Kolejiště TT 150x90

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště TT 150x90

Příspěvekod hopeter » ned 17 led, 2016 4:34 pm

To lajbt: to je přesně ono , jen to neumím tak vypiplat. :)
To rokony: Zkus ještě variantu s dolním nádražím podél delší strany a volnou tratí "do eS". Když projdeš fórum a net tak je tam spousta námětů. V tom původním už toho asi víc nevymyslíme...
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Rocky_MK » ned 17 led, 2016 5:57 pm

Tvůj návrh není zlý, ale na tvém místě bych zvážil, PROČ stavět na Tilligu? Já bych stavěl z kolejiva Kuehn, protože:
- výhybky jsou kratší (vhodné pro malá kolejiště),
- mají aretaci polohy, takže je můžeš přestavovat ručně i bez přestavníku,
- stojí pouhopouhých cca 230Kč/ks.

Rozměr 150x90 cm je pevně dán anebo lze pár cm přifouknout? :)
Tady jsem ti nakreslil, že i výškově by se to dalo zvládnout. Je to poměrně hrubý nástřel, ještě to chce trochu poladit v oblasti toho mostu před vjezdem do koncové staničky. Myslím, že nic moc lepšího už na tomto prostoru nevymyslíš (pokud chceš zachovat skryté nádraží pro ,,rychlík z města") a viditelné poloměry R310 nejsou vůbec k zahození. A z lokálky můžeš vjet na všechny koleje v dolní stanici, díky čemuž si líp zajezdíte.
rokony.jpg
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod hopeter » ned 17 led, 2016 6:26 pm

Kuehn není špatný ale i když má krátké a levné výhybky tak má větší poloměry oblouků... a flexi koleje má k blití...
Zkusil jsem ti ještě udělat takovou rychlovku otočenou o 90°. Aby vyšlo křížení tratí tak do SN se jezdí z kopce a nejvýše je ta koncová stanice.
Třeba ti to pomůže k výběru. Pokud by tě to víc zaujalo tak si s tím ještě třeba pohraju...
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod rokony » ned 17 led, 2016 6:29 pm

Kolejivo Kuehn nemám ve Wintracku, takže v něm nemůžu plánovat. Jiný důvod není.
Nevím, jdou tam doplnit jiné druhy kolejiva?
Co se týče velikosti, přifukování by byl problém, protože deska bude sklopená u zdi mezi nábytkem. Delší by se nevešla a širší by nepěkně přesahovala nábytek.
V jakém programu jsi to stavěl? Díky...
rokony

Příspěvekod hopeter » ned 17 led, 2016 6:31 pm

track1_pokus.tra.jpg

Nějak jsem zapoměl přidat obrázek... tak tady je. :wink:
hopeter

Příspěvekod rokony » ned 17 led, 2016 6:33 pm

Jejda, díky za snahu! Zkusím si to šupnout do Wintracku, abych viděl jak by to vypadalo v krajině.
Vypadá to hezky učesaně!
rokony

Příspěvekod Rocky_MK » ned 17 led, 2016 6:44 pm

rokony píše:Kolejivo Kuehn nemám ve Wintracku, takže v něm nemůžu plánovat. Jiný důvod není.
Nevím, jdou tam doplnit jiné druhy kolejiva?
Co se týče velikosti, přifukování by byl problém, protože deska bude sklopená u zdi mezi nábytkem. Delší by se nevešla a širší by nepěkně přesahovala nábytek.
V jakém programu jsi to stavěl? Díky...

Ve SCARMu. Je to jednoduchý, intuitivní program, snadno se v něm dělá i ve 3D a obsahuje spousty druhů kolejiva.
Rocky_MK

Příspěvekod lajblt » ned 17 led, 2016 7:15 pm

2 rokony: Ve Wintracku to na kolejivu Tillig může - (tvůj původní návrh) vypadat třeba takhle. :)
Jsou tam jen dvě úskalí:
1) Úsek mezi "odbočkou Tunel dolní" a odbočením ke staničce má stoupání 46 promile. Druhý úsek je už lepší - "odbočka Tunel Horní" - odbočka ke staničce má jen 36 promile. Skryté nádraží je pod horní staničkou o 65 mm níže a má dvě průjezdné koleje o užitečné délce ~95 cm a jednu kolej kusou (~25 cm - třeba pro motorák).
2) Trať nadjíždí sama sebe jen o 60 mm, tudíž strop tunelu v tom místě může tvořit maximálně kuprextit nebo plastová destička.

Ale splňuje to všechny požadavky v zadání. :)
Přílohy
rokony-08h2-2D.jpg
rokony-08h2-SN.jpg
rokony-08h2-3D.jpg
lajblt

Příspěvekod rokony » stř 20 led, 2016 9:23 pm

Jelikož už další nápady jsou pouze kosmetické povahy, beru podobu kolejiště jako více méně definitivní a pomalu si začnu připravovat dokumentaci ke stavbě.
I když ještě laškuji s tou otočenou variantou...
Chci využít toho, že WinTrack umožňuje tisk žeber a vyrobit tak rám žebrový.
Mimochodem, nevíte někdo náhodou, kde se v Brně dostane výhodně ( :D ) TT kolejivo?
Díky za pomoc!
rokony

Příspěvekod Rocky_MK » stř 20 led, 2016 10:26 pm

Rocky_MK

Příspěvekod hopeter » čtv 21 led, 2016 5:19 pm

Já nakupuju nejraději tady https://www.itvlaky.cz/ i když to není v Brně. Občas nakupuji stejně jako Rocky u Kratochvíla ( Moraviamodel ).
Pozor je v tom návrhu hodně flexikolejí. Kuehn je nemá moc povedené. U Tilligu se vyplatí koupit samostatně pruty a pražce.
hopeter

Příspěvekod rokony » pon 08 úno, 2016 4:40 pm

Neřešili jste náhodou, jak tisknout žebra 1:1 ve WinTracku na dlouhé pásy papíru? Teoreticky by to jít mělo, ale v předvolbách formátů taková možnost není. Snad pomocí nějaké utilitky? Mám HP LaserJet 1200.
rokony

Příspěvekod hopeter » pon 08 úno, 2016 6:08 pm

Já kreslil kostru kolejiště ve 3D strojařském programu a z něho udělal klasické výkresy. Z výkresů jsem potom rýsoval na překližku.
Otázkou zůstává jestli budeš vyřezávat strojně nebo ručně. Pro gravírku potřebuješ soubory DXF ( autocad ) nebo CDR ( corel ).
Tisk na papír bývá většinou zkreslený a ne 1:1.
hopeter

Příspěvekod rokony » pon 08 úno, 2016 6:56 pm

Z WinTracku "vypadnou" jen data o poloze kolejí. Chci žebra použít i na tvorbu krajiny, takže je budu muset vytisknout i s jejím profilem.
Umí to tisknout žebra rozložená na papíry A4, jenže při lepení většího množství může snadno dojít k nepřesnostem.
Tisk na pás papíru by byl daleko elegantnější řešení. Po mechanické stránce není důvod, proč by to tiskárna nezvládla.
Jen přijít na způsob, jak vytvořit (stáhnout, vložit) do software tiskárny jiný formát papíru.
Žebra si nechám v práci vyřezat na pásové pile, čili více méně ručně.
rokony

Příspěvekod GrimpoCZ » úte 09 úno, 2016 5:52 am

Tisk z Wintracku na papír je přesný. Stavěl jsem podle toho testovací kolejišťátko a geometrie vyšla opravdu přesně. Ano, je otravné slepovat papíry,ale základ mám XPS, takže špendlíky stačily bohatě. Žebra jsem zkoušel tisknout také a bylo to také vpohodě.
"Tétéčka" Roco set a nemoc je opět na světě.
GrimpoCZ

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště