od Ove » pát 14 srp, 2020 5:28 pm
jasně, vyjádřil jsem se nepřesně a neúplně...
Netuším, co oba dekodéry zvládnou, jestli jen “různé druhy osvětlení” anebo i “postupné či nahodilé rozsvěcování a zhasínání různých výstupů” (samozřejmě nechci aby BLIK - všechno svítí, BLIK... tma, ale aby se rozsvěcovalo postupně, čili nejprve osvětlení uvnitř budov, pak venkovní osvětlení stanice, pak třeba cesta v lese...)
A další (a to oba dekodéry zvládnou), aby svítila různá svítidla různě, některá občas blikla, některá “sodíková výbojka” svítí, pak problikne a pak na nějakou dobu zhasne... ale to je spíš záležitost venkovního osvětlení...
ANO, zaobírám se pouze “vícefunkčními” dekodéry, protože bych rád měl jeden u pily, druhý u štěrkovny (koncová stanice), třetí u zahradnictví, čtvrtý ve městě, pátý v nádraží.... Proč? Abych netahal dráty přes celé kolejiště, pokud si rozumíme. Mám představu, že každá část kolejiště bude obsloužena jedním dekodérem. JE TATO MYŠLENKA SPRÁVNÁ? Anebo je logičtější/praktičtější/funkčnější mít jeden dekodér např. pro bílé lampy a tahat od něj dráty do všech míst, kde budou. A další např. pro výbojky a od něj tahat dráty zase na všechny strany... viz. obrázky
Takže spíš si nechám poradit, jak to kdo řeší/řešil, něco jsem už na různých kolejištích viděl, ale prozatím nebylo na programu to prozkoumat podrobně. Prošel jsem i zdejší forum, narazil na různé diskuze, co se okrajově dotkly tohoto tématu, ale nikde jsem nenarazil na konkrétní ucelené vlákno k osvětlení kolejiště. Chvíli jsem uvažoval, založit k tomuto tématu samostatné vlákno, ale pak jsem to nechal sem, pokud z toho vyplyne ucelený soubor rad a návodů, tak to shrnu do jednoho příspěvku a zveřejním pro další pátrače....
- Přílohy
-

-