Modelové kolejiště H0 ve tvaru L

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Modelové kolejiště H0 ve tvaru L

Příspěvekod Gene_Simmons » pon 12 úno, 2024 6:50 pm

miroslav lengyel píše:Tak já poslední dobou nějak nestíhám. :oops: Teď jsem tedy zase maloval figurky.......a jinak mi zbývá už jen jezdit.

Tak to seš na tom dost dobře, malovat figurky a jen jezdit, to už musíš mít všechno hotové a čeká tě jen zábava. :)
Modelový svět H0 Gene Simmonse
http://modelovy-svet-gene-simmonse.cz/
Gene_Simmons

Příspěvekod Gene_Simmons » pon 12 úno, 2024 6:58 pm

Jirkátor píše:
Gene_Simmons píše:... už to nemám kam dávat :oops:, ale když se pořád vyráběj nový modely tak mi to nedá...

To jsou mi starosti. Kdybys dělal v eNku, tak jsi rád za každou novinku... :mrgreen:

Ahoj, co na to říct. Zvolil jsi špatné měřítko, jezdící blechy.:lol: :wink: Ne vážně, i na eNko je dost modelů. To za Komárů by si byl rád, že máš s čím jezdit.
Gene_Simmons

Příspěvekod Jirkátor » pon 12 úno, 2024 7:14 pm

Gene_Simmons píše:... i na eNko je dost modelů. To za Komárů by si byl rád, že máš s čím jezdit.

Co na to říct? 2+1 v paneláku a 4 lidi uvnitř. ;) V eNku se toho dělá celkem dost, ale jen málo z toho má na sobě napsáno ČSD / ČD. Neříkám, že není nic, ale je spousta předloh, které mi chybí a v H0 je někdo dělá. Ale nestěžuju si zase moc.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod HonzaM » pon 12 úno, 2024 9:53 pm

Jirkátor píše:Co na to říct? 2+1 v paneláku a 4 lidi uvnitř. ;) V eNku se toho dělá celkem dost, ale jen málo z toho má na sobě napsáno ČSD / ČD. Neříkám, že není nic, ale je spousta předloh, které mi chybí a v H0 je někdo dělá. Ale nestěžuju si zase moc.

On je to začarovaný kruh, modeláře od N odrazuje malý sortiment modelů a výrobce od tvorby nových modelů málo modelářů kteří by si ty modely kupovali.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Gene_Simmons » stř 14 úno, 2024 8:59 am

Jirkátor píše:
Gene_Simmons píše:... i na eNko je dost modelů. To za Komárů by si byl rád, že máš s čím jezdit.

Co na to říct? 2+1 v paneláku a 4 lidi uvnitř. ;) V eNku se toho dělá celkem dost, ale jen málo z toho má na sobě napsáno ČSD / ČD. Neříkám, že není nic, ale je spousta předloh, které mi chybí a v H0 je někdo dělá. Ale nestěžuju si zase moc.

No jo, s místem bývá občas problém. Jednu výhodu to má, zase neutratíš tolik peněz za modely. A eNko je o něco levnější než H0.8)
Gene_Simmons

Příspěvekod Gene_Simmons » ned 16 čer, 2024 10:33 am

Přicházím s opožděnou aktualizací z ledna až května 2024, dříve jsem bohužel nestihl. :? https://modelovy-svet-gene-simmonse.cz/ ... eten-2024/
Začátkem roku jsem pokračoval v práci na terénu okolo strážního domku tam, kde jsem naposledy skončil. Nejdříve jsem svah kolem strážního domku zasypal hlínou až ke kolejím. Pak jsem napevno přilepil tunelový portál a kopec s kapličkou, který byl dosud vyndavací kvůli snadnějšímu přístupu při práci na terénu. Kousky polystyrénu jsem vyplnil mezery mezi přilepenými částmi terénu a zasypal je hlínou. K přilepenému tunelovému portálu a kopci s kapličkou bylo možné již přilepit do oblouku arkády. Arkády jsou ze dvou částí, proto jsem se snažil vytvořit spoj, který by nebyl vidět, takže jsem vyřezal jednotlivé kamenné kvádry na obou částech tak, aby do sebe zapadly. Na výsledek se můžete podívat na fotce. Ještě jsem dodělal terén nad silničním tunelem, který jsem přilepil a zasypal hlínou. Na takto připravené plochy s hlínou jsem udělal zatravňovačkou drny ze suché trávy miniNatur pozdní podzim 2 mm. Na některá místa mezi drny jsem zasadil luční květy od Poláka. Potom jsem nanesl zatravňovačkou zelenou trávu miniNatur časný podzim 2 mm. Nakonec jsem do nachystaného volného místa vedle stavědla přilepil foliáž obilného pole od Poláka. Podrobný popis najdete u fotek.
Ještě jsem se pustil do ozvučení parní lokomotivy ČSD 555.111 od Roca. K ozvučení jsem použil dekodér ESU Loksound 4.0, který jsem umístil do tendru, kde je pro něj připravený osmipinový konektor. Dráty s reproduktorem Zimo, u kterého jsem zkrátil ozvučnici, jsem protáhl z tendru do stanoviště strojvedoucího, kde jsem reproduktor přilepil oboustrannou lepící páskou ke střeše. Lokomotiva má přípravu na kouřový generátor, takže podle instrukcí od Roca jsem koupil kouřový generátor Seuthe č. 10, který jsem nainstaloval do komína. Pak už jsem se vrhnul na nahrání zvukového projektu a jeho nastavení. Na výsledek se můžete podívat ve videu.
Malá ukázka fotek:

2024_0504_115223.jpg
Tráva již roste i okolo pumpy, ke které vede cesta.

2024_0602_111925.jpg
Foliáž obilného pole od Poláka jsem přilepil na připravené místo vedle stavědla.

2024_0604_232644.jpg
Fotka z ježdění
Gene_Simmons

Příspěvekod Gene_Simmons » pon 21 říj, 2024 9:22 pm

Přicházím s další aktualizací z června až září 2024, je to pěkná litánie, nějak jsem se rozkecal. :wink: https://modelovy-svet-gene-simmonse.cz/ ... zari-2024/
V červnu jsem pokračoval v úpravě terénu na kopci s kapličkou a na svahu u strážního domku, kde jsem vysázel keře od firmy MBR model a jehličnaté stromy od Model Scene a listnaté stromy z mých starých zásob.
Potom jsem se pustil do ozvučení motorového vozu ČD 842 008-5 Kvatro od MTB. Po sundání karoserie jsem odšrouboval a odpájel plošný spoj s osvětlením, abych se dostal k interiéru motorového vozu, kde jsem natřel červené spojnice mezi sedačkami a mosazný setrvačník šedivou barvou Tamiya XF-54 Dark Sea Grey. Černou barvou Tamiya XF-1 jsem natřel šedivé dráty od motoru, které vedou také do plošného spoje a opěrky sedaček stříbrnou barvou Tamiya X-11 Chrome Silver. Mezi imitace beden na podvozku jsem vyvrtal otvor pro dráty k reproduktoru Zimo se zkrácenou ozvučnicí, který jsem přilepil oboustrannou lepící páskou mezi tyto bedny. Dráty od reproduktoru jsem protáhl pod sedačkami a přepážkou u nástupního prostoru směrem nahoru do plošného spoje, ve kterém jsem vyvrtal otvor. Dráty jsem částečně natřel také šedivou barvou Tamiya XF-54 Dark Sea Grey a v místě přepážky jsem je natřel světle šedivou barvou Tamiya XF-55 Deck Tan. Do plošného spoje jsem vyvrtal ještě další dva otvory u dálkového reflektoru, abych mohl protáhnout dráty od nemotorizovaného podvozku podél přepážky místo původního umístění, kde byly tažené prostorem pro cestující. Tyto dráty jsem také natřel světle šedivou barvou Tamiya XF-55 Deck Tan. Pak už jen stačilo zastrčit 22pinový dekodér Zimo a celý plošný spoj přišroubovat na své místo, připájet dráty od motoru, podvozků a reproduktoru a nasadit karoserii. Potom už jsem se mohl pustit do ozvučení Kvatra. Bohužel při zkoušce zvuků jsem zjistil, že reproduktor rezonuje o bedny na podvozku, takže jsem reproduktor odlepil a přilepil ho podélně mezi tyto bedny. Pak už bylo vše v pořádku, na výsledek ozvučení se můžete podívat ve videu.
K motorovému vozu ČD 842 008-5 Kvatro jsem si ještě dokoupil osobní vůz Bhfn 043 008 a řídící vůz Bhfnwr 943 003-4 rovněž od firmy MTB. U těchto vozů jsem se rozhodl upravit interiér stejně jako u motorového vozu, co se mi hlavně nelíbilo, bylo obrovské kulaté závaží v nástupním prostoru. Protože firma MTB od jisté doby nedodává osvětlení do žádných přípojných vozů, hledal jsem na internetu, zda někdo toto osvětlení vyrábí, bohužel jsem nic nenašel. Takže jsem se rozhodl si osvětlení vyrobit sám. Začal jsem tím, že jsem odšrouboval obrovské kulaté závaží z nástupního prostoru a místo něj jsem si z plocháče 30×5 mm vyrobil do každého vozu dvě závaží 27×27 mm a 27×11,5 mm, do kterých jsem ve středu vyvrtal otvor 1,5 mm a závitníkem 3 mm vyřízl závit. Závaží by se dala přilepit i oboustrannou lepící páskou, ale v podvozku už byla jedna díra od MTB, kterou bylo přišroubované velké kulaté závaží, takže jsem toho využil. Druhý otvor jsem vyvrtal do středu menšího nástupního prostoru, kde jsem přišrouboval menší závaží. Obě závaží jsem natřel šedivou barvou Tamiya XF-54 Dark Sea Grey. Touto barvou jsem rovněž natřel červené spojnice mezi sedačkami a světle šedé kryty kinematiky. Pro funkčnost osvětlení bylo třeba udělat sbírání proudu z podvozků. MTB bohužel dodává pouze dva snímací kontakty pro sbírání proudu jen z jednoho podvozku, takže jsem si udělal další dva snímací kontakty pro druhý podvozek z univerzálních snímacích kontaktů 050 2SK1-HO od STE Electronic. Na takto připravené snímací kontakty jsem připájel drátky a vložil do obou podvozků. Po přišroubování podvozků k šasi jsem drátky vedl pod krytkou kinematiky směrem nahoru k budoucímu plošnému spoji s osvětlením. Lepší popis najdete u fotek. Pak jsem ještě natřel opěrky sedadel stříbrnou barvou Tamiya X-11 Chrome Silver. Tímto jsem byl s interiérem vozů hotový a pustil jsem se do výroby plošných spojů s osvětlením. Nejdříve jsem musel vymyslet schéma plošného spoje, které jsem vytiskl laserovou tiskárnou na lesklý letákový papír. Ten jsem pak zažehlil žehličkou na plošný spoj. Po namočení a odstranění papíru zůstane na plošném spoji pouze zažehlená barva. Takto připravené plošné spoje jsem ponořil do leptacího roztoku na výrobu plošných spojů, kde se plošný spoj celý vyleptá kromě míst, kde je zažehlená barva. Pak už jen stačí barvu umýt nitro ředidlem a plošný spoj je hotový. Do plošného spoje bylo třeba ještě vyvrtat otvory a mohl jsem začít osazovat součástky. Osazení plošného spoje součástkami není nic složitého, jsou použity pouze SMD diody – teplá bílá, můstkový usměrňovač, kondenzátor 1000uf 16v a rezistor (odpor) 5,6 k a pár propojovacích drátků z druhé strany plošného spoje, protože jsem měl k dispozici pouze jednostranný plošný spoj. Plošný spoj je zatím v analogové verzi (na DCC svítí trvale), ale plánuji použít dekodér pro spínání LED 046 DPR4 DCC od STE Electronic, na který je na plošném spoji příprava, ale to až příště. Takto vyrobený plošný spoj jsem přišrouboval k přepážkám po vzoru MTB a propojil s ním drátky od podvozků. Po nacvaknutí karosérii a zkoušce osvětlení jsem zjistil, že karoserie prosvítají. Takže jsem vnitřky karosérií natřel dvakrát světle šedou barvou Tamiya XF-55 Deck Tan. Na osvětlené vozy se můžete podívat taktéž ve videu. Pokud byste si chtěli vyrobit vlastní osvětlení, zde jsou odkazy na plošné spoje, schémata zapojení a seznam součástek pro osobní vůz Bhfn 043 008 a řídící vůz Bhfnwr 943 003-4.
Doma jsem měl stavební přívěs zúžená vozovka se dvěma blikajícími světly Busch H0 5930, u kterého mi nefungovala elektronika. Když už jsem dělal plošné spoje, rozhodl jsem se udělat nový blikač dvou LED diod pro tento stavební přívěs. Plošný spoj jsem vytvořil stejným způsobem jako u osvětlení vozů. Plošný spoj jsem vyvrtal a osadil součástkami. Je to jednoduchý blikač dvou LED, který využívá tranzistory pro blikání. Podrobnější popis uvedu u fotek. Dal by se využít i na světelné přejezdové zařízení. Pokud byste si chtěli vyrobit vlastní blikač, zde je odkaz na 2 LED blikač, plošný spoj, schéma zapojení a seznam součástek.
Malá ukázka fotek:

2024_0623_150454.jpg
Stromy jsem zasadil na kopec u kapličky.

2024_0921_214043.jpg
Hotové plošné spoje jsem přišrouboval k přepážkám a připájel jsem k nim drátky od podvozků.

2024_0922_223632.jpg
Fotka z ježdění
Gene_Simmons

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 22 říj, 2024 2:51 pm

Nádhera, úplně se stydím za své nic nedělání. :oops:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Miloš_P » úte 22 říj, 2024 3:30 pm

Moc pěkný 8) . Jenom ty Boží muka bych dal někam jinam, takhle blízko u kapličky se nikdy nestavěly. Většinou jsou někde u cesty v polích.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BE%C3%AD_muka
Miloš_P

Příspěvekod vorech » úte 22 říj, 2024 3:39 pm

Miloš_P píše:Moc pěkný 8) . Jenom ty Boží muka bych dal někam jinam, takhle blízko u kapličky se nikdy nestavěly. Většinou jsou někde u cesty v polích.

Tak u nás ve vsi byly 1. muka pak kaple. Takže muka jsou nalepený na kapli.
epocha V, VI DCC v TT
vorech

Příspěvekod Miloš_P » úte 22 říj, 2024 4:07 pm

A není to jen krucifix? Ten se stavěl vedle kaple nebo kostela.

edit: Tak jsem googlil a takové případy v reálu jsou. Takže jako bych nic neřekl :D . Na kolejišti to vypadá opravdu tak, že kaplička byla postavena později 8) .
Miloš_P

Příspěvekod Gene_Simmons » stř 23 říj, 2024 5:20 pm

miroslav lengyel píše:Nádhera, úplně se stydím za své nic nedělání. :oops:

Ahoj Mirku, jsem rád, že se ti to líbí. :D Já myslel, že už máš kolejiště hotové a jen jezdíš. :wink:
Gene_Simmons

Příspěvekod Gene_Simmons » stř 23 říj, 2024 5:28 pm

vorech píše:
Miloš_P píše:Moc pěkný 8) . Jenom ty Boží muka bych dal někam jinam, takhle blízko u kapličky se nikdy nestavěly. Většinou jsou někde u cesty v polích.

Tak u nás ve vsi byly 1. muka pak kaple. Takže muka jsou nalepený na kapli.

Chlapi, máte pravdu oba dva. Boží muka byla samostatně u cesty, ale i u kapličky. Taky jsem trochu googlil než jsem to tam přilepit. :wink:
Gene_Simmons

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 23 říj, 2024 5:39 pm

Gene_Simmons píše:
miroslav lengyel píše:Nádhera, úplně se stydím za své nic nedělání. :oops:

Ahoj Mirku, jsem rád, že se ti to líbí. :D Já myslel, že už máš kolejiště hotové a jen jezdíš. :wink:

Relativně ano, ještě je nějaký prostor k zlepšení nebo opravám .Ale nedávno jsem se přinutil k očistě lokomotiv a dokonce jsem na jedné odstranil závadu. :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Gene_Simmons » čtv 24 říj, 2024 5:22 pm

Je fakt, že se i na hotovém kolejišti se dá pořád něco vylepšovat. No vidíš a přej, že nic neděláš a dokonce jsi i jednu mašinu opravil, ty jsi tedy šiškovnej chlapeček. :lol: :lol: :lol:
Gene_Simmons

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště