Dolní Lhota - pomoc začátečníkovy při plánování

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Dolní Lhota - pomoc začátečníkovy při plánování

Příspěvekod fulda » úte 11 lis, 2014 9:07 am

MarekD píše:2) ovladaci panel chci odpojitelny na nejaky velky konektor, nejspis vic velkych. Resim ale jestli udelat extra panel pro lokalni trat a extra pro hlavni okruh s SN.
3) prehazovat relatky bych rad pomoci packovych spinacu abych na panelu videl kam je prehozeno. Je stejne reseni vhodne u mech. navestidel? Nebo to delat na tlacitka?

Asi to nebudeš chtít slyšet, ale v digitálu se ovládací panel připojuje telefonním kabelem a je možné si udělat několi sad - například jeden velkej, pokud jezdím sám, nebo dva menší, pokud jezdím s kámošem...
A pochopitelně je možné na panelu kombinovat tlačítka a přepínače.
Jo a mimochodem - páčkové přepínače se moc nepoužívají v případě, že máš dva ovládací panely, které mají nějaký překryv. (stejnou výhybku mohu přepínat z obou panelů). Spíš se dělají tlačítka a signalizace ledkou.
Odkaz na můj panel už jsen tu dával, tak se nebudu opakovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod mizl » úte 11 lis, 2014 9:17 am

MarekD píše:2) ovladaci panel chci odpojitelny na nejaky velky konektor, nejspis vic velkych...

Konektory byli jeden čas na diskuzi dlouze probírány. Hlavně se zde řešila problematika přenosu proudu konektorem. Pokud by jsi chtěl investovat do kvalitních konektorů pravděpodobně bych doporučil tyto: http://www.konektor.cz/konektory-switch ... -konektory a k tomu vícežilový kabel s průřezem žil minimálně 1 mm2.

MarekD píše:...Resim ale jestli udelat extra panel pro lokalni trat a extra pro hlavni okruh s SN.

Otázkou je kolik lidí bude kolejiště obsluhovat. Osobně bych použil dva panely. Jeden na SN a druhý na nádraží. Oba ovládací panely se dají umístit vedle sebe a v případě návštěvy si je můžete "rozebrat" a ovládat je spolu.

MarekD píše:3) prehazovat relatky bych rad pomoci packovych spinacu abych na panelu videl kam je prehozeno. Je stejne reseni vhodne u mech. navestidel? Nebo to delat na tlacitka?

Toť otázka. Řekl bych, že hodně záleží na návaznosti zabezpečovacího systému. Každopádně je asi jednodušší ovládat vlakovou cestu tlačítky a vhodně zvolit blokování dalších cest, aby se ti nepotkali dva vlaky na zhlaví. Na vlakovou cestu poté vhodně napojit návěstidla. Ovšem se zapojením ti neporadím. Analogu neholduji. Každopádně se nějaké zapojení dá najít na netu u kolegů. Podrobněji by ti asi poradili analogisti.

V DCC jsou tyto věci jednoduší a nevyžadujou tolika drátu jako v analogu. Například do ovládacího panelu u DCC s tlačítky, nebo přepínači stačí na propojení pultu a kolejiště pouze čtyři dráty. Veškeré drátování se odehrává v ovládacím pultu na dekodéru TCO.

Michal

Ps: koukám, že fulda mne již předběh :D.
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod MarekD » úte 11 lis, 2014 1:11 pm

mizl píše:funkčnosti bych se rozhodně nebál. Kolega z Litvínova výhybky EW1 brousí na svém kolejišti TT standardně. Vše funguje výborně. Akorát si přiděláš broušením srdcovky práci, ale myslím, že vzhled stojí za to.
Michal

Jasně, jen doufám, že nebude problém s tím, že jazyky nebudou celistvé. Většinou sem tu úpravu viděl, že zrovna dělali i celistvé jazyky, ale to by mi relátko nepřehodilo.

MarekD píše:...Resim ale jestli udelat extra panel pro lokalni trat a extra pro hlavni okruh s SN.

Otázkou je kolik lidí bude kolejiště obsluhovat. Osobně bych použil dva panely. Jeden na SN a druhý na nádraží. Oba ovládací panely se dají umístit vedle sebe a v případě návštěvy si je můžete "rozebrat" a ovládat je spolu.

A do jakého panelu by si umístil nádraží na lokálce + tu malou výhybnu vlaků v tunelu?

fulda píše:Asi to nebudeš chtít slyšet, ale v digitálu se ovládací panel připojuje telefonním kabelem a je možné si udělat několi sad - například jeden velkej, pokud jezdím sám, nebo dva menší, pokud jezdím s kámošem...
A pochopitelně je možné na panelu kombinovat tlačítka a přepínače.
Jo a mimochodem - páčkové přepínače se moc nepoužívají v případě, že máš dva ovládací panely, které mají nějaký překryv. (stejnou výhybku mohu přepínat z obou panelů). Spíš se dělají tlačítka a signalizace ledkou.
Odkaz na můj panel už jsen tu dával, tak se nebudu opakovat.

Kolik bude panelů zatím není jisté nic méně určitě nebudou dva panely na jedno nádraží. Takže ten problém s přepínači by nastat neměl. Vím, že se to řeší pomocí tlačítka + ledka + bych musel k relátku dát ještě další přídržné relé jako to dělali v MkŽďár.
V tomto případě se mi jedná, ale o to, že na každou výhybku to pak je to panelu vést 6 drátů (2 relé,2 dioda na jednu kolej,2 dioda na druhou kolej) a to mi přijde zbytečně moc drátů když to chci řešit přes konektor. Na páčkový přepínač je to o 4 dráty méně.
MarekD

Příspěvekod mizl » úte 11 lis, 2014 2:08 pm

Tím panelem jsem myslel ovládací pult. Né panel jako kolejiště.

Michal
mizl

Příspěvekod MarekD » úte 11 lis, 2014 3:08 pm

mizl píše:Tím panelem jsem myslel ovládací pult. Né panel jako kolejiště.

Michal

Já také. Pokud bych udělal jak říkáš pro SN a zvlášť pro hlavní tak bych musel dělat ještě 3tí pro výhybnu a lokálku. Což mi přijde na tak malé kolejiště hodně.
MarekD

Příspěvekod mizl » úte 11 lis, 2014 5:10 pm

Máš tři možnosti.
1 - udal výhybnu s nádražím
2 - udělat výhybnu se skriťákem
3 - udělat vše na jednom panelu
nebo vše zvlášť, ale to nechceš. Tím tato možnost padá ;)

Michal
mizl

Příspěvekod MarekD » úte 11 lis, 2014 8:58 pm

mizl píše:Máš tři možnosti.
1 - udal výhybnu s nádražím
2 - udělat výhybnu se skriťákem
3 - udělat vše na jednom panelu
nebo vše zvlášť, ale to nechceš. Tím tato možnost padá ;)

Michal

Asi udělám dva panely, jeden větší kde bude hlavní okruh (hl nádraží + SN) a potom menší panel pro lokální trať (koncovou stanici a výhybnu)
MarekD

Příspěvekod MarekD » úte 11 lis, 2014 9:23 pm

Dále bych potřeboval poradit jak na návěstidla. Na hlavním nádraží budou pouze 3 odjezdová návěstidla mechanická. Vjezdová jsou jakože před tunelem, takže tam nebudou vůbec.
Jsem trochu mimo jak se to řeší, pro začátek připomenu, že ovládání vlaků mám pomocí DCC multimausky a výhybky a všechno další si řeším analogově. Teď, ale nevím jak na ty návěstidla. Co mě zatím napadlo, je udělat ho jednoduše na tlačítko se signalizační ledkou. Ale když vlak projede, tak jak se mi vrátí zase do základní polohy?
Nějaký nápad jak se to řeší?
MarekD

Příspěvekod mizl » úte 11 lis, 2014 10:42 pm

S analogem nemám zkušenosti. nicméně mne napadá jedině kontakt v kolejích. Máš opět na výběr
1 - optosnímačem
2 - jazýčkovým kontaktem

Kdysi se vyrábělo pro analog zařízení zvané "Zhlavík" které umělo jak návěstidla, tak i vlakové cesty. Mám pocit že zařízení vyráběl p. Něměček , ale nejsem si jist. Nejsem si jist, zda je stále dostupné na trhu. Jelikož jeden čas byl oznámen konec výroby a za půl roku zase obnovení. Každopádně se zkus po něm kouknout, nebo sehnat na internetu více informací.

Michal
mizl

Příspěvekod MarekD » stř 12 lis, 2014 2:35 pm

Optosnímače bych horkotěžko schovával, nějaký nápad? Navíc, není potřeba konstantní úroveň světla?
MarekD

Příspěvekod MarekD » čtv 13 lis, 2014 3:13 pm

Napadá vás někoho slušná varianta kolejového náspu? Rád bych použil 4mm korek, jenže ve stanici bych asi nerad pokládat všude 4mm korek, je to přeci jen docela drahý. 2mm by byli asi v pohodě, ale zase jak ze 2mm přejít na 4mm. Nějaké nápady?
MarekD

Příspěvekod RadekH0 » čtv 13 lis, 2014 3:26 pm

Ahoj,
ohledně jazýčkových kontaktů máš návod zde:
http://kolejiste-zdar.cz/web/postupy/sp ... obvod.html
Měřítko TT, epocha: V./VI.
DCC
RadekH0

Příspěvekod D » čtv 13 lis, 2014 3:48 pm

MarekD:
> Rád bych použil 4mm korek, jenže ve stanici bych asi nerad pokládat všude 4mm korek, je to přeci jen docela drahý.
Gumové podloží, prodej po dvou metrech čtverečních od 500 korun podle druhu a tloušťky.
D

Příspěvekod MarekD » čtv 13 lis, 2014 4:47 pm

D píše:MarekD:
> Rád bych použil 4mm korek, jenže ve stanici bych asi nerad pokládat všude 4mm korek, je to přeci jen docela drahý.
Gumové podloží, prodej po dvou metrech čtverečních od 500 korun podle druhu a tloušťky.

To vypadá hodně dobře, podařilo se vám to kvalitně řezat i pod úhlem?
MarekD

Příspěvekod D » čtv 13 lis, 2014 6:52 pm

MarekD:
Zatím jsme gumu řezali jen kolmo. Planžetovým nožem podle ocelového pravítka několika tahy. Myslím, že by úhel měl jít také, ale asi pracněji, než s korkem.

Nevím, proč bych to řezal pod úhlem. Pro svůj modul jsem si uřízl pruh gumy normálně kolmo a hrany dosypal štěrkem.
D

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště