TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT 200cm na 120cm

Příspěvekod milan ferdián » ned 21 lis, 2010 6:19 pm

suvis píše:Tak jsem zas cosi zprasil, tak do mě. Tohle je jen nápad šitý hodně horkou jehlou. V tunelech na žluté části jsou výhybky na skryté.

http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack ... okalka.jpg

Nééééééééé :!: Od chameleona to nemělo chybu.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod kubulak » ned 21 lis, 2010 7:26 pm

Ahoj,
za me - evidentne mas rad kdyz vlak z A do B chvili jede, coz je chvalyhodne, nicmene ta bledemodra cast trati bude podle mne v realu vypadat divne - vlak jede pres cele kolejiste zleva doprava, oblouk o 180 a zase zpatky... mine spodni cervene nadrazi o par centimetru, aby tam prijel za buh vi jak dlouho - jakou kulisou to mas v planu opticky oddelit? Protoze jestli tam nebude reka nebo skala, tak ja byt cestujici, necham si zastavit a vystoupim si na trati, a nez vlak dojede dolu do nadrazi, jsem tam pesky dvakrat :) Na druhou stranu, nabizi se varianta dole cervena stanice "XY-hl.n." a nahore na bledemodre lokalce "XY-zastavka"

Druhy co mi prijde skoda - ze hodne plytvas mistem na zhlavi toho cerveneho nadrazi. Na obou stranach je prvni vyhybka, pak vedou dve koleje pul metru, a pak se to teprve vetvi dal. Zbytecne tak ztracis na delce stanicnich koleji, kde vsichni bojujeme o kazdy centak.

Na horni koncove stanici lokalky bych pridal nejakou kusou kolej, volnou skladku, skladiste... volnou kolej pro zalozni loko, mozna jednomistnou remizu/vytopnu?

Ale jak uz tu padlo mockrat, je pouze na tobe, kterymi radami tady z fora se budes ridit a ktere budes ignorovat :) Bude to tvoje kolejiste, ne nase :)
HO, CSD epocha IV, DCC
kubulak

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 21 lis, 2010 7:56 pm

Jo, kubulaku, tohle přesně potřebuju. Jak jsem napsal, je to šité horkou jehlou, prostě šlo o princip tratí. V tomhle případě narvat na malou plochu stanici, výhybnu a koncovou lokálku. Do volného prostoru rozsypat domečky jako roztahanou vesnici, do dolní stanice malinkou výtopnu a do horní důvod trasování železnice - skladiště nebo krátkou vlečku. Prostě tady prezentuju nápad. Abych řekl pravdu, nápad od chameleona se mi dost líbí, ale to moje předtím taky. Prostě jsem to zkusil zkombinovat :-).
Jeňa Sova

Příspěvekod viktorpe » úte 23 lis, 2010 10:04 pm

Ahoj, jestli se můžu taky přidat, před časem jsem tady na fóru řešil podobnou věc. Za HODNĚ VELKÉ pomoci Michala Šuhajdy a jeho ochoty vzniklo nebo ještě stále vzniká tohle kolejiště:
http://viktorp.rajce.idnes.cz/Plan_kolejiste/
Velikost TT a rozměry 218/105cm.
Třeba ti to pomůže jako další inspirace.
velikost TT epocha IV-V, RC buggy 1:6
viktorpe

Příspěvekod kiski » pát 26 lis, 2010 3:38 pm

Ahoj. Škoda, že požaduješ od koľajiska mimo iného aj krúženie inej súpravy. Keby to tak nebolo, jeden návrh rozmerov 200x100 som kedysi mal. Možno neodpovedá všetkým kritériám tu prítomných, ale vyhrať by sa tam dalo... Rozšíriť by podľa mňa išiel tiež...

Zrejme nespĺňa tvoje požiadavky, ale ako inšpiráciu ho tu uvádzam aspoň informačne...

Návrh:
Obrázek

Krajina:
Obrázek

Návrh úplne nesedí s 3D plánikom, pretože ten bol vytvorený z 1. varianty návrhu. Ale pre ozrejmenie stačí.
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod mlha » sob 27 lis, 2010 7:54 am

A co tak použít na zhlaví obloukové vyhýbky?Tím by se staniční koleje trochu protáhly
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod kiski » sob 27 lis, 2010 1:07 pm

Iste, dá sa to. Keďže toto je jedna z prvých navrhnutých variant, nebolo myslené na všetko. Aj tak je sem hodená len informačne a pre inšpiráciu. V ďalších variantách sú už práve tieto oblúkové výhybky zapracované, a logicky staničné koľaje sa predĺžili... :wink:
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 28 lis, 2010 7:12 am

To je pěkné. Akorát bych tam dal na jedno zhlaví ty obloukové výhybky, možná malou výtopnu a hlavně menší ten kopec, moc zakrývá horní stanici. Je tam dost místa okolo, to se mi líbí. Třeba by se dalo udělat širá trať ze skrytého, kousek viditelný a zpátky na skryté. Znázorňovalo by to blízkou hlavní štreku, po které by jezdily soupravy nevhodné pro lokálku. Přece jen, aby Sergej s ucelenkou v horní stanici objížděl je blbost. Udělat tam jen takový kousek z tunelu do tunelu, trošku pod úrovní hlavní stanice. Jinak smyčku bych nechal, pro otáčení motoru s vozem je to lepší, než objíždět ve skrytém. A jště by se dalo ušetřit na přestavníku - udělat vezdovou výhybku na skryté jako samovratnou.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 28 lis, 2010 4:41 pm

Pánové,
co si myslíte o zhlaví ve stoupání? V reálu nic nemožného, ale na kolejišti? Podotýkám, že ovládání výhybek bude na 99% servy.
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » ned 28 lis, 2010 4:55 pm

suvis píše:Pánové,
co si myslíte o zhlaví ve stoupání? V reálu nic nemožného, ale na kolejišti? Podotýkám, že ovládání výhybek bude na 99% servy.

Jestliže zhlaví není v přechodovém oblouku ,tak ano.Jinak ne a to z důvodu nespolehlivosti přestavování výhybek.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 28 lis, 2010 5:33 pm

No, hodím to sem. Nějak mi ten pojem "přechodový oblouk" nic neříká. Doufám, že to není to, nad čím jsem právě ztrávil asi tři hodiny svého života...

http://img5.rajce.idnes.cz/d0507/4/4101 ... kalka1.jpg

Takže skryté má 5 kolejí, nejkratší spodní má 75cm, další dvě 95cm, další jedna má 100 cm, horní a smyčková disponují délkou 125 cm. Na smyčku se dá z obou stran najet z kterékoli koleje a taky z ní kamkoli odjet. Myslím, že ve skryté stanici bych ještě našel místo pro "utažení" oblouku hlavní trati, aby byla dále od spodní stanice.

http://img5.rajce.idnes.cz/d0507/4/4101 ... skryte.jpg

Pak tu máme modrou stanici. Pravé zhlaví je až po srovnání oblouků (ve stanici!) ve stoupání. Výhybky v pravém dolním rohu do něj patří, ale neumím je ve Wintracku pokládat do stoupání - to je uděláno z flexikolejí. Výhybky jsou tam jen pro mou orientaci. Depo není úplně dořešeno, v pravém dolním rohu možná něco málo přibude (skládka materiálu atp.).
Délky kolejí: kusá (manipulační) u VB má 100 cm, pod ní 155 cm, 140 cm, 148 cm a spodní manipulační mají myslím dostatečnou délku pro odstavení lokomotiv nebo i několika vozů.

Dále nám trat stoupá tunelem, přes most přes "neznámou" hlavní trat, která se pravým tunelem fiktivně spojí s lokálkou o několik kilometrů dále, levý vede do neznáma.

A poslední červená stanice. Chci ji hodně jednoduchou. Provoz zde maximálně motor, dva vozy nebo krátký manipuláček. Délky nejsou nijak závratné, od VB (od spodu: 95 cm, 74 cm, 91 cm, šturc vlevo 20 cm a na pravé straně zatím 48 cm - tady by mohlo být skladiště atp.).
Jeňa Sova

Příspěvekod radekkrupka » ned 28 lis, 2010 8:05 pm

No upřímně řešeno - zhlaví v podélném sklonu - nechci tě zrazovat ale tohle vidím jako velmi problematickou záležitost. Při provádění pak přijdeš na to, že ti tam vznikají různé i příčné spády čímž dochází ke kroucení výhybek do vrtule a to je zdroj velkých problémů... snažil bych se tomu vyhnout za každou cenu... a když už píšu...

Obě oblouková zhlaví bych asi řešil jako stromková - obě je dost zkrátíš. V mezilehlé stanici postrádám nějakou vlečku pro zpestření provozu. Takhle je vzhledem k významu koncové stanice zbytečně přebujelá průjezdnými kolejemi, které v provozu těžko využiješ.

V koncové stanici mi přijde dost nešťastně napojená ta vlečka vlevo. Abys na ni dostal nějaký vagon a odpojil ho tam, bude to celkem fuška. Příklad - přijede Mn vlak do stanice a zastaví na jedné z dopravních kolejí. Vlečka je ovšem napojená přes dvojitou úvrať. Takže nejdřív musíš manipulák roztřídit, některý vůz půjde na vlečku, jiný ke skladišti na mn koleji před staniční budovou. Každý z nich tam musíš sunout zvlášť, protože pokaždé bude z jíné strany posunovací lokomotivy. A během tohoto složitého posunu máš v podstatě zcela zablokovanou stanici.

Jinak to "depo" bych asi snazal a začal od znova. Proč je vlastně v mezilehlé stanici? Nebylo by logičtější udělat v koncové stanici obyčejnou výtopnu?

A NEJVÍC se mi nelíbí ta odhalená šedá trať, lkterá podchází pod mostem lokálky - tady si vůbec nedokážu vysvětlit terén - šedá trať bude o úroveň níž, než modrá stanice a červená lokálka. Bude to vlastně díra. A hned vedle díry stojí staniční budova modré stanice. K budově nemáš vůbec žádný přístup? Tohle všechno celkem rychle ukáže 3D pohled...
radekkrupka

Příspěvekod alexander » ned 28 lis, 2010 8:30 pm

Suvis, stále je to len snaha nacpať príliš veľa na príliš malú plochu. Trochu uber z ambícií a skús niečo reálnejšie.
alexander

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 28 lis, 2010 8:50 pm

No mě tři průjezdné koleje přijdou tak akorát. Jinak v horní stanici vlevo žádná vlečka není, jen šturc na objíždění, manipulační kolej u budovy a vpravo možná vlečka. Tu „díru” asi posunu dál dozadu a trošku do stoupání. Na 3D pohled jsem se díval, jen mi teď nějak nejde uložit obrázek - po uložení zůstane bílá plocha. Další věc - oblouková zhlaví dle mého názou zkrátit nepotřebují, délky staničních kolejí jsou pro mě dostačující. Teď mě napadlo, že bych jako koncovou stanici udělal tu modrou a červená by klidně mohla bez tunelu znázorňovat systém vleček. Třeba nějaké dvě krátké, na konec bych mohl dát malou zastávku, kam by třeba zajížděly „dělnické vlaky”. Prostě posun na vlečkách a jednou za čas by po příjezdu motor nechal vozy v modré a solo by zajel na zastávku. Po cestě zpět dobere vozy, otočí se na smyčce a bude zase objíždět v modré stanici. Pak by i to depo mělo význam - bylo by v koncové stanici. A na vlečkách se určitě dá vyřádit ve stavbě i provozu.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 01 pro, 2010 5:16 pm

Tak jsem zkusil místo koncového nádraží takovou vlečku. Odstranil jsem zhlaví ve stoupání a oblouk hlavní trati jsem posunul více dozadu.

Tady je první napojení vlečky:

http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack/#Lokalka1.0.jpg

No a tady je druhý kousek, silnici jsem zde požil, jako jakousi hranu terénu pro zářez hlavní tratě,ale měla by vést kousek blíž k budově. Nahoře dvě vlečky, možná do jednoho podniku. U tohoto návrhu se mi líbí, že po přijetí Mn, pokud bude třeba něco dole rozhází, pak jednoduše vyjede do kusé a nasune si na vlečky, co potřebuje. Pak muže zbytek ebo nové vozy v horní vlečce objet, v koncové stanici najede na zbývající vozy a hurá dolů. Což by šlo v předchozím taky, ale tohle se mi nějak vic líbí:

http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack/#Lokalka1.1.jpg

A abych nezapoměl, na vlečkách bude možná ještě malinké stání. Tam bude schovaná stařičká T211, která se do posunu taky občas zapojí.
Jeňa Sova

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště