Test kolejiště / Bezdružice

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrh kolejiště

Příspěvekod Jarda H. » sob 13 lis, 2010 10:56 am

JBr píše:Ty stanicni koleje jsou moc kratke. Vazne bych pouvazoval o zhlavi z obloukovych vyhybek. ..... .

... až moc krátký :cry: :!:

1) pokud nebudeš chtít dokupovat obloukové výhybky, zkus ještě o jedno pole posunout stávající výhybky - viz obrázek v příloze ! Kolej ke staniční budově pak dorovnáš ještě kouskem obloukové koleje. Proš si sám neustále navrhuješ krátké staniční koleje ?
2) posunutím výhybky levého zhlaví se zase zkrátí kusá kolej vlevo dole - zkus přesnout remízu se zauhlováním (když holt na ní trváš) na pravou stranu, a nezapomeň ještě na popelovou jámu
3) prodloužit kusou kolej pro šíbování vagonů ke skladišti - takhle se tam vejde stěží jen jedna zetka s krátkou párou. Co když budeš ke skladišti přistavovat "delší" dvousoý vůz, třeba chladicí ř. Lp ?! Celkově mi tohle řešení ale připadá kostrbaté, navíc mi ve stanici chybí prostor na volnou nakládku, vykládku (třeba vyložení zboží z vagonů rovnou do aut)
navrh_013.jpg
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod pekl024 » sob 13 lis, 2010 12:11 pm

jarda H. : upravi jsem to, obr. http://pekl024.rajce.idnes.cz/modely/#navrh_014.jpg , sakra nevím jak to sem vkládáte.

1.udělal jsem co šlo, nechci dokupovat, je to víceméně pokusné kolejiště,

2 posunul jsem na druhou stranu , zauhlování se asi vzdám, ale remízu by jsem chtěl zachovat kvůli synovi. Popelová jáma asi není problém , pokládka bude do polystirenu (pokud nebude zauhlování tak je stejně zbytečná?).

3, prodloužil jsem co to šlo,

Velice děkuji , že máte trpělivost s nováčky v železnici !!!!!!!!!!
pekl024

Příspěvekod Jarda H. » sob 13 lis, 2010 1:54 pm

pekl024 píše: ....upravi jsem to, obr. http://pekl024.rajce.idnes.cz/modely/#navrh_014.jpg , sakra nevím jak to sem vkládáte. ......

Vkládání obrázků přímo - z rajčete pouze přes odkaz jak to děláš. Přímé vložení .... při psaní příspěvku je dole vlevo pod textem i odrážka (blok) MOŽNOSTI a vedle PŘÍLOHA, tu když odklikneš, můžeš vložit obrázek, co máš uložený přímo ve svém PC (radši v menším formátu), obrázek nemusí být na netu

pekl024 píše: ..... Velice děkuji , že máte trpělivost s nováčky v železnici !!!!!!!!!!

Trpělivost - pokud je vidět nějaká vstřícnost, ochota diskutovat a pokroky i ze strany tazatele, pak to jde, horší pokud se tazatel urazí, jiné názory ho vlastně nezajímají a čeká jen a jen pochvalu za své dílo ! Pak je po diskuzi, protože ochota i chuť nás ostatních na něco reagovat chybí :!:

A k plánku v poslední verzi :
1) staniční koleje alespoň posunutím výhybky napravo se prodloužily, takže vláček s malou parní tendrovkou a cca 6 dvouosáky na druhé koleji od spoda klidně odstavíš
2) pokud nebude to zauhlování a popel.jáma, nechej remízu vlevo na kratší kusé koleji - ten přesun jsem myslel jen v případě úpravy levého zhlaví, které by tuhle kolej zkrátilo. Za výhybkou k remíze nechej kousek rovné koleje, a pak ji veď podél levého zhlaví, jak už to máš - ta rovná kolej ti udělá kousek odstup od zhlaví, aby se tam vešla stavba remízy.
3) kusá kolej vpravo by pak mohla sloužit pro volnou nakládku (vykládku), obohatí vám to provoz ve stanici .... kompromisy a určité nesrovnalosti od reality se dají omluvit, nestavíš doma s klukem přesný model železnice (každý volí nějaké ty snad rozumné kompromisy)

Uvidíš, jak se případně vyjádří další, ale z mého pohledu a po zhodnocení tvých představ (účel a funkce kolejiště, způsob provozu, ...) bych to bral jako konečnou variantu pro stavbu. To slovo "konečnou" ber s rezervou, během stavby nebo i po zdánlivém dokončení mohou přijít změny
Jarda H.

Příspěvekod pekl024 » sob 13 lis, 2010 2:55 pm

Jarda H. : Prosím jěšte o radu , o umíštění jámy a zauhlování. Nevím jestli to budu dělat, ale zajímá mě to .

A povedlo se, díky
Naposledy upravil pekl024 dne úte 21 pro, 2010 7:00 pm, celkově upraveno 1
pekl024

Příspěvekod Jarda H. » sob 13 lis, 2010 5:37 pm

pekl024 píše: ..... umíštění jámy a zauhlování. Nevím jestli to budu dělat ...

Na depa, remízy atd. jsou tu jiní odborníci, ale v zásadě sis to črtnul dobře, jenom to dát k sobě blíž. Pro ilustraci využiju jeden z plánků Milana F., co jsem si před dávnými :D časy stáhnul, byl označen Robot 1 (asi nick jednoho člena fóra ?!).
idea-pekl024.JPG
Jarda H.

Příspěvekod pekl024 » sob 13 lis, 2010 5:59 pm

Děkuji, takové malé kolejiště a když srovnám verzi 001 a 014 je to úplně o něčem jiném. :shock:
pekl024

Příspěvekod pekl024 » sob 13 lis, 2010 11:28 pm

Když jarda H. napsal , že zatím plánek ok , začali jsme dělat hrubé práce.

Já makáma a pan stavitel klidně spí.
Naposledy upravil pekl024 dne úte 21 pro, 2010 7:00 pm, celkově upraveno 2
pekl024

Příspěvekod petrh » ned 14 lis, 2010 8:31 am

nu chlapci drzim palce, malocasto se vidi jit hned do realizace od prvnich kkonzultaci, jen nevim, zda to jeste neni uspechane:D preci jen se tu pak neco vyroji a nejde to uz predelat. napr. ja bycxh uvazoval o dvou kolejich v tunelu jako skryta vyhybna, muze tak na okruhu byt vic souprav, jelikoz jedna ceka na druhou (napr 810 na druhou 810) a potkavaji se tak v mezilehhle stanicce tunelov-skrytov... muze to pak byt zajimavejsi...
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod pekl024 » ned 14 lis, 2010 10:01 am

Je to asi rychlé, ale jak už jsem psal dříve bude jezdit syn. Kolejište je vlastě určeno jako testovací. Hlavně vyzkoušet techniky krajinkářství. Tunel budeme budovat jako poslední a s místem na skrytou kolej se eventuelně počítá. Objevila se od vás už v první úpravě. Další věc jsou finance, nechci do tohoto panelu moc investovat, do budoucna se počítá s něčím větším. Použil jsem i koleje s podložím na nádraží, měli jsme je aby jsme mohli jezdit na koberci i když vím že se to většině nelíbí. Ale bohužel koupit znova vyhýbky atd. je zase investice kterou na testovací panel nechci investovat. To jen na vysvětlenou, jsem rád že máte zájem a děkuji. Smyslem diskuze návrhu bylo dát tomuto panelu nějaký řád a to si myslím , že se daří. :D
pekl024

Příspěvekod petrh » ned 14 lis, 2010 10:42 am

kdyz se to dobre namaskuje tak i koleje s plastovym podlozim muzou vypadat dobre, vse je to jen o sikovnosti. takto pokud bude panel dbry a dobre udela a zajimavy nejen pro syna da se pak panel prodat pro jieho zacinajiciho syna a za utrzene penze jit do vetsiho projektu;)
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Jarda H. » ned 14 lis, 2010 12:48 pm

pekl024 píše: Je to asi rychlé, ale jak už jsem psal dříve bude jezdit syn. Kolejište je vlastě určeno jako testovací. Hlavně vyzkoušet techniky krajinkářství. .... Další věc jsou finance, nechci do tohoto panelu moc investovat, do budoucna se počítá s něčím větším. ..... koupit znova vyhýbky atd. je zase investice kterou na testovací panel nechci investovat. ... Smyslem diskuze návrhu bylo dát tomuto panelu nějaký řád ....

To petrh : tazatel od začátku prezentuje stejný postoj, názory a požadavky na stavbu prvního kolejiště - cením si, že ví co chce ! Nemusí být vše jen 100% modelové. Zvláště když je to zaměřeno na dětské hraní.
Doufám (a věřím, že to tak bude :lol: ), že to kolegu pekl024 a později i malého syna-stavitele chytne a další kolejiště už bude "jinde" ! Zatím jen přání, ať se jim daří ve stavbě .....

PS : a ty finance ... :lol: ! Nezdá se to, ale i u malého kolejiště to spolyká více, než si člověk na začátku plánuje !!
Jarda H.

Příspěvekod pekl024 » ned 14 lis, 2010 4:03 pm

jarda H. děkuji za zastání, co se týče kolejiště už teď začínám přemyšlet co potom. Ale musíme se na to připravit pořádně.

Kolejiště v budoucnu max. 185 x 85.

Chtěl bych jezdit párama a motoráky ČSD např. M 131 nebo M 296 ( mám už připravený odlitek s barvou), tak epochu II/III.

Pára a lokálka je nádherná a tam bych chtěl směřovat kolejiště.

Už jen nápad a nabrat zkušenosti na testovacím kolejišti.

O nápadu začínám pomalu přemýšlet a postupně bych nakoupil materiál.

A jestli nás to chytlo? :D :D
pekl024

Příspěvekod petrh » ned 14 lis, 2010 7:41 pm

to je v pohode, jen rikam, ze pokud clovicek chce testovat krajinarstvi tak pri cene foliaze prumerne 250 kc za kousek to bude i tak dosti rakta, takze preji at s edilo zdari a pak dela radost doma ci jinde...
H0 se synem
petrh

Příspěvekod Jarda H. » ned 14 lis, 2010 7:59 pm

pekl024 píše: ..... Chtěl bych jezdit párama a motoráky ČSD např. M 131 nebo M 296 ( mám už připravený odlitek s barvou), tak epochu II/III.
.....

Epochou II. chceš na jejím začátku využít i něco málo modelů kkStB, co jsou v TT měřítku :D ? Soudím ale, že máš na mysli hlavně konec II. epochy (40.léta, kdy se objeví hurvínek M131.1 a přitom vydrží ještě hóóódně dlouho v provozu) a III.epochu !

To petrh : s financema máš pravdu (viz třeba jen info o nákladech kluků na relativně malé dioráma :wink: , já však jako důležitý vidím fakt, že je dobré nevzít si na začátku příliš velké sousto !!
Jarda H.

Příspěvekod pekl024 » ned 14 lis, 2010 8:10 pm

Jarda H. píše:
, tak epochu II/III.Epochou II. chceš na jejím začátku využít i něco málo modelů kkStB, co jsou v TT měřítku :D ? Soudím ale, že máš na mysli hlavně konec II. epochy (40.léta, kdy se objeví hurvínek M131.1 a přitom vydrží ještě hóóódně dlouho v provozu) a III.epochu !
..........

Je to tak, konec II a dále III. Parničky a motoráky to je super. Koukal jsem na stanici Polná a uložil fotky a nákresy jako TT 2014. Tak uvidíme kam to dotahnem.

Fotky ze stavby jsou a budou na http://pekl024.rajce.idnes.cz/modely/
pekl024

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště