TT segmenty: PRAHA Řeporyje - Rudná

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT segmenty: PRAHA Řeporyje - Rudná

Příspěvekod Jirkátor » čtv 05 zář, 2024 1:01 pm

Klidně dej na jeden díl barvy čtyři díly ředidla - dává se i víc, někdy je to jen špinavé ředidlo. Nebude to tak silně krýt, ale stejně dáš víc vrstev (což je při stříkání běžná praxe) a lze tak regulovat intenzitu "rezavosti". Hlavně ten povrch nezaplavit barvou, pěkně tenké vrstvy a neustále pohybovat pistolí - nezůstávat na jednom místě.
Vem víko krabice od bot, nebo výstražnou tabulku a vyzkoušej si to nejdřív na ní. Je potřeba sladit množství barvy, které pouštíš do trysky, její hustotu (asi konzistence mléka) a tlak z kompresoru. Obecně platí řidší barva = nižší tlak. Vyšší tlak = větší vzdálenost od stříkaného povrchu. Není to ale žádná velká věda, neboj se toho. Prostě to bez obav zkus, nestříkáš kastli lokomotivy, ale štěrk.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Zlámalík » čtv 05 zář, 2024 1:26 pm

Přesně. Pro patinaci a podobně se stříká "špinavou vodou". Vždy je lepší to stříknout víckrát, než tam mít flek barvy. Já používám akrylky, s ředěním syntetik poradí kolegové.
Stažení barvy nehtem má tu výhodu, že je to hned a uděláš to, dokud je barva vlhká, nemusíš ji později rozpouštět.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod petr2023 » pon 21 říj, 2024 6:09 am

Zatím jsem se ještě k patinaci nedostal, jelikož stále ještě štěrkuji, ale už se pomalu začíná objevovat světlo na konci tohoto skoro nekonečného tunelu. Abych si tuto v podstatě nezábavnou činnost trochu spestřil, tak základní (hnědé) štěrkování doplňují šedým - novým. Při mých každodenních cestách vlakem do/z práce jsem si všiml, že to není nic zvláštního a buď jsou takto doplněné větší kusy, nebo je jen místy i jen "pocukrováno" po větších či menších opravách svršku místní traťovkou. Dalším doplňkem, pro který jsem se rozhodl, jsou pak imitace motorických přestavníků. Jelikož se mi nelíbil výrobek, který se dá koupit od modelářů pečky, vytvořil jsem si vlastní podle reálné předlohy, kterou také každý den překračuji :wink:
Přílohy
Imitace.jpg
Sterk.jpg
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod petr2023 » stř 13 lis, 2024 10:36 am

Dotaz do pléna. Potřeboval bych přichytit např. zábradlí, či nějaké sloupky k styroduru. Když to zapíchnu, tak dobrý, ale po pár opakovaných vyndání/zandání to už moc nedrží. Chtěl bych se proto zeptat, čím takovéto menší věcičky k styroduru přilepit. Bohužel co jsem zatím zkoušel, tak všechno styrodur rozpouští/leptá. Disperze by byla fajn, ale ta na plast, kor takto malé součásti není úplně ideální. Děkuji za rady.
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod marian_r » stř 13 lis, 2024 10:44 am

Existuje CA na styro aj aktivátor na styro (mal som veľkú spotrebu pri lietaní v telocvični).

Potom polyuretanové lepidlo (malé balenie v modeláskom sa volá Purex, je to nejaký Soudal...)

No a ešte existujú kontaktné lepidlá na styro...
marian_r

Příspěvekod Ivan » stř 13 lis, 2024 1:43 pm

Mamut.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod fulda » stř 13 lis, 2024 1:51 pm

Ty CA (vteřiňáky) jsou podle mého názoru velmi dobré. Pokud chceš něco udělat sundavací a zastamdací, tak se obvykle používají pouzdra z pevnějších materiálů. Tady pomáhají 3D tiskárny.
Dovolil bych si poukázat na hmoždinky do polystyrénu, které už mají část vývoje za sebou.
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod rawen » stř 13 lis, 2024 7:31 pm

petr2023 píše:Dotaz do pléna. Potřeboval bych přichytit např. zábradlí, či nějaké sloupky k styroduru. Když to zapíchnu, tak dobrý, ale po pár opakovaných vyndání/zandání to už moc nedrží. Chtěl bych se proto zeptat, čím takovéto menší věcičky k styroduru přilepit. Bohužel co jsem zatím zkoušel, tak všechno styrodur rozpouští/leptá. Disperze by byla fajn, ale ta na plast, kor takto malé součásti není úplně ideální. Děkuji za rady.

https://www.webareal.cz/mnitka/eshop/2- ... epidlo-40g
rawen

Příspěvekod petr2023 » ned 19 led, 2025 11:06 am

petr2023 píše:
StandaR píše:Ať už se rozhodneš jakkoliv, nakonec to vždycky nějak dopadne. Budu držet palce, aby se dařilo
Pro nový rok jsem si dal za cíl dodělání elektrického zapojení a zaštěrkování kolejí. Pokud se povede, tak bych se pustil do nějakého prvního segmentu s první krajinou. Nejspíš by to padlo na modul mezi zastávkami Zbuzany a Jinočany, kde jsou více méně jen pole. Tak uvidíme ...

Nový rok je již v plném proudu a tak mohu navázat na loňský příspěvek a sepsat nějaké mé postřehy a současný stav. Cíl, který jsem si loni dal, jsem před vánoci splnil. Základní moduly mají položené koleje a vše je zaštěrkováno a i zapatinováno. Nakonec jsem nešel cestou Airbrush ale přes prachové patinátory a asi jsem dobře udělal. Trochu teď odbočím, jelikož jsem se pustil i do výroby pár vagónů - viz vedlejší téma, které jsem zatím stříkl základovkou. Ač se to nezdálo, tak po skončení prací byl v místnosti jemný mlžný opar, který po usazení zanechal jemný šedý povlak => tudy cesta nevede. Objednal jsem si proto stříkací box s odtahem. Smradu se sice nezbavím, ale ulpění barvy jinde než chci snad ano, takže jakmile dorazí, budu moci už s Airbrush pokračovat na vagónech a dále pak třeba na autech, stavbách apod.

Teď zpět ke kolejím, myslím, že kdybych stříkal koleje, tak bych pak tu barvu měl asi opravdu všude, protože u toho bych odtah díky rozloze mít nemohl, proto zpětně rozhodnutí patinovat prachem hodnotím pozitivně. Asi to ještě bude někde chtít přidat a doladit, ale v základu jsem s tím spokojen. Jelikož štěrkování už chvílemi vypadalo, že nemá konce, tak jsem si zkusil i ten první kus nějaké té krajinky, abych se alespoň trochu odreagoval a dostal zase pozitivní náladu. Z polí zatím sešlo, jelikož to je přeci jen celkem velký kus a nechci tam naflákat jen nějaké foliáže, ale chtěl bych si s tím trochu víc pohrát, takže jsem zvolil místo na berounském zhlaví v Rudné. Zde mám dnes již ve skutečnosti neexistující odstavnou kolej, tak jsem k ní udělal okolí. Dalším zpestřením byla záměna fošen u Tilligáckých šturců. Jejich standardní bílé prkno se mi moc nelíbilo a opět díky rekonstrukci Kladenského nádraží jsem denně chodil kolem naskládaných obdobných zarážedel a tak jsem se inspiroval. Držáky fošny jsem zachoval, ale fošnu nahradil vlastní reálnou dřevěnou s osazenými nárazníky od SDV a trochu obarvil - no hned to vypadá o mnoho lépe.

Jelikož každé výročí slavím ježděním s mým kamarádem, tak loňské prozatímní lišty jen s pár vypínači pro odpojení kolejí jsem během roku též nahradil již finální podobou. Jelikož jedu v analogu, tak je zde spousta vypínačů místo tlačítek sloužících k vypínání jednotlivých úseků, přehazování výhybek a zároveň je zde už příprava k ovládání návěstidel. Společné ježdění, které provozujeme buď v režimu, každý ovládá svoji stanici, nebo jeden jezdí (role strojvedoucího) a druhý ovládá (role výpravčího) nám ukázala, že by stálo za to ještě udělat pár úprav v Layoutu, ale o tom se kdyžtak rozepíši jindy. Nic méně už teď je jasné, že můj původní návrh bude a už z části je mnohem větší :D

Závěrem tedy ještě co mne čeká, resp. co jsem si určil pro letošní rok. Předně to je dokončit elektrické zapojení, tzn. zprovoznit návěstidla vč. volné jízdy v opačném směru, přejezdy a udělat přípravu pro doplňkové osvětlení. Dalším velkým cílem je zahájení výstavby nádraží a sice nástupiště a první budovy (nejspíše začnu s Rudnou). Poslední věc, kterou bych rád udělal je dříve uvedené ztvárnění krajiny mezi zastávkami Zbuzany-Jinočany.
Přílohy
Zarazedla.jpg
Detail-01_2024.jpg
05-12_2024.JPG
petr2023

Příspěvekod petr2023 » ned 19 led, 2025 12:33 pm

Tak a zde ještě doplňuji pro úplnost obrázky ovládacích panelů.

Jinak jak jsem zmínil výše, tak letos chci dokončit osazení a zapojení návěstidel. Jelikož nemám návěstidla s rychlostní soustavou, tak jsem to chtěl trochu oživit. S použitím jen skupinových návěstidel by to byla nuda (jen po jednom na každém výjezdu a vjezdu), tak jsem si přidal alespoň pár seřaďovacích návěstidel. Pouze jediné návěstidlo jsem musel umístit na opačnou stranu a to v Rudné u levé horní kusé koleje, jelikož díky zkrácení délek se mi už do prostoru nevešlo aniž by lokomotiva nebyla již za ním. Díky ale jiné zdejší diskuzi a citování předpisu D1 vím, že to možné je, tak jsem ho tam nechal :)
Přílohy
Pult-Reporyje.JPG
Pult-Rudna.JPG
Navestidla-V002.png
petr2023

Příspěvekod JiriKTT » ned 19 led, 2025 9:11 pm

Vjezdová návěstidla by měla být spíš žlutá / červená, protože strojvedoucí by měl být upozorněn, že povolením vjezdu do stanice není předvěštěno povolení odjezdu. Proč jsou některá odjezdová návěstidla s bílou a jiná ne? Spíš bych v tomto případě volil pouze zelená / červená a pruhy stejné šíře - platná jen pro vlak.
V Řeporyjích bych použil obě návěstidla stožárová, obě jsou u manipulačních kolejí, asi v obou případech výjezd z vlečky. V Rudné opět u manipulačních kolejí stožárová, ve zhlaví obě trpasličí. Jen mám celkově problém s tím, zda použít jakákoliv seřaďovací návěstidla. Ale když už ve stanicích, kde nejsou všechna návěstidla potřebná pro řízení posunu (odjezdová u každé koleje a seřaďovací), tak bych je dal jen u výjezdů z vleček. Každopádně ta dvě ve zhlaví v Rudné - proč zrovna na těchto místech?
TT, DR5000
JiriKTT

Příspěvekod HonzaM » ned 19 led, 2025 10:56 pm

Na kolejišti s tak perfektně realizovanou krajinou by byl hřích nepoužít plnohodnotná návěstidla. Na TT není problém je koupit.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod jozef » pon 20 led, 2025 8:13 am

ahoj
dovolil by som si malú poznámku, tráva, medzi koľajami vypadá dobré, ale na tej výkladkovej koľaji je tráva podľa mňa moc zelená, ako keby ju pravidelné zalievali, mal by si tam použiť rovnakú zmes farieb ako na tráve medzi výkladkovou koľajou a tou staničnou, či čo to je.A ešte niečo tráva medzi koľajnicami vyrastá medzi pražcami takže na pražcoch by nemala byť,
Obrázek
jozef

Příspěvekod petr2023 » pon 20 led, 2025 8:40 am

jozef píše:dovolil by som si malú poznámku, tráva, ...

Ahoj,

plnně s tebou souhlasím a viděl jsem to stejně jakmile jsem to tehdy dokončil. Píši záměrně v minulém čase, jelikož teď ono místo vypadá takto, tedy "tráva" už není hezky zelená. Co se týká souvislého povrchu, tak to jsem inspirován dalším místem, kde v podstatě denně chodím a tím je Hostivice. Zde je také poslední skládková kolej v podobném stavu a tráva, mechy a další zeneň již kompletně kolej krom hlav pokryly, proto jsem zkusil jít obdobnou cestou i u sebe. Co ale chci změnit, je ten současný purex. Znovu ho tedy přejet krátkou statikou, aby tam byly i ony stébla trávy a nebylo to jen takto čisté. Nic méně obdobně chci zatravnit i skládkové koleje v Řeporyjích, ale tam to udělám jak píšeš, tedy jen statikou mezi pražci.
Přílohy
Skládka-V002.jpg
Hostivice.jpg
petr2023

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště