sa ťažbou šrotu, tehál a všetkého, čo sa dá speňažiť. Nakoľko som sa bál, zastavil som autom radšej ďalej spravil pár foto.

Obrázek

Dorazil som do Banskej Štavnice, konkrétne bánske múzeum v prírode.
Veľmi pekné.
V úvode pár foto a v ďalšej časti zábery z fárania do bane.
Ťažný stroj

Obrázek

Stroj k ťažnej veži tuším Ján. Jedná sa o obežné lano.

Obrázek

Ťažná veža dolu Ondrej. Presnú hĺbku Vám nepoviem, ale sprístupnená je prostredníctvom štôlne Bartolomej po úroveň prvého a druhého patra. Informácie je, že patier je tu 13, ale prieskum sa podaril tuším po 4 patro z dôvodu nedostatku vzduchu a zatopení.

Obrázek

Medzi šachtou Ondrej a Bartolomejskou štôlňou je zaujímavý šikmý výťah. Super námet pre úzku dráhu. :)

Obrázek

Obrázek

Bánsky inšpekčný vozík

Obrázek

A ideme do bane.

Obrázek

Nakoniec moja osobnosť z iného dolu a iných vrchov. Ale to na budúce. Tak Zdar boh a hor sa do modelovania :)

Obrázek
E27

Příspěvekod E27 » ned 02 zář, 2012 6:18 pm

Zdar Boh :)

Tak máme tu koniec uhorkovej sezony a s ňou prichádza nový elán v modelovaní.
Zajtra dodám nové fotky s výstavby koľajiska. Modelujem šikmý výťah viď obrázok vižšie (banské múzeum) a popri tom si na "kolene" vyrobil krásny dúlni vúz pulmann DM12. Rozchod "Z" Je to samozrejme made amatérske, ale čo je doma, to sa počíta.

Tak ako som spomenul, záber z výstavby vozíka DM12

Obrázek

Obrázek

Spodok bude čierny, samozrejme krajší by bol hrdzavý, bral som ako vzor vozík s Příbramského banského múzea. V súprave sa nedostatky stratia :|
E27

Příspěvekod E27 » úte 04 zář, 2012 6:36 pm

Hotový dúlni vúz pro dopravu mužstva DM12

Obrázek

Troška som sa pohral s grafickým efektom :)
E27

Příspěvekod E27 » úte 11 zář, 2012 7:11 pm

Dobrý večer prajem.
Opäť prispejem pár fotkami z výstavby môjho mini koľajiska.
Kúpil som si od Busch pár vecí, ktoré predáva pod značkou Busch grubenbahn a začal som výstavbou lampárne.
Je to technológia laser cut a drevo, stavba bola jednoduchá a krásna, ale ja som si ju opatinoval a strechu som zahrdzavel, aby to vypadalo efektnejšie.
Viď foto továrenské a moje.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Zároveň prichádzam s otázkou ohľadne výroby doplnkov pre figúrky. Chcem vyrobiť plášte také žlté, ako sú na obrázku dole (visiace). Máte s tým skúsenosti? Z čoho by som to mohol vyrobiť a figúrky obliecť do plášťov?

Obrázek
E27

Příspěvekod E27 » pát 14 zář, 2012 5:51 am

Portál dedičnej štôlne, ktorá je vysekaná do skaly.
Ako vzor som si zobral štôlňu, ktorá je uvedená na podklade. Glanzeberg.

Obrázek

Obrázek
E27

Příspěvekod pavel » pát 14 zář, 2012 6:35 am

Moc pěkné, čekám čím překvapíš příště :)
pavel

Příspěvekod E27 » ned 16 zář, 2012 4:04 pm

Portál štôlne som pomaly zapracoval do krajiny, ktorú upravujem postupne, takže nie je to ešte 100% stav.
Na fotkách je vidno aj šikmý výťah, ktorý "dávno" dopravoval vyťaženú horninu na vrchné poschodie. Nie je dokončený, ale je hotová strecha..
Zároveň som si vyrobil vlastné plášte, ktoré som zavesil na stenu lampárne.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Fotograf a sprievodca pri portály odvodňovacej štôlne
Obrázek

Zátišie
Obrázek

A je to tu, prvá veža osadená, ešte patina a vdušná jama Mayer 2 je hotová
Obrázek

Obrázek
E27

Příspěvekod milan ferdián » ned 16 zář, 2012 4:18 pm

Jen tak dál,ať máme dostatek podkladů :wink: Paráda.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod KaRei » ned 16 zář, 2012 5:58 pm

Ta střecha vypadá skvěle. Tašky jsou jako proužky v celku, nebo jsou lepené jednotlivě?
KaRei

Příspěvekod E27 » ned 16 zář, 2012 6:46 pm

Strecha je vyrobená z balzy a robil som ju tak, že som lepil každú tašku samostatne. Robil som to týždeň pomaly... Ale mám to zdokumentované pre prípad, že by niekto neveril :roll:

Obrázek

Taška po taške, potom natretie hnedou farbou dvoch odtienou a nakoniec patina bielou farbou riedenou.
E27

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště