Koncová stanice epocha III/IV

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Koncová stanice epocha III/IV

Příspěvekod Raaba » pát 25 lis, 2011 3:31 pm

milan ferdián píše:
Raaba píše:ještě zvažuju návrh kolegy Pavla, dát kusou kolej k výpravní budově. Remíza napojená na objízdnou kolej. Asi to vypadá líp a je to reálnšjší. Co myslíte?
http://imageshack.us/photo/my-images/41/had230dpi.png/

Jo,klidně i tak to může být.Motorák může být odstaven na kusé koleji před staniční budovou v případě,že by do stanice vjel nákladní vlak. :wink:

Milane, díky za posvědcení. Už mám koleje rozměřené, takže to nemusím předělávat Uf :wink:
Raaba

Příspěvekod Raaba » ned 04 pro, 2011 2:01 pm

Pár novinek ze stavby. Slepil jsem druhý modul. Šlo to mnohem lépe a výsledek je poněkud preciznější. Chce to prostě cvik :wink: Hned jsem také prověři spojování modulů pomocí čepů a šroubů, sedí to proti sobě parádně. V neposlední řadě jsem opustil reklamami zamořený Imageshack a vytvořil jsem album na rajčeti: http://raaba.rajce.idnes.cz/stavba_kolejiste/
Raaba

Příspěvekod Raaba » pát 15 čer, 2012 7:40 am

Tak a je to tady. Přes modelbazar jsem zakoupil Multimouse od Roco. Včera dorazil dekodér a poprvé jsem provedl digitalizovanou jízdu. Důvod odklonu od analogu? Když jsem viděl to množství drátů, co mi trčí dole pod modulem, přestal jsem mít chuť na nějaké vypínání izolovaných úseků. A to je ta stanička tak prťavá! Navíc Multimyšák se dá nyní sehnat za 15 stovek a na malé kolejiště to myslím stačí. Takže záměr je nyní takový, že půjde o kočkopsa. Lokomotivy budu ovládat digitálně, stavění výměn analog. Četl jsem toho poslední dobou o digitálu hooodně i zde na fóru a vím, že jistí modeláři z takového přístupu vyšilují, ale já na tom nevidím nič špatného. Tož tak...
Raaba

Příspěvekod chameleon » pát 15 čer, 2012 2:37 pm

já na tom taky nevidím nic špatného, na tvém kolejišti naopak, analogové přestavování je ideální - dokázal bych si i jako nejlepší řešení představit dokonce ruční přestavování výhybek přes táhla. Digitální jízdu též chválím :wink:

A jinak pěkná čistá práce!

j.
chameleon

Příspěvekod Raaba » úte 19 čer, 2012 8:57 am

Ruční přestavování výhybek jsem zvažoval, ale bojím se, že z hlediska časté manipulace s moduly by toto bylo náchylnější na poškození, takže momentálně buduji pultík na elektrické přestavování...
Raaba

Příspěvekod Raaba » stř 31 říj, 2012 10:15 pm

Léto skončilo a modeláři se probouzejí k zimní činnosti. Nainstaloval jsem přetavníky Conrad (nakonec vyhodnoceny jako slušný kompromis). Osvědčilo se přilepení oboustranou lepicí páskou. Drátů z modulu trčí hromada:
http://raaba.rajce.idnes.cz/stavba_kolejiste/
Jinak mám nápad na uskladnění a budoucí rozšíření kolejiště. Až to hodím do grafické podoby, tak to ctěnému publiku předhodím k posouzení. Dopředu jen prozradím, že jsem našel inspiraci zde:
http://books.google.cz/books?id=0OPhguO ... &q&f=false
Nápad umístění kolejiště do poličky se mi líbí a to, na čem pracuji, se dá použít.
Raaba

Příspěvekod mizl » čtv 01 lis, 2012 6:23 pm

Raaba píše:Léto skončilo a modeláři se probouzejí k zimní činnosti. Nainstaloval jsem přetavníky Conrad (nakonec vyhodnoceny jako slušný kompromis). Osvědčilo se přilepení oboustranou lepicí páskou. Drátů z modulu trčí hromada:
http://raaba.rajce.idnes.cz/stavba_kolejiste/
Jinak mám nápad na uskladnění a budoucí rozšíření kolejiště. Až to hodím do grafické podoby, tak to ctěnému publiku předhodím k posouzení. Dopředu jen prozradím, že jsem našel inspiraci zde:
http://books.google.cz/books?id=0OPhguO ... &q&f=false
Nápad umístění kolejiště do poličky se mi líbí a to, na čem pracuji, se dá použít.

Koukám, že pan kolega používá systém stavebnice pro kabelové lávky. Mi v práci používáme to samé. Perforované "C" profily na kterých je kosočtvercovou maticí přišroubován výložník pro kabelovou lávku. Výhodou je, že se s výložníkem dá šoupat po selé délce "C" profilu. Takže se dá velmi dobře nastavit nivelita.
Já mám kolejiště usazené na podobném systému. Akorát je víc flexibilnější. U nás v práci tomu říkáme "Lego". http://mizl.rajce.idnes.cz/Kostelec_2/# ... odpera.jpg
Nevíhodou této stavebnice je malé výškové nastavení.
Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Raaba » čtv 31 říj, 2013 12:24 pm

Běhá to pěkně, ale neseje to! Nebo-li, pořád tu někdo kritizuje výhybky EW1, ale je to marný, je to marný, je to marný...
Vrátil jsem se s podzimem zase k modelaření. Vyčistil jsem koleje, očistil jsem mašinkám kolečka a přes výhybky EW1 se mi Rosnička zastavuje nebo s sebou alespoň škubne. Jezdit se přes to dá, ale jen rychle. Nemodelově rychle.
Na jaře to ještě docela šlo, ale teď to stojí za starou bačkoru.
Mám dvě možnosti:
1) zůstat u Tilligu a použít výhybky EW2, ale to se mi nádraží rozhodně nevejde na jeden modul.
2) kolejivo Kuehn

Kuehn se mi libí. Já vím, úhel odbočenií je nemodelový blablabla. Ale já prostě nemám prostoru nazbyt. Takže plánuju koupit 2-3 výhybky Kuehn a udělat si nějaké testíky. Když to bude jezdit bez problémů, půjdu cestou 2. No a všem co tady straší ohledně jízdních vlastností na EW1 dávám za pravdu :oops:
Raaba

Příspěvekod jamik22 » čtv 31 říj, 2013 7:33 pm

U nás v práci tomu říkáme "Lego"

Mohu se zeptat kdo to vyrábí? Zkoušel jsme to vygooglit, ale tento typ jsem nenašel
jamik22

Příspěvekod Raaba » stř 24 pro, 2014 11:35 am

Tak předně všem přeji hezké Vánoce!
Mám tady nějaké novinky z mého kolejiště a nakonec pár plánků pro rozjímání a špekulování. Definitivně jsem se rozhodl, že kolejivo Kuehn je lepší než Tillig (myslím tím výhybky EW1) a že tady přestavím kolejiště na toto kolejivo (korpusy a tedy velikost kolejiště zústává). S chutí též zahodím přestavníky Conrad, jejich spolehlivost také nepřesvědčila. Vyrobil jsem prototyp ručního přestavníku a byl docela rozhodnut jít touto cestou. Ale jelikož vývoj pokročil a všichni si pochvalují modelářská serva, nakonec skončím u nich. Kolejiště tedy bude plně digitální!
Také jsem shledal mou koncovou stanici jako poněkud nudnou. Líbí se mi, pokud je stanice nebo její část pod úhlem vůči ose modulu. Předkládám tedy zdejší modelářské obci 3 verze nádraží, jež pokaždé obsahuje též vlečku do malého podniku (nejspíš sklárna). 2 dopravní koleje mají vždy užitnou délku cca 47cm, což je dostatečné pro osobní provoz motoráčkem a pro Mn se třemi vozy. Druhý modul bude čistě krajinka a třetí přesuvna (plánky zatím chybí).
Budu moc vděčný za Vaše připomínky, které mi pomohou vybrat favorita nebo případně plánek dále upravit. Přestavba začne v lednu 2015!
Přílohy
nadrazi_.png
Raaba

Příspěvekod milan ferdián » stř 24 pro, 2014 11:40 am

Varianta C se mi líbí a připomínek k ní žádné :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » stř 24 pro, 2014 12:56 pm

dovolím si nesouhlasit s místním guru přes plánky,přikláním se taky k variantě B.
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod mizl » stř 24 pro, 2014 2:46 pm

Také se přikláním k variantě "B".

Michal
mizl

Příspěvekod Myšpulín » stř 24 pro, 2014 3:42 pm

Také to C-čko nějak nemohu skousnout. Takže za B.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod mizl » stř 24 pro, 2014 4:22 pm

jamik22 píše:
U nás v práci tomu říkáme "Lego"

Mohu se zeptat kdo to vyrábí? Zkoušel jsme to vygooglit, ale tento typ jsem nenašel

Sice s kříškem po funuse, ale skladnice něco říkali o firmě BAX. Přesnější info nemám. Zkus se podívat tam.

Michal
mizl

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště