TT_Analog 2200*1300 schelli

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 8:54 pm

aha....no a ten izolovany usek je dělan na spinač ci co?? funguje to tak že kdybych měl u nadraži např troj kolej a na všech třech vlak a ja bych chtěl s tim či onym odjet musel bych 2 koleje ze 3 nějak vypnou od napajeni myslim v tom nadraži ten dany usek nějaky přepinačem?
schelli

Příspěvekod milan ferdián » pon 01 bře, 2010 3:41 am

schelli píše:aha....no a ten izolovany usek je dělan na spinač ci co?? funguje to tak že kdybych měl u nadraži např troj kolej a na všech třech vlak a ja bych chtěl s tim či onym odjet musel bych 2 koleje ze 3 nějak vypnou od napajeni myslim v tom nadraži ten dany usek nějaky přepinačem?

Přesně...,ale to by se již hodilo do tématu elektro než tady..
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod schelli » pon 01 bře, 2010 4:51 am

jasně. ja jen tak na okraj. pravě jsem nad tim uvažoval že znamy měl kdysi davno... to jsem mel ještě tuším tak 10 LET obrovsky panel s TT a vim že hlavni nadraží mělo tuším 7 koleji. Ted pravě jak jsem řešil tady ten DCC mi nebylo jasne jak mu pravě mohlo na analogu stat 6 mašinek a 1 jezdila. Pak s ni přijel na hlavni a odjel zase s jinou. JJ řešeno přepinačem prostě odpojim dane hlavni koleje nebo odstaviště od přivodu napěti. Chlapi a co se tyče toho podkladu na panel na ram. Někdo mi zde již odpovidal ale chtěl bych vědět tak nazor většiny. Jako podkal mužu použit tak 3cm hruby polystyren ? někde jsem to i voděl na FOTO DOKUMENTACI ale mam obavy aby se mi to pak neprolomilo. Hm max to ještě nejak nejdřív vyztužit hm? jinak ječtě popřemyslim nad nějakym navrhem kolejiště. Pokud by někdo z vás měl jaky koliv navrh či načrt na co si muže amater troufnot na tyto rozměry panelu při TT budu moc rad. Jinak přeji všem hezke rano. :)
schelli

Příspěvekod Pája » pon 01 bře, 2010 6:13 am

S návrhem musíš přijít ty a my ti můžeme pomoci to doladit,ale nemůžeme to vymyslet od základu-nevíme totiž co chceš,co se ti líbí a jakou máš představu a ani by tě to pak tolik netěšilo :!:
Co se týká stavby kostry,měl by sis už začít něco proštudovávat a né se tu porád ptát na základy,všechny info najdeš zde na fóru,stačí používat tl. HLEDAT a nebo na stránkách zdejších uživatelů.Např. dřevěný rám a kartónový profil používá zde http:/ /www.shimiland.info/Uvod.htm a nebo ocelový rám a polistirén zase zde http://houmrovyvlaky.wz.cz/.
Přestaň s prominutím zatěžovat ostatní se základy a něco už naštuduj.Pokud tedy jdeš do analogu (o moc levnějc to nevyjde) pořiď si a nabifluj staré ale dobré příručky např. zde : http://mala-zeleznice.cz/ v sekci publikace a nebo na burze např v Praze v Opletalově ulici 38 (budova Menzy),rozvrh např zde : http://www.richard-novotny.cz/cat7/burzy/
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod schelli » pon 01 bře, 2010 6:40 am

ok dik....
schelli

Příspěvekod Myšpulín » pon 01 bře, 2010 8:53 am

To schelli: Jak napsal Pája. V tuto chvíli se přestaň ptát a začti se do odkazů, které ti tu jiní předložili. A hledej i jiné. Pokud něčemu při studiu nebudeš rozumnět, poznamenej si někde, kde a čemu si nerozumněl a kde ti to bylo jasné. A pro začátek to nerozumné pouze přečti a jen vnímej, co se tam píše (nemusíš chápat proč). A čti a studuj dál. Časem určitě někde najdeš něco obdobného, kde to bude popsané třeba trochu jinak a pak to pochopíš. A neboj se se k článkům, které jsi nepochopil (a i k těm, co jsi pochopil), vracet. Až to budeš číst podruhé, potřetí, .. , pošesté, jistě pochopíš, o čem to je. A pokud ani to nepomůže, pak se zde optej. Jak je dlouhá doba stavby kolejiště, je i pro laika dlouhá doba pochopení rozdílů mezi DCC a analogem, mezi jednotlivými velikostmi, mezi moduly, segmenty, kolejištěm, mezi stavbou v rámu, na roště, na desce, ... .

Prostě všechno má své výhody a nevýhody. A je na tobě, aby jsi je našel, pojmenoval a nějak "obodoval", tedy co ti nevadí, co ti pomůže a líbí se ti a přes co již vlak nejede.

Uznávám, že až ti z křiku potomka půjde hlava kolem, je jednodušší a pro uklidnění přínosnější sledovat vláček jezdící klidně i dokolečka než čtení odborných textů, kde je každé druhé slovo psáno jazykem, který jsi dosud neslyšel, ale bohužel ti asi nic jiného nezbude. Ale ty tvé včerejší názorové veletoče již jistě odezněly a po čase se při pročítání tohoto vlákna budeš jen smát a říkat si "Jak jsem se mohl tak blbě ptát." Tak vzhůru do studia, ať si k potomkovu výročí jeho třech měsíců můžeš zakoupit první mašinku (ať DCC či analogovou, ať TT či H0) ale tu pravou, takovou, ke které v budoucnu přidáš i ten zbytek.

Přeji hodně zdaru při studiu a jistě dáš vědět, že nastal ten správný čas ke gratulacím. Vždyť čím nás bude víc, ..
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod schelli » pon 01 bře, 2010 9:14 am

Pravě už se pozastavuji nad tim co jsem psal včera ted,, :D Mate pravdu ono to ani jinak nejde poradit až než člověk pochopi vo co GO. Takhle by jste mi zde psali jen fraze a ja bych stejně netušil o co jde. Takže jsem začal tedy čist dneska v praci je celkem klid takže to tady projiždim a čtu a čtu. Např stranky houmerovy vlaky tam je krasně popsana stavba panelu s fotodokumentaci jak určitě vite. No a jak tak koukam to použiti polystyrenu je celkem fajn da se lehce tvarovat a upravovat. Dale pak mam jasno v tom co tedy opravdu budu při začatcich stavět. Včera jsem v tom měl maglajs pač nekdě psali to a někde toto. Ale jak řikate je to jen moje volba a každemu sedi něco jineho. Ja jsem se rozhod definitivně pro TT Analog. Na začatek mi to stači aspon se do toho dostanu a pak jste stejně řikali že neni problem to předělat na DCC. Je to tak mate pravdu.. nema cenu nic uspěchat a tady jen zdržovat uplnymi zaklady ktere se daji nastudovat. Mam už i představu na papíře sice jen rukou jak by panel mohl vypadat. Musim toho ještě hodně pochopit např jak se dělaji tunely či mosty atd. Moc vam všem děkuju za odkazy na stranky, určitě je pročtu. A ještě jednou se omlouvam za blbe a často zmatene otazky. Clověk jak vidi tu nadheru na stole tak normalně zblbne....DIKI VSEM..... :wink:
schelli

Příspěvekod Peter Laco » pon 01 bře, 2010 10:38 am

Prajem dobry den vsetkym tu na fore.

Ja som zacinal nasledovne.
Priestor 3000x1350, chcel som HO. Potom som sa raz (v septembri 2009) zastavil v jednom Viedenskom obchode s modelami a bol som prekvapeny kolko toho na TT je v ponuke.(Mal som asi pred 20 rokmi TT kolajisko od BTTB) Nic som tam nekupil, len som sa porozpraval s predavacom, porovnal, spravil som si cenovu sondu medzi HO a TT a siel domov spekulovat nad mierkou a nad kolajiskom.
Vyslo mi jednoznacne TT, pre TT rozhodlo viacero veci.
- 3 typy vyhybiek EW1, EW2, EW3 a celkom slusny sortiment kolaji.
- sergej od Roco
- T435 od Tilligu
- M152 od Rubikon-u
- a samozrejme priestor pre TT (3x1,35m) uz dovoli postavit "slusnu" drahu
Vozovy park som mal teda "vyhliadnuty" vozne som potom objavil v Sumperku. Maju tam slusnu ponuku ČSD od firmy Loco.

Takze som kupil digitalny set Roco (ragulin + 4 plosinove vozne + roco mys na DCC).
JEDNOZNACNE ODPORUCUJEM DIGITALNE OVLADANIE.
Ja to mam vyriesene tak, ze digitalne ovladam lokomotivy a klasicky mam ovladane vyhybky + navestidla. A jeden vypinac mi zapne alebo vypne osvetlenie budov a lampy. Nie je problem potom v buducnosti prerobit vyhybky na DCC, chce to ale viacej financii.
No ale spet ku mojej stavbe. Casom sa objavili sergeje ČSD, kupil som ich hned 3, neskor som dokupil 2.
Zvolil som si cetu vyhybiek EW1, prestavnik Conrad (Hoffman), flexi kolajivo a zacal som stavat.
Informacii je na nete kolko len chces, ja cerpam zo stranky Houmrovy vlaky a Shimiland. Krasne a detailne to tam vsetko rozoberaju.
Staviam systemom, co odkukam na nete. Predsa po 20 rokoch sa tie modely zmenili.
Momentalne uz mam hotovu na hrubo celu krajinu, testujem vyhybky, navestidla, lokomotivy, mam napatinovane budovy (auhagen), zastrkoval som kolaje a idem "sadit zelen a stromy" Vsetko zatial funguje ako ma.
Skus porozmyslat nad TT, epocha III-IV. Mas hned viacero typickych lokomotiv pre tuto epochu
- sergej ČSD Roco (tillig sergej nekupuj), este stale ich maju skladom
- T435 od tilligu
- parne loko maju od tilliga 3 druhy
- bude aj rosnicka ČSD od tilligu.
- na koniec roka budu klasicke rychlikove vozne ČSD od tilligu
- dovtedy aj Kuehn cosi vyrobi
- bude aj rosnicka ČSD od tilligu.
- nakladne vozně ČSD hladaj od f.Loco, pripadne par kuskov ma aj tillig
- osobna preprava je M152+ privesne vozne- Rubikon
Kedze staviam mensiu stanicu, tak M152 je pre mna idealna.
Niekedy davno si pametam, ze u nas tahali rychliky do kosic obcas aj sergeje. Bolo to v roku 1985, potom zacali tahat "elektriku".

Vsetko ale zavisi od dvoch okolnosti
- 1. FINANCIE! cenovo je TT a Ho zrovnatelne, ale ........ mna to doteraz stalo cca 2.500 Euro
- 2. Priestor, ale ten mas

Tak vela zdaru pri novom kolajisku

Peter
Peter Laco
Peter Laco

Příspěvekod schelli » pon 01 bře, 2010 10:57 am

ja mam z toho digitalu na začatek strach....mam spis strach z toho že to koupim a přestane mě to za nějaky čas bavit. Zatim chapu jak pracuje analog jak co zapojit. U analogu to je poměrně lehke. O digitalu si musim počist. Vubec netuším jak se co u digitalu zapojuje jak to funguje...teda vim jak cca mužu mašinky digitalizovat o zvuk, troubeni, jezdeni s kazdou masinkou jak chci atd....ale mam z toho divny pocit...musim zkratka číst a číst jak jsem se již zminoval. U analogu mam pocit že je to na začatek jednoduchší. Jasně že DCC je nepopsatelně lepší .
schelli

Příspěvekod schelli » pon 01 bře, 2010 11:01 am

ja treba delam technika notebooku .....to je něco jako bych vám některým popisoval jak mate opravit southbridge na desce.... tak samo ja s DCC. Některe vaše nazvy mi neřikaji nic ....Proto to musim nejdřív vše pobrat :)
schelli

Příspěvekod Peter Laco » pon 01 bře, 2010 11:47 am

digital Roco ma perfekne popisany navod.
ja mam tento set http://www.modely.biz/modelova-zeleznic ... 132-dr-tt/
ROco predstavil dalsi set pre TT, je tam BR120+4 kontajnerove vozne, ale neviem kedy bude v predaji.

Skus si pozriet akysi simulator toho ovladaca. Tusim je na stranke roco.cc alebo na modely.biz uz si nepametam, ale skusal som to najprv na nete, ako to funguje.
Alebo.....pri kupe poziadaj predavaca (priplat si) a nech ti loko naprogramuju priamo v obchode. Ty to uz len polozis na kolaje, prepises meno lokomotivy a ides....
Ja som zvolil cestu - lokomotivy DCC - vyhybky manualne. Niekde tu na fore bola v novembri debata o stavani vlakovej cesty na tlacitkovom panely. V tej debate je aj schema zapojenia. Ja som sa inspiroval tou debatou. Neskor budu aj vyhybky ovladane DCC ale este nie su financie.

Mas jednu velku vyhodu, sortimnet v obchodoch je v CZ neporovnatelne iny ako tu na SKK, ale chlapci sa snazia, len vela veci treba objednavat a potom len cakam a cakam.
Ja som mal nekonecny problem najst v obchodoch umbru palenu a umbru prirodnu. ALe uz mam.........a uz patinujem po veceroch

Ja mam zatial 5x sergej ČSD + 1xBR120 + 1xBR132 vsetko od Roco. Sergej od Roco je o generaciu lepsi ako sergej od tillig-u. Planujem dokupit 1 alebo dva kusy T435, jednu rosnicku a spekulujem nad maloseriovym vyrobkom nejakej T478.2 alebo T478.3-4. Vozne najdes vo firme Loco.

Ked som zacal stavat, vsetky nove "modelarske technologie" som skusal v buducom tunely. Tam som sa vyhral s farbami, so strkom, s posypom, s travovymi kobercami.
Inspiraciu som mal na strankach houmrovy vlaky. Ten "majster" tam ma detailne fotky vsetkeho co potrebujes pri stavbe. Obcas kuknem aj do "shimilandu". Obaja maju sice HO, ale to nevadi. MAterialov pre TT je uz hodne.

Ked budes mat nejake otazky ohladom digitalu, ozvi sa, rad ti pomozem.

Peter
Peter Laco
Peter Laco

Příspěvekod Peter Laco » pon 01 bře, 2010 11:50 am

ten digital neni vobec narocny, start set ti ulahci rozhodovanie medzi vyrobcami. Odporucam pre TT Roco. No a ostatne zistis za 15 minut studovania prirucky aj sam.............

Peter
Peter Laco
Peter Laco

Příspěvekod chameleon » stř 03 bře, 2010 4:19 pm

schelli píše:ja treba delam technika notebooku .....to je něco jako bych vám některým popisoval jak mate opravit southbridge na desce.... tak samo ja s DCC. Některe vaše nazvy mi neřikaji nic ....Proto to musim nejdřív vše pobrat :)

Ja ti to trochu přiblížím. Analog je zkátka něco jako notebook s Win 3.11, 2MB RAM, harddisk neuvěřitelných 50MB, procesor 486, černobílý dstn display, 1x LPT výstup, joystick na hraní Tetris :lol: :wink: :wink: A bohužel pomalu za stejné peníze jako nejnovější model notebooku... :?
Má to smysl se s tím trápit? Jak psali ostatní, výhybky můžeš ovládat "po staru", ale určitě bych jezdil jen s DCC. Kdybys měl mega sbírku starých mašin, tak neřeknu, ale když začínaš od nuly, tak analog opravdu nemá smysl. Navíc to není o moc složitější, centrálu připojíš dle návodu během pár minut a můžeš za chvíli jezdit. A v budoucnu když tě to chytne, tak můžeš jednoduše připojit kolejiště k PC, připojit výhybky k DCC a detekci úseků a programovat, nastavovat, upravovat, dělat jízdní řády, atd atd. U analogu když budeš chtít dohnat funkce DCC, tak to abys byl hooodně dobrý znalec elektroniky...
A začít s analogem a pak předělávat na DCC - proč? Zbytečně se ti to ještě víc bude motat v hlavě... Já bych se rovnou soustředil na DCC.
Tak to řádně rozmysli :wink:
chameleon

Příspěvekod schelli » stř 03 bře, 2010 4:33 pm

JOJO....ted jsem cca 3 dny četl a četl a četl ...... a je to tak...Admin me asi za přepisovani TEMATA ZABIJE :( ale analog nema smysl...navic jsem pochopil už konečně jak co funguje....jak se co stavi co znamenaji převodniky atd atd.....takze jsem ted z toho chytřejší...manželka na mně koukala že pry vžívotě neviděla že bych toho tolik přečetl. Takze jsem se rozhodly tedy jit do DCC TT ...(ale už fakt) ....mam zalusk na StartSet od Roco s masinou Br124 diesel + 4 nakl vagony. Multimouse a centrala. Chci se zamerit na EPOCHU IV a V ...tudiš mi to vyhovuje....plan kolejiste začnu zachvili tvořit, takže jsem sam zvědav...Každopadně se vam všem divim žě jste to tu se mnou vydrželi.....danke schone....... :D :D
schelli

Příspěvekod yurax » stř 03 bře, 2010 4:53 pm

chameleon píše: Kdybys měl mega sbírku starých mašin, tak neřeknu, ale když začínaš od nuly, tak analog opravdu nemá smysl.

No mega.... I 10 ks je dost, staci par oblibenych par, krokodylove, bobina a ted se vseho zbavit... navic na aukru stoji BTTB para 1/5 toho, co nova, za zbyvajici 4000 se pomalu da nakoupit vyhybek a koleji na male kolejiste...
yurax

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště