Kolajisko N 150*58

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolajisko N 150*58

Příspěvekod pixel123 » čtv 10 bře, 2022 1:27 pm

milan ferdián píše:V čem je můj pohled v některých bodech na kolejiště rozdílný
-m-

Dakujem za odpoved . Musim doplnit este dolezitu vec ktoru som opomenul. Jedna so zakladnych poziadaviek je ze kolajisko ma byt male. Povodne malo byt este mensie ale nechcel som robit mikro extremy, zatial.... Ale kolajisko ma byt mini. Material som vyuzil preto ze do mojej predstavy skvele zapadol, hoci povodny navrh sa mi so 120cm sirkou pacil v tomto viac, kusok som pridal aby teda bolo kde jazdit.

Jednoduchy a bohaty provoz mozno znie ako nonsens , ja si pod tym predstavujem jednoduche vedenie kolaji, cim menej krutenia a sluckovania , cim menej kolaji v nadraziach, ale zaroven aby nejaka ta jazda krajinou bola, aby to nebol len oval a aby bolo na nadrazi viac ako jedna kolaj. Je to kompromis. A vlakodrom je to tiez zamerne, jednak chcem mat nieco ako testovaci okruh, kde mozem prehnat svoje skusobne pojazdy, zaroven onedlho budu deti, ratam s tym ze tam budu decka hnat vlaky pre radost. Preto vlakodrom. Zaroven chcem vydojit maximum zo stavby pre skusenosti a umiestnit tam v spravnom pomere vsetko co tam ma byt a co tam aj chcem. Viem ze chcem vsetko na svete od tak maleho kusku kolajiska ale verim ze ma pochopite a snad aj polutujete :lol:

Ano viem ze.brejlovec a dva ypsilony su obohrata trapna platna ale to som myslel ako referenciu priemernej dlzky vlakovej supravy. Nakladne vlaky budu.
Mail : vladimir.skamla@gmail.com

Alebo súkromná správa
pixel123

Příspěvekod pixel123 » čtv 10 bře, 2022 1:33 pm

milan ferdián píše: ...
-m-

Este otazka.... Je rec o nejakom konkretnom navrhu ? Nejako som nezachytil o akom kolajisku je rec, teda narazky na svoje som pochopil ale to druhe je ktore ?

Alebo súkromná správa
pixel123

Příspěvekod milan ferdián » čtv 10 bře, 2022 5:36 pm

pixel123 píše:
-m-

Este otazka.... Je rec o nejakom konkretnom navrhu ? Nejako som nezachytil o akom kolajisku je rec, teda narazky na svoje som pochopil ale to druhe je ktore ?

Jedná se o plánek kolejiště "Vrchy" N/1:160 1500 x 580 FLEISCHMANN(exROCO)/15° Klasika (plocha - pixel123).
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » pát 11 bře, 2022 1:25 pm

milan ferdián píše:
pixel123 píše:
-m-

Jedná se o plánek kolejiště "Vrchy" N/1:160 1500 x 580 FLEISCHMANN(exROCO)/15° Klasika (plocha - pixel123).
-m-

Bylo by dobré účastníkovi pixel123 sdělit nejen název, ale také kde ten plánek může najít. Ale možná už jsi mu to napsal.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » pát 11 bře, 2022 1:47 pm

Trochu jsem mrkl na tvůj druhý plánek kolejiště. Stanice "Zonka" má tři dopravní koleje a jednu kusou manipulační/skládkovou. Výpravní budova je dle uherských normálií. Ve stanici stojí tvůj vysněný brejlovec s třema ypsylony. T.K. stanice Zonka +80. Nahoře, buď zvolíš širou trať nebo výhybnu. Výhybna leží ve sklonu. Sklony jsou v poměru 1:30. Skrytá stanice +/-0, kterou nechceš, má dvě průjezdné koleje nebo opět zvolíš jen trať. Krajinu si doplň podle svého vkusu za předpokladu, že tě upravený plánek zaujal. Jestli ne, nech to plavat.
-m-
Přílohy
Zonka pixel123.jpg
pixel123CamScanner 03-07-2022 17.57_1.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod pixel123 » pát 11 bře, 2022 5:08 pm

milan ferdián píše:Trochu jsem mrkl na tvůj druhý plánek kolejiště. Stanice "Zonka" má tři dopravní koleje a jednu kusou manipulační/skládkovou. Výpravní budova je dle uherských normálií. Ve stanici stojí tvůj vysněný brejlovec s třema ypsylony. T.K. stanice Zonka +80. Nahoře, buď zvolíš širou trať nebo výhybnu. Výhybna leží ve sklonu. Sklony jsou v poměru 1:30. Skrytá stanice +/-0, kterou nechceš, má dvě průjezdné koleje nebo opět zvolíš jen trať. Krajinu si doplň podle svého vkusu za předpokladu, že tě upravený plánek zaujal. Jestli ne, nech to plavat.
-m-

plavat to nenecham, tvoj navrh je v podstate modifikacia mojho takze az na to SN ktore nahradim jednou kolajou, ... :lol: paci sa mi ako si predlzil to hlavne nadrazie aj bez oblukovych vyhybiek. jedine co by som upravil by boli tunely, SB sa mi zda prilis blizko ku spodnej kolaji co ide do tunela. tam by som tunel posunul viac dolava nech je pri stanici viac krajiny. Hore by som zase pospekuloval nieco s tou zastavkou ktoru tam chcem mat, malicku stanicku a male nastupiste. tvojim odbornym ockom, mohlo by sa to zhlavie trochu skratit a spravit tam malicku stanicu ?

Alebo súkromná správa
pixel123

Příspěvekod milan ferdián » pát 11 bře, 2022 5:23 pm

pixel123 píše: tvojim odbornym ockom, mohlo by sa to zhlavie trochu skratit a spravit tam malicku stanicu ?

Tunelové portály si umístí podle své potřeby. Maličká stanice, jen jako výhybna, protože celá trať je sklonově ve spádu. Až teď jsem si všiml, že nahoře u skryté stanici, kterou tedy rušíš, tam kde je výhybka jsou červené body,chybí tam čísla. Dopiš si je. Patří tam čísla zleva doprava +/-0...+1...+3/stoupání 1:30.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Sandy » sob 12 bře, 2022 8:35 am

.......
pixel123 píše:

plavat to nenecham, tvoj navrh je v podstate modifikacia mojho takze az na to SN ktore nahradim jednou kolajou, ... :lol: paci sa mi ako si predlzil to hlavne nadrazie aj bez oblukovych vyhybiek. jedine co by som upravil by boli tunely, SB sa mi zda prilis blizko ku spodnej kolaji co ide do tunela. tam by som tunel posunul viac dolava nech je pri stanici viac krajiny. Hore by som zase pospekuloval nieco s tou zastavkou ktoru tam chcem mat, malicku stanicku a male nastupiste. tvojim odbornym ockom, mohlo by sa to zhlavie trochu skratit a spravit tam malicku stanicu ?

Asi to nejlepší, co na tak malém prostoru může vzniknout.
Všechno nech, jak to Milan navrhl. Staniční budovu opticky oddělíš od spodní trati vegetací (vyšší stromy, křoví). Zůstane ti nejméně dvacet centimetrů volné trati. Opěrná zeď je navíc dalším zpestřením námětu.
Příjezdová komunikace ke stanici nemusí být průjezdná. Přichází zleva a končí vlevo od SB.
Vynechat skrytou stanici je průhledná pitomost. :oops: Provozovat ji jako jednokolejnou můžeš vždy. Když jí ale nepostavíš na začátku, tak jí nepostavíš nikdy.
Náklady na pořízení kolejiva se zvýší tak o 10 až 12%. Provozní výhody jsou neporovnatelně vyšší.
S výhybnou mám trošku problém, ale když jí oddělíš krátkým tunelem, zářezem apod., tak nebude vypadat tak "vláčkodromovně".
Spojení SN a výhybny skýtá takové možnosti, že to sám nebudeš provozně stíhat.....
Sandy

Příspěvekod pixel123 » sob 12 bře, 2022 6:25 pm

Sandy píše:.......
pixel123 píše:

Vynechat skrytou stanici je průhledná pitomost. :oops:

"pitomost" je predpokladat ze na kolajisku bude mat to SN vyuzitie a posudzovat nieco na zaklade svojich predstav . Vsetku premavku bohate zvladne hlavne nadrazie. Znova opakujem, toto nema byt kolajisko na velke jazdenie. bezna premavka bude motorak a brejlovec ktore sa vyhnu na hlavnom nadrazi. Ja viem ze tu ste vsetci zaryty zastanci SN, skus ale netlacit nasilu svoje presvedcenie ked nepoznas alebo nechapes zamer stavitela.

SN budem riesit na velkom kolajisku , nie na malej prvotine ktora ma byt hlavne pre oko,

Alebo súkromná správa
pixel123

Příspěvekod Jirkátor » sob 12 bře, 2022 6:49 pm

Já jsem o skrytém nádraží sice uvažoval hned od začátku, ale jen dvojkolejném. Kluci vezdejší mne ukecali do třetí koleje a dnes mne mrzí, že se mi tam nevešla i čtvrtá. Časem se omrzí skutečnost, kdy vyšleš vlak na trať a čekáš až přijede z druhé strany, abys mohl vyslat jiný. Te pidivýhybna to nezachrání.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Dovi » sob 12 bře, 2022 7:12 pm

>pixel123

Kluci to myslí dobře.
Udělat tam byť i jen jednoduchý skryťák za cenu dvou vekslí, kousku koleje a trošky práce zvýší "řádově" provozní možnosti. Byla by to rozumná investice for sichr do budoucna. Nikdy nevíš, kdy se to bude hodit Tobě nebo případnému novému majiteli... A až to budeš prodávat, existence SN zvýší pro kupujícího atraktivitu a potenciální užitnou hodnotu kolejiště. Naopak jeho neexistence může znamenat, že budeš hůře toho kupce hledat - a pokud se nějaký najde, bude to za možná o dost nižší cenu.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod adix » sob 12 bře, 2022 11:31 pm

Takováto velmi špatně přístupná skrytá stanice spíš sníží spolehlivost provozu než že by přinesla nějaká pozitiva. Jak se v ni budou čistit koleje, co s vykolejeným vlakem,s odpojeným vozem? Když už skrytá stanice, tak by měla být v případě potřeby dobře dostupná pro řešení problematických situaci a pro údržbu.
adix

Příspěvekod Dovi » ned 13 bře, 2022 5:29 am

Ano i ne..
To čistění koleje a přístup do takto rozsáhlé zakryté části kolejiště kvůli vykolejení apod. MUSÍ být bezpodmínečně vyřešeno i kdyby tam SN nebylo.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod HonzaM » ned 13 bře, 2022 7:20 am

Dovi píše:Ano i ne..
To čistění koleje a přístup do takto rozsáhlé zakryté části kolejiště kvůli vykolejení apod. MUSÍ být bezpodmínečně vyřešeno i kdyby tam SN nebylo.

A také je potřeba mít vyřešen přístup zespodu k nádraží například pro přístup k přestavníkům pro pro jejich instalaci nebo výměny. Je také potřeba mít vyřešen i přístup shora v případě dlouhých tunelů.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Jirkátor » ned 13 bře, 2022 7:29 am

adix píše:Takováto velmi špatně přístupná skrytá stanice spíš sníží spolehlivost provozu než že by přinesla nějaká pozitiva. Jak se v ni budou čistit koleje, co s vykolejeným vlakem,s odpojeným vozem? Když už skrytá stanice, tak by měla být v případě potřeby dobře dostupná pro řešení problematických situaci a pro údržbu.

Také nesouhlasím. Jestli budu někde v tunelu čistit jednu nebo tři koleje, už je jedno, ale čistit se to občas prostě musí.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště