Nové kolejiště H0/TT

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Nové kolejiště H0/TT

Příspěvekod Jebediah » ned 01 lis, 2015 11:18 pm

Pravda je ta, že chci využít maximální plochu co mám a s cílem vyhnout se stavbě vlakodromu. Nechci skrytá nádraží. Hezky šibovat a pokusit se simulovat reálný provoz (v možnostech). Nechci ovály.. Taky nemám ideu postavit segment A a pak uvidíme co bude na B.. to ne. Ta idea toho kolejiště bude brána jako celek. Jak jsem psal. Chci si s tím opravdu pohrát, aby to vypadalo dobře a byl jsem na sebe hrdý a nemusel se stydět.. možná je to i o tom snu z mládí. :D ale hlavně ne vlakodrom. I kdyby z té velké stanice šla jen vlečka (jestřebí - provodínské pískovny). Zatím si hraji s myšlenkama.. ale jak říkáš. Tady domeček.. autíčko a jdeme dál.. nene to nechci takto přistupovat. To si radši koupím hotový ovál za 20k a můžu jezdit dokola s brejlovcem.. jinak Tvoje práce je famózní a smekám!! Čučel jsem na tu fotku asi 5 minut s otevřenou pusou..
Jebediah

Příspěvekod sidlo » pon 02 lis, 2015 6:06 am

Mě se ta vaše idea líbí
Pravda je ta, že chci využít maximální plochu co mám a s cílem vyhnout se stavbě vlakodromu. Nechci skrytá nádraží. Hezky šibovat a pokusit se simulovat reálný provoz (v možnostech). Nechci ovály.. Taky nemám ideu postavit segment A a pak uvidíme co bude na B.. to ne. Ta idea toho kolejiště bude brána jako celek...
Mám podobný plán. S časem si hlavu nelámu. Vím že je to projekt na hodně let. Jenom podmínka Nechci skrytá nádraží bude asi hodně omezující.
sidlo

Příspěvekod Radek Strnad » pon 02 lis, 2015 7:43 am

Tedy pro mně je absence skrytého nádraží naprosto nepřijatelná. Každý vlak jede odněkud někam a i když se jedná o maličkou lokálku, tak i ta vždy v nějaké stanici(staničce) navazuje na nějakou další trať. Samozřejmě je to tvá volba, ale ochuzuješ sám sebe o zajímavý provoz. Chceš se věnovat posunu a ten je o tom, že manipulační(nebo jiný) vlak odněkud přijede a předává vozy na vlečky(na jiný vlak), jiné vozy zase může přibrat....atd. Je určitě modelovější, když tento přijede odněkud(ze SN), než když si ho sestavíš v sousední stanici. Ta stanice s depem by mohla být víc "vlevo" a pak pokračovat do SN(stačily by tam tři koleje) a provoz by byl hned zajímavější a logičtější. Pokud máš SN můžeš mít i delší soupravy, můžeš mít i rychlík, odpovídající skutečnosti epochy, kterou chceš modelovat, protože pokud si uděláš dost dlouhé koleje v SN, tak ho máš kam schovat....atd ....atd Samozřejmě předělat se pak dá leccos. Záleží jak k tomu přistupuješ. Pokud tě baví bastlení a předělávání jako mně, tak pak není problém něco překopat. Stojí to dost peněz, ale čas potom neřešíš. Tady je odkaz na to, jak se zapotíš při přebastlení a jak by mohl vypadat provoz na kolejišti v ep.III/IV při využití SN http://kyklop68.rajce.idnes.cz/Pk :lol:
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod czhunter » pon 02 lis, 2015 6:11 pm

Jebediah píše:Nechci skrytá nádraží. Hezky šibovat a pokusit se simulovat reálný provoz (v možnostech). Nechci ovály.

Podle mě jediné, co tyto podmínky splňuje, je provoz mezi dvěma koncovými stanicemi.
Nějaký tzv. "ostrovní provoz" (uzavřená trať oproti zbytku železniční sítě) ... jinak mě nenapadá žádný způsob, jak bys své podmínky mohl splnit.
Nebo tramvajový provoz, ten tak funguje obvykle v principu.
czhunter

Příspěvekod milan ferdián » pon 02 lis, 2015 6:21 pm

Jebediah píše: Nechci skrytá nádraží. Hezky šibovat a pokusit se simulovat reálný provoz (v možnostech). Nechci ovály.. Taky nemám ideu postavit segment A a pak uvidíme co bude na B.. to ne. Ta idea toho kolejiště bude brána jako celek. Jak jsem psal.

Fakticky :?: Takže budeš volit viditelné koncové stanice se vším všudy a nebo jak to mají moduláři své skryťáky.Garantuji ti,že nebudeš absolutně stíhat v jedné osobě.Vím co píší. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod JanoH0e » pon 02 lis, 2015 6:30 pm

czhunter píše:
Jebediah píše:Nechci skrytá nádraží. Hezky šibovat a pokusit se simulovat reálný provoz (v možnostech). Nechci ovály.

Podle mě jediné, co tyto podmínky splňuje, je provoz mezi dvěma koncovými stanicemi.
Nějaký tzv. "ostrovní provoz" (uzavřená trať oproti zbytku železniční sítě) ... jinak mě nenapadá žádný způsob, jak bys své podmínky mohl splnit.
Nebo tramvajový provoz, ten tak funguje obvykle v principu.

Úzkokoľajkou, to by mohol aj v 0 :D .
JanoH0e

Příspěvekod workous » pon 02 lis, 2015 6:43 pm

Pro Radka palce nahoru moc pěkné kolejiště
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Jebediah » pon 02 lis, 2015 7:37 pm

A sakra. Takhle jsem nad tím nepřemýšlel. Oka kluci. Děkuji za rady.. SN bude. Je to mazec fakt se mnou že? Kdyby jste mě chtěli zabít.. do toho. Jen teda abolustně nevím jak na to. Tam kde je šturc, tak to povede do SN. Asi pomocí tunelu? A dole pod viditelnou částí bude velké SN, které bude vyúsťovat na druhé straně kolejiště v segmentu G? Jinak u té stanice zkrátím flexi koleje co povedou do SN kvůli klesání a depo tedy posadím více vlevo. Zkusím dneska ještě na tom zapracovat. Díky SN musím přehodnotit konstrukci rámu. Brzy pochopíte proč. Až dokončím ve 3D návrh segmentu.. každopádně moc děkuji a znovu to píši.. máte můj obdiv za trpělivost.
Jebediah

Příspěvekod Makate » pon 02 lis, 2015 8:16 pm

Jen pro tvoji představu,jak vypadají 3 metry na kolejišti,šířka 50 cm.
Majkl
Přílohy
stanice.jpg
Makate

Příspěvekod Makate » pon 02 lis, 2015 8:22 pm

Ještě velikost TT
Majkl
Přílohy
Brejle.jpg
Makate

Příspěvekod Jebediah » pon 02 lis, 2015 9:12 pm

Hehe, někdo mi upravil příspěvek, ale chápu.. Díky! Fotky kolejišť co zde dáváte jsou úchvatné a ta velikost 3m v TT je fakt parádní. Tohle se mi moc líbí. Ta délka stanic je prostě něco co chci zažít na svém kolejišti. Nebát se zapojit více vozů do soupravy. Zkusil jsem takový návrh SN, hold bude jako první na řadě, poté se půjde nahoru. Bral jsem to zhruba dle návodu z jednoho webu, kde autor píše právě o funkci SN a jak by mělo vypadat. Co si myslíte o tomto návrhu? Prý musí být smyčka (pokud možno 2), jinak to nemá smysl... tak to zkouším dle své nezkušenosti.
Obrázek
Jebediah

Příspěvekod rawen » pon 02 lis, 2015 9:24 pm

Těžko projektovat a posuzovat skryťák, beze zbytku projektu...
Na první pohled má krátkou užitnou délku kolejí, ale složitý systém najíždění a objíždění.

Fakt si zkus objednat ty Milanovy knihy...

Radek
rawen

Příspěvekod Jebediah » pon 02 lis, 2015 9:27 pm

Určitě je objednám, hned po výplatě :D jinak zatím nemám celý projekt, jen hlavní stanici, což je vidět nahoře v diskuzi. Kdybych to dal do sebe asi by jsme se v tom nevyznali :)
Jebediah

Příspěvekod Makate » pon 02 lis, 2015 9:43 pm

Já mám na každém konci kolejiště(moduliště) smyčku sice jen dvojkolejnou,ale i to je lepší jak kopanec do ř...,v tvém případě pokud chceš jet na těch 100 cm tak můžeš mít víc kolejnou,nebo klasickej skryták s tím,že výjezd ze skrytáku nebude pokračovat na další segment,ale zatočíš kolej do smyčky a máš hotovo,žádná věda to není.
Je to o tom,že ve skutečnosti vlak vyjíždí ze stanice výchozí a jede do stanice konečné a po určitém čase zpět at osobní vozba nebo nákladní no a v modelu ti tohle nahrazuje smyška nebo skryták,protože ten vlak uklidíš z očí a až nastane čas tak zase vyjedeš,nebo s jinou soupravou.
Majkl
Makate

Příspěvekod alexander » úte 03 lis, 2015 4:45 am

Približne tvoj rozmer a je tam všetko, čo na zmysluplnom koľajisku má byť:
http://tt-modely.blog.cz/1403/mini-rychlikova-stanice
alexander

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště