od Tobyška » stř 09 lis, 2016 7:38 pm
Překreslil jsem návrh kolejiště, minimalizoval jsem počet kolejí. Čtyři pro osobní dopravu a tři nákladní dopravu a zajištění posunu. Předpokládaným použitím kolejových spojek snad dostalo nádraží realističtější tvary. Výhybkami 15 st. a menším počtem kolejí se zkrátila obě zhlaví. V modelu není možné zachovat strukturu, že “nákladní koleje” jsou umístěny v jedné polovině délky a depo v druhé.
Nakonec to byl religt z minulosti, který skutečnému provozu nevyhovoval, takže se musely nákladní koleje ruznými úpravami prodlužovat. Nákladní koleje nechávám přes celou délku a depo umísťuji paralelně.
Nakonec depo je limitujícím faktorem. Abych zmenšil jeho délku, zmenšil jsem počet stání v “kulaté topírně” z 5 na 4 a tím jsem mohl použít standardní modelářskou točnu Fleischann s úhlem mezi sousedními kolejemi 15 st. V reálu to je 9 st. Průměr točny 183 mm velmi dobře odpovídá reálu (15,9 m). Tím se výrazně zkrátila potřebná délka pro umístění “kulaté topírny”. “Dlouhá topírna” má délku 40m a ještě tam bylo dost místa, aby před ní v zóně přetápěče mohly na každé koleji stát za sebou dvě dlouhé lokomotivy. To samozřejmě nepůjde. Průjezd mezi oběma topírnami chci zachovat. V prostoru nových dílen stál původně uhelný výtah a kolem něho byly skládky uhlí a kolejničky pro uhelné vozíky. Také tam byl popelový kanál a odpopelovací jeřáb, pomoci které se popel z kanálu vybíral a sypal do vygónu na sousední koleji.
Depo bych mohl zkrátit tím, že zmenším počet stání v kulaté topírně na tři. Tím bych mohl přiblížit, která topírnu obchází. V tomto návrhu mi vychází déla nádraží na 4,2 m. Uhlopříčka místnosti je 6 m. Zmenšením počtu stání na 3 bych získal asi 20cm. Mohl bych odjezdovou kolej na Lichkov a soubězný výtah pro posun zkrátit o 0,5 m a potřebnou délku dohnat v oblouku. Tím bych zkrátil “rovnou délku” nádraží na 3,5 m. Udělat to kratší už asi doopravdy nepůjde. Vygeneroval jsem 3D pohled návrhu tak, aby zhruba odpovídal fotce. Do fotky jsem zvýraznil koleje v depu včetně trianglu, aby šlo oboje porovnat. Je to takhle lepší?
- Přílohy
-

-

-