workous - návrh Lajbl - roh v HO

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: workous - návrh Lajbl - roh v HO

Příspěvekod milan ferdián » stř 22 srp, 2012 1:59 pm

Jak tak koukám,klesání tratě je určitě 1:25. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod lajblt » stř 22 srp, 2012 2:08 pm

Přesně tak - 40 promile. Trochu to zmírnilo klesání 10 promile v horní části stanice (jinak by v "horním" tunelu bylo 45 promile a to už je moc). Nechtěl jsem to zase se sklonem staničních kolejí nahoře přehánět, aby nebylo nutné pokaždé zaklínovat odstavené vagóny. :)
lajblt

Příspěvekod workous » stř 22 srp, 2012 2:54 pm

Teda pánové nestačím zírat teď jsem se vrátil z Nového Strašecí a vše je jinak :) výkroj je na připadné umytí a otevření francouzského okna jinak funguje převážně vyklápěčka. Jdu to projít za chvilku je tu tolik přispěvků, že to musím vzít popořadě jinak moc děkuji za nápady...
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod workous » stř 22 srp, 2012 3:07 pm

Byla to moje hloupost, že jsem nenapsal hned na začátku(stvořiteli) kde výkroj je teď dostává kolejiště úplně jiný rozměr hlavně nádráží budu mít po ruce pěkně proti sobě. Dnes mi ještě manželka koupila Plánky I. od M.F. už se těším na inpiraci. Jen jsem zvědav co za to ?? asi mne to malováni nemine :) :)
workous

Příspěvekod milan ferdián » stř 22 srp, 2012 3:17 pm

workous píše: Dnes mi ještě manželka koupila Plánky I. od M.F. už se těším na inpiraci. Jen jsem zvědav co za to ?? asi mne to malováni nemine :) :)

A po vymálování,určitě jako odměna II.díl :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod workous » stř 22 srp, 2012 3:33 pm

No teda dík Milane ... to bude určtě ještě něco dalšího jako opěrná zídka z kamene atd. :) :)
workous

Příspěvekod lajblt » stř 22 srp, 2012 7:50 pm

Tak toto je definitivní verze včetně polotovaru krajiny, kterou jsem i s plánkem pro Wintrack právě odeslal Zdeňkovi.

Shrnutí:
Stanice má tři dopravní koleje (~125, 105 a 105 cm užitečné délky), dvě vlečkové koleje k pile, jednu k uhelné skládce a kusou kolej k rampě. Skryté nádraží je beze změn v úrovni -125 mm pod povrchem. Minimální poloměr je R434,5, maximální stoupání 40 promile (1:25). Horní polovina stanice je ve sklonu 10 promile směrem k tunelu pro snížení potřebného spádu do SN. Úrovňový přejezd u dolního zhlaví slouží obsluze pily a uhelné skládky, s okolním světem je stanice spojená silnicí vedoucí kolem rozhledny na vrcholku kopce (stoupání 4-8%).
Přílohy
_modely.biz-zdenek-sulc-nový-02c2-3D.jpg
lajblt

Příspěvekod workous » stř 22 srp, 2012 8:19 pm

Zdravím Tomáši, děkuji za další bezva práci jdu to pohltit - teď jsem se zapotil u PC nešel mi otevřít účetní systém Pohoda a zálohu jsem měl z 20.8.2012, ale už to jde ufff nevím proč, ale po restartu PC se odpojila síťová karta jak říkají v jednom filmu "zlatý prciny". Zítra odjiždím pracovně mimo, ale o víkendu se tomu budu věnovat předělám rám něco přidám něco uřiznu :) jinak jak píšete jsem Zdeněk na vykání si nepotrpím, takže pokud neva čau Tomáši :)
workous

Příspěvekod lajblt » stř 22 srp, 2012 8:54 pm

Ahoj Zdeňku, tak hezky měř a řež. :)
lajblt

Příspěvekod workous » stř 22 srp, 2012 9:15 pm

To budu muset SN bude trochu náročnější neví někdo kde se dá sehnat odporový drát na řezačku polystyrénu? Nožem to nejde z toho je bordel to je děs běs :)
workous

Příspěvekod mizl » čtv 23 srp, 2012 7:51 pm

workous píše:To budu muset SN bude trochu náročnější neví někdo kde se dá sehnat odporový drát na řezačku polystyrénu? Nožem to nejde z toho je bordel to je děs běs :)

http://www.ges.cz/cz/odk-7r26-GES06900031.html

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod workous » pát 24 srp, 2012 7:47 pm

Děkuji Michale za tip v pondělí jdu zakoupit.
workous

Příspěvekod workous » pát 24 srp, 2012 8:32 pm

Pro Milana a Michala Š.: kniha jednoduše paráda, posledních pět let jsem procházel knihkupectví a nikde nic takového nemají - už se těším jestli dostanu II. díl :)
workous

Příspěvekod workous » sob 25 srp, 2012 9:14 am

Zdravím Tome, poradíš jak se semaforma ? Dělám si rozvrh co mi ještě chybí...:)
workous

Příspěvekod lajblt » sob 25 srp, 2012 5:48 pm

Ahoj Zdeňku. Jsou v podstatě tři možnosti:

1. varianta - nepotřebuješ žádná návěstidla.
Stanice ve skutečnosti musí mít alespoň návěstidla vjezdová, ta by tady byla až "za tunely", tudíž by nebyla vidět. :)

2. varianta - skupinové odjezdové návěstidlo na každém zhlaví - buď mechanické jednoramenné nebo světelné zelená-červená.
Tato návěstidla platí pouze pro jízdu vlaků, ne pro posun. Návěstidla jsou dnes zavázána do zabezpečovacího zařízení alespoň tak, že je není možné přestavit do polohy "Volno", pokud nejsou výhybky postaveny na dopravní koleje (i když i tady by se zřejmě ještě našly výjimky, kdy toto neplatí, ale to je na delší vysvětlování). Umístěna jsou většinou na úrovni námezníku krajní výhybky.

Vzhledem ke konstrukci zhlaví (stanici nelze projet přímým směrem), by ve skutečnosti byl před krajní výhybkou směrem do stanice rychlostník "40" a návěstidla mohou být "nezávislá na výměnách". Pokud bys trval na tom, že chceš řídit návěstidly i posun, potřebuješ minimálně skupinové třísvětlové odjezdové návěstidlo (zelená-červená-bílá) na každém zhlaví.

3. Můžeš zvolit i mnohem složitější osazení na úrovni zabezpečovacího zařízení II. kategorie (elektromechanického) nebo III. kategorie (reléovka nebo ESA11), ale je to zbytečné. U elektromechaniky můžeš osadit světelná návěstidla ke každé dopravní koleji, u reléovky nebo novější potřebuješ úplné osazení návěstidly, tj. seřaďovací návěstidla na manipulačních kolejích a dalších místech. Ovšem celá třetí možnost už není možná bez nějakého modelově-zjednodušeného zabezpečovacího zařízení, protože návěstidla jsou závislá na výhybkách i mezi sebou (v modelu např. přes reléovou skříň, Zhlavík, PC s Train Controllerem...).

Psal jsi, že budeš kolejiště ovládat digitálně. Osobně si myslím, že je zbytečné pokoušet se ovládat v tomhle případě digitálně výhybky - stačí obyčejný pult s tlačítky, přímo připojenými k motorickým přestavníkům. Je to mnohem rychlejší než lovit výhybku na Multimyši nebo podobném zařízení a neskonale levnější než digitální ovládací pult, Zhlavík nebo PC s Train Controllerem. Pomocí kontaktu ohlasu na přestavníku jde vyřešit i ta jednoduchá závislost mezi výhybkami a odjezdovými návěstidly a to až do úrovně II. kategorie zabezpečovacího zařízení včetně.
lajblt

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště