Kolejiště 510x380 H0

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště 510x380 H0

Příspěvekod lajblt » čtv 13 zář, 2012 9:55 pm

Nechápu, jak to Milan stíhá tak rychle kreslit. S Wintrackem jsem o půl dne pomalejší. :)

Zkusil jsem taky něco stvořit. Snažil jsem se, aby nebylo nutné překopávat depo, kopec s rozhlednou a kamenolom. Zrušil jsem kolejové spojky mezi lokálkou a hlavní tratí "odnikud nikam". Dvoukolejný most jsem přestěhoval na zdvihací díl, bude tam mnohem líp vidět.

Ze stanice Radkov vychází trať k zadnímu okraji, kde namísto částečně viditelné výhybny je dlouhý tunel, který končí u části s depem. Odtud pokračuje trať přes spouštěcí díl a dvoukolejný most přenesený ze zadní části k odbočce k vlečkovému nákladišti. Za odbočkou se trať noří do tunelu skrytého nádraží se čtyřmi kolejemi v první a dvěma kolejemi ve druhé části. Poté pokračuje opět do zadní části a vynořuje se znovu vedle depa, aby uzavřela "druhé kolečko" stoupáním s vrcholovým tunelem a napojením do druhého zhlaví stanice Radkov. Na úplné objetí kolejiště jsou tedy zapotřebí dvě "otočky", ale je možné nechat soupravu i kroužit mimo skryté nádraží. Mezi depem a tunely SN tvoří trať cosi jako falešnou dvoukolejku, ale je to defacto pořád jenom ovál, jen dvojitý. Jen lokálka tvoří vůči hlavní trati smyčku.

Lokálka vede v původní stopě v celé viditelné části kromě mostů, protože zakrytím hlavní trati v zadní části bude vhodné zkrátit řeku. Ve skryté části jsou dvě výhybny, jedna dvoukolejná, druhá tříkolejná. Lokálka poté ještě v tunelu ústí do koleje hlavní tratě.

V SN jsou modré koleje Peco Code 100, okrové Piko HO Elite. Musím potvrdit Milanova slova - Peco má příšernou geometrii.

Nepodařilo se mi zatím rozumně vyřešit napojení depa, ale pracuju na tom. :)
Přílohy
_modely.biz-Barbucha222-Plánek + popis-04.jpg
lajblt

Příspěvekod milan ferdián » pát 14 zář, 2012 5:50 am

Jenomže jsem všimnul,že Libor má nakreslené pozadí i u těch mostů,lomu a rozhledny.Proto jsem již nezasahoval do horní a pravé části kolejiště.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Barbucha22 » pát 14 zář, 2012 6:04 am

Ano lépe nechat tu stranu tak mohu li poprosit , za Radkovem je jěště radiátor takže tam je panel užší a ty koleje tam jentak nevlezou dle Tomova návrhu, ony jsou sice ty kopce většinou zespodu docela přístupné v podstatě co nejvíc duté a třeba celý vrchol kopce s rozhlednou lze oddělat ale ty stísněné prostory :D ,ta propojka kterou Tom odstranil tam vlastně vznikla proto že vlak by nevjel do Radkova ten by jako minul (sice blbě ,ale přece :? ) a objel ještě jednou celý okruh a teprve potom by vjel do stanice. Milane jestli mohu jaká by byla představa provozu u tvého návrhu , třeba lokálka vyjede z Radkova a skončí ve své skryté st. nebo se vrátí zase do Radkova ? Ptám se proto že jsem se tam snažil narvat tu koncovou staničku proto aby lokálka měla jasný konec a odtud by se vracela.
Barbucha22

Příspěvekod milan ferdián » pát 14 zář, 2012 6:14 am

lajblt píše:Zrušil jsem kolejové spojky mezi lokálkou a hlavní tratí "odnikud nikam".

Je třeba se podívat na skicu "Pointa".To že nám tady krouží vlaky s tím nic nenaděláme.Ale,aspoň z jedné strany se soupravy mohou obracet.Co se týče lokálky,Liborův nápad nebyl špatný.
Představme si jízdu z mého Radkova.Motoráček vyjíždí z Radkova,stačí se doprava a přes odbočku jede přímo,aby projel kolem hradu a lomu.Po mostě překoná říčku a mizí v tunelu a dojede až do lokálkového skryťáku.Motoráček můžeme klidně vypravit na zpětnou cestu do Radkova.Opouští lokálkový skryťák,vyjíždí z tunelu,zatroubí lokomotivám v lokomotivním depu,opět mizí v tunelu a vynoří se z tunelu před jednoduchou odbočkou,kde jízdou přes výhybku do odbočky,pokračuje až do Radkova,kde ukončí svoji jízdu.Takto motoráček může absolvovat jízdu i opačně,tedy nejdříve kolem lokomotivního depa.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pát 14 zář, 2012 6:22 am

Barbucha22 píše: Milane jestli mohu jaká by byla představa provozu u tvého návrhu , třeba lokálka vyjede z Radkova a skončí ve své skryté st. nebo se vrátí zase do Radkova ? Ptám se proto že jsem se tam snažil narvat tu koncovou staničku proto aby lokálka měla jasný konec a odtud by se vracela.

Mikro koncová stanička může být místo vlečkového areálu,který jsem ve skice "Pointa" nakreslil.Akorát trať musí vystoupat nad lokálkový skryták a nad tím skrytákem bude ta micro koncová stanička.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Barbucha22 » pát 14 zář, 2012 6:29 am

Díky tak jsem si to představoval dobře .On by šel udělat oddělávací díl čímž by se prostor ještě zvětšil.
Barbucha22

Příspěvekod milan ferdián » pát 14 zář, 2012 6:40 am

Asi takto.
Přílohy
Barbucha 22 _Radkov_006.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod pavel » pát 14 zář, 2012 6:48 am

Mialane co to máš za čmáranici ? To máš z toho jak pořád chodíš kolem té tvé budky :lol: :lol: :lol:
pavel

Příspěvekod milan ferdián » pát 14 zář, 2012 7:53 am

Varianty na samostatnej skryťák v podobě smyčky.Trať klesá do podzemí přes spirálu R425 s klesáním poměr 1:30.Co to znamená,připravím si spodní rám kolejiště na několik dílu na které zafixuji a zadrátuji kolejiště.Potom je pod spodkem původního základního rámu,nainstaluju.
Přílohy
Barbucha 22 _Radkov_008.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod lajblt » pát 14 zář, 2012 10:08 am

Ahoj Libore,

vím, jak bolestný je pro modeláře proces přestavby už hotové části krajiny. Snažil jsem se proto u svého návrhu tyto zásahy pokud možno minimalizovat. Je přece škoda tak krásný dvoukolejný most nechat na místě, kde na něj není vidět. Na fotografii jsem vyznačil můj původní úmysl. Mosty jsem přenesl na zdvihací díl a na jejich původní místo zakryl strmým svahem, který by zároveň opticky zakryl původně namalovanou řeku a skryté koleje vespod. Totéž na druhé straně. Vysoký ocelový most na lokálce pak vede přes strž, kde "geologické podmínky" (třeba podmáčený suťový svah) nedovolily nasypat násep.

Pokud bys nechtěl měnit tratě na mostech, nech to tak, jak to je, jen namísto výhybny udělej ty dvě jednokolejné tratě (výškově to lze srovnat tak, aby na mostech byly ve stejné výšce). Ale těch mostů by bylo opravdu škoda.

Skryté nádraží jsem zjednodušil tak, aby zůstalo jen dole. Zároveň jsem na lokálku vrátil odbočku do tunelu na hlavní trať, takže lokálka teď může kroužit stejně jako vlaky po hlavní trati.

Nyní jsou tedy možné varianty provozu:
- z Radkova jedním okruhem do SN, druhým zpět do Radkova
- ze SN jedním okruhem do SN (vlak vůbec nezajede do Radkova)
- z Radkova po lokálce "horem" k lomu a do SN, odtud přes mosty k depu a zpět spojkou na lokálku - vlak se tak vrátí do Radkova po téže koleji lokálky, kterou odjel
- z Radkova po lokálce odbočkou na hlavní trať, přes mosty do SN a klidně po hlavní trati ještě jednou dokola přes depo do Radkova

Je toho mnohem víc, projdi si to, uvidíš sám. Proto je tam úsek přes zdvihací díl dvoukolejný, ačkoli jde o dvě samostatné jednokolejné tratě.
Navíc máš dole nad SN místo na město, které jsi chtěl a před ním směrem do středu můžeš mít průmyslový areál na místě původního nákladiště.

Je škoda, když už si tolik "hraješ" s krajinou (upřímně - kam se na tebe hrabu!), nedotáhnout to do zdárného konce i trasováním tratí.
Přílohy
Barbucha222-2b.jpg
Varianta s mosty na původním místě.
Barbucha222.jpg
Varianta se "suťovou roklí" - dvoukolejný most je přenesen na zdvihací díl.
P1070123n2.JPG
Návrh krajiny u varianty "suťová rokle".
lajblt

Příspěvekod lajblt » pát 14 zář, 2012 10:09 am

Ještě celkový pohled. Varianty na vedení tratí na prostředním dílu jsou o příspěvek výš.
Přílohy
Barbucha222-all.jpg
lajblt

Příspěvekod milan ferdián » pát 14 zář, 2012 1:41 pm

To barbucha22 a lajblt.Tak jsem kouzlil až jsem vykouzlil :lol: :lol: :lol: napojení Tomáši na tvoji navrhovanou stanici Radkov. Ještě třeba chvilka napětí :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod lajblt » pát 14 zář, 2012 2:32 pm

Milane, ty vždycky něčím mile překvapíš. :) Tak si říkám, kdyby mi tak stavba šla tak hezky jako rady kolegům, to už bych měl postaveno... Ale naštěstí se blíží dlouhé zimní večery a času bude až až.
lajblt

Příspěvekod workous » pát 14 zář, 2012 2:53 pm

To by tě to pak nebavilo Tome kdyby to bylo rychle ....musíš si to vychutnat :)
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Barbucha22 » pát 14 zář, 2012 5:13 pm

Milane a Tome vaše pracovní (plánovací) nasazení je úžasné , nápady super . Ještě mě napadlo co kdybych u návrhu Milanova skryťáku odkryl část koleje lokálky za Radkovem , zvedl ji a tato končila nad zmíněným srytým nádraží v nějaké koncové stanici ,bez napojení do skryté části , jesli to teda lze výškově by neměl být problém .Jinak vzadu most je dvoukolejný a i ten vysoký jsou domácí výroba a už se jednou stěhovali z mého starého a menšího kolejiště .Toto nebylo dostavěno neb se našla větší prostora.
Pro workhous - ano je potřeba si to vychutnat , neb jsem si také říkal co já budu dělat až tu krajinu dodělám . :D
Barbucha22

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště