TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT 200cm na 120cm

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 08 říj, 2011 4:43 pm

Tak jsem v mezičase zkusil tunel alá Houmr. Ne, že by se to nedalo, ale bojím se, že v TT bude problém vylepit vnitřní stěny tunelu. Kostičky jsem použil 7 x 3 mm. Nakreslil jsem je zhruba na kousek šmirglu hrubosti 120 a vyřezal nožem. Každý je trošku jinak velký, ale rozdíl není zas až tak hrozný. Pro ostrý kus si na polystyren nakreslím orientační vodorovné čáry, protože mám portál trochu z kopce :D. Taky zkusím kostičky vytisknout na staré tiskárně, akorát zatím netuším, jak docílím přesných rozměrů pro tisk... Je to práce na dlouho. Na kolejišti budou minimálně dva tunely s betonovým portálem, protože tyhle kostičky jsou na mě moc. Celkově bych chtěl výhybnu udělat v moderním stylu, dejme tomu pár let po rekonstrukci. Přece jen, leží na hlavní trati, ač jednokolejné a neelektrifikované.
No, nicméně stále uvažuji, jakým způsobem chytit ten materiál pod koleje. Názory tu od vás žádné nemám, tak asi zkusím opět ředěný Herkules nebo sypané lepidlo na tapety Apeko. Uvidíme, snad se mi to celé nerozpadne...
Jeňa Sova

Příspěvekod Ferda » sob 08 říj, 2011 6:15 pm

Herkules je v pohodě ani ho nemusíš ředit. Jen to musíš nechat déle proschnout a zajistit aby se ti to nevlnilo.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 08 říj, 2011 8:07 pm

Ferdo, děkuji, zítra to asi zkusím. Mám teď volno. Zranil jsem se při modelaření, půl malíčku přeseknutý, tři stehy, hluboké jak sviňa, ale shodou náhod, modelaření je jediná činost, krerou můžu provozovat bez bolesti :D Nějaký Herkules mám už naředěný, tak to na pár místech chytnu oboustrankou a zbytek tím Herkulesem. Pravděpodobně to i nařežu na pásky v SN. Potřebuji potrénovat na viditelnou část...
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 11 říj, 2011 7:06 pm

Tak, trošku chytám zpoždění a ještě nějaké chytnu, začínám opět chodit do práce. Ale už se mi tiskne plán. Čekal jsem, že toho bude víc, ale 56 listů? Nějak se to přenese na podklad a potom začne řezání toho polystyrenu či co to je a pokládání kolejiva. Dnes jsem nakoupil nějaký kabel na napájení kolejí, tak tu nebudu čučet a hurá k Lokopinovi studovat zapojení serva a napájení srdcovek! :D

EDIT: Tak jsem se dostal k Lokopinovi na stránky a přečetl jsem zajímavý článek (5.výročí). Bohužel jsem se k servům ani nedostal. Na druhou stranu, článek mně nakopl a pokusil jsem se přidělat první kousky polystyrenového podloží ve skrytém nádraží. Zatím jen jeden oblouk a rovný úsek - na zkoušku. Kolejiště mám opřené o zeď a k mému úžasu se materiál Herkulesem chytil a nepustil! Uvidíme, jestli vydrží do rána, resp. pozítří odpoledne. To budu pokračovat na umísťování podloží, pokud se toto chytne. Vím, že toto tu nikoho nezajímá, ale pro mě jsou to malé úspěchy ženoucí mně vpřed! Vše si samozřejmě budu dokumentovat foťákem v mobilu, ale až na to bude světlo. Takže fotky se objeví na rajčeti, s odkazy tady.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 27 říj, 2011 8:16 pm

Aby jste si nemysleli, že se flákám, dnes jsem položil první kolej v SN. Polystyrenové podloží mi zbývá už jen na jednom zhlaví, pak udělám výhybnu. Dost mě brzdí, že nemám serva a „rychlé” EW3 výhybky do výhybny... Dokonce jsem si i historicky poprvé zajezdil se dvěma mašinama na tom metru kolejí.
Koleje jsem na sebe navazoval uprostřed pražcových podloží, a pájel. Bál jsem se o plast, ale mikropáječka na 300 stupňů tomu nijak neublížila. Na rozdíl ode mě, protože jsem si chytil mezi prsty tu kovovou část, blbec... Takže spojky budou asi jen tam, kde se dělí i podloží. To znamená u výhybek. Taky to bude vypydat líp, pájený spoj nebije tolik do očí jako kovová spojka. Fotky časem udělám a dodám na rajče. Focení mě nebaví, ale chci to zdokumentované.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 03 lis, 2011 3:42 pm

Na kolejišti se nic nepohlo od doby, co jsem položil první kolej ve skrytém. Budu muset sehnat serva a hlavně na to ted nemám čas - pořád v práci... Jen si dneska procházím zpětně tohle téma a zjistil jsem, že jsem se vrátil k náčrtu od chameleona (viewtopic.php?f=1&t=3735&start=30) s vlastně i ke svému původnímu plánu odbočka na trati do koncové stanice. Ta viditelná část ještě není hotová, ale už nějakou dobu uvažuji, že bych tu výhybnu udělal o dvou zhlavích. Zde je jeden náhled, ale ta pravá strana se mi zdá dost přeplácaná. Takže až se dostanu z podzemí, dořeším vzhled odbočky...

http://suvis754.rajce.idnes.cz/stavba_k ... 2.0_3D.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod mlha » čtv 03 lis, 2011 6:09 pm

opatně jeňo,jsou před Tebou velké cíle...
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 03 lis, 2011 8:39 pm

Šak na to nemám časový limit :D Aspoň jeden modul si chci dodělat před stavbou krajiny na kolejišti. Snad ho do jara stihnu...
Jeňa Sova

Příspěvekod mlha » pát 04 lis, 2011 11:53 am

Já jsem myslel dávat si pozor na ruky..... :lol:
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod Jeňa Sova » pát 04 lis, 2011 11:55 am

No, to už mě pěkně se... Já jsem na modely hodný a ony na mě takhle :D Ale je to dobré, už začínám mít prsty OK :D
Jeňa Sova

Příspěvekod mlha » pát 04 lis, 2011 4:28 pm

To se poddá,neboj
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 16 lis, 2011 7:44 am

Zkouším postupy a čekám na vhodnou finanční rezervu na serva :D

http://suvis754.rajce.idnes.cz/pvni_dio ... ka_postupu

Omlouvám se, fotky jsou rozmazané. Nemám lepší foťák, než na Nokii a většinou je to foceno unaveným modelářem :roll:
Jeňa Sova

Příspěvekod chameleon » stř 16 lis, 2011 8:41 am

no vida, šikovný jsi :wink: podle mě na první pokus dobrý :wink: až tam později přidáš keře, stromy, a různé detaily tak to bude parádní. Tak držím palce, ať seženeš prachy a budeš moct tu stavbu řádně rozjet :wink:
chameleon

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 16 lis, 2011 10:16 am

Strom jsem zkoušel, skončil v koši a já naštvaný v hospodě :D Halvně to musím všechno pořádně promyslet a můžu pomalu stavět. Akorát ty serva se musí zapojit...
Jeňa Sova

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 16 lis, 2011 1:16 pm

Nenech se odradit,když něco nejde,tak to nech být a druhý den to zkus znovu. :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště