Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Příspěvekod workous » úte 19 úno, 2013 7:35 pm

opravuji jo jo Jirka řeže :mrgreen:
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pon 25 úno, 2013 9:09 pm

Jj, Jirka reze, akorat jsem si musel objednat ziletkovou pilku, abych ty koleje mel cim uriznout :lol: Jinak, co se tyce toho sypaneho nastupiste, tak jsem na diskuzi objevil tohle: http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/4 ... astupista/ , tak jsem objednal matros a pujdu to vyzkouset, jestli se to tomu bude aspon vzdalene podobat :lol: :lol:
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pát 08 bře, 2013 9:24 pm

Zdravim ve spolek,

tak jelikoz nam tady uz treti den vytrvale prsi, tzn. ze moje pracovni aktivita je na bodu mrazu a tak mam dost casu si trosku pohrat :) Za dva tydny konecne jedu do CR a bude to asi ve znameni nakupovani v prodejne zeleznicnich modelu. Seznam je uz pomerne dost dlouhy :D Zatim jsem si zkusil jenom tak chodniky (jsou z podlozky na pizzu), silnici (modelova hmota) a prvni pokladku foliazi na travnaty koberec. Neni to sice nic moc, ale lepsi jak nic :lol: :lol: Areal stavebnin jeste prijde oplotit a stejne tak na druhe strane depo bude obehnano vysokym plotem :D V depu zkusim polozit betonove panely taky z modelovaci hmoty :) Na vyrobu nastupiste jsem zatim nenasel odvahu :D

Jirka
Přílohy
Silnice.jpg
Foliaze.jpg
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jiri Dvoracek » ned 10 bře, 2013 12:20 pm

Ahoj, jeste bych mel panove asi tri otazecky. Sice to asi patri do zacatecnickych otazek, ale nechcu to tam moc plevelit

a) nameznik - kdy se pouziva obycejny nameznik a kdy nameznik konec vlakove cesty? Kdyz mam koncovou stanici, tak by tam mel byt ktery? Nebo kdyz mam na konci kazde dopravni koleje navestidlo cb a nebo mb, tak muzu mit normalni nameznik, pokud mne tedy wikipedie neklame?

b) podlozi - lze pouzit v koncove stanici bily sterk pod koleje a nebo to bude jako pest na oko a bily se pouziva vetsinou u betonovych prazcu na modernizovanych tratich?

c) Taurus - je nejaky zasadni rozdil ve zpracovani mezi Taurusem od Tilliga a od Pika, teda krome skoro trojnasobne ceny? Nebo od Pika neni osvetleny a nebo jak to je?

d) Digitalni ozvucena masina - chtel bych si ted za 14 dni koupit v CR digitalni masinu se zvukem. Jelikoz uz tri brejlovce mam (zatim analog, ale beru je domu a posilam jednomu hodnemu panovi, aby mi je zdigitalizoval a ozvucil), tak padla volba na Bardotku (nebo polomacenou, nebo jak se ji nadava :D). Nejaky tip na dobry obchod a eventuelne od ktereho vyrobce? Cetl jsem obe diskuze a nic jsem se z toho, krome vzajemneho pomlouvani a hazeni spiny, nedozvedel. Je mi fakt jedno, jestli ma nekteta tlusta madla, nebo nekde neco chybi ci prebyva. Zajimaji mne jenom jizdni vlastnosti a ozvuceni.

Jinak jsem jeste trosku pokrocil. V cele vesnici Drinov byl polozen novy asfalt :D U lesa zatim na necisto je silnice osazena svodidly. Zkusil jsem si udelat volnou skladku z betonovych panelu z modelovaci hmoty :) A taky jsem natrel vsechny koleje, bo se mi tam ta cerna na tech prazcich vubec nelibila :D

Diky moc.

Jirka
Přílohy
Drinov.jpg
Jiri Dvoracek

Příspěvekod lajblt » ned 10 bře, 2013 1:00 pm

1. Pokud máš kolej ukončenou návěstidlem, které přísluší jen dané koleji, používá se v epoše VI námezník "obyčejný" (bez červeného pruhu).
2. Nový štěrk je světle až tmavě šedý - bílý jsem ještě neviděl (může být pokrytý bílým prachem z drtičky, ale to spláchne první déšť). Časem se zbarví šmírem a rzí, ale není dobré to s tou patinou přehánět. Barva rzi není všude stejná - výrazná je v blízkém okolí kolejových pásů (dva podélné rezavé pruhy, pod každou kolejnicí jeden). Pokud bude stanice postavená jako rekonstruovaná, pak je v kolejovém loži štěrk hrubý, mezi kolejemi je pak převrstven jemným štěrkem kvůli bezpečnému pohybu zaměstnanců v kolejišti. Pokud už tam koleje nějakou dobu leží, většinou se mezi ně dostane navátý prach a naroste tam tráva. A taky záleží na tom, jak moc se tam pohybuje lidí i železničních vozidel. Čím míň, tím dřív a víc ta kolej zaroste.
lajblt

Příspěvekod vmucha » ned 10 bře, 2013 2:45 pm

Štěrk - jestli myslíš ten bílý, který máš na dioramatu o pár stránek dříve, tak ten bych tam rozhodně nedával. Jinak k barvě podloží to co psal Tomáš (Lajblt).
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod Jiri Dvoracek » ned 10 bře, 2013 4:43 pm

vmucha píše:Štěrk - jestli myslíš ten bílý, který máš na dioramatu o pár stránek dříve, tak ten bych tam rozhodně nedával. Jinak k barvě podloží to co psal Tomáš (Lajblt).

Ahoj, ano, presne tenhle jsem mel na mysli. Nevim, jestli je bily a nebo svetle sedy :) Takze su rad, ze jsem se radeji zeptal, drive nez jsem ho tam dal :) Podivam se teda v CR po nejakem vhodnejsim a tento asi necham na modernizovanou dvojkolejku s betonovymi prazci :D Diky Vam obema :) Jirka

PS: Jinak i frufrau se cinil :D Ted jenom abych to dokazal zhmotnit :D :mrgreen:
Přílohy
Odbocka Jezero.jpg
Odbocka Jezero.jpg (101.63 KiB) Zobrazeno 6091 krát
Jiri Dvoracek

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 11 bře, 2013 4:28 am

Teď už tam chybí jen trolejové vedení :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod milostt » pon 11 bře, 2013 4:41 pm

a) nameznik - kdy se pouziva obycejny nameznik a kdy nameznik konec vlakove cesty? Kdyz mam koncovou stanici, tak by tam mel byt ktery? Nebo kdyz mam na konci kazde dopravni koleje navestidlo cb a nebo mb, tak muzu mit normalni nameznik, pokud mne tedy wikipedie neklame?
Nepročítla jsme vlákno celé , tudíž nevím zda to tu padlo na začátku to není, námezník s červeným pruhem se používá až v epoše V-VI,takže použití námezniku s červeným pruhem dle doby kterou modeluješ
TT moje hobby http://www.mancicke-vlaky.wz.cz/
milostt

Příspěvekod Jeňa Sova » pon 11 bře, 2013 6:10 pm

Červený námezník se používá například u skupinových návěstidel, která jsou umístěna až za výhybkou kolejí, pro které platí. V podstatě určuje polohu návěstidla, které zde fyzicky být nemůže. Dává návěst konec vlakové cesty, z toho už to snad musí být jasné. Z hlavy mě napadá žst. Uherslé Hradiště, kde je mezi 3. a 5. kolejí.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pon 11 bře, 2013 6:17 pm

Diky panove, jak psal Tomas, tak pokud mam kazdou kolej zvlast ukoncenou vlastnim navestidlem, tak muzu pouzit normalni namezniky :) Jirka
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jiri Dvoracek » stř 13 bře, 2013 9:01 pm

Zdravim,

tak seznam do CR hotovy. :) Je toho opravdu pozehnane, snad se vlezu do 15 kilo :) Jinak nevi nekdo nahodou o dobrem obchode v Praze, kde se da koupit ozvucena Bardotka? Obeslal jsem emailem snad vsechny, ale nikde se zatim neracily odpovedet :) Jinak byl u nas dneska konecne mistr rezbar, tak uz mi koleje necouhaji pres okraj desky :D Jinak elektricky je to jiz vsechno zapojeno a analogove to beha na jednicku :) Hned po navratu se jde na nakup digitalniho systemu, ale k tomu potrebuju tu lokomotivu :) No snad neco najdu :D Pridal jsem i par stromku, ale jeste neni kolem nich foliaz. Jinak fotky ze svych pokusu o stavbu nastupiste sem davat nebudu, jistota je jistota. Zkusim koupit ty Sudop od ES Pecky :) At mam aspon neco modeloveho :D No a kdyby se nahodou stihla vyrobit elektronika od MTB a navestidla od pana Nemecka do meho prijezdu, abych to mohl jenom zaplatit a prevzit, bylo by to uplne nejlepsi. Docela nerad bych to si to nechal posilat postou :)

Jirka
Přílohy
Stromky a rezani koleji.jpg
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jiri Dvoracek » sob 16 bře, 2013 12:37 pm

No pak by tady byla jeste takovahle barva podlozi :) Ale to je spise nekam na vlecku a nebo opustenou kolej :D Budu si muset vybrat az v CR, tady je to bida. :mrgreen:
Přílohy
Podlozi.jpg
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 16 bře, 2013 1:06 pm

To je tak někam do cihelny :lol:
Jeňa Sova

Příspěvekod Jiri Dvoracek » sob 16 bře, 2013 1:24 pm

Jeňa Sova píše:To je tak někam do cihelny :lol:

Taky mne to ted napadlo, ale kvuli tomu fakt cihelnu stavet nebudu :D Ona by se tam stejne uz ani nevesla :D Nevadi, vezmu vysavac a hotovo :) Kdyz tady maji vsecko, co by se dalo pouzit v hrozne velke zrnitosti na 00, jak mistni znaci HO :D A nakonec mne osvitilo a zapatral jsem v archivech (=starem harampadi) a nasel jsem kilove baleni tohoto odstinu :D
Přílohy
Podlozi.jpg
Jiri Dvoracek

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště