Lokálka TT 110x75

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Lokálka TT 110x75

Příspěvekod milan ferdián » úte 20 led, 2015 7:25 pm

Tak aspoň kolejiště vyšperkuj při stavbě detaily. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Rocky_MK » úte 20 led, 2015 7:32 pm

Budu se snažit. Říkal jsem si, že když už mám TT, jednodušší koleje a nemusím se crcat s nivelitou, mohl bych si zkusit vyrobit osvětlení. Zaujala mě výroba lamp z kabelových dutinek a LEDek. Možná tam někam umístím vyřazený vagon bez podvozku, nataženou šňůru s prádlem a dovnitř modrou poblikávající ledku coby televizi. Ale to je ještě hudba budoucnosti :) když to bude vypadat kvalitativně jako to Výsluní, bude to jó úspěch. Anebo takhle.
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod Střelec » stř 21 led, 2015 5:58 am

Asi by nebylo od věci ten skryťák nedávat do tunelu, ale za kulisu kvůli zjednodušení manipulace. Od středu ke skryťáku hustě zalesněnej náznak svahu, od skryťáku opěrná zeď. Může bejt tvořená vhodně obarvenou deskou, do který bude přecházet terén, ale stačí dost vysoké stromy na naznačeném svahu, jako to mam u své úzké. Potom to bude koukatelný z obou stran.
Střelec

Příspěvekod Rocky_MK » stř 21 led, 2015 9:49 am

To není špatná myšlenka. Já to původně zamýšlel udělat jako travnatý svah porostlý nízkou vegetací (purex, molitan apod.), semtam šutr...a na svahu pár figurek a modelů letadel, jako znázornění malé skupinky modelářů, kteří si vyšlápli na kopec za vesnicí zalétat si na svahu. A zezadu i z boku by byl skryťák zcela otevřený.
Rocky_MK

Příspěvekod Střelec » stř 21 led, 2015 1:12 pm

Přední část může bejt klidně plánovaná louka - "kulisu" vytvoří hradba stromů a křovisek na horní hraně.
Moje kolejiště je sice H0e (150x90), ale jako ukázka řešení postačí:
Mám "kulisu" ve formě útesu s lesem navrch - odděluje mi dvě stanice, co jsou fakticky vedle sebe (viz foto).
Vlečka je u mě pokračování manipulační koleje - sice to komplikuje provoz, ale okoukal jsem to v Blovicích, kde jedna kolej "obsluhuje" několik fabrišek, skladiště a komplex sila...

Takže ty posuneš zadní stranu "kopce" až ke "skryťáku" a vepředu budeš mít místo na plánovaný svah s loukou. Vršek (zadní hranu) svahu navýšíš stromy v jedné lehce klikaté řadě a proložíš je křovím, aby nebylo moc vidět skrz. Ke kraji to změníš v řídnoucí stromořadí či křoviny, ztrácející se v krajině. To spolehlivě zakreje lokomotivu, objíždějící soupravu ve skryťáku, která by vykoukla za svahem...
Přílohy
zhlaví k tunelu.JPG
náklad v NV.JPG
Střelec

Příspěvekod milan ferdián » stř 21 led, 2015 1:34 pm

To jsou prostě ty kolejiště určené pro inspiraci v malých prostorech. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Re: Lokálka TT 110x73

Příspěvekod Rocky_MK » pon 26 led, 2015 12:07 pm

Na kolejišti jsem pracovat zatím nezačal, neb nejsem stále doma a stejně ještě nemám finální verzi kolejového plánku. Co se týká vlečky, upustil jsem od plynárny i staré strojírny (to mi na dědinu a na tohle kolejiště prostě nesedí), tak jsem se rozhodl (ó, jak originální! :D) pro pilu, která tam může víc zapadnout. Nadchlo mě provedení viz moje rajče (1 fotka před tímhle plánkem).
Jinak jsem zjistil, že jsem omylem doposud navrhoval na ploše 120x75, přičemž reálná plocha má 110x73 (zradila mě paměť anebo mi utekl metr - nevím). Inspirován kolejišti výše (výsluní a panel od krejcih), posunul jsem staničku do oblouku - nějak se mi zalíbila ta koncepce dvou různých poloměrů a sypané nástupiště mezi tím. SN má v této podobě dokonce o pár mm delší užitnou délku kolejí než viditelná stanice - ale nemá smysl si s tím teď hrát na milimetry, nejdřív budu měřit ty soupravy, jak jsem psal...
Jinak s tou strouhou ještě nevím, ale rád bych tam nějakou vodu měl. Stačí cenťák na šířku...prostě normální strouha, jaké vidíme na vesnicích.
Jo, a ta varianta s kulisou se mi nezdá. Trochu jsem si hrál a nenašel jsem verzi, která by mě seděla...
http://rockymk.rajce.idnes.cz/Kolejiste ... aleTT5.jpg
Rocky_MK

Příspěvekod Střelec » pon 26 led, 2015 1:33 pm

Pokud stanice budou navazovat v obloucích, tak by s kulisou byl problém. Zkus si najít plánek "Sněžná" od Milana Ferdiána - patrně ještě bude k nalezení někde hluboko v diskusi. Viditelnou stanici můžeš modifikovat podle toho, co se ti zamlouvalo naposledy a k tomu získáš dost tratě v krajině, aby sis užil jízdu.

Pokud chceš inspiraci na pilu, tak ta moje je v základu od Auhagenu, doplněná o různý zbytky a vlastní tvorbu. Dvě velké kůlny jsou ze štítků typu prkenná ohrada (patrně od Malé Železnice), garáže, vrátnice a malé kůlny dělá taky Auhagen, ale samostatně, stejně jako imitaci průmyslové drážky v areálu pily. Prkenná ohrada je ModelScene, řezané dříví plastové různých původců a klády přírodní.

Auhagen používá povětšinou univerzální měřítko 1/100, takže se to dá použít jak k H0, tak k TT. Pokud budeš dělat nějaké starší období, tak se ti k tomu hodí i náklaďáky pro wargames od ruské firmy Zvezda, jsou taky 1/100 (ZiS-5, Opel Blitz a snad Chevrolet - po válce tu běhaly všechny), stavebnice se pohybují od sedmi pětek do kila podle prodejce.
Přílohy
odjezd osobáku z NV.JPG
osobák za pilou.JPG
pila.JPG
Střelec

Příspěvekod milan ferdián » pon 26 led, 2015 1:41 pm

Střelec píše:Pokud stanice budou navazovat v obloucích, tak by s kulisou byl problém. Zkus si najít plánek "Sněžná" od Milana Ferdiána - patrně ještě bude k nalezení někde hluboko v diskusi. Viditelnou stanici můžeš modifikovat podle toho, co se ti zamlouvalo naposledy a k tomu získáš dost tratě v krajině, aby sis užil jízdu.

Je k tomu i krásné povídaní,jak se všichni členové DFmodely.biz sešli na Novoroční přípitek.
Přílohy
plan-mf1.jpg
plan-mf3.jpg
plan-mf4.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Rocky_MK » pon 26 led, 2015 1:54 pm

Díky, tyhle plánky znám. Moc si neumím představit rozumné zakomponování vlečky a skladiště - buď jen jedno. Ale něco si z toho možná vezmu, a to umístění SN do "podzemí" a tím pádem víc širé tratě...
Rocky_MK

Příspěvekod milan ferdián » pon 26 led, 2015 2:17 pm

Ty brďo,já se fakt picnu.Na délku máš k dobru 160 mm,kde můžeš vložit výhybku EW1 a máš mini vlečku pily.OBW pravou vložíš na spodní kolej před obloukovou výhybku nalevo a máš mini kusou kolej ke skladišti.Proč myslíš,že jsem vložil náčrt s údaji :?: :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Rocky_MK » pon 26 led, 2015 2:29 pm

Však já jsem neříkal, že to je nemožné, ale že si to tam neumím rozumně představit - tj.tak, aby se mi to líbilo. Navíc pila zabere poměrně velkou plochu.
Rocky_MK

Příspěvekod milan ferdián » pon 26 led, 2015 2:49 pm

Poslední šance... :mrgreen:
Přílohy
Sněžná prodloužená.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Rocky_MK » pon 26 led, 2015 2:58 pm

Já vím, že by to tak šlo, jen je to prostě takové moc symetrické, proto se mi to nelíbí.
Rocky_MK

Příspěvekod milan ferdián » pon 26 led, 2015 3:10 pm

Rocky_MK píše:Já vím, že by to tak šlo, jen je to prostě takové moc symetrické, proto se mi to nelíbí.

Tak prezentuj.... 8)
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště