TT 250x120cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT 250x120cm

Příspěvekod Maňa » sob 29 říj, 2011 6:28 pm

Změnit velikost z domckolejitttjuro.jpg
Změnit velikost z domckolejitttjuro.jpg (81.97 KiB) Zobrazeno 5090 krát
začínám moduly-TT epocha IV-V
Maňa

Příspěvekod Maňa » sob 29 říj, 2011 6:29 pm

A co tyhle dva plany ? co si myslíte je nutno něco předělat ?
Maňa

Příspěvekod Jarda H. » sob 29 říj, 2011 8:16 pm

Maňa píše:A co tyhle dva plany ? co si myslíte je nutno něco předělat ?

To hlavně musíš vědět ty, co od toho čekáš, co bys chtěl vytvořit !! Hlavně ale koukám, že nevíš, co chceš - lítáš z plánku do plánku, např. první co jsi vložil je trať normální s úzkou, z hlediska provozu je tady důležitý poměrně dost rozsáhlé SN !! Druhý plánek je vlastně koncová stanice a vratná smyčka, na trati je odbočka - další stanice / zastávka, ale hlavně jsou zde dvě smyčky, horní a dolní tj. 2 výškové úrovně ?! Takže si spíše sedni a zamysli se, CO a JAKÝ MOTIV vlastně chceš stavět :!:

Abys toho měl více k posouzení, ještě k té Dýšině - mně osobně se z hlediska provozu tenhle plánek jeví dosti zajímavě !!! Umožní pustit na oválu hlavní stanicí třeba rychlík (bez zastavení), běžný staniční provoz vč. posunu, zajímavý provoz do koncové stanice přes úvraťovou stanici, posun ve vlečkovém areálu v koncové stanici atd.
EDIT : foto plánku odstraněné - Michal V. dal v dalším příspěvku tento plánek v lepší kvalitě vč. vysvětlení změny názvů :D
Naposledy upravil Jarda H. dne sob 29 říj, 2011 10:07 pm, celkově upraveno 1
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Michal Vaniš » sob 29 říj, 2011 8:41 pm

Michal Šuhajda si s tímto plánkem s námi zalaškoval... :mrgreen:
Dýšina se to jmenuje v současné době a v knize od MF.
Původně to byl návrh pro Radka Krupku pod názvem Drsná stěna.(u Radka ve vlákně)
V knížce se Drsná stěna už jmenuje jiný plánek... :lol: To jenom pro upřesnění chaosu :lol:
Přílohy
Kopie2 - Dýšina - drsná stěna_radekkrupka.jpg
Kopie2 - Dýšina - drsná stěna_radekkrupka.jpg (79.52 KiB) Zobrazeno 5025 krát
Michal Vaniš

Příspěvekod Maňa » sob 29 říj, 2011 8:45 pm

Zdravím tě ,moc pěkné .možná i to SN by nebyl takový problém .Tenhle plánek jsem již viděl jen jsem nevěděl že je to právě ta Dýšina.Zmatek v tom nemám jen mi příjde od kolegů divné , když jsem nakresli svůj plánek (ano nebylo to v měřítku ,ale víme že se to dá rozvinout.... vždy vidím tady plánky H0 velikost 2mx1m a je na tom takový vlakodrom že to není ani možný (a ohlas je většinou kladný). Tak jsem zkoušel co napíšou na jiné plánky jiného druhu .... .Tím se nechci nikoho samo. dotknout a děkuji za každou pomoc. Těd navrhuju ten druhý (můj) plán v měřítku a uvidím určitě ale Dýšinu budu mít jako vzor.(nebo ji použiju a udělám SN podle sebe ). Je to mo hezký plán (Dýšina).
Maňa

Příspěvekod Michal Vaniš » sob 29 říj, 2011 9:13 pm

Maňa píše:... jen mi příjde od kolegů divné , když jsem nakresli svůj plánek (ano nebylo to v měřítku ,ale víme že se to dá rozvinout.... vždy vidím tady plánky H0 velikost 2mx1m a je na tom takový vlakodrom že to není ani možný (a ohlas je většinou kladný). Tak jsem zkoušel co napíšou na jiné plánky jiného druhu .... .Tím se nechci nikoho samo. dotknout a děkuji za každou pomoc.

Jo,jo, šel jsi s kůží na trh... 8)
Paušálně se Ti bude chtít každý přispívají pomoci, ale doladit plánek není jen tak.
Železniční provoz, zvlášť pokud ho chceš mít aspoň trochu "modelový", se řídí pravidly a předpisy tak jako ve skutečnosti.
Tak se nediv na některé "kritické" příspěvky :wink:
Michal Vaniš

Příspěvekod Maňa » sob 29 říj, 2011 9:29 pm

Změnit velikost z sc0000.jpg
Změnit velikost z sc0000.jpg (118.17 KiB) Zobrazeno 5002 krát
Toto už je +/- v měřítku ,co by jste tady navrhovaly na doladění popř. zlepšení . Jinak se tedy potom rozhodnu mezi tím a "Dýšina" nebo li Drsná stěna :)
Maňa

Příspěvekod Maňa » sob 29 říj, 2011 9:30 pm

Samo. že ruka není wintrack (tak se omlouvám za kresbu)
Maňa

Příspěvekod Michal Vaniš » sob 29 říj, 2011 9:51 pm

Celkově - jednokolejka je určitě přirozenější vzhledem velikosti desky.
Je třeba ale sjednotit/prodloužit užitné délky dopravní kolejí všech nádraží, alespoň ty 2 dopravní koleje, aby bylo možno horním nádraží vykřižovat
Hlavní nádraží - dole: není důvod mít takto zbytečně komplikované pravé zhlaví - zjednodušit.
Seš si jistý, že chceš jezdit jenom po okruhu, nebo přemýšlíš o něčem modelově promyšlenějším?

Maňa píše:...Těd navrhuju ten druhý (můj) plán v měřítku a uvidím určitě ale Dýšinu budu mít jako vzor.(nebo ji použiju a udělám SN podle sebe ). Je to mo hezký plán (Dýšina).
No se "vzorem" to nemá mnoho společného :roll: Teda pokud nemyslíš tím čtverečkovaný papír... :lol:
TT+TTe,III-IV ep,ČSD-DR,autor manuálu pro EN Wintrack
Každé vylepšení generuje nové nedostatky :P
Michal Vaniš

Příspěvekod Michal Vaniš » sob 29 říj, 2011 9:57 pm

Teď jsem si uvědomil jeden velký nedostatek Tvého plánku.
Tímto rozvržením vedení tratě nejsi schopen dosáhnout průjezdného profilu při křížení tratí! Respektive na jednom půlkruhu oblouku nejsi schopen zrealizovat potřebné stoupání (nevejdeš se ani do 5%)!
Michal Vaniš

Příspěvekod Jarda H. » sob 29 říj, 2011 10:09 pm

Michal Vaniš píše: .... nejsi schopen dosáhnout průjezdného profilu při křížení tratí! Respektive na jednom půlkruhu oblouku nejsi schopen zrealizovat potřebné stoupání ....

Stejný problém jako v absolutně prvním plánku na stránce 1 :roll: Stejný problém, postrádám bohužel to hlubší zamyšlení ....
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Maňa » sob 29 říj, 2011 10:10 pm

Právě ted koukám jen na Dýšinu a jediný problém je velikost ,není dýšina dělaná na cca 4x2m ? já mám jen 2,5x1,2 takže to tam určo nevecpu .Co se týče jezdit po oválu (ten návrh není ovál jsou to dvě 8 :D ) to je lepší než jezdit z jedné stanice a zase zpět .Zkouším ted ty dvě mapy dát trochu dokupy z každého něco.

Myslíš křížení na pravé straně ? celý plánek by měl mít 3 urovně (tedy tři výškově rozdílné urovně )

3 vrchní nadraží
2 spodní nádraží
1skryté nádraží

mezi 1 a 2 urovně by mělo být 5cm a to oblouky mají poloměr 400 takže by to teoreticky šlo ... (prakticky si myslím že taky ano )
Maňa

Příspěvekod Michal Vaniš » sob 29 říj, 2011 10:26 pm

Maňa píše:Právě ted koukám jen na Dýšinu a jediný problém je velikost ,není dýšina dělaná na cca 4x2m ? já mám jen 2,5x1,2 takže to tam určo nevecpu .

podle rozkresu ve WT co dělal Radek, tak je rozměr 3x1,3 m.
Michal Vaniš

Příspěvekod Michal Vaniš » sob 29 říj, 2011 10:32 pm

Maňa píše:....
mezi 1 a 2 urovně by mělo být 5cm a to oblouky mají poloměr 400 takže by to teoreticky šlo ... (prakticky si myslím že taky ano )

No to asi ne :roll:

Norma pro diesely a parní mašiny uvádí průjezdnou výšku 45mm (nad temenem kolejnice!)Elektrika dokonce 60
K tomu si připočti výšku kolejnice, podloží a výšku horního podloží a kolejnice.(respektive výšku kostrukce horní tratě) :cry:
Michal Vaniš

Příspěvekod lajblt » sob 29 říj, 2011 10:34 pm

Posílám slíbený plánek, vidím, že se v podstatě shodneme. :)
Přílohy
_modely.biz-Mana-02.jpg
test 3D
_modely.biz-Mana-02.jpg (120.15 KiB) Zobrazeno 4969 krát
_modely.biz-Mana-01.jpg
test 2D
_modely.biz-Mana-01.jpg (87.56 KiB) Zobrazeno 4969 krát
lajblt

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště