Prosím vymazať

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Nové Elko 1800x1600 - dva návrhy

Příspěvekod Ferda » sob 23 srp, 2014 7:51 pm

mpinta píše:Sololit je starší název prakticky téhož. I já si myslím, že překližka je rozhodně lepší, jen bych řekl, že i ten sololak by se ani nehnul, když je držen na každých cca 20 cm závitovými tyčemi. Ale souhlas, raději překližku. :D

Sololak je sololit s jednostranným designem. Jiný rozdíl v nich není.

Nicméně pod koleje ani s podporou každých 10 cm! Právě rozdíl v povrchové úpravě obou stran je zdrojem potíží. Dokáže se prohnout vlastní váhou, nebo jen působením vzdušné vlhkosti.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod rendo » stř 03 zář, 2014 1:31 pm

Ahoj...a co tak urobit segmentove kolajisko?nieco ako napr.Mankovicky od Milana :?:
Přílohy
žst.Mankovičky.jpg
rendo

Příspěvekod Rocky_MK » stř 03 zář, 2014 1:46 pm

Hergot, to vypadá výborně...
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod mizl » stř 03 zář, 2014 3:46 pm

Já nepoužívám žádně normované čela a ani rozhraní. Jedná se sice se o "moduly", ale domácího charakteru. To znamená že já je mám neměnné mezi sebou. Délka svých modulů mám kolem 100 - 120 cm. Šířku mám 40 - 20 cm. S těmito rozměry se dá v pohodě pracovat a po nanesení statiky i přetáčet vzhůru nohama a vyklepat přebytky trávy. Navrhl jsem si téma a trať v celku a poté jsem jej pomyslně "rozřezal" na moduly. Otáčení lokomotiv se dá vyřešit nějakou malou točnou a pokud netrváš na otočení o 180°, tak lze použít přesuvnu. Já jí plánuji na servisním nádraží. Jedna kolej bude objízdná. Vše budu řídit PC, takže jsem závislý na detekci úseků.

Co se týká normovaných modulů. tak délka normovaného čela ve velikosti TT je tuším 40 cm. Délka modulů je ponechána na staviteli. Zpravidla je ovlivněna na manipulaci a možnosti dobrého převozu. Ale jak jsem se dočetl na internetu, tak doporučená minimální délka modulu je 80 cm. Podotýkám, že míra je pouze doporučená a je tedy možno postavit i menší moduly. Například přídavné moduly s návěstidlem, nebo přechodové moduly atd.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Dan Buchtela » ned 07 zář, 2014 7:11 am

mizl píše:Já nepoužívám žádně normované čela a ani rozhraní. Jedná se sice se o "moduly", ale domácího charakteru. To znamená že já je mám neměnné mezi sebou.
Michale, to, co píšeš, je bohužel obvyklé matení pojmů. To, co jsi popsal, jsou právě typické segmenty a nikoliv moduly. Segmenty jsou charakteristické jejich vzájemnou nezaměnitelností (nebo jen omezeou) na rozdíl od modulů...
Tak to jen na okraj, pokud se terminologie týče :wink:
Dan Buchtela

Příspěvekod Myšpulín » ned 07 zář, 2014 6:13 pm

Myslím, že když si počkáme na Milanovu novou knihu, budeme mít název i pro takovéto díly. Osobně zastávám názor, že segment má své pevné místo, což zřejmě u mizla není. Takže vydržme a pak rozjeďme tu správnou osvětu. :)
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Dan Buchtela » pon 08 zář, 2014 11:57 am

Není nač čekat, tyhle věci jsou definovány už v Plánech kolejišť II. téhož autora.
Cituji:
Kolejiště segmentová
Segmentové kolejiště je kolejiště, které se skládá z více dílů (nejméně ze dvou), tvořící dohromady jeden uzvřený provozní celek. Jednotlivé díly (segmenty) mohou, ale nemusí být vzájemně zaměnitelné.
Kolejiště modulová:
Modul...je ukončen rozhraním modulu, které má domluvený tvar a elektrické propojení. Na rodzíl od segmentů je tedy modul (většinou) oboustranně zakončen normovaným rozhraním, proto je univerzální...
Dan Buchtela

Příspěvekod Myšpulín » pon 08 zář, 2014 6:08 pm

S tím, co jsi napsal, téměř souhlasím, až na tu zaměnitelnost u segmentů. Ale jak je vidět, opravdu nám tu nějaké názvy chybí. Proto jsem podotkl, že kdo si počká, ten se dočká. :)

Edit: Teď jsem si všiml, že Milan ve vlákně ke knize zveřejnil obsah chystané knihy. Takže tam již onen termínus technikus figuruje.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště