petr2023 píše:StandaR píše:Ať už se rozhodneš jakkoliv, nakonec to vždycky nějak dopadne. Budu držet palce, aby se dařilo
Pro nový rok jsem si dal za cíl dodělání elektrického zapojení a zaštěrkování kolejí. Pokud se povede, tak bych se pustil do nějakého prvního segmentu s první krajinou. Nejspíš by to padlo na modul mezi zastávkami Zbuzany a Jinočany, kde jsou více méně jen pole. Tak uvidíme ...
Nový rok je již v plném proudu a tak mohu navázat na loňský příspěvek a sepsat nějaké mé postřehy a současný stav. Cíl, který jsem si loni dal, jsem před vánoci splnil. Základní moduly mají položené koleje a vše je zaštěrkováno a i zapatinováno. Nakonec jsem nešel cestou Airbrush ale přes prachové patinátory a asi jsem dobře udělal. Trochu teď odbočím, jelikož jsem se pustil i do výroby pár vagónů - viz vedlejší téma, které jsem zatím stříkl základovkou. Ač se to nezdálo, tak po skončení prací byl v místnosti jemný mlžný opar, který po usazení zanechal jemný šedý povlak => tudy cesta nevede. Objednal jsem si proto stříkací box s odtahem. Smradu se sice nezbavím, ale ulpění barvy jinde než chci snad ano, takže jakmile dorazí, budu moci už s Airbrush pokračovat na vagónech a dále pak třeba na autech, stavbách apod.
Teď zpět ke kolejím, myslím, že kdybych stříkal koleje, tak bych pak tu barvu měl asi opravdu všude, protože u toho bych odtah díky rozloze mít nemohl, proto zpětně rozhodnutí patinovat prachem hodnotím pozitivně. Asi to ještě bude někde chtít přidat a doladit, ale v základu jsem s tím spokojen. Jelikož štěrkování už chvílemi vypadalo, že nemá konce, tak jsem si zkusil i ten první kus nějaké té krajinky, abych se alespoň trochu odreagoval a dostal zase pozitivní náladu. Z polí zatím sešlo, jelikož to je přeci jen celkem velký kus a nechci tam naflákat jen nějaké foliáže, ale chtěl bych si s tím trochu víc pohrát, takže jsem zvolil místo na berounském zhlaví v Rudné. Zde mám dnes již ve skutečnosti neexistující odstavnou kolej, tak jsem k ní udělal okolí. Dalším zpestřením byla záměna fošen u Tilligáckých šturců. Jejich standardní bílé prkno se mi moc nelíbilo a opět díky rekonstrukci Kladenského nádraží jsem denně chodil kolem naskládaných obdobných zarážedel a tak jsem se inspiroval. Držáky fošny jsem zachoval, ale fošnu nahradil vlastní reálnou dřevěnou s osazenými nárazníky od SDV a trochu obarvil - no hned to vypadá o mnoho lépe.
Jelikož každé výročí slavím ježděním s mým kamarádem, tak loňské prozatímní lišty jen s pár vypínači pro odpojení kolejí jsem během roku též nahradil již finální podobou. Jelikož jedu v analogu, tak je zde spousta vypínačů místo tlačítek sloužících k vypínání jednotlivých úseků, přehazování výhybek a zároveň je zde už příprava k ovládání návěstidel. Společné ježdění, které provozujeme buď v režimu, každý ovládá svoji stanici, nebo jeden jezdí (role strojvedoucího) a druhý ovládá (role výpravčího) nám ukázala, že by stálo za to ještě udělat pár úprav v Layoutu, ale o tom se kdyžtak rozepíši jindy. Nic méně už teď je jasné, že můj původní návrh bude a už z části je mnohem větší
Závěrem tedy ještě co mne čeká, resp. co jsem si určil pro letošní rok. Předně to je dokončit elektrické zapojení, tzn. zprovoznit návěstidla vč. volné jízdy v opačném směru, přejezdy a udělat přípravu pro doplňkové osvětlení. Dalším velkým cílem je zahájení výstavby nádraží a sice nástupiště a první budovy (nejspíše začnu s Rudnou). Poslední věc, kterou bych rád udělal je dříve uvedené ztvárnění krajiny mezi zastávkami Zbuzany-Jinočany.