H0 3700x3400, vícepatrové

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 3700x3400, vícepatrové

Příspěvekod Ondra S. » ned 09 lis, 2025 5:38 pm

K poznámkám:
1) To je pravda. Bude potřeba ji poté udělat v jiném úhlu vůči zhlaví tak, aby se rozbily rovnoběžné linie. Souhlasím i s tím, že budovy jsou namačkané. Vezmu si pak inspiraci právě z Hanušovického pivovaru, přičemž bych pro naznačení areálu využil jen část. Něco jako jsem zvýraznil na ortofotce dole, tzn. nějaký nízký sklad, možná nějaká administrativní budova... velké budovy varny a ostaního zázemí bych jen naznačil, například jako kulisu přidělanou před sloup - tím by se sloup mohl pěkně zakrýt. Ale to jsou už detaily na další plánování. Teď je pro mě nejdůležitější vědět, zda to má vůbec smysl, kolik je tam místa a jak to je/není realizovatelné.
2) ano, díky za supr poznámku, zakomponuji - opět, zatím vše naznačeno v maximálním možném a realizovatelném rozsahu, detaily se v plánu upraví později (třeba se to ještě změní...) a ty menší pak při stavbě :). každopádně s tím vším budu počítat ještě před stavbou.
Přílohy
pivovar_hanusovice.JPG
Ondra S.

Příspěvekod Ondra S. » pát 21 lis, 2025 8:52 pm

Po nějaké době mám opět aktualizaci svých nápadů a myšlenek. Nechal jsem původní nápady nějakou dobu uležet a vrátil se k nim před pár dny.
Stanice 2P:
zde jsem provedl několik úprav. Zbavil jsem se obloukové výhybky s R425, nahradil jsem ji výhybkou s R600/15°, ostatní na tomto zhlaví jsou klasické R866/15°. Poloměr oblouku širé trati jsem snížil na R750. U druhého zhlaví jsem trochu utáhl poloměry oblouků, díky tomu jsem získal více místa pro výpravní budovu a sklad. Zároveň jsem přidal extra kolej pro sklad. osobní vlaky teď také staví přímo u výpravní budovy. Dále jsem odstranil výtopnu. Umístěná výpravní budova je stavebnice IGRA - Hronov, sklad také IGRA Česká Metuje. Jestli tam tyto budovy opravdu budou, to zatím nemám promyšlené. Jsou tam umístěné z prostorových důvodů, jsou největší (menší budovy se tam vždy vejdou a mám tak rezervu). Vlečka k sýpce je naznačena v obrázku jen čárou - zatím si nejsem jistý, jak přesně ji umístit.

Stanice koncová 3P:
Koncovou stanici jsem v podstatě celou změnil. Nyní je v mírném oblouku. Sýpku jsem odstranil (stačí ta ve 2P), původní výpravní budovu jsem zaměnil za 16/H (nádraží je o něco menší a velké budovy se sem nehodí - optické zmenšení prostoru). Zanechal jsem zde výtopnu a výsypku uhlí, pro kterou mám dvě varianty umístění. U varianty B je možné posunou výhybku do výsypky blíže k výpravní budově. Čarou od ruky je naznačena vlečka do průmyslového areálu. Další změnou je naznačení města za výtopnou. Inspiraci si beru z těchto koncových stanic:
https://mapy.com/cs/letecka?source=pubt&id=15211343&gallery=1&sourcep=foto&idp=5540808&x=17.9129642&y=49.7134866&z=19
https://mapy.com/cs/letecka?source=pubt&id=15212725&gallery=1&sourcep=foto&idp=3928515&x=18.1360129&y=49.4606203&z=19&ovl=8

Šířka 2P je 800mm, 3P je 650mm.

2P_E.png
2P úprava varE

3P_oblouk_A.png
3P var A

3P_oblouk_B.png
3P var B
Ondra S.

Příspěvekod Zlámalík » pát 21 lis, 2025 9:30 pm

Jestli můžu, tak mně se teda stanice ve 2. patře víc líbila ta minulá. Tady je teď pociově strašně moc kolejí, i když na počet jich ubylo. Tu novou pro sklad bych zrušil a nechal bych kolej u budovy jako manipulační. Stejně z ní máš dvě vlečky či co, tak i když se v V. epoše často jezdí "k baráku", tady je u budovy nějak málo místa.
Výtopna v levém dolním rohu se mi líbila a jestli chceš, nesrovnával bych ji do roviny stanice, ale nechal vytočenou do rohu.
Nová oblouková výhybka je ok, to bez debaty.
Co se týká perónů, udělal bych tři, ne čtyři, ten nejdál od budovy bych zrušil. Tam už by měla být nákladní část stanice.
Na minulém návrhu bych propojil šestou kolej se sedmou (na úrovni skladiště KB5047) a to bych klidně zrušil a nechal tam volnou skládku. Ale jestli myslíš, že je tam moc kolejí, tak bych jednu odzadu ubral (= z šesté a sedmé udělal jednu) a obě kusé koleje navázal na ni. Případně můžeš tuhle šestou o kousek oddálit od páté a do té širší mezery nastavět lampy. Lesáci tak budou s nakládkou kousek dál od dopravní koleje, to se hodí :-)

U horní stanice bych volil variantu A, abys vlaky k nakládce pod jeřáb nemusel tahat skrz koncové zhlaví. První u budovy bude manipulační, takže do skladu se pojede ven ze stanice, zpět před budovu a natlačit ke skladu. Tam bych to ještě promyslel. Jestli jde o pátou epochu, stejně tam nic skladovat nebudeš a kolej bude zarostlá.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Ondra S. » sob 22 lis, 2025 8:11 pm

Děkuju za podněty. Pokusím se ještě trochu přiblížit to, jak tahle varianta vznikla.
Tu novou pro sklad bych zrušil a nechal bych kolej u budovy jako manipulační

Nevím vlastně proč, ale celou dobu uspořádávám stanici tak, aby se sem najednou vešly 4 osobní vlaky + 1 navíc. Proto ta nová kolej ke skladu tak, aby se mohlo jezdit přímo k budově. Je ale pravda, že požadavek 4 osobních vlaků je zbytečný - stejně jsou zde jen 3 směry odjezdu/příjezdu. Takže 1. kolej (od budovy) můžu klidně nechat manipulační a zrušit tu navíc ke skladišti.

Stejně z ní máš dvě vlečky či co

to má být pouze jedna, jen jsem naznačil dvě možnosti jejího umístění (nejsem si zatím jistý, jak ji přesně umístit)

Výtopna v levém dolním rohu se mi líbila

Mně taky, lámu si ale hlavu s tím, zda by tam mohla být -> pro stavbu chci použít stavebnice budov dostupné na trhu. Zároveň jsem plánoval, že celá stanice byla otevřena někdy v 70. letech 19. st. Jak jsem už psal, nejsem znalec, ale jestli to chápu a koukám na to správně, na trhu jsou z tohoto období dostupné budovy StEG nebo ÖNWB. K nim ale nemohu posadit výtopnu podle normálií ZvKČ (Ledečko, Kácov, Zruč..). Což můžu vyřešit posunutím data vzniku stanice na později a k jiné společnosti. Pak bych tam mohl umístit např. v. budovu Ledečko + nějakou výtopnu ZvKČ. Případně budovu 16/H, do konečné stanice bych pak musel dát nějakou jinou, třeba Jemnice (Mohl bych tam pak umístit výtopnu ZvKČ?). Mohl bych tam také umístit nějakou z jednopodlažních lokálkových budov, ty mi ale do koncové stanice moc nepasují. Já vím, je to možná až moc velké šťourání se v detailech, ale rád bych dodržel alespoň částečnou historickou přesnost bez míchání různých budov různých společností v jedné stanici.
Možná by mi to někdo dokázal vyvrátit, popsat, vysvětlit jinak? :D

Co se týká perónů, udělal bych tři, ne čtyři, ten nejdál od budovy bych zrušil. Tam už by měla být nákladní část stanice.

souhlasím, přestanu se držet potřeby mít ve stanici 4x osobní vlak najednou, 3 stačí . Koleje od výp. budovy udělám - 1. manipulační, 2.+3.+4. dopravní s nástupištěm primárně pro osobní dopravu (mezi 4. a 5. už bez nástupiště), 5. dopravní pro náklad, 6. manipulační, 7. jako vlečka do pivovaru a ke skládce dřeva. Možná 6. a 7. spojím, jak píšeš, aby to nebylo překolejované :) .

Co se týká koncové stanice, tak skladiště už určitě udělám jako nepoužívané (pokud by tam vůbec bylo - možná by zde byly jen zbytky základů a rampa), 1. kolej by sloužila pouze k tlačení vozů na vlečku v horním rohu, případně k nakládce dřeva a uhlí. Jinak výsypka uhlí by ve stanici být nemusela, ale díky tomu mohu do koncové stanice vozit další druh nákladních vagónů a trochu zde zpestřit provoz manipulačních vlaků :) .
Ondra S.

Příspěvekod Zlámalík » ned 23 lis, 2025 2:46 pm

Ondra S. píše:...rád bych dodržel alespoň částečnou historickou přesnost bez míchání různých budov různých společností v jedné stanici.
Možná by mi to někdo dokázal vyvrátit, popsat, vysvětlit jinak? :D

Na historii jsou tady znalci, ale jeden nápad:
Původní dráhu mohla později koupit jiná společnost a ta přistavěla či přestavěla budovy podle svých potřeb. Ostatně, tohle se v minulosti prokazatelně dělo, takže úplný nesmysl to není.
Zlámalík

Příspěvekod Ondra S. » pon 24 lis, 2025 6:01 pm

Tak jsem opět návrhy poupravil. Oproti původním návrhům se mi tyto líbí nejvíce.
Do odbočné stanice jsem umístil zpět výtopnu "Kácov" od KB model. Výp. budova KB model "Ledečko" podle původního plánu, sklad "Dačice" od Igry.
V koncové stanici jsem posunul výsypku uhlí k levému zhlaví, aby nebránila vhledu do stanice a šlo ji obsluhovat bez vjezdu do pravého zhlaví. Budova 16/H, výtopna KB model "Rokytnice", sklad dřevěný malý. Silnice a krajina kolem pouze narychlo.

2p_3p_celek.gif

2P_3D_vse.png

3P_3D_vse.png
Ondra S.

Příspěvekod Zlámalík » pon 24 lis, 2025 8:27 pm

Tohle se mi líbí. Teď bych do toho chvíli nevrtal :D
Shodou okolností jsem narazil na příklad, jak vypadá taková nakládková kolej pro lesáky v podobné stanici. Najdi si žst. Jeseník a mrkni na leteckou - teď a dříve.
Zlámalík

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště