Další věc ohledně epoch. Železnice se vyvíjela od samého počátku. Začaly to jednotlivé samostatné železnice, které měly své vlastní nádraží, po zestátnění došlo k tomu že většina z nich byla navzájem propojena, to bylo období prvních větších rekonstrukcí tratí. Další rekonstrukce následovaly ve válečném období a po něm. Další přišly s elektrifikací v šedesátých letech, kdy byl i velký nárůst přepravy po železnici, stanice se nezřídka rozšířovaly, aby stačily kapacitou. Tento stav na většině míst vydržel až do příchodu koridoru. Takže pokud přes stanici neprošly tvrdé válečné boje, elektrifikace a pod. je velmi pravděpodobné že si svoje kolejové schéma udržela téměř beze změny od dob zbudování.
http://kontaminace.cenia.cz/ Z téhle mapy vycházím, jako z nejdostupnějšího zdroje plánků stanic. Je zde uveden rok snímkování, co víc si můžu přát. Zbytek už je pouze dílo fantazie. Přesto že na železnici je všechno podle plánků, výkresů a předpisů, je velmi težké se dopátrat k těm co zrovna jsou za potřebí. Pro šťouraly co jim takovéto vysvětlení nestačí, mám připravenou univerzální odpověď. "Opravdu mám ten model špatně? A máte ten lepší plánek (výkres)? Nemohl by jste mi ho poslat?" Většina vyměkne hned na začátku a vyjímečně se podaří že konečně získám ten správný výkres, bohužel pozdě.

I přes to všechno je pro začínající modelaře lepší držet se příruček. Je to takové univerzálnější, pokud je na kolejišti stanice podlezvyklostí. Jednak může být odkudkoliv a každému kdo se na ni podívá, určitě něco připomene.